Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusnok: ČNB má značný prostor pro růst sazeb a v jejich zvyšování bude pokračovat

Rusnok: ČNB má značný prostor pro růst sazeb a v jejich zvyšování bude pokračovat

03.09.2021 8:45
Autor: Redakce, Patria.cz

Guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok ve čtvrtek řekl, že centrální banka má stále značný prostor pro zvyšování sazeb zpět k normálním úrovním a že bude v nastoupené cestě velmi pravděpodobně pokračovat.

"Avizovali jsme a avizujeme, že budeme asi tímto směrem pokračovat i nadále, čili postupně budeme ty sazby posunovat k nějaké normální úrovni... Prostor je pořád ještě velký na to postupně ty sazby vracet k normálu," řekl Rusnok v rozhovoru pro televizní stanici TV Nova, na který upozornila agentura Reuters.

Rusnok dále uvedl, že si proto umí představit, že bude pro zvýšení sazeb hlasovat na všech třech měnových zasedáních, která zbývají do konce roku.

"Pokud se tam neobjeví nic nového, bude platit, co jsme doposud předpokládali... já budu potom postupovat v kontextu této logiky," dodal guvernér dle přepisu Reuters.

V rozhovoru pro LN pak Rusnok uvádí, že pokud ČNB nová prognóza nebo aktualizace stávající prognózy a další skutečnosti ukáží, že je potřeba udělat razantnější krok, tak jej centrální banka udělá.

„Nemyslíme si, že inflace odezní rychle, že se vytratí jak pára nad hrncem, jak to zatím vidí naši kolegové v klíčových centrálních bankách na Západě. Ale stejně očekáváme, že letošní průměrná inflace bude tři procenta. Je to citelně více, než bychom si přáli. Je to nad naším inflačním cílem a na hranici našeho tolerančního pásma,“ zdůvodnil pro LN Rusnok.

ČNB a Maďarská národní banka v červnu jako první centrální banky v Evropské unii zahájily cyklus utahování měnové politiky. Hlavní dvoutýdenní repo sazba ČNB je nyní po dvou zvýšeních o 25 bazických bodů v řadě nastavena na 0,75 %.

(Zdroj: čtk, TV Nova, LN)


 

Čtěte více:

ČNB zvedla hlavní sazbu opět o čtvrt bodu. Nová prognóza předjímala větší zvýšení
05.08.2021 14:36
Česká národní banka dnes podle očekávání zvýšila hlavní úrokovou sazbu...
Rozbřesk: Inflace a nedostatek lidí, ČNB má v ruce další argumenty pro růst sazeb
12.08.2021 9:10
Tento týden jestřábům v ČNB přinesl další důležité podpůrné argumenty ...
Normalizace úrokových sazeb přispěje podle většiny v bankovní radě ČNB k ochlazení trhu nemovitostí a finanční stabilitě
13.08.2021 9:51
Pro zvýšení základní úrokové sazby o 0,5 bodu hlasoval na posledním z...
Rozbřesk: Další dva testy prognózy ČNB už příští týden
27.08.2021 9:14
Až do úterý si bude muset trh a s ním i ČNB počkat na potvrzení odhadu...

Váš názor
  •  
    03.09.2021 12:12

    Na Západě je inflace v průměru zhruba stejná jako u nás a sazby tam drží na nule. Nikoho ani nenapadne je zvedat. Před několika dny jsem sledoval v TV Švejnara s Sedláčka. Oba byli proti zvyšování sazeb. Je zvláštní, že se na tomto fóru vyskytuje tolik diskutujících obhajujících zvedání sazby v ČR. Proč chtějí dusit ekonomiku v Česku? Proč chtějí, aby stát platil vysoký úrok z dluhu? Proč chtějí, aby zahr. spekulanti s korunou na Češích co nejvíce vydělali? Proč jim vadí, když rostou příjmy obyvatel? Nenávist vůči Čechům je u těchto diskutujících podezřelá.
    Jan47
    •  
      03.09.2021 13:46

      Na západě nemůžou zvednout úroky protože by některé státy eurozóny čekal drsný sešup, proto se taky zavedlo před rokem společné ručení, aby se ochránili před nárůstem úroků. Inflace vyhovuje jen těm co si můžou do kapes nacpat peníze co si natiskly. Prostě se okradou lidi co pracují aby političtí gauněři a statní zaměstnanci byli v pohodě.
      HenryFord
    •  
      03.09.2021 12:48

      na rozdíl v eurozóně dlouhodobě inflace k 2% má daleko....zatímco tuto cifru jsem nedosáhli ani v v nejhorší krizi od 30 let, jak říká tetka šilerka....jo, ať platíme vyšší úroky, aspoň to bude mít babiš s těmi populistickými sliby těžší......no vlastně až nikdo nebude chtít ten odpad dluhopisový, tak nastoupí ČNB s QE, přeci poslanci původní pravomoc dočasnou udělali nekonečnou....asi vědí, že neví, kdy ČNB na ty svá sliby budou potřebovat....
      abc1
      • abc1
        03.09.2021 13:30

        V eurozóně byla inflace v červenci 2,2%, předběžný odhad na srpen je 3%, takže nechápu smysl slov "na rozdíl v eurozóně dlouhodobě inflace k 2% má daleko...." Také nechápu smysl slov "zatímco tuto cifru jsem nedosáhli ani v v nejhorší krizi od 30 let". V krizi se jaksi inflace moc nevyskytuje. Inflace se projevem konjunktury. Přání placení vysokých úroků jen potvrzuje nenávist vůči Čechům. O "dluhopisový odpad" zájem bude. Vysoký úrok z nich udělá atraktivní cenný papír. Kéž by ČNB nastoupila s QE a zajistila tak státu levné financování. Jenže to se nestane. Jsme považováni za méněcenné a QE nám nebude dovoleno. To smí jen Západ. Tady je graf inflace v eurozóně: ... https://tradingeconomics.com/euro-area/inflation-cpi
        Jan47
        • Re: abc1
          03.09.2021 13:50

          No jo ale my v žádné konjuktuře nejsme. Jsme tam kde začala v Německu ve 20 letech hyperinflace.
          HenryFord
          • HenryFord
            03.09.2021 14:10

            No právě, v konjunktuře nejsme a inflace je vysoká. Kdo za to může? Co způsobilo hyperinflaci a ožebračení lidí v Německu? Nezřízený tisk peněz. A právě toto nyní dělá Západ. My ne. Proto zvyšování sazby v Česku nemůže inflaci brzdit. Může jen poškodit ekonomiku a prodražit financování státu, na což doplatí zase jen občané.
            Jan47
            • Re: HenryFord
              03.09.2021 14:13

              Netiskneme? 44% nárůst platů ve zdravotnictví nebyl z natištěných peněz byl z našetřených peněz?
              HenryFord
              • HenryFord
                03.09.2021 14:48

                Já jsem žádné QE prováděné ČNB nezaznamenal. Vy ano? Zvyšování platů se děje všude na světě částečně na dluh. Jenže je rozdíl, zda se z toho dluhu platí vysoký nebo nulový úrok. QE zajišťuje státům levné financování dluhu. U nás QE neprobíhá, proto je financování státního dluhu dražší. Ale někomu je to málo. A tak musí ČNB zvedat sazbu, aby to financování dluhu bylo ještě dražší. Vám se to libí? Asi nežijete v Česku.
                Jan47
    •  
      03.09.2021 12:45

      ..tak to sledujete ty pravé. Nezapomínejte, že Sedláček kope za banky, resp. za ČSOB, pro které je zvyšování sazeb samozřejmě nevýhodné, protože to brzdí trh s hypo, úvěry a spekulacemi obecně. Vysoká inflace je svým způsobem vyvlastňováním lidí a pokud se dostane nad nějakou mez, je potřeba to řešit. Každý se nenarodil jako spekulant a je spousta lidí, kteří si vydělávají i běžnou prací, takže je potřeba chránit i je.
      bob
      • bob
        03.09.2021 13:39

        Vysoká inflace je na celém světě. Určují ji největší spotřebitelé, tj. především USA a eurozóna, kde jsou sazby na nule a peníze se "tisknou" jak o závod. Vy si opravdu myslíte, že ČNB zvrátí cenový vývoj na této planetě?
        Jan47
        • Re: bob
          03.09.2021 14:33

          že ČNB neovlivní vývoj inflace globálně, je asi každému jasné, ale např. změnou kurzu koruny, dokáží ovlivnit inflaci u nás v Česku
          bob
          • bob
            03.09.2021 15:02

            Jsou dvě možnosti. Pokud zahr. spekulanti s korunou ji nebudou prodávat, kurz koruny bude posilovat a až dosáhne pro ně zajímavé ceny, tak ji prodají. Vydělají tak na úkor ČNB stovky miliard. V případě vstupu do eurozóny budou muset ztrátu ČNB (tedy zisky spekulantů) uhradit daňoví poplatníci. Druhá varianta je, že po každém menším posílení koruny budou zahr. spekulanti korunu prodávat a tím ji zase oslabí. V takovém případě koruna ještě roky výrazně neposílí a tudíž nesníží inflaci. ČNB intervencemi připravila půdu pro zahr. spekulanty a ti teď budou sklízet zisky.
            Jan47
            • Re: bob
              03.09.2021 15:35

              Prosím tě, nech si ty řeči o méněconosti pro Sputnik. Nikdo ze západu nediktuje ČNB jak se chovat, jak tady tvrdíš. Pokud nění ekonom samouk, chápe, že zvýšení sazby má vždy vliv na inflaci, i když se projeví ze zpožděním. ČNB QE prováděla stejně jako FED , že QE je pouze když se dávají peníze přimo občanům je tvůj subjektivní závěr, s kterým s většina ekonomu neshoduje, což sem tě doložil. Měnová intervence zřetelně probíhala. Ostatně, že vše drží spekulanti, je zase tvoje hypotéza. Hezký den.
              Velkamedvědice
              • VM
                03.09.2021 16:05

                Zvýšení sazby tlumí inflaci, pokud se jedná o poptávkovou inflaci. V současnosti se v ČR jedná o nákladovou inflaci a na ni zvyšování sazeb vliv nemá. Samozřejmě, pokud by Západ přestal "tisknout" a zvedal sazby, pak by to inflaci utlumilo. Dokud se tak nestane, tak ČNB nesníží inflaci ani kdyby zvedla sazbu na 20%. Kdy prováděla ČNB QE jako FED? Že QE je rozdávání peněz přímo občanům jsem nikdy nepsal. Naopak jsem upozorňoval na rozdíl mezi QE a "penězi z vrtulníku". ČNB jedná nesmyslně, uměle oslabovala korunu v době výrazně kladné bilance zahraničního obchodu, což je asi světová rarita. Oslabením koruny zlevnila cenu pracovní síly v českých montovnách. Zvyšováním sazby se snaží tlumit nákladovou inflaci, což je nesmysl. Jen tím bude dusit ekonomiku a prodražovat financování státního dluhu. Zkrátka ČNB škodí Čechům a pomáhá zahr. spekulantům k vysokým ziskům. A nechť si každý domyslí sám, proč to dělá? Hezký den.
                Jan47
                • ale prd
                  03.09.2021 22:47

                  kdyby se kaspaci loni nepo....z covidu tak mohly být sazby někde na 2,5% a hypo na 4 a nemuseli se pitomci divit proč je 3+1 za 6 mega bo by ani anosekta nemohla na dluh uplacet duchodce, ucitele a dalsi st.zamestnance, sazbami se dá regulovat ale musí se chtit
                  Mike -Green D. is killing Europe
                  • Re: ale prd
                    03.09.2021 23:57

                    Tak jako se spotřební zboží u nás prodává za ceny jako jinde ve světě, tak se budou prodávat za světové ceny i nemovitosti. ČNB tomu nezabrání ani sazbou 20%. Když Češi nedosáhnou na hypotéku, tak nemovitosti skoupí cizinci a Čechům je budou pronajímat. To si pomohou. Sazby nic nevyřeší a budoucnost to potvrdí. Je třeba se smířit s tím, že nemovitosti budou drahé a je potřeba se soustředit na to, aby Češi na měli. Když se o to Babiš snaží, tak je populista a kupuje si voliče. Bude-li ČNB zvyšováním sazeb srážet ekonomiku na kolena, tak se Češi vyšších příjmu nedočkají.
                    Jan47
            • Re: bob
              03.09.2021 15:22

              https://www.youtube.com/embed/oT7tRAD3JWE
              Kočičák
              • Kočičák
                03.09.2021 15:41

                Drobné krátkodobé posílení kurzu nic neznamená. Čas ukáže, kdo měl pravdu.
                Jan47
  • centrální banky založí oheň a pak ho vítězoslavně hasí
    03.09.2021 11:31

    Jak řekl v nějakém rozhovoru R. Vávra, v roce 2020 tu nebyla klasická ekonomická krize, tedy chybějící poptávka. Naopak, likvidity bylo všude dostatek. Centrální bankéři to bohužel vyhodnotili tak, že do trhů napumpovali bezprecedentní množství peněz, stimulovali poptávku. K čemu jsou ale peníze, když není nabídka a kapacity jsou omezené. Fakticky svojí přehnanou aktivitou ekonomiku kompletně utavili (inflace, zaměstnanost..). Teď se ten průser bude řešit stylem ode zdi ke zdi.
    bob
  •  
    03.09.2021 9:04

    Jirko, tak hlavně začněte....abyste příští rok nečuměli jako hloupí bulíci....
    abc1
    • čnb kašpárci
      03.09.2021 9:27

      ale oni čučí už pět let a když náhodou něco udělají, tak jako loni panické snížení aniž by věděli proč to dělají ve stylu hele soused seká trávník, tak já taky, estli rychle nepřijmeme Euro, tak možná budou čučet i na pád koruny a další inflační chudnutí občanů :o)
      Mike -Green D. is killing Europe
      • Re: čnb kašpárci
        03.09.2021 10:11

        to panické snížení jsem tenkrát taky nechápal.....následovalo to cca po týdnu, kdy Rusnok vykládal, že snížení sazeb nepomůže (byl jsem překvapen, že to šílenství nesdílí), zdůvodňoval tím, že český firmy mají silný vlastní kapitál....že je to na fiskální politice....no a potom komediant Michl začal blekot o tom, že není otázka zda snížit, ale o kolik....no a šli jsme se sazbami dolů...
        abc1
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.