Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nahraďme uhlí plynem, než vzniknou nové jaderné zdroje, navrhuje Havlíček a žádá o podporu EU

Nahraďme uhlí plynem, než vzniknou nové jaderné zdroje, navrhuje Havlíček a žádá o podporu EU

28.05.2021 8:17
Autor: ČTK

Česko je připraveno plnit nové emisní cíle Evropské unie, musí k tomu ovšem dostat ze společné kasy odpovídající kompenzace a mít možnost nahrazovat uhlí jako zdroj energie plynem. Českým novinářům to včera v Bruselu řekl ministr průmyslu Karel Havlíček, který jednal s několika eurokomisaři o českých reformách na cestě ke klimaticky šetrnějšímu hospodářství. Unijní činitelé podle něj větší českou otevřenost k přechodu na čistou energii vítají. Není však jisté, zda se Praha podpory plynu jako takzvaného přechodového zdroje dočká.

Lídři zemí EU tento týden potvrdili v prosinci schválený závazek, podle kterého evropský blok jako celek do roku 2030 sníží emise skleníkových plynů o 55 procent proti hodnotám z roku 1990. Evropská komise v současnosti chystá analýzu dopadu zpřísněných cílů na hospodářství jednotlivých zemí.

Česko podle Havlíčka začíná vnímat přechod na zelenou energetiku jako příležitost k novému růstu. "Je třeba říct, že jsme trošku pootočili kormidlem a jsme výrazně vstřícnější vůči klimatickým ambicím a cílům," prohlásil ministr. Zatímco dříve mluvila česká vláda o národním emisním cíli 40 až 45 procent, nyní by to podle něj mohlo být až 47 procent. To je sice stále pod společnou metou, EK však začíná vnímat tento pozitivní vývoj, uvedl Havlíček.

Komise se začátkem léta chystá v rámci takzvané taxonomie hodnotící ekologický přínos či škodlivost jednotlivých zdrojů energie rozhodnout o tom, zda bude možné plyn považovat za tolerovanou přechodovou technologii usnadňující cestu od uhlí k čistým zdrojům.

"Pro nás o tom není vůbec žádná diskuse, pokud nebude, nejsme schopni toho dosáhnout," řekl s odkazem na zmíněné emisní cíle Havlíček. Plyn by podle něj měl v Česku nahrazovat uhlí deset až 15 let do doby, než bude schopno zprovoznit nové jaderné zdroje.

Kritici využívání zemního plynu z řad členských států či europoslanců však tvrdí, že pokud se EU nezaměří výhradně na investice do obnovitelných zdrojů a bude podporovat fosilní paliva, nedokáže být do roku 2050 klimaticky neutrální. Proto se o hodnocení plynu vede dlouhá debata a komise rozhodnutí plánované původně na duben odložila na léto.

Druhým českým požadavkem je podle Havlíčka navýšení modernizačního fondu, jehož prostřednictvím zejména průmyslové země východního křídla EU čerpají peníze získané prodejem emisních povolenek. Česko z něj může dostat zhruba 200 miliard korun, které mají pomoci k podpoře obnovitelných zdrojů či ekologicky šetrného teplárenství.

Český ministr včera jednal také ze svými kolegy z vlád členských zemí, mimo jiné o návrhu norem pro regulaci digitálních služeb a digitálního trhu. Česko stejně jako většina dalších států pravidla výrazně zvyšující odpovědnost internetových společností podporuje, podle Havlíčka má však k návrhu výhradu týkající se zvýšené zátěže pro malé firmy. "Nesouhlasíme s nárůstem administrativy pro malé firmy a mikrofirmy, to podle nás odporuje zásadě proporcionality," uvedl Havlíček, podle něhož je v Česku mnoho malých digitálních společností, jichž by se novinka dotkla. Členské země budou o návrzích s Evropským parlamentem vyjednávat letos a jejich schválení se očekává v příštím roce.


Čtěte více:

Závazek USA více snížit emise podpořil zelené investice. Akcie míří vzhůru
22.04.2021 16:44
Americký prezident Joe Biden se během probíhajícího klimatického summi...
Přísné německé emisní cíle povzbudily akcie obnovitelných zdrojů energie. Co Berlín slibuje?
05.05.2021 17:39
Německo dosáhne uhlíkové neutrality do roku 2045, tedy o pět let dříve...
Čína vypustila poprvé více skleníkových plynů než všechny rozvinuté země dohromady
07.05.2021 16:59
Čína vypustila do vzduchu poprvé více skleníkových plynů než všechny r...
Emisní povolenky pokořily další rekord, cena se vyšplhala nad 55 eur
13.05.2021 8:28
Cena emisních povolenek v Evropské unii včera poprvé překročila 55 eu...
Největší světový trh s uhlíkem se žene nahoru jako nikdy předtím. A ještě prý má kam
18.05.2021 14:59
Cena emisních povolenek v Evropské unii v poslední době láme rekordy. ...
ČEZ se zaměří na obnovitelné zdroje a útlum uhlí.
20.05.2021 14:43
Energetická skupina ČEZ se v následujících letech zaměří na budování o...

Váš názor
  • Jádro z Ruska vadí, plyn nikoli?
    28.05.2021 9:36

    Kvůli mrazivé zimě vzrostly v uplynulé sezóně dodávky plynu z Ruska do Evropy o 30%, ale naplněnost zásobníků plynu v EU se prudce snížila. Samostatně evropské země každý rok těží stále méně paliva. Například těžba na největším evropském nalezišti Groningen v Nizozemsku skončí podle plánu v roce 2022. Ministerský předseda spolkové země Sasko Michael Krečmer dříve prohlašoval, že spuštění Severního proudu 2 může vyřešit problém nedostatku plynu v regionu. Merkelova uvedla údaje Ministerstva energetiky Německa, podle nichž země zakouší akutní potřebu plynu, jelikož v poslední době se aktivně zříká uhlí a atomových elektráren. Ministr ekonomiky a energetiky SRN Peter Altmaier zase připomněl, že téměř půlstoletí Rusové exportují modré palivo do Německa a že tato otázka nikdy nebyla "politickou zbraní ve vztazích mezi Východem a Západem".
    oupv
    • Re: Jádro z Ruska vadí, plyn nikoli?
      28.05.2021 9:54

      ano vadí, amíkům se nepodařilo Merklovou přesvědčit, aby plynovod zastavili.....no tak někdo ta ovce musí být, která bude poslouchat toho největšího demokrata na planetě...
      abc1
      •  
        28.05.2021 10:56

        Vlezdozadnice jsou charakteristické tím, že se snaží být papežtejsi než papež. Snad si toho stačí všimnout co nejvíce voličů a rozsvítí takovým u voleb červenou.
        oupv
        •  
          28.05.2021 11:56

          5 zemí které vypustí do atmosféry více CO2 než Evropa, USA a Canada dohromady. Vede Čína, Indonésie, Filipíny, Vietnam a Tchaj-wan …. Zatímco země západní ekonomiky účinně snížily emise, technologie k velmi účinnému spalování a odsíření, čisté paliva a motory atd… Což už dnes politikům co mají zádech aktivisty nestačí, nás vedou k sebemrskačství a zblbli lidi tak, že na to přistoupili. Jako fakt jsem zvědav, jak tohle dopadne?
          Čert
          •  
            29.05.2021 0:16

            Globální válkou jak jinak. Ta miliarda nebo dvě lidí, která se ocitne v neobyvatelné části světa bBde chtít jít někam, kde ještě žít půjde. Ale nám Evropanům se bude umírat s lepším pocitem, že jsme se to pokusili odvrátit.
            ..
Aktuální komentáře
29.04.2024
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků
9:20Skupině mmcité v roce 2023 vzrostl provozní zisk EBITDA o 145 procent. Představenstvo plánuje vyplatit první dividendy
9:02Rozbřesk: Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná
9:00Česká spořitelna a.s.: Výroční zpráva České spořitelny za rok 2023
8:53Trhy zamíří v úvodu týdne výše. Výsledky ukázaly mmcité a Primoco  
6:03Citi: Sazby mohou jít stále dolů už v červnu
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y