Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Měly by digitální měny centrálních bank smysl?

Měly by digitální měny centrálních bank smysl?

05.07.2021 15:46
Autor: Redakce, Patria.cz

Většina peněz už má digitální formu. Co by se tedy změnilo se zavedením digitální měny centrálních bank? Tuto otázku si na stránkách The Conversable Economist klade ekonom Tim Taylor a v první řadě poukazuje na jednu důležitou věc: Digitální měna centrální banky by nepředstavovala nějakou obdobu bitcoinu či jiných kryptoměn. Stále by šlo o tradiční měnu, tedy například dolar nebo libru. Nicméně její digitalizace by znamenala, že by lidé mohli měnu používat bez prostředníků, a to včetně bank.

Takový pohled na digitalizaci tradičních měn vyvolává řadu dalších otázek: Jak by byla chráněna, jak by se dala konkrétně používat? A jaké výhody by vlastně přinášela? Nejde o teoretické úvahy – tématem se již zabývá několik centrálních bank a analyzuje jej Banka pro vypořádání mezinárodních plateb BIS. Taylor poukazuje na to, že hlavním argumentem pro novou formu tradiční měny bývá zjednodušení a zlevnění plateb. Ty podle odhadů mohou v některých zemích dosahovat až 1 % HDP či ještě více. Jak ukazuje následující graf od BIS, jde zejména o státy, které jsou závislé na platbách provedených s pomocí karet:

taylor kybernetické měny centrální banky

Taylor na základě analýzy BIS tvrdí, že Američané platí za transakční služby mnohem více než Evropané, a to kvůli „extrémně vysokým poplatkům u platebních karet“. A není to dáno vyšší kvalitou služeb. Pokud by digitální měna fungovala tak, že by všichni měli účty u centrální banky, obešlo by to banky a jiné prostředníky. Nicméně by to také znamenalo obrovskou změnu ve fungování centrální banky.

Taylor pokračuje s tím, že podle některých názorů by měly centrální banky digitalizovat měnu kvůli konkurenci kryptoměn. Ekonom ale podle svých slov považuje tento argument za nepřesvědčivý už proto, že není ani zdaleka jasné, jakou roli budou kryptoměny v ekonomice nakonec hrát. Stejně tak podle něj není jasné, že digitální měna centrální banky je tím nejefektivnějším způsobem, jak zlepšit finanční služby u té části populace, která k nim má nejhorší přístup. Pro Spojené státy by pak podle ekonoma mohlo být nejlepší, kdyby se Fed držel stranou snah o digitalizaci a počkal na zkušenosti ze zemí, které se již tímto směrem vydaly.

Vedle nejasných přínosů Taylor také zmiňuje možná negativa. Ta může představovat vliv digitalizované měny na bankovní systém. K tomu by centrální banka spravující účty veřejnosti musela věnovat mnoho zdrojů na zajištění jejich bezpečnosti. A podle některých názorů by i digitalizovaná měna centrální banky mohla sloužit jako nástroj kriminálních aktivit.

Zdroj: The Conversable Economist, BIS

Disclaimer: Investování do virtuálních aktiv (např. Bitcoin) či investičních nástrojů navázaných na virtuální aktiva je spojeno s řadou rizik, na která upozorňuje např. EBA (European Banking Authority) v článku „Crypto-assets: ESAs remind consumers about risks“ ze dne 17.3.2021. Tato upozornění naleznete ZDE. Patria Finance a.s. nedoporučuje investovat do nástrojů navázaných na virtuální aktiva z důvodu rizik, která jsou s nimi spojena.

 

Čtěte více:

Musk: Má Tesla přijímat platby v kryptoměně dogecoin?
11.05.2021 14:45
Máme začít přijímat platby v dogecoinech? Tuto otázku položil na twitt...
Perly týdne: Výprodej dolaru a první akciové rodeo
14.05.2021 11:22
Jeremy Siegel zůstává býkem a věří hlavně hodnotovým akcií. Výprodeje ...
Nvidia a kryptoměny: Patria zavírá krátkodobé investiční doporučení. Kolik vydělalo?
01.06.2021 16:32
Nedávná skvělá kvartální čísla a oznámení o plánovaném splitu 4:1 posl...
Víkendář: Kryptoměny mohou mít
05.06.2021 9:11
Je možné, že by rostl počet a význam aktivistických investorů, kteří s...
Bitcoin a další kryptoměny kvůli zátahu na těžaře v Číně prudce klesají
21.06.2021 10:30
Bitcoin a další kryptoměny dnes prudce klesají v reakci na rozhodnutí ...

Váš názor
  •  
    07.07.2021 13:28

    CBDC je bláznivý a nebezpečný nesmysl, který vůbec nebere v potaz komplexnost peněžní a bankovní infrastruktury a její zásadní význam pro hladké a efektivní fungování ekonomiky. Jsou to hrátky se sirkami ve stohu slámy.
    Richard Fuld
    •  
      07.07.2021 14:01

      Není to ani první ani bláznivý nebezpečný nesmysl, který si na nás politici, byrokrati a centrální plánovači-bankéři vymysleli. Toho bych se fakt nebál.
      Hayek
      • BLÁZNIVÉ je ZAKAZOVÁNÍ pokroku
        07.07.2021 14:20

        https://twitter.com/BTC_Archive/status/1412407979484327946 Asi jako když v 1996 chtěli zakazovat telefonování přes internet (ala Skype) - jednak proto, že v mnoha státech byl telecom stále (polo)státní (skoro)monopolní moloch. A hlavně proto, že z telefonování zdarma stát neměl žádné daně. Mezi tím ... uživatelů bitcoinu přibývá tempem 32 tisíc DENNĚ. Probíhá demonopolizace peněz aniž si to politik a byrokrat přeje - asi jako proběhla demonopolizace (státní) pošty pomocí emailu a instant messagingu. ÚV a Milouš Jakeš si taky nepřál konec komunismu, ale přestože měl armádu, policii, StB a milice, tak komunismus stejně skončil. Stejně tak skončila robota a nevolnictví - jistě ne proto, že by po tom šlechta toužila. Církev také netoužila po odluce od státu, atd... Co je jednou vynalezené již nejde odvynalézt. Email, kolo, oheň, bitcoin ani IP telefonii. Jde to tak maximálně (časem) překonat něčím ještě lepším.
        Hayek
  • Go CBDC, go go!
    06.07.2021 11:58

    Digitální měny centrálních bank mají mnoho přínosů: __________________________________________________________________________ Umožní státu zintenzivnit boj s hotovostí a časem ji zcela zakázat. Což je snem všech centrálních bankéřů a centrálních plánovačů obecně. Bude například možné zavést silně záporné úroky, protože při neexistenci hotovosti již lidé nebudu moci reagovat runem na banky ve snaze si vybrat hotovost s krásným nulovým úrokem a nacpat ji pod matraci. __________________________________________________________________________ Dají státu přehled a kontrolu nad tím, kolik, kde a za co utrácíme. Bude možné říci: zde máte státní příspěvek na domácí rekreaci, za tyto peníze si smíte koupit POUZE hotel a lázně na území ČR (podpora domácího turismu). Nebo: zde máte nepodmíněný základní příjem, ale použít ho smíte pouze na rychlou útratu (po čase ty peníze expirují) za spotřební zboží. Nebo: koruna nám nějak ztrácí kupní sílu, lidé před inflací utíkají do alternativ a tak napříště zakazujeme a blokujeme převody státní digitální měny na úcty prodejců investičního zlata (obdoba kapitálových kontrol, ale i uvnitř země). __________________________________________________________________________ Digitální měny centrálních bank naučí lidi, že peníze nemusí být hmotné, že jedničky a nuly jsou také peníze. Naučí lidi pracovat s peněženkou v mobilu či hodinkách. __________________________________________________________________________ To se lidem bude hodit, až jim výše uvedené "výhody" DBDC dojdou a nabyté zkušenosti jim umožní přejít na skutečně nezávislou decentralizovanou měnu - bitcoin. Měnu, která nezná cenzuru, inflaci, sledování, povolování, účelovost plateb, uměle manipulované úrokové míry, záporné úroky, atd... __________________________________________________________________________ https://braiins.com/blog/odluka-penez-od-statu-kniha-josef-tetek __________________________________________________________________________ Takže milí centrální plánovači: JEN DO TOHO!
    Hayek
    • Re: Go CBDC, go go!
      07.07.2021 13:37

      Centrální bankéři nesní o zrušení hotovosti, tedy jediných peněz, které mohou "emitovat". Představy o tom, že úrokové sazby by se mohly pohybovat výrazně v záporu a že jediné, co tomu zavazí je hotovost jsou šílené. Nebezpečí vysoké inflace, či hyperinflace nesouvisí pouze s tiskem peněz. Souvisí především s rychlostí oběhu peněz. _________________________________________________________________________ Stát nepotřebuje vědět, za co utrácí průměrný nebo konkrétní Franta. Státu stačí anonymní agregáty a ty má i bez CBDC. _________________________________________________________________________ Že peníze mohou mít formu jedniček a nul, už snad každý ví. Tohle fakt stát nikoho učit nemusí. _________________________________________________________________________ Ano, jediné k čemu je CBDC "dobrá" je propagace bláznivého konceptu krypto"měn".
      Richard Fuld
      •  
        07.07.2021 14:00

        Jak jediný? Centrální bankéři budou emitovat i CBDC. A bude to pro ně daleko zajímavější a zábavnější hračka, než hotovost - právě kvůli tomu, že ty peněžní toky lze dokonale sledovat i usměrňovat. Tomu žádný politik ani byrokrat neodolá. Kam se hrabou hračky typu QE a ZIRP.
        Hayek
    • eJuan, euro, či dolar?
      06.07.2021 12:10

      O první místo bude bojovat čínský eJuan - a nebude si v tom boji brát servítky. Jestli si některá země myslí, že může váhat, pochybovat o smyslu zavádění CBDC, tak může rychle velmi překvapen. https://www.kurzy.cz/zpravy/599867-boj-digitalnich-men-zacina-kdo-si-ukradne-nejvetsi-kus-kolace-na-trhu/
      Hayek
      • Re: eJuan, euro, či dolar?
        07.07.2021 13:39

        No jistě. O všechno je třeba bojovat. I o tom, kdo bude v budoucnu vypadat jako největší hlupák. :-)
        Richard Fuld
        •  
          07.07.2021 14:03

          Jasně. Je to zkrátka něco jako perestrojka a glasnosť, které taky byly myšleny jako (marná) snaha o prodloužení existence socialismu. CBDC zase mají za deklarovaný cíl prodloužení peněžního socialismu: https://www.kurzy.cz/zpravy/563762-penezni-socialismus-a-reseni-jmenem-bitcoin/
          Hayek
Aktuální komentáře
17.05.2024
22:00S&P 500 si připsal již čtvrtý týdenní zisk v řadě  
17:45Americká ekonomika podle jednoduchého indexu celkového blahobytu
17:27Filla, Zrzavý či Toyen. V galerii KODL probíhá předaukční výstava a blíží se tradiční aukce 26. května na Žofíně
17:13TRHY: GameStop vypadá jako GameOver, zatímco zlato se vrací nad 2400 dolarů  
16:17Odbory Royal Mail hrozí stávkou, pokud Křetínský nesplní jejich požadavky
15:43CNBC: Žhavá rally drahých kovů může pokračovat, cíl pro zlato až u 2600 dolarů
14:04Ramsey: Tesla má u autonomního řízení specifickou strategii, nabíjecí stanice jsou jedním z nejhodnotnějších aktiv
12:50Primoco UAV SE: Oznámení o odvolání konání valné hromady
12:45Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu
12:24Perly týdne: Spekulace na akciích jako sociální rebelie?
12:07Skupině Photon Energy klesly v prvním čtvrtletí tržby, provozní zisk jí stoupl
11:46Jak ozdravit největší realitní trh na světě? Na peníze od vlády finanční trhy slyší
11:20Eurostat: Míra inflace v EU v dubnu zůstala na 2,6 procentech, v ČR se zvýšila
11:09FRESH s Janem Burešem a Dominikem Rusinkem: Hledání nové letové hladiny aneb kde ČNB ‚zaparkuje‘ úrokové sazby?  
9:49Čína oznámila rozsáhlá opatření na oživení realitního trhu
9:01Rozbřesk: Červnový pokles sazeb ECB potvrzen
8:44Colt CZ dokončil akvizici Sellier & Bellot, čínská ekonomika prochází nevyrovnaným oživením a futures jsou v červeném  
8:15UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Oznámení o uložení projektu fúze sloučení do sbírky listin
8:10Skupina Colt CZ dokončila akvizici českého výrobce munice Sellier & Bellot
6:41Yardeni: Býčí trend by měl i přes korekci pokračovat, zisky míří k novým rekordům

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
7:45Engie SA (03/24 Q1)
11:00EMU - CPI, y/y