Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vláda schválila Národní plán obnovy, plánuje investice za 200 mld. Kč

Vláda schválila Národní plán obnovy, plánuje investice za 200 mld. Kč

17.05.2021 8:13, aktualizováno: 17.5. 16:44
Autor: ČTK

Aktualizováno

Národní plán obnovy (NPO), ve kterém chce stát investovat zhruba 200 miliard korun, dnes schválila vláda. Na twitteru o tom informoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Z EU by měl stát získat na investice 172 miliard korun. Plán je rozdělen na šest hlavních oblastí, které by z něj měly být financovány. Největší část, zhruba 91 miliard korun, je určena na infrastrukturu a tzv. zelenou transformaci. Podle Havlíčka půjde na klimatické projekty 41 procent z celkové sumy, podíl výdajů na digitální transformaci má činit 23 procent. Další peníze jsou určeny na vzdělávání a trh práce, vývoj a inovace, podporu podnikání a zdraví.

"Národní plán obnovy je strategickým dokumentem, kterým Česká republika požádá o finanční příspěvek z Nástroje pro oživení a odolnost ve výši přibližně 172 miliard korun ve formě grantů. Celková výše investic je plánována ve výši 199,902 miliardy korun, která zahrnuje národní spolufinancování, jehož výše se bude odvíjet od finální výše příspěvku z Nástroje pro oživení a odolnost. Plán podléhá schválení Evropskou komisí a Radou Evropské unie," uvádí materiál, který schvalovala vláda.

Šest pilířů NPO je rozděleno na tzv. komponenty a konkrétní reformy a investiční akce. Komponent je v aktuální verzi plánu, kterou má ČTK k dispozici, 27. Jde například o zvýšení odolnosti systému zdravotní péče, přechod na čistší zdroje energie, rozvoj čisté mobility, boj se suchem, rozvoj kultury nebo inovace ve vzdělání.

V této souvislosti o víkendu informovalo ministerstvo zemědělství, že bude rozhodovat o 15 miliardách korun. Peníze chce směřovat především na projekty příznivé ke klimatu. Jde například o obnovu 12.000 hektarů smíšených, klimatické změně odolných lesů ročně. Za tři roky tak jde podle ministerstva celkem o 36.000 hektarů nově obnovených lesů, což je zhruba rozloha Krkonošského národního parku. "Kromě výsadby lesů obsahuje část NPO, za kterou zodpovídá ministerstvo zemědělství, i opatření na malých vodních nádržích nebo pozemkové úpravy. Nutný podíl klimaticky příznivých opatření, který EU stanovila na 37 procent, plní MZe více než dvojnásobně. Záměry MZe podpořily i odborné instituce," uvedlo v sobotu ministerstvo. Plány podpořila například Agrární komora, Lesnicko-dřevařská komora, některé univerzity nebo výzkumné ústavy.

Dohromady se schválením plánu vznikne i koordinační orgán NPO, a to v podobě odboru na ministerstvu průmyslu a obchodu. "Důvodem zřízení nového odboru je vznik zcela nové agendy," uvádí materiál. Odbor bude investice koordinovat, dohlížet na plnění plánu, podávat Evropské komisi souhrnné žádosti o platbu i dodávat monitorovací zprávy.

Dále také vznikne Řídící výbor Národního plánu obnovy, v kterém budou zástupci jednotlivých vlastníků komponent, tedy většinou ministerstev. Členy výboru budou i zástupci Evropské komise. Předsedou výboru bude zástupce ministerstva průmyslu a obchodu.

Dalším nově vzniklým orgánem bude Výbor NPO. Bude mít ale jen poradní a monitorovací funkci za účasti sociálních a hospodářských partnerů. Auditovat celý program bude ministerstvo financí.

Společně s Národním plánem obnovy vláda projedná také Národní program reforem 2021. S NPO je propojen na základě pokynů Evropské komise. Program reforem členské státy předkládají každoročně v rámci koordinace hospodářských politik. Letošní program vychází z priorit na úrovni ČR i EU a obsahuje i popis reforem a opatření, které nejsou obsaženy v NPO. Jde například o konvergenční program a s tím související plány ohledně vývoje veřejných financí nebo důchodového systému.

Peníze z nového fondu budou muset být ze 70 procent vyčerpány do roku 2022, do roku 2023 pak zcela. Proplacené musejí být do roku 2026.

Zástupci opozice dříve uvedli, že Národní plán obnovy musí být v souladu s klimatickými a digitalizačními cíli Evropské unie a že vláda jeho přípravu a konzultace podcenila. Před odevzdáním Evropské komisi by ji měl podle nich projednat Parlament.


 

Čtěte více:

Seznam Zprávy: Hamáček chtěl v Moskvě vyměnit Vrbětice. Cena? Milion Sputniků a summit Bidena s Putinem
04.05.2021 10:32
Ministr vnitra Jan Hamáček chtěl do Moskvy odjet s plánem vyměnit info...
Víkendář: Inflace opadne, trh naceněný na dokonalost
09.05.2021 9:04
Ohledně dalšího vývoje inflace panují na jedné straně obavy z jejího ...
Školní výuka zčásti bez rotací, zahrádky s podmínkou a kulturní akce omezeně venku. Co se změní od 17. května?
10.05.2021 16:02
Vláda rozhodla o další vlně rozvolnění pravidel proti šíření nemoci co...
Natixis: Efektivní vládní investice a atraktivita evropských akcií
11.05.2021 6:06
Natixis poukazuje na to, že některé vlády hodlají rozjet rozsáhlé prog...

Váš názor
  • 1000 nových darmžroutů
    17.05.2021 9:39

    co budou rozdávat z 90% zase jen zpřízněným mafiokamošům že :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
  • ČAU LIDI - ÁNO BUDĚ LÍP (mně)
    17.05.2021 9:35

    ÁNO! prejednáme Národný plán obnovy tejto zeme. Táto zem je v riti a potrebuje obnoviť naše priadky. My – ja to spravím ako najlepšia vláda odborníkov v histórii tejto českej krajiny, ktorej vládněm ja už roky. Ona potrebuje obnoviť, rovnako ták, ako potrebujem obnoviť slávu čekej zeme – agrofretu!!! Vybral som pre túto krajinu tých najlepších odborníkov, ktorých si vobec možetě predstaviť!! Čo je teraz najdoležitějšie, je že končí najvyšší štátny zástupca spolu s vyšetrovaťěľom čapaku. Dosadíme tam tiež svojich odborníkov. Celé to budě riadiť maturant hamačko, ktorý už ukázal svoje organizačné schopnosti. Minister zdravotníctva tiež ostaně, lebo takého odborníka len ták něnajdětě!!! Tridsať milionov odklonil zo špitála v jednom roku - to je náš človek!!! Že niekto vraví, že kradněme??!! Pozritě ako kradli tie modré straky, ako kradli socani ako všetci rozkrádali túto krajinu už od revolúcie!! Viem to veľmi presně ako kradli!!!! Veď som to od nich celé tie roky kupoval nie?? Aký väčší dokaz o týchto zlodějinách by stě eště chceli?? Najdoležitějšie je ostať verný ANO BUDĚ LÍP a voliť túto najlepšiu politicko – ekonomickú stranu – mňa!!!! A to čo povedal o mně moj syn na forum 24,,,,,, Můj otec si nezaslouží, aby ho měl kdokoliv rád. Můj otec byl vždy falešný a zlý, politika ho nijak nezměnila, jenom se zlepšila jeho schopnost přetvařovat se. Nikdy jsem z něho neměl strach, protože je to srab. Ty šachy tehdy trvaly asi dvě minuty.,,,, tomu něvertě – pojdem tentoraz za ním a dám mu mat!!! Voltě mňa – ÁNO BUDĚ LÍP aj koblihu dám .....
    oradapoisson
Aktuální komentáře
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu
3:45Čína - PMI v průmyslu Caixin
9:00CZ - HDP, q/q
10:00DE - HDP, q/q
11:00EMU - HDP, q/q
11:00EMU - Inflace, předběžný odhad, y/y
15:45USA - Index aktivity ISM Chicago
16:00USA - Index spotř. důvěry Conference Board