Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Dolar, mezinárodní obchod a pád zlatého standardu

Víkendář: Dolar, mezinárodní obchod a pád zlatého standardu

20.06.2021 8:35
Autor: Redakce, Patria.cz

Po většinu historie Spojených států byl dolar provázán se zlatem a ekonomové ze St. Louis Fedu přišli s historií tohoto vztahu a jeho dopadů na americkou ekonomiku. Začínají obdobím od roku 1870 do počátku první světové války, kterému se někdy říká klasický zlatý standard. Tehdy bylo zlato základem mezinárodního měnového systému a měny jednotlivých zemí mohly být směněny za dané množství zlata. Jak a proč se sytém měnil poté?

Popsaný systém zlatého standardu znamenal pevné měnové kurzy mezi jednotlivými zeměmi a jejich vzájemné platební bilance byly vyrovnávány tokem zlata. Pokud tedy nějaká země dosahovala třeba obchodních přebytků, teklo zlato směrem do ní. Naopak obchodní deficity znamenaly odliv zlata směrem k zemím, se kterými bylo těchto deficitů dosahováno. Pro danou zemi bylo tudíž složité dosahovat dlouhodobě deficitů, protože se soustavně snižovala její zásoba zlata a následně bylo těžké udržet zlatý standard.

Ekonomové Fedu tvrdí, že zlatý standard v té době fungoval dobře a průmyslové země procházely doposud nepoznaným obdobím míru, ekonomického rozvoje a otevřeného mezinárodního obchodu. Po první světové válce i během ní se ale objevily tenze. Již za války evropské země upustily od směnitelnosti měny za zlato, aby byly schopny financovat válečné aktivity. Docházelo k „inflačnímu financování dluhů, které nebylo za limitů daných zlatým standardem tak jednoduché.“

Po válce byl mezinárodní platební systém „v ruinách“. Zejména v Evropě byl podle ekonomů návrat ke zlatému standardu složitý kvůli dlouhým rokům inflace, cenových limitů a pevného kurzu. Na tento návrat bylo totiž třeba deflace, která by posunula ceny na předválečnou úroveň a umožnila tak návrat ke staré paritě. A ten také mohl nastat jen v případě, že by ve světě nastala redistribuce zlata mezi jednotlivými zeměmi, protože v předcházejícím období se jeho zásoba v některých zemích výrazně snížila a jinde tomu bylo naopak. Zejména Spojené státy, které dosahovaly velkých obchodních přebytků, kumulovaly značný objem zlata, opak platil o evropských zemích.

Například Velká Británie tak zvedla sazby až na 7 %, aby dosáhla posílení libry a přílivu zlata zpět do země. Jenže to vedlo i k ekonomické depresi. Podobně v „závodě o zlato“ jednaly Spojené státy a s podobným výsledkem. Návrat ke zlatému standardu pak nastal v polovině dvacátých let, ale ekonomové uvádějí, že přetrvávaly značné nerovnováhy. Velká deprese pak „zničila to, co ještě z klasického zlatého standardu zbylo,“ a odklon od něj přišel na počátku třicátých let. Nastal příliv zlata do Spojených států, který znemožnil návrat k dřívějšímu systému. Po druhé světové válce tak byl vytvořen takzvaný brettonwoodský systém, kdy byl dolar provázán se zlatem a ostatní měny s dolarem.

Konec tohoto systému nastal kvůli odlivu zlata z USA a následným obavám, že Spojené státy nebudou schopny udržet krytí dolaru zlatem. Tento odliv přitom nastal i proto, že USA v letech 1957–1970 dosahovaly mírných obchodních přebytků. Po konci brettonwoodského systému zase docházelo k růstu amerických obchodních deficitů, ale americké zlaté rezervy byly „relativně stabilní“. Zatímco za klasického zlatého standardu tedy existovala pevná vazba mezi tokem zlata na straně jedné a tokem zboží a služeb na straně druhé (obchodními přebytky a deficity), v následných systémech tato vazba slábla a v současnosti „možná vůbec neexistuje“.

Následující graf ukazuje vývoj amerických zlatých rezerv a srovnává jej s obchodní bilancí této země. Patrná je zmíněná relativní stabilita rezerv z posledních desetiletí doprovázená prohlubujícími se deficity:

3
Zdroj: St. Louis Fed

 

Čtěte více:

Víkendář: Pár poučení z prohibice
21.03.2021 9:08
V roce 2020 tomu bylo sto let od zavedení prohibice. Od roku 1920 bylo...
Víkendář: Robert Mundell očima Paula Krugmana
17.04.2021 17:08
Na počátku dubna zemřel držitel Nobelovy ceny za ekonomiku Robert Mund...
Poválečné a současné splácení dluhů, monetizace, dominance
30.04.2021 17:25
Co ve vztahu k současné situaci ukazuje poválečné splácení dluhů? Tímt...
Daně z klobouků a vzpoura pašeráků
03.06.2021 15:56
Vlády již po tisíciletí dělají v podstatě to samé. Snaží se nastavit c...
Dnešní drobný investor je něco úplně jiného než na konci 90. let, říká k mánii AMC zakladatel společnosti Tastytrade
08.06.2021 14:59
Mnoho drobných investorů v USA realizuje v současné době vysoké zisky ...

Váš názor
  • Naléhavě potřebujete peníze, abyste se dostali z dluhů?
    24.06.2021 20:07

    Zkoušeli jste bez úspěchu získat půjčky od bank? Naléhavě potřebujete peníze, abyste se dostali z dluhů? Potřebujete peníze na rozšíření nebo založení vlastního podnikání? Poskytujeme půjčky s tvrdými penězi a všechny ostatní typy půjček s úrokovou sazbou od 3% do 5%. Poskytujeme půjčky NationWide v rozmezí od 3 000,00 do 100 milionů USD / POUNDS / EURO. Financujeme 100% a LTV 75% -85% na pořízení nemovitosti, Odpovězte na tento whatsapp: +447451280545 nebo e-mail: sllcapitaluk@gmail.com
  • to Patria
    20.06.2021 11:03

    Alespoň datum "pádu zlatého standardu" jste mohli uvést, takhle je hodně polovičatý článek :-( Prezident Nixon rozhodl o definitivním opuštění zlaté kotvy v roce 1971. Více se lze dočíst zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zlat%C3%BD_standard
    oh171
    • Re: to Patria
      21.06.2021 17:37

      Ano, v roce 1971 došlo k opuštění posledních zbytků zlatého standardu. Málo se ale ví, že peněžní systém v podobě 100% zlatého standardu v podstatě nikdy neexistoval. Banky standardně emitovaly dva druhy peněz, a to hotovost, tedy bankovky a bezhotovostní účetní peníze. Zatímco emitované bankovky byly v rámci zlatého standardu kryty zlatem na 100%, bezhotovostní peníze emitovaly banky bez povinnosti tyto směnit za předem dané množství zlata. Bezhotovostní peníze byli již tehdy (stejně jako dnes) kryty zpravidla závazky dlužníků, kterým banky půjčovaly tak, že jim peníze jednoduše připsaly na jejich bankovní účet. Toto krytí závazkem vrátit bance půjčené peníze pak zpravidla bylo dodatečně kryto navíc majetkem, který dlužník poskytl bance jako zástavu. Tato situace pak byla mylně ekonomickými teoretiky interpretována jako bankovní systém frakčních rezerv. Ve skutečnosti však byly zlaté rezervy u bankami emitovaných bankovek vždy ve výši 100% a u bezhotovostních (účetních) peněz pak vždy nulové. Měnil se jen poměr mezi objemem zlatem krytých bankovek a zlatem nekrytých bezhotovostních peněz. Takto nastavený hybridní systém byl samozřejmě velmi nestabilní.
      Richard Fuld
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data