Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Aktivní versus pasivní strategie investování. Jak se na ně dívá teorie efektivních trhů?

Aktivní versus pasivní strategie investování. Jak se na ně dívá teorie efektivních trhů?

12.08.2021 5:53
Autor: Pavol Mokoš, Patria Finance

Představuje vývoj akcií pouhou náhodnou procházku, jak naznačuje teorie efektivních trhů? Pokud platí teorie efektivních trhů, tak proč v praxi dochází k pravidelnému vychýlení cen od fundamentu? Proč se vůbec teorií efektivnosti trhů zabývat? V tomto článku se makléř Patria Finance Pavol Mokoš podívá na teoretický základ, který se snaží na tyto otázky najít odpověď. Ve druhém díle tohoto článku se pak detailněji zaměří na konkrétní případy iracionálního chování investorů v minulosti a ve třetím díle článku uzavře toto téma studií současné situace a analýzou, zda některá aktiva nevykazují známky iracionality nebo dokonce bubliny.

Za zakladatele teorie efektivních trhů je považován Eugene Fama, který svou teorii představil ve své studii Efficient Capital Markets: A Review of Theory and Empirical Work z roku 1970. Podle této teorie, která od prvního zveřejnění prošla určitou úpravou, středně silná forma efektivity kapitálových trhů předpokládá, že všechny kurzotvorné informace (kromě tajných insider zpráv) jsou započítány v ceně cenného papíru okamžitě při jejich zveřejnění. Podle této teorie je tak pohyb cen akcií zcela náhodný a nepředvídatelný, protože jej způsobují jen nové, předem nepředpověditelné zprávy.

Tato teorie sice připouští existenci iracionálních investorů, kteří odchylují ceny od fundamentu, avšak jejich obchody jsou nahodilé, a tak se často navzájem vynulují. Pokud přesto iracionální investoři vychýlí cenu od fundamentální hodnoty, tak nastupují profesionální investoři, kteří ceny navrátí zpět k jejich vnitřní hodnotě. Zastánci této teorie často vytýkají svým kritikům nepochopení či špatnou interpretaci, když většina kritiků argumentuje tím, že na finančních trzích dochází pravidelně k strmým propadům, což je dle jejich argumentů důkazem neefektivnosti trhů. Finanční krachy však tato teorie nevylučuje, pokud jsou ale způsobeny nahodilými, a tudíž předem neočekávatelnými událostmi.

Mezi nejhlasitější odpůrce teorie efektivních trhů patří behaviorální ekonomové, mezi které se řadí i profesor ekonomie na Harvardově univerzitě Adrei Shleifer. Tento ekonom ve své knize Innefficient Markets staví svou kritiku na tzv. noise traders (investoři, kteří investují na základě šumu), kteří jsou tvůrci tržních nedokonalostí. Tento druh investorů dělá pořád dokola základní chyby, jako jsou: naslouchání různým investičním guru, minimální diverzifikace, nadměrné obchodování nebo rychlé zbavování se ziskových titulů a přílišné otálení s prodejem ztrátových pozic.

S formulací noise traders přišel jako první slavný americký ekonom Fischer Black, který o tomto fenoménu pojednává ve své věhlasné studii Noise z roku 1986. Black rozděluje obchodníky na racionální investory obchodující na základě skutečných kurzotvorných informací a na obchodníky, kteří obchodují na základě šumu. Noise traders hrají klíčovou roli při tvorbě dostatečné likvidity na trzích a čím více se jich bude na trhu pohybovat, tím likvidnější trhy budou. Výsledkem těchto obchodů ovšem je neefektivnost kapitálových trhů a zároveň to znamená, že ceny aktiv obsahují mnoho šumu, čím se vychylují od svých fundamentálních hodnot. Ačkoliv do hry vstupují racionální obchodníci, kteří mají lepší informace, zpravidla nedokážou cenu vrátit zpět k fundamentu, protože obvykle nechtějí na sebe brát nadměrné pozice a s tím spojené vysoké riziko.

Shleifer nahlíží na problém neefektivních trhů podobně jako Black, když profesionální investoři, kteří mají dostatek kvalitních informací, znalostí i finančních zdrojů, nechtějí často podstupovat vysoké riziko a často i náklady spojené s obchodováním. Tak například shortování (prodej akcií na krátko) je spojené s vysokými náklady, protože investor si tyto akcie musí nejdříve na trhu vypůjčit, a teprve poté je následně prodává. Investor musí platit úroky za vypůjčené cenné papíry, čelit nejistotě, že vlastník akcií bude požadovat jejich vrácení v době, když je to pro investora nevýhodné, a v neposlední řadě se může investor dostat pod finanční tlak v případě, že akcie bude pokračovat v silném růstu. Právě proto mohou trhy setrvávat v pozicích mimo svůj fundament i po delší dobu.

Zdá se, že zastánci i odpůrci teorie efektivních trhů mají silné argumenty, a pravda zřejmě bude, jak už to často bývá, někde uprostřed. Trhy podle všeho jsou ve většině případů efektivní, avšak pravidelně se na nich objevují anomálie, které z této teorie vybočují. Proč se ale vůbec zabývat tím, jestli jsou trhy efektivní nebo ne? Není to snad běžnému individuálnímu investorovi úplně jedno?

Domnívám se, že to není pouze akademickou otázkou minimálně z následujícího důvodu. Pokud by trhy byly plně efektivní, tak by to znamenalo, že žádný investor nedokáže dlouhodobě překonávat trh jako celek (například index S&P 500). Z toho by vyplývalo, že investor na tom bude nejlépe, když si koupí pasivní fond (ETF na S&P 500) a bude nečinně sedět a čekat. Ve chvíli, kdy připustíme určitou formu neefektivnosti trhu, mohou úspěšní investoři opakovaně překonávat trh pečlivým výběrem jednotlivých titulů - tzv. stock picking.

Pokud věříte v efektivnost trhů a přesto dáváte přednost výběru jednotlivých titulů před nákupem indexů, bude se vám zřejmě zamlouvat teorie Fischera Blacka. Ten definuje efektivní ocenění na trhu faktorem 2 od fundamentální hodnoty, neboli trh je efektivní, pokud se cena nachází v intervalu jedné poloviny až dvojnásobku vnitřní hodnoty. Tímto způsobem definovaná efektivnost trhů podle něj platí minimálně v 90 % případů. Takto široká definice efektivnosti trhů ponechává otevřený velký prostor i pro ty investory, kteří věří v teorii efektivity trhů a zároveň i v možnost překonávání trhu pomocí stock pickingu.

 
 
 
 

Čtěte více:

Velká trojka v čele s BlackRock může zabránit chaosu na trzích. Megahráči lépe rozlišují mezi problémy, tvrdí studie
22.07.2021 5:55
Kritici, kteří napadají narůstající vliv indexových gigantů, jako je B...
Co letos ještě čeká ETF? Franklin Templeton přináší tři predikce
29.07.2021 15:57
Polovina roku 2021 je už za námi a že to byl pro ETF monstrózní rok. ...
Meme akcie jsou pro spekulanty, říká profesor financí Jeremy Siegel. Co si myslí o ETF a ESG investování?
03.08.2021 14:25
Profesor financí Jeremy Siegel v rozhovoru pro Gatewood Wealth Solutio...
Výkyvy na zlatu a nečekaný vítěz na tomto drahém kovu
10.08.2021 15:53
Jen několik týdnů staré ETF na zlato se za poslední rok stává nečeka...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách