Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: CBDC jako konec 800 let starého bankovního systému?

Víkendář: CBDC jako konec 800 let starého bankovního systému?

31.07.2021 8:15
Autor: Redakce, Patria.cz

Centrální banky po celém světě začaly experimentovat s digitálními měnami. Podle Banky pro mezinárodní vypořádání plateb BIS 86 % centrálních bank aktivně zkoumá potenciál vlastní digitální měny (CBDC), 60 % s touto technologií již experimentuje a 14 % rozjelo projekt takové měny. Na stránkách VoxEU to tvrdí Lucile Crumpton a Ethan Ilzetzki s tím, že Bank of England vytvořila tým, který má potenciál CBDC ve Velké Británii prozkoumat. Ekonomové pak shrnují hlavní teze a názory točící se kolem CBDC a ukazují i na to, co o nich soudí jiní experti. 

Různé formy CBDC se liší zejména v tom, nakolik by k nim měl přístup soukromý sektor mimo finanční instituce. Na jedné straně je plný a přímý přístup ze strany domácností, druhým extrémem by byl přístup omezený na finanční instituce, které by na základě této technologie poskytovaly platební služby a jejichž závazky by byly plně kryty rezervami centrální banky. 

Podle některých názorů by CBDC mohly mít řadu výhod od rozšíření nových platebních technologií a finanční inkluze až po omezení používání hotovosti pro ilegální účely. Tvrdí se také, že díky CBDC by vzrostla schopnost centrální banky provádět proticyklickou politiku. BIS ovšem míní, že výsledný efekt by záležel na konkrétním systému, včetně práce s daty. Ta samá technologie by tak mohla nastartovat jak pozitivní spirálu vedoucí ke snížení nákladů a lepším službám, tak spirálu negativní, která by omezovala konkurenci, zvyšovala tržní sílu některých hráčů a trh poškozovala. 

Za riziko bývá zmiňován dopad CBDC na bankovní sektor a následně na úvěrovou nabídku. Mohlo by totiž dojít k tomu, že nová digitální měna plně nahradí bankovní depozita. Tím by zbavila banky jejich hlavního zdroje financování. Což by se následně projevilo na financování nefinančního sektoru. Různé modely ale podle ekonomů ukazují různé výsledky a některé z nich například naznačují, že CBDC by nemusela mít negativní dopad na ziskovost bank. Ekonom Andy Haldane míní, že CBDC by mohla úplně změnit tradiční model bankovnictví, který existuje více než 800 let. Roger Farmer má zase za to, že taková digitální měna by byla logickou reakcí na konkurenci ze strany kryptoměn soukromého sektoru. 

O tlaku na bankovní sektor hovoří i Nicolas Oulton, podle kterého banky inovují jen v případě, že je k tomu donutí něco zvenčí. Právě takovým faktorem by mohly být i CBDC a konkurence z jejich strany. David Miles dokonce tvrdí, že CBDC by eliminovaly riziko runu na banky – riziko masového vybírání vkladů z bank ohrožující jejich existenci. Podle tohoto ekonoma by CBDC představovala alternativu k bankovním vkladům pro ty, kteří mají větší averzi k riziku. Ve výsledku by tak úplně odpadla nutnost pojištění vkladů a mohlo by dojít i k uvolnění regulace bank. 

Někteří ekonomové ovšem míní, že ohledně CBDC je mnoho povyku pro nic a jejich ekonomický efekt by byl jen marginální. Poukazují například na to, že platební karty byly k dispozici již v osmdesátých letech, ale až v roce 2018 se jimi ve Velké Británii provedl větší objem plateb než hotovostí. Pokud by tedy Bank of England nyní zavedla CBDC, mohlo by trvat desetiletí, než by to začalo nějak výrazněji měnit finanční prostředí.

Roger Farmer se každopádně domnívá, že banky si najdou způsob, jak dál podnikat, a „je omylem se domnívat, že na to nutně potřebují vklady.“ Martin Ellison dodává, že centrální banka pravděpodobně nebude chtít „dělat vlny“ a ohrožovat stabilitu finančního systému novými inovacemi. Neprojdou tak žádné radikální návrhy. Banky by tudíž mohly z CBDC dokonce těžit, pokud nabídnou infrastrukturu a související služby. 

Zdroj: VoxEU


Investování do virtuálních aktiv (např. Bitcoin) či investičních nástrojů navázaných na virtuální aktiva je spojeno s řadou rizik, na která upozorňuje např. EBA (European Banking Authority) v článku „Crypto-assets: ESAs remind consumers about risks“ ze dne 17.3.2021. Tato upozornění naleznete ZDE. Patria Finance a.s. nedoporučuje investovat do nástrojů navázaných na virtuální aktiva z důvodu rizik, která jsou s nimi spojena.

Čtěte více:

Víkendář: Co s inflací v zemi, kde je inflační cíl na 22 %?
26.06.2021 9:45
Proběhnuvší prezidentské volby v Íránu jsou podle ekonoma Steva H. Han...
Víkendář: Otevírání ekonomiky a trh s ropou
27.06.2021 9:22
Trh má hlad po ropě. Tak vidí současnou situaci na této komoditě Saad ...
Víkendář: Elektrozávod o jednom běžci se začne měnit
03.07.2021 9:15
Lucid Motors má prý deset tisíc objednávek pro své elektromobily a jeh...
Víkendář: Svět už netancuje tak, jak Američané jezdí
04.07.2021 9:36
V USA panuje široce rozšířený pocit, že to, co se stane zde (a možná j...
Víkendář: Dostupnost bydlení se v USA za posledních 40 let nezhoršuje, naopak
10.07.2021 8:17
Zatímco americká média hovoří o tom, že bydlení se stává stále méně do...
Víkendář: Do roka jsme z toho venku
11.07.2021 8:28
Dostanou se globální výrobní a dodavatelské řetězce opět do stavu, ve ...
Víkendář: Dalio a Summers o dalším ekonomickém vývoji
17.07.2021 9:24
V diskusi na Bloombergu se před několika dny setkali ekonom a bývalý m...
Víkendář: Nejnáročnější období pro monetární politiku není v době, jako byl pád Lehman Brothers
18.07.2021 9:20
Investor Ray Dalio a ekonom Larry Summers v rozhovoru pro Bloomberg de...
Víkendář: Kubánci si svou svobodu musí získat sami
24.07.2021 9:10
Doug Bandow z Cato Institute si všímá demonstrací na Kubě. Jde o nejvě...
Víkendář: Spojené státy bývaly centrem výzkumu a vývoje...
25.07.2021 9:27
Ještě asi před půl stoletím byla celosvětová aktivita v oblasti výzkum...

Váš názor
  •  
    31.07.2021 12:41

    Pokud bude CBDC úspěšná, což lze předpokládat, protože držení CBDC nebude spojeno s rizikem krachu soukromé banky (stejně jako je tomu dnes u hotovosti) ale současně ji bude možné používat stejně snadno jako bezhotovostní peníze (jejichž držení je zatíženo s rizikem možnosti krachu dané banky), pak může nastat situace, kdy bude o konverzi peněz do CBDC tak velký, že to prostě nepůjde zrealizovat jinak, než že na sebe začne centrální banka přenášet úvěrová rizika soukromých bank spojená s úvěry poskytnutými soukromým dlužníkům (dnes centrální banka na sebe bere v souvislosti s emisí hotovosti pouze rizika z úvěrů poskytnutých státu). Uvedené by znamenalo absurdní situaci, kdy soukromé banky by mohly půjčovat úplně komukoliv, bez starosti o schopnost splácet, protože po konverzi peněz, které vzniknou těmito půjčkami do CBDC, by kreditní rizika z těchto půjček převzala centrální banka (soukromá banka by namísto aktiv v podobě půjček získal pohledávky za centrální bankou, tedy likviditu. Centrální banka by tak nesla veškeré následky chybné úvěrové činnosti soukromých bank, aniž by však jakkoli mohla ovlivnit kvalitu poskytovaných úvěrů a soukromé banky by se staly prázdnými přívěšky tohoto absurdního bankovního systému, staly by se jakýmisi emitenty peněz bez jakékoliv odpovědnosti za jejich kvalitu (za kvalitu dlužníka, kterému půjčují). Nic absurdnějšího, než CBDC, snad už ani vymyslet nejde.
    Richard Fuld
    •  
      02.08.2021 12:49

      Tak FED je také soukromá banka a žádné riziko nenese. Všechny Dolary totiž cucá ze vzduchu z prázdného účtu a loni také nakoupila velké množství firemních dluhopisů se závazkem Ministerstva financí, že v případě defaultu těchto dluhopisů to FEDu uhradí daňoví poplatníci.
      czinvestor
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university