Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Jestřábí prognóza Fedu avizuje zvýšení sazeb v roce 2023, na kosmetické došlo už teď

Rozbřesk: Jestřábí prognóza Fedu avizuje zvýšení sazeb v roce 2023, na kosmetické došlo už teď

17.06.2021 9:16
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Fed sice včera v hlavních parametrech svou měnovou politiku nezměnil, ale jeho rétorika prošla kvantitativní změnou, a to zjevně v jestřábím směru. Navíc kromě toho, že američtí centrální bankéři prognózují, že se oficiální úrokové sazby odlepí od nuly v roce 2023, tak k jednomu kosmetickému zvýšení úroků došlo dokonce již na tomto zasedání. Fed z 10 na 15 bazických bodů zvýšil sazbu, za kterou u něj komerční banky ukládají svoje přebytečné rezervy. Na druhou stranu dodejme, že tempo expanze bilance Fedu zůstalo nedotčeno a centrální banka bude i nadále nakupovat dluhopisy za 120 mld. USD měsíčně.

Co se týká specificky nové prognózy, tak ta na rozdíl od téměř nezměněného komentáře Fedu byla skutečně jestřábím vzkazem. Varování, že k utahování měnové politiky může dojít dříve a bude navíc rychlejší, vyplynulo z pasáže týkající se projekce očekávaného vývoje oficiálních úrokových sazeb. Nejenže nyní američtí centrální bankéři vidí ve své většině růst sazeb o 50 bazických bodů v roce 2023 (na rozdíl od “březnové” nuly), ale navíc se mezi 18 hlasy našlo sedm, jež by chtělo zvýšit úroky již v roce 2022. Šéf Fedu Powell sice na tiskovce tuto úrokovou prognózu lehce shodil s tím, že nejde o závazek centrální banky, avšak jestřábí vzkaz trhu nemohl potlačit. Trh dluhopisů tedy rozhodně s něčím takovým nepočítal, a tak výnosy musely logicky vzhůru a dolar zpevnil.

Pokud jde o verbální hodnocení ekonomiky ze strany J. Powella, tak ten několikrát zdůraznil, že centrální banka očekává další výrazný progres na trhu práce, který je podle něj stále ve stínu Covidu (a to z různých důvodů). Pokrok na trhu práce je pak nutnou podmínkou proto, aby Fed mohl trhu nastínit proces útlumu tempa nákupu dluhopisů. Podle Powella jsme však stále několik zasedání (Fedu) od tohoto restriktivního okamžiku. Trh práce je pro Powella a jeho Fed stále prioritou. Naopak hlavní americký centrální bankéř si nemyslí, že inflace a inflační očekávání vyskočily příliš vysoko a že by se Fed svojí (holubičí) politikou ocitl tzv. “za křivkou”.

Co si tedy z červnového zasedání FOMC odnést? Fed se verbálně snaží držet mantru o dočasné povaze inflace, ale celkově nemůže ignorovat ani její výši, ani silné známky oživení ekonomiky. V důsledku toho restriktivní kroky mohou dorazit dříve, přičemž jako první na řadu přijde oznámení o útlumu nákupů dluhopisů. To by se podle našeho názoru mohlo neformálně odehrát na konci srpna na tradičním sympoziu o měnové politice v americkém Jackson Hole.


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Jak jsme avizovali, Fed je pro všechny středoevropské měny včetně koruny důležitým faktorem, a to se včera jenom potvrdilo. Česká koruna vzdala testování bariér pod 25,40 a vyhoupla se až do blízkosti 25,50 EUR/CZK. A to nehledě na to, že sílí hlasy pro brzký růst úrokových sazeb, pro který hovoří i poslední zrychlení výrobní inflace. Poslední výroky centrálních bankéřů vyznívají poměrně jednoznačně a my očekáváme první růst sazeb v Česku již příští týden. Pro korunu do té doby bude ale důležitější, jak se globální trhy vyrovnají se lehkým jestřábím posunem v americkém Fedu.

Zahraniční forex
Fed včera skrze svoji kvartální (konsensuální) prognózu poslal jednoznačně jestřábí signál (viz úvodník), což mělo za následek růst výnosů na krátkém a středním segmentu křivky a zatlačení eurodolaru k úrovni 1,20. Trh začal nyní počítat s tím, že by Fed zvýšil oficiální úrokovou sazbu do konce roku 2022, což je dost býčí odhad s ohledem na to, že ještě předtím bude muset dojít k útlumu nákupů dluhopisů (nyní 120 mld. měsíčně). Dolar se každopádně v reakci na jestřábí rétoriku bude pohybovat na silnějších úrovních, přičemž pár EUR/USD bude testovat pevnost hranice 1,20. Každopádně s ohledem na to, že šéf Fedu Powell zdůraznil, že centrální banka bude sledovat příchozí data, tak jim bude věnovat pozornost i trh (viz např. dnešní Philly Fed či týdenní data z amerického trhu práce).

Dodejme, že růst amerických výnosů není dobrou zprávou pro měny v emerging markets a ve střední Evropě speciálně pro zlotý, kde si centrální banka myslí, že lze beztrestně držet nulové sazby, provádět kvantitativní uvolňování a nechat inflaci běžet 5 %.

Akcie
Středeční obchodní den se hlavní zámořské indexy pohybovaly spíše stranou. Akcie Novavax včera ztratily „půdu pod nohama“ a skončily -5,79 %. Naopak automobilka General Motors posílila o více jak 1 procento a uzavřela +1,56 %. Ceny akcií společností provozující zaoceánská plavidla rostly: NCLH +2,69 %, CCL +2,34 %, RCL +1,83 %. Celý finanční sektor zakončil mínus 0,1 procenta. Jeden z nejhorších výsledků dne si připsaly akcie banky Citigroup (-3,19 %). Naopak sektor komunikačních služeb odepsal 0,8 procenta (T -0,75 %, VZ -1,13 %). Jednotlivé indexy uzavřely následovně: Index Dow Jones Industrial Average oslabil o 0,8 % (34.034 b.), S&P 500 o 0,5 % (4.223 b.) a technologický Nasdaq Composite o 0,2 % (14.039 b.).

 

Čtěte více:

Propast mezi komoditními a dluhopisovými trhy přetrvává
16.06.2021 18:00
Před časem jsem tu poukazoval na určitý vztah mezi poměrem ceny mědi ...
Komentář: Fed zvažuje zvýšení sazeb v roce 2023. Či dokonce dříve...?
16.06.2021 22:03
Fed sice v hlavních parametrech svojí měnovou politiku nezměnil, ale j...
Červená barva ovládla Wall Street, Citigroup -3,19 %
16.06.2021 22:08
Středeční obchodní den se hlavní zámořské indexy pohybovaly spíše stra...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university