Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Téměř půl bilionu dolarů na polovodiče. Korea má plán, jak se stát čipovou velmocí

Téměř půl bilionu dolarů na polovodiče. Korea má plán, jak se stát čipovou velmocí

13.05.2021 10:49
Autor: Redakce, Patria.cz

Jižní Korea představila ambiciózní plán, ve kterém v příštím desetiletí utratí zhruba 450 miliard dolarů na vybudování největší základny na výrobu čipů na světě a připojí se tak k Číně a USA v globálním závodě o ovládnutí této klíčové technologie. Společnosti Samsung Electronics a SK Hynix investují do roku 2030 v rámci tohoto národního plánu více než 510 bilionů wonů do výzkumu a výroby polovodičů. Zařadí se tak mezi 153 společností, které se budou dalších 10 let snažit toto ekonomicky nejdůležitější odvětví v zemi zabezpečit.

Samsung do roku 2030 navýší své výdaje o 30 % na 151 miliard dolarů, zatímco Hynix se zavázal k rozšíření stávajících zařízeních za 97 miliard dolarů, a to nad rámec svého plánu postavit čtyři nové závody v Yonginu za 106 miliard dolarů.

Investice přichází v době, kdy USA, Čína a Evropská unie usilují o posílení svých polovodičových možností poté, co globální nedostatek čipů odhalil závislost na pouhé hrstce asijských výrobců, což ochromilo úsilí o obnovu ekonomik zasažených pandemií. Tento nedostatek se nyní šíří z odvětví automobilů do výroby smartphonů a displejů a ství tak polovodiče na vládní agendu od Washingtonu, přes Brusel až po Peking.

Tato technologie je zásadní pro pokrok od umělé inteligence, přes autonomní vozidla až po propojené domácnosti. Jižní Korea, bezpečnostní spojenec USA a hlavní vývozce do Číny, stojí rozkročená mezi těmito dvěma obry. Nyní svou vlastní produkční zdatnost posiluje.

Polovodiče tvoří největší podíl na jihokorejském vývozu a očekává se, že se vývoz čipů do roku 2030 zdvojnásobí na 200 miliard dolarů, uvedlo ministerstvo obchodu, průmyslu a energetiky. Polovodiče ministerstvo nazvalo „strategickou zbraní“ v závodě o špičkovou technologii, který se prohlubuje nejen mezi firmami, ale i mezi národy.

2

Vláda usiluje o vybudování „K-polovodičového pásu“, který se táhne desítky kilometrů jižně od Soulu a podle ministerstva sdružuje designéry, výrobce a dodavatele čipů. Společnosti Samsung a Hynix tvoří většinu světových paměťových čipů - základních polovodičů, které spravují úložiště u všech zařízení.

Ale jednou z oblastí, v níž Jižní Korea zaostává, je schopnost vyrábět pokročilé logické čipy, které zpracovávají složité výpočty pro úkoly, jako je umělá inteligence a zpracování dat, což je specializace, které dominuje společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing. Ta vyrábí procesory pro iPhone od Applu. Samsung si klade za cíl ji v této oblasti agresivněji konkurovat, zajistit si část podnikání s grafickými kartami od Nvidie a usilovat o větší podíl mobilních čipů od Qualcommu. A ambice proniknout do sektoru logických čipů oznámil také Hynix.

1

Korejská vláda bude stimulovat tento domácí průmysl daňovými úlevami, nižšími úrokovými sazbami, uvolněním regulací a posílením infrastruktury v naději, že její výrobci čipů srovnají náskok globálních lídrů, uvedlo ministerstvo. Vláda rovněž zajistí v cílovém regionu odpovídající zásobování vodou na příštích 10 let a posílí dodávky energie, což je pro špičkové továrny na výrobu čipů zásadní.

Korejský plán jen odráží úsilí probíhající po celém světě. Americký prezident Joe Biden chce věnovat 50 miliard dolarů na americký výzkum a výrobu polovodičů jako součást celkové ambice chránit americké dodavatelské řetězce. A Čína vyčlenila stovky miliard dolarů na rozvoj vlastní výroby čipů, protože se obává závislosti na dovozu výrobků navržených Západem.

Jižní Korea si rovněž klade za cíl přilákat do vyspělých technologií další zahraniční investice. Holandský výrobce polovodičových zařízení ASML naznačil, že hodlá utratit 240 miliard wonů na vybudování školicího střediska v Hwaseongu, zatímco kalifornská společnost Lam Research plánuje v této zemi zdvojnásobit svou kapacitu, uvedlo ministerstvo.

Pokud jde o přímé příspěvky, chce tato země mezi lety 2022 až 2031 vyškolit 36 000 odborníků na čipy, přispět 1,5 biliony wonů na výzkum a vývoj čipů a začne diskutovat o legislativě ušité na pomoc polovodičovému průmyslu.

Zdroj: Bloomberg

 

Čtěte více:

Největší světový výrobce čipů TSMC navýšil tržby o 17 %, nedostatek čipů předvídá až do roku 2022 (komentář analytika)
15.04.2021 11:03
Největší globální výrobce čipů TSMC (Investiční tipy) navýšil v prvním...
Summary: ASML vymaloval prvotřídní kvartál, překonal očekávání
21.04.2021 18:05
EVROPA: ASML (Investiční tipy) 1Q21 Holandský výrobce zařízení potřebn...
Největší světový smluvní výrobce čipů chystá rozšíření výroby, reaguje na globální nedostatek
22.04.2021 15:26
Tchajwanská společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) inves...
Výsledky Intelu jsou v době rozkvětu čipového odvětví jako pěst na oko
23.04.2021 15:51
Kvartální výsledky Intelu za letošní první čtvrtletí nebyly na první p...
Automobilka Stellantis zvýšila odbyt a varuje před dopadem chybějících čipů
05.05.2021 10:33
Odbyt automobilové skupiny Stellantis v letošním prvním čtvrtletí mezi...
PlayStation, pračky, zubní kartáčky i těžba kryptoměn. Čipy chybí všude a podle analytiků nejméně do roku 2023 budou chybět dál
12.05.2021 17:10
Současný globální nedostatek čipů by mohl trvat až do roku 2023. Podle...

Váš názor
  •  
    15.05.2021 22:32

    Zatímco Evropa se bude věnovat genderové a rasové rovnoprávnosti. Třeba budeme exportovat pokérované barbery s nevyjasněnou orientací. Docela vidím za obzorem další bottleneck: Takže fabriky máme. Teď jenom splašit vzácné kovy na high-k dielektrika a podobné srandy. Von ten polovodič není jen kus křemíku.
    Gyroskop
  •  
    14.05.2021 9:13

    To jsou podivíni ti Korejci. Investovat do takových technologických nesmyslů. To náš prozíravý pan prezident je mnohem moudřejší. Nechá vybudovat kanál Dunaj - Odra -Labe a budeme konečně moci nechat v garážích ty čoudící auta a přesouvat se mezi městy na vorech...
    qwer
    • to qwer
      16.05.2021 16:13

      Nebuď tak při zdi, dříve většina Čechů uměla plavat a na vory potřebuješ dřevo, takže hurá do vody a v zimě to ještě bude zároveň otužování a to se vyplatí :-)
      oh171.
  • Tam bychom se měli ubírat
    13.05.2021 13:18

    Tam bychom se měli ubírat .... od montovny k chytré ekonomice
    Bo
    • Re: Tam bychom se měli ubírat
      14.05.2021 8:51

      Bez šance. Ani Čína s tím vším co se jim tam za 25 let navozilo a hromadou lidi těžko splní plán soudruhu v roce 2025 mít 70% z domácí produkce. V Číně se vyrábí pouhých 25% a z toho ještě za drtivou většinou jsou zahraniční firmy.
      HenryFord
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení