Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Virgin Galactic zvládla klíčový test pro vesmírnou turistiku, firma chce nabídnout akcie za 500 milionů dolarů

Virgin Galactic zvládla klíčový test pro vesmírnou turistiku, firma chce nabídnout akcie za 500 milionů dolarů

12.07.2021 11:14, aktualizováno: 12.7. 16:03
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Vesmírná loď společnosti Virgin Galactic se zakladatelem firmy Richardem Bransonem na palubě včera úspěšně absolvovala svůj první zkušební let s kompletní šestičlennou posádkou. Během letu se loď VSS Unity dostala za hranici vesmíru, uvedla firma, která chce od příštího roku dopravovat na okraj vesmíru turisty. Akcie Virgin Galactic po úspěšném letu nejprve reagovaly růstem. Po oznámení plánu nabídnout a prodat akcie firmy až za 500 milionů dolarů ale akcie klesají o 11 %.

1

Včerejší let je považován za milník soutěžení v rodící se lukrativní vesmírné turistice. Na 20. července svůj let do vesmíru v lodi New Shepard naplánoval Bransonův hlavní konkurent, zakladatel společnosti Blue Origin sedmapadesátiletý Američan Jeff Bezos.

"Sedmnáct let tvrdé práce, abychom se dostali takto daleko," řekl Branson, když gratuloval svému týmu po úspěšném dokončení letu. Branson se stal prvním člověkem, který letěl ve vlastní vesmírné lodi a druhým sedmdesátníkem, který se vydal do vesmíru. Tím prvním byl v roce 1998, ve svých 77 letech, astronaut John Glenn. Angličan Branson se do vesmíru podíval týden před svými 71. narozeninami.

Stovky diváků na základně po přistání jásaly, Branson spěchal ke své rodině, objal ženu a děti a vzal do náruče tři vnoučata. "Je to životní zkušenost," pochvaloval si absolvovaný let podnikatel po návratu na Spaceport America. "O této chvíli jsem snil od dětství, ale nic mě nemohlo připravit na pohled na Zemi z vesmíru," řekl excentrický miliardář. "Jsme předvojem nové vesmírné éry," dodal Branson.

"Byl to úžasný úspěch," komentoval počin bývalý kanadský astronaut Chris Hadfield. "Mám takovou radost z toho, kam teď tyto otevřené dveře povedou. Je to veliká chvíle," prohlásil někdejší velitel Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).

K testovacímu letu vesmírná loď odstartovala po 16:30 SELČ z kosmodromu Spaceport America v americkém státě Nové Mexiko a zhruba o hodinu později tam stroj i přistál. Původně byl start plánován na 15:00 SELČ, kvůli počasí byl však o hodinu a půl odložen.

Po 16 letech výzkumu a testovacích letů byl ten včerejší, v pořadí dvaadvacátý, první s kompletní šestičlennou posádkou. Tu tvořili piloti Dave Mackay a Michael Masucci a čtyři "specialisté mise", mezi nimiž byl i Branson. Jeho úkolem bylo zhodnotit zkušenost uživatele komerčního raketoplánu, než Virgin Galactic začne nabízet cesty do vesmíru platícím turistům. Z předchozích 21 zkušebních letů se uskutečnily s lidmi na palubě tři.


Samotný raketoplán VSS Unity vynesl do výšky kolem 13 kilometrů letoun VMS Eve. Pak se raketoplán oddělil, zažehl vlastní motory a strmým stoupáním se vydal k hranici 90 kilometrů nad zemským povrchem. Posádka tak mohla pobýt tři až čtyři mnuty ve stavu beztíže a podívat se na zakřivení Země, načež se v raketoplánu vrátila na modrou planetu. Samostatný let VSS Unity trval jen zhruba 15 minut.

Společnost Virgin Galactic už dříve sdělila, že počítá se zahájením svých vesmírných komerčních služeb v příštím roce. Předcházet by tomu ale měly ještě dva zkušební lety. Včerejší let měl podle agentury AP posílit důvěru ve vesmírnou turistiku nabízenou společností Virgin Galactic. Poptávka je však silná, vesmírné lety si zarezervovalo více než 600 bohatých lidí. Jedna letenka stojí kolem 250.000 dolarů (přes 5,4 milionu Kč).

Bezos se chystá na svůj let za devět dní. Před včerejším milníkem konkurentovi popřál šťastný let, ale také vyjádřil přesvědčení, že vesmírné lety jeho společnosti Blue Origin budou plnohodnotnější. Blue Origin se totiž chystá posílat turisty do výšky 100 kilometrů, což je mezinárodně uznávaná hranice vesmíru. Americká NASA, letectvo a také Federální úřad pro letectví (FAA) však uznávají hranici 80 kilometrů.

Jedním z velkých Bransonových soupeřů v sektoru vesmírné turistiky je také šéf společnosti SpaceX Elon Musk, který byl podle AP mezi diváky historického letu přímo v Novém Mexiku a prostřednictvím twitteru také on popřál Bransonovi šťastný let.

Zdroj: ČTK, Bloomberg, Patria, Twitter

 

 
 
 
 

Čtěte více:

Na burzu jde ´vesmírné´ ETF, míří na poslední hranici lidské civilizace
30.03.2021 15:43
Dnešek je dnem, kdy na chicagské opční burze CBOE debutuje dlouho oček...
Akcie Virgin Galactic po úspěšném letu vystřelily ke hvězdám
24.05.2021 13:45
Akcie Virgin Galactic Holdings vystřelily k nebesům a rostly v dnešním...

Váš názor
Aktuální komentáře
10.05.2024
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university