Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řetězec Pepco po uvedení na trh přidává 9 procent

Řetězec Pepco po uvedení na trh přidává 9 procent

26.05.2021 11:52
Autor: Redakce, Patria.cz

Na burze ve Varšavě se dnes začalo obchodovat s akciemi řetězce obchodů Pepco, které hned v úvodu přidávaly kolem osmi procent. V letošním roce jde o největší primární veřejnou nabídku akcií (IPO) na této burze. Vlastníkem firmy Pepco Group je konglomerát Steinhoff z Jihoafrické republiky. Pepco ale působí na mnoha trzích, včetně České republiky, a Polsko je pro něj klíčovým trhem.

Společnost Pepco cenu svých akcií v primární emisi stanovila na 40 zlotých. Hodnota firmy tím dosáhla zhruba 23 miliard zlotých (přes 130 miliard Kč). Po zhruba osmiprocentním růstu hned v úvodu obchodování zájem o akcie nepolevil a krátce před 11:00 SELČ kurz činil zhruba 43,60 PLN. To znamenalo růst o 9,1 procenta.

1

Primární nabídka zahrnuje 92,4 milionu akcií v hodnotě 3,7 miliardy zlotých. Steinhoff navíc umístil část svých akcií přímo, získali je někteří věřitelé tohoto jihoafrického podniku. Celkový hrubý výnos z prodeje akcií tak dosahuje asi 4,6 miliardy zlotých (26,1 miliardy Kč). Společnost Pepco žádné nové akcie pro účely primární nabídky nevydala, všechno jsou to akcie, které prodal Steinhoff. Jeho podíl ve firmě se tak snížil na 78,9 procenta, uvedla agentura Reuters.

Ředitel analytického týmu v makléřské společnosti BM BNP Paribas Michal Krajczewski podle tiskové agentury PAP řekl, že akciím Pepco k úspěšnému debutu pomohl jednak příznivý trend na kapitálových trzích, jednak i fakt, že cena akcií byla stanovena pod maximální hodnotou předběžného pásma. Šéf analytiků v makléřské společnosti Millenium DM Marcin Materna upozornil, že akcie by se mohly dostat do indexu velkých firem WIG20 .

Prodejci s levným zbožím v posledním roce prosperovali a urychlili posun směrem k úspornému nakupování, které začalo během finanční krize. „Pepco je považováno za skvělého zástupce silných maloobchodních trhů ve východní Evropě, a zejména v Polsku,“ uvedl v e-mailu Jaroslaw Niedzielewski, vedoucí akciových investic u Investors TFI. Udržet si rychlé tempo růstu prodejů však může být obtížné kvůli nasycení trhu, dodal.

Úpis Pepca pomáhá renesanci IPO na varšavském trhu, kterou loni podnítila platforma pro online obchodování Allegro.eu. "V procesu primární veřejné nabídky akcií jsme se setkali se silným zájmem institucí i drobných investorů. Vítáme všechny naše nové akcionáře," uvedl šéf společnosti Pepco Andy Bond, který dříve řídil britský řetězec supermarketů Asda.

Pepco v Británii vlastní řetězec obchodů Poundland a v dalších evropských zemích pak značky PEPCO a Dealz. Celkem v 16 zemích provozuje více než 3200 diskontních prodejen, kde ale není možné nakupovat on-line. V tomto finančním roce chce Pepco v Evropě otevřít 400 obchodů a značku PEPCO se snaží rozšířit i mimo střední a východní Evropu. Ve východní Evropě se tato značka za rok 2020 podle hodnoty prodaného zboží umístila druhá za švédským oděvním řetězcem H&M, uvedla společnost pro výzkum trhu Euromonitor.

Výkonný ředitel Pepca Andy Bond při zahajovací akci řekl, že přestože je jeho řetězec ve východní Evropě „klenotem v koruně“, vidí po dubnovém vstupu do Španělska a v září do Itálie silné vyhlídky růstu v západní Evropě. Přesto ale neexistuje záruka, že tento maloobchodník bude moci svůj obchodní model replikovat v západní Evropě, uvedl Niedzielewski. "V příštích několika letech bude největším rizikem pro akcie Pepca to, že Steinhoff odprodá svůj podíl ve snaze snížit své dluhové břemeno,“ doplnil Niedzielewski. Řetězec Pepco chce do pěti až sedmi let ztrojnásobit počet obchodů a dosáhnout základního zisku více než jedné miliardy eur (asi 25,5 miliardy Kč).

Zdroj: ČTK, Bloomberg, Patria

 

Čtěte více:

Steinhoff uvede na burzu ve Varšavě akcie divize Pepco
26.04.2021 10:04
Jihoafrický konglomerát Steinhoff se chystá uvést na burzu ve Varšavě ...
Řetězec Pepco míří na varšavskou burzu, upisovací cena akcie je 40 zlotých
14.05.2021 12:41
Na burze ve Varšavě se zhruba za dva týdny začne obchodovat s akciemi ...
Výrobce veganského mléka Oatly získal při IPO 1,4 miliardy dolarů
20.05.2021 15:37
Švédský výrobce veganského mléka Oatly Group, který mezi svoje podporo...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data