Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Výhled pro rok 2022, budoucnost technologických akcií a přepalování trhu

Perly týdne: Výhled pro rok 2022, budoucnost technologických akcií a přepalování trhu

12.03.2021 12:28
Autor: Redakce, Patria.cz

Energie se nemusí přidat k sektorům, které budou více těžit z akciových rotací, růst v letošním a příštím roce bude naprosto mimořádný, ale cyklické akcie občas přináší zklamání. Inflace se zvedne, ale trh ohrozit nemusí. A ještě více...

Zůstaňte vyrovnaní, skepse k energiím: Valerie Grant spravuje investice ve společnosti AllianceBernstein a pro Bloomberg Finance uvedla, že na trhu je vysoká volatilita a dobře si vedou některé sektory, které v minulém roce zaostávaly. Probíhá tak například rotace od růstových akcií k hodnotovým, ale investorka radí, aby investoři nezabíhali do extrémů a drželi vyrovnaná portfolia. Rotace by podle ní mohla prospívat akciím průmyslových firem a finančním titulů. Podle některých názorů by z ní mohly těžit i energie, ale Grant je u nich podle svých slov poněkud skeptická.

Z čeho tato skepse pramení? Energie si mohou vést nyní dobře, ale z dlouhodobějšího hlediska zaostávaly za trhem. A jelikož ve světě dál roste tlak na snižování emisí, je velmi těžké nějak rozumně predikovat, jak se bude vyvíjet budoucí tok hotovosti energetických společností. Jinak řečeno, v tomto sektoru je vysoká nejistota, k tomu se přidává geopolitické riziko a podle investorky jsou i lepší způsoby, jak nyní využívat probíhající rotaci na akciovém trhu.

Grant připomněla, že rotaci od růstových akcií táhne i tlak na růst sazeb. Tyto tituly jsou totiž na vyšší sazby citlivější, protože jejich tok hotovosti je posunut více do budoucnosti. Zajímavé mohou být naopak některé akcie v sektoru zboží dlouhodobé spotřeby, včetně těch, které trpěly minulý rok a které mají dobrý cyklický výhled. Grant v souvislosti s atraktivními akciemi zmínila i tradiční retail a firmy ze sektoru turistického ruchu a ubytování. Atraktivní by podle ní měly být i banky a finanční společnosti.

Cyklická zklamání: BofA následujícím grafem poněkud mírní nadšení pro cyklické tituly s tím, že „inflační naděje jsou často vystřídány zklamáním“. Graf konkrétně ukazuje vývoj cyklických akcií relativně k defenzivním. Prvního vyznačeného vrcholu bylo podle analytiků banky dosaženo v době, kdy panovaly naděje ve velké investice do infrastruktury, nicméně poté přišlo období, kdy cyklické akcie relativně k defenzívě ztrácely. Stejné to bylo s nadějemi na to, že snížení daňové zátěže přinese boom v korporátních investicích – následovalo období, kdy získávala defenziva. Jak dopadne současné nadšení pramenící z očekávaného spotřebního boomu poté, co se ekonomika otevře?

cyklické tituly inflace zklamání defenzivní
Zdroj: Twitter, BofA, Isabelnet


Růstový rekord a rok 2022: Jim Paulsen, který pracuje jako hlavní stratég v Leuthold Weeden Capital Management, na Bloomberg Markets řekl, že během jeho investiční kariéry rostla americká ekonomika nejrychleji v roce 1984, ale letos je šance, že tempo růstu bude ještě vyšší a dosáhne rekordu v poválečné historii. Může tak dojít k určitému zvýšení inflace a sazeb, ale ve světle prudkého růstu to nebudou ty hlavní faktory ovlivňující dění na trhu. Rozhodující bude růst ekonomiky a zisků korporátního sektoru, který podle stratéga přesáhne současná očekávání.

I v roce 2022 by mohl růst ekonomiky dosáhnout vysokých hodnot, podle stratéga i 5 %. A pak by akcie nezastavil ani vyšší růst sazeb. V roce 2022 se pak ukáže, jak vážné to bude s inflací. Paulsen se podle svých slov stále kloní k tomu, že v ekonomice je sice hodně stimulace a centrální banka udělala vše pro to, aby se inflace zvedla. Nicméně proti tomu stojí silné dezinflační trendy, včetně demografického vývoje v USA a zejména v Číně. K tomu se přidávají nové technologie, klesající rychlost oběhu peněz v ekonomice a „dezinflační způsob přemýšlení ve velké části světa“.

Inflace tak může v následujících 12 měsících znatelně vzrůst, ale pak se podle Paulsena může opět zmírnit a umožnit pokračování ekonomického boomu. V tuhle chvíli je pak podle něj rozumné zůstat mimo investice, které trpí růstem sazeb, vhodné jsou naopak cyklické akcie a trhy mimo Spojených států. Ve světě totiž probíhá synchronizované oživení a zvedají se i zahraniční trhy. Může se ale také stát, že trh to s nadšením přežene a Paulsen míní, že kdyby se index S&P 500 dostal až na úroveň kolem 4 400 bodů, mohlo by být namístě zvýšit váhu hotovosti, protože by mohla přijít korekce.

Podstatné bude, jak moc budou ke konci letošního roku využity výrobní kapacity v americké ekonomice. Paulsen míní, že pro výhled na rok 2021 je velký rozdíl, zda bude nezaměstnanost na konci roku letošního u 4 %, či naopak na 5 %. I v případě volných produkčních kapacit se ale trh může „utrhnout ze řetězu“ a pak hrozí zmíněná korekce. Velké technologické firmy budou podle stratéga „dál dominovat celému světu“, na druhou stranu ale ti, kteří chtějí těžit z dalšího růstu trhu, musí diverzifikovat i do cyklických akcií. Tím ovšem zase roste riziko, že přijdou vyšší ztráty a stratég tak doporučuje dál držet i technologie, protože pokud se trh přehřeje, ty by měly následně trpět nejméně.

Zatím stagnace: Růstový výhled může být extrémně optimistický, ovšem následující graf ukazuje, že hospodářská aktivita v řadě zemí zatím spíše stagnuje. Alternativní indikátory ukazují, že z vybraných zemí je na tom ve srovnání s lednem roku 2020 nejhůře Kanada a Británie. Nejlépe si naopak vede Japonsko a Španělsko:

HDP stagnace Británie Kanada
Zdroj: Twitter, Bloomberg, Isabelnet


Atraktivní technologie: Kevin Simpson z Capital Wealth Planning míní, že na konci února byly technologické akcie poněkud překoupené, pak se ale situace přehoupla do druhého extrému. Tyto akcie přitom podle něj budou vždy reagovat citlivě, a to jak směrem nahoru, tak směrem dolů. A nyní jsou mezi nimi atraktivní jména z hlediska valuačního a jde o dobrý čas přidat je do portfolia i proto, že dlouhodobě jde o firmy, které budou dál vytvářet hodnotu.

Simpson za atraktivní považuje firmy jako Apple, Amazon, Google a Microsoft. Jde o „neuvěřitelné nákupy pokaždé, když se dostaví jejich korekce“. Co ale tolikrát zmiňovaná rotace od růstu k hodnotě? Simpson míní, že k ní již nedojde tak, jako tomu bývalo v minulosti. Důvod je prostý a vystihuje jej následující příklad: „Mám teď ledničku, která je připojená na internet“. Což podle Simpsona ukazuje, že růstové firmy jsou již integrované do mnoha oblastí našich životů a to jim přidává na atraktivitě.

Éra růstových akcií: Atraktivitě růstových a hodnotových akcií se v následujícím grafu věnuje BofA. Konkrétně jde o desetiletou plovoucí návratnost hodnoty k růstu a z grafu je zřejmé, že hodnota měla své zlaté časy po druhé světové válce a pak v sedmdesátých a osmdesátých letech. Krátce pak ještě na vrcholu hypotéční bubliny, ale nové tisíciletí obecně přineslo čas růstových akcií:

růstové hodnotové akcie

Zdroj: Twitter, BofA, Isabelnet

 

Čtěte více:

Na rozvíjejících se trzích sílí důvody k rotaci z akcií do dluhopisů
12.02.2021 6:04
Býka na dluhopisech rozvíjejících se trhů denominovaných v místní měně...
UBS: Další globální akciová rotace na obzoru?
24.02.2021 12:31
Utaženější finanční podmínky pravděpodobně povedou k menším celkovým n...
FT: Pozitivní překvapení z amerických firem nechala investory chladnými
01.03.2021 14:14
Pozitivní překvapení v hospodářských výsledcích amerických firem jako ...
Accenture a rotace mezi růstem a hodnotou
09.03.2021 17:50
Akcie společnosti Accenture si za poslední rok připisuje asi 36 %, za ...
Nasdaq, rostoucí sazby a rotace od hotovosti k akciím
10.03.2021 17:56
Jakou hodnotu má trh? Ne trh jako suma akcií, které se na něm obchoduj...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
06.05.2024
17:56Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace
16:59Data upevnila očekávání o sazbách. Co na to bankéři z Fedu?  
16:17Fidelity International: Jak správně investovat do dividendových akcií
15:10Křetínský s investičním fondem Attestor chtějí ovládnout Atos. Nejsilnější akcionář chce firmu udržet ve francouzských rukou
14:10Goldman Sachs právě aktualizovala svůj seznam globálních akciových investičních tipů. Jeden z nich má 67pct potenciál
12:34Slok letos nečeká pokles sazeb, Damodaran vidí květen jako klíčový měsíc pro celý rok
11:58Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci dnes od 16:00
11:36Akcie pokračují setrvačností výš i bez nových impulsů  
11:06Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny  
10:22Česká exportní banka, a.s.:Informace o vyplácení úrokových výnosů z emisí dluhopisů
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí
9:08Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek
8:46Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené  
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
BioNTech SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
Lucid Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Palantir Technologies Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Simon Property Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Tyson Foods Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)