Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dolar, deficity a komodity

Dolar, deficity a komodity

22.03.2021 17:49

Jak tomu bývá, i názory na možné přehřátí americké ekonomiky a inflaci se rozdělily na dva tábory – bude/nebude. Pro mě je to v první řadě další důkaz toho, co třeba Einstein charakterizoval svou poznámkou, že problém nejde vyřešit na úrovni, na které vznikl. Nebo bychom možná mohli přesněji říci, na které se zdá, že vznikl. Dnes ale zůstanu na rovině problému/tématu a poukážu na dvě, ne tak často zmiňované věci.

1. Kam uniká přetlak: Dejme tomu, že tlak v americké ekonomice kvůli pokračující monetární stimulaci, velkému fiskálnímu balíčku a rozdováděné poptávce domácností skutečně znatelně poroste. Americká ekonomika má pak tu zvláštnost, že podobné poptávkové přetlaky se tu hodně projevují tím, že do sebe začne (ještě více než obvykle) nasávat zboží ze zbytku světa. Z čeho to pramení?

O Spojených státech se někdy hovoří jako o globálním spotřebiteli poslední instance. V narážce na to, že centrální banky by měly mimo jiné fungovat jako věřitel poslední instance – když nikdo nechce bankám půjčit a hrozí jejich pád, učiní tak centrální banka. A u Spojených států s trochou nadsázky zase platí, že když nikdo ve světě nechce konzumovat (a vytvářet/držet pracovní místa), ony ano. Jde o podstatnou součást současného globálního systému, kdy USA jsou ochotny spotřebovávat a zbytek světa jim na jejich spotřebu zase rád půjčuje, protože to pro něj znamená exporty a ona pracovní místa.

O tomto systému se dá psát hodně a občas tu tak činím, dnes jsem na něj jen poukázal v souvislosti se zmíněnou přepalovací diskusí. Ve výsledku totiž můžeme namísto vysoké inflace vidět další znatelné prohlubování obchodního deficitu USA, respektive deficitních dvojčat – i deficitu rozpočtového. Následující graf ukazuje vývoj jejich kombinované výše a také kurz dolaru, posunutý o dva roky. Už nyní jsou dvojčata mimořádně vyspělá:

USA ekonomika dolar
Zdroj: Twitter

2. Čína a komodity: Následující graf od Nordey srovnává vývoj čínského úvěrového cyklu s cenami komodit. Jeho logika je jednoduchá – aktivita v čínské, na komodity stále intenzivní ekonomice by se měla přímo promítat do poptávky po komoditách, a tudíž i do jejich cen:

Čína  <a class=komodity ceny Nordea" src="/Fotobank/8ea330fd-0537-4def-aef5-a37e8b44ac12?width=500&height=547&action=Resize&position=Center" />
Zdroj: Twitter

Křivky v grafu mají do dokonalého překrytí daleko, ale v principu potvrzují, že dění v Číně má (či mělo – viz níže) na komoditní trhy nemalý dopad. A pokud se podíváme na současný stav úvěrového impulsu v této zemi, zjistíme, že po prudkém růstu nastartovaném na počátku roku 2020 obrací směrem dolů. Ceny komodit přitom v prudkém růstu pokračují a rozevírá se tak mezera minimálně od roku 2010 nevídaná. Bude to „tentokrát jinak“? Pokud ne a komodity se posunou do oblasti více v souladu s vývojem v Číně, sníží to samozřejmě (nabídkové) inflační tlaky ve zbytku světa, včetně USA.




Čtěte více:

Zvýšený magnetismus americké ekonomiky
12.03.2021 18:05
Wall Street Journal píše o tom, že nečekaně rychlý růst americké ekono...
Růst americké ekonomiky v letošním a příštím roce
15.03.2021 19:08
JPMorgan předpokládá, že americká ekonomika se v druhé polovině letošn...
Nekonečná hodnota akcií
17.03.2021 17:17
Pohled na poměr cen amerických akcií k toku hotovosti ukazuje na mnohe...
Pivní a jiný akciový vrchol
18.03.2021 17:29
Morningstar poukazuje na to, že podle průzkumu Deutsche Bank hodlají ...
V Číně podobně jako v USA
19.03.2021 17:36
Je to bublina, když jsou nemovitosti v Číně relativně k příjmům dražší...

Váš názor
  •  
    22.03.2021 19:49

    "... USA jsou ochotny spotřebovávat a zbytek světa jim na jejich spotřebu zase rád půjčuje, protože to pro něj znamená exporty a ona pracovní místa." Kdo USA půjčuje biliony? Čína se dluhopisů USA pomalu zbavuje, Japonsko mírně nakupuje. V součtu plus mínus stagnace. Kdo tedy nakupuje? Není to jenom FED?
    Jan47
    •  
      23.03.2021 7:50

      rád čtu příspěvky od pana Soustružníka, ale jak Vy píšete s těmi dluhopisy, tak ani nesouhlasím s názorem pana Soustružníka, že nízké úroky jsou důsledkem nadbytkem úspor.....podle mne ty údajné "úspory" jsou pouze výsledkem nákupu dluhopisů centrálními bankami....do roku 2008 vše fingovalo normálně a záporné sazby si nikdo neuměl představit......tahle prasečina co dělají CB (a kašpárci z ČNB si na ni taky těší) nemůže dlouho fungovat....historie se opakuje, takže měnové reformy, inflace nás asi v blízké budoucnosti neminou
      abc1
      •  
        23.03.2021 10:00

        Souhlasím s Vámi, jenže ono to asi už jinak nepůjde. Kapitalismus vyžaduje neustálý růst objemu peněz v ekonomice, jinak by došlo ke kolapsu. Většina domácností a firem je hodně zadlužena a nemohou tedy dalším úvěrováním zvyšovat množství peněz v ekonomice. Jediné, kdo může výrazně zvyšovat dluhy a dostávat tak peníze do ekonomiky, jsou státy. Ty nemusejí ničím ručit, snad jen svými občany. Inflace by se moc nebál. Pokud nemají dostatek peněz široké masy, tak výrazná inflace nehrozí. V minulosti docházelo k inflaci především proto, že ekonomika nebyla schopna vyrobit dostatek zboží. To dnes neplatí. K výrazné inflaci by však mohlo dojít v důsledku omezení výroby vlivem pandemie, pokud by pokračovala další roky.
        Jan47
        • nedostatek je
          23.03.2021 10:40

          dovolil bych si mírně nesouhlasit, aktuálně je nedostatek téměř všeho, obecně známý nedostatek chipů, ale v číně chybí měď i ocel, takže uvidíme co udělá nedostatek a nesmyslné tištění peněz
          Mike -Green D. is killing Europe
          • Re: nedostatek je
            23.03.2021 13:09

            aktuálně je nedostatek především u spotřebitelské poptávky (přirozená i vynucená); automotive nelze brát jako univerzální příklad, ale pro d e m o n s t r a c i reálné aktuální poptávky po zboží dlouhodobé spotřeby ze strany masového spotřebitele to vhodný příklad rozhodně je (udělám / neudělám si radost novým autem + neškrtám / škrtám investice)- problémy s čipy snižují reálné využití disponibilní výrobní kapacity natolik, že není vidět reálný pokles poptávky tak z ř e t e l n ě a propad prodejů o 20% mediálně tolik nebolí; podle oica.net poprvé klesla produkce aut už z 2017 na 2018 o 1% (=stagnace), 2019 už o 5% (=pokles), 2020 o dalších 15% (=propad) na úroveň 2011 (!!), z toho Čína -4%,-8%,-2%, na úroveň 2015 /// nedostatek surovin ad hoc je způsoben hlavně kvůli loňskému přerušení kontinuálního globálního obchodního toku, tak ale i díky dřívějším regulacím různého původu (cla, sankce, apod.) /// fiskální stimuly byly dávno před dnešní pandemií, která je teď prvotním důvodem tuto stimulaci umocnit na druhou. Motivace fiskálních stimulů je zřejmá - v dlouhodobém horizontu udržet zaměstnanost co nejvýše to jde, protože teprve pak tato zaměstnanost živí vzývanou spotřebu. /// marrtt u článku NYT... dal zajímavý video odkaz instalace větrné věže co to obnáší. Úplně jako první každého napadne, že z Číny lze něco takového dovážet jen stěží, což znamená - ať se to líbí nebo ne - jsou to účelně vynaložené dlouhodobé investice na udržení zaměstnanosti v lokálním měřítku. Kdo někdy držel konstrukční výkres v ruce (položkový a kusový rozpad) a dbal na efektivitu pracovní náplně zaměstnanců, dokáže si představit, kolik muziky lze s jednou takovou věží odehrát.
            Mudr.c
            • omyl
              23.03.2021 18:55

              poptávka ve světě po autech je, jen v EU se rozhodly automobilky, že budou nabízet něco co zákazník nechce, takže tady prodeje budou nízké dlouho
              Mike -Green D. is killing Europe
              • Re: omyl
                23.03.2021 19:20

                aha
                Mudr.c
                •  
                  23.03.2021 20:39

                  Car sales in China jumped 365 percent year-on-year to 1.455 million in February of 2021, the eleventh straight month of increases, as the automobile industry's recovered further from the coronavirus crisis.
                  Mike -Green D. is killing Europe
                  • Mike
                    23.03.2021 22:21

                    ano Čína je na tom lépe než zbytek světa.. další faktor je rozdíl mezi vyrobenými a registrovanými vozy, absorpce dealerské sítě je mi neznámá, je velká a závislá na komerčních bankách a zdraví dealerů. Zde je odkaz na produkci https://www.oica.net/wp-content/uploads/By-country-region-2020.pdf zcela zásadní je otázka: od kdy chybí čipy? První informace byly vloni ohledně Huawei, že se předzásobují. Další info od bloomberg, reuters unisono až od konce 4.Q 2020, někdy s vysvětlením zvýšené poptávky po PC kvůli home office a údajně těžba BTC pro zasmání. 1+1=2. Propad prodeje aut o 20% v 2020 je zamlžený zprávami o nedostatku čipů, což lze vnímat jako alibi pro výsledek produkce aut za celý rok 2021. Mediálně. Auta v Evropě jsou lakmusovým papírkem prosperity, druhý je nábytkářský průmysl. Podobně jsou to domy v USA a auta, součást spotřeby, která činí 65-70% HDP! Letadla, zbraně, elektrárny atd. umějí podržet dlouhodobou zaměstnanost, ale ne udržet HDP. Fiskální stimuly dominují právě z toho důvodu, aby zůstalo v platnosti 1+1=2.
                    Mudr.c
          • Re: nedostatek je
            23.03.2021 12:54

            Máte pravdu. Nedostatek některých věcí je už nyní. A pokud by se z koronaviru stal nekonečný příběh, byla by to katastrofa.
            Jan47
Aktuální komentáře
17.05.2024
22:00S&P 500 si připsal již čtvrtý týdenní zisk v řadě  
17:45Americká ekonomika podle jednoduchého indexu celkového blahobytu
17:27Filla, Zrzavý či Toyen. V galerii KODL probíhá předaukční výstava a blíží se tradiční aukce 26. května na Žofíně
17:13TRHY: GameStop vypadá jako GameOver, zatímco zlato se vrací nad 2400 dolarů  
16:17Odbory Royal Mail hrozí stávkou, pokud Křetínský nesplní jejich požadavky
15:43CNBC: Žhavá rally drahých kovů může pokračovat, cíl pro zlato až u 2600 dolarů
14:04Ramsey: Tesla má u autonomního řízení specifickou strategii, nabíjecí stanice jsou jedním z nejhodnotnějších aktiv
12:50Primoco UAV SE: Oznámení o odvolání konání valné hromady
12:45Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu
12:24Perly týdne: Spekulace na akciích jako sociální rebelie?
12:07Skupině Photon Energy klesly v prvním čtvrtletí tržby, provozní zisk jí stoupl
11:46Jak ozdravit největší realitní trh na světě? Na peníze od vlády finanční trhy slyší
11:20Eurostat: Míra inflace v EU v dubnu zůstala na 2,6 procentech, v ČR se zvýšila
11:09FRESH s Janem Burešem a Dominikem Rusinkem: Hledání nové letové hladiny aneb kde ČNB ‚zaparkuje‘ úrokové sazby?  
9:49Čína oznámila rozsáhlá opatření na oživení realitního trhu
9:01Rozbřesk: Červnový pokles sazeb ECB potvrzen
8:44Colt CZ dokončil akvizici Sellier & Bellot, čínská ekonomika prochází nevyrovnaným oživením a futures jsou v červeném  
8:15UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Oznámení o uložení projektu fúze sloučení do sbírky listin
8:10Skupina Colt CZ dokončila akvizici českého výrobce munice Sellier & Bellot
6:41Yardeni: Býčí trend by měl i přes korekci pokračovat, zisky míří k novým rekordům

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
7:45Engie SA (03/24 Q1)
11:00EMU - CPI, y/y