Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ekonomika eurozóny za sebou po pandemii to nejhorší ještě nemá, upozorňuje šéfka ECB

Ekonomika eurozóny za sebou po pandemii to nejhorší ještě nemá, upozorňuje šéfka ECB

29.09.2021 10:07
Autor: ČTK

Ekonomika eurozóny ještě šok z pandemie covidu-19 zcela nestrávila. Odrazila se ode dna, ale to nejhorší za sebou ještě nemá. Na zahájení fóra o centrálním bankovnictví, které se letos koná on-line, to včera řekla prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová.

Rychlé oživení po skončení koronavirových omezení také podle Lagardeové vysvětluje poměrně silný nedávný nárůst míry inflace. To, co lze v současné době pozorovat, je "především fáze dočasné inflace v souvislosti s opětovným otevřením“ ekonomiky, uvedla šéfka ECB. Z pohledu ECB je tedy růst spotřebitelských cen přechodný a a je způsoben mimořádnými faktory v důsledku koronavirové krize.

Například ceny ropy se kvůli vypuknutí pandemie loni na jaře kvůli nízké poptávce na světovém trhu propadly. Od té doby se ale vzpamatovaly. Vliv na inflaci v eurozóně měl i návrat k obvyklým sazbám daně z přidané hodnoty (DPH) v Německu od letošního 1. ledna. Německo je největší evropskou ekonomikou.

"Ve skutečnosti nízká míra inflace v loňském roce a vysoká míra inflace letos v průměru odpovídají míře inflace, kterou jsme pozorovali v roce 2019, před pandemií,“ řekla Lagardeová. Cenová hladina je tedy zhruba taková, jako by inflace zůstala na úrovni před krizí.

Míra inflace v Evropské unii i v eurozóně v srpnu prudce vzrostla a dostala se na nejvyšší hodnotu za téměř deset let. V celé sedmadvacítce unijních zemí inflace vystoupila na 3,2 procenta z červencové hodnoty 2,5 procenta. V 19 státech, které používají společnou měnu euro, pak inflace dosáhla tří procent. Inflace tím poprvé výrazně překročila cíl ECB. Ta má v úmyslu růst cen udržovat na dvou procentech ročně.

ECB je ale připravena dočasně přijmout mírné překročení této hranice, ale i pokles pod ni. Podle Lagardeové je stále zapotřebí pokračovat v takovém kurzu měnové politiky, "aby bylo možné bezpečně překonat pandemii a udržitelně snížit inflaci na dvě procenta.“

 

Čtěte více:

Podmínky oslabení dolaru a další kroky ECB
09.09.2021 6:03
Je známo, že ve vedení ECB sedí několik jestřábů. Důležitější ale bude...
ECB mírně utlumí nouzové nákupy dluhopisů. Zotavování eurozóny postupuje
09.09.2021 13:59
Evropská centrální banka mírně zvolní nákupy aktiv v nouzovém programu...
Komentář Jana Bureše: ECB snižuje nákupy dluhopisů, zatím jen kosmeticky
09.09.2021 14:26
ECB sáhla k lehkému útlumu pandemického programu PEPP. Lepší finanční ...
Dopad vysokých cen energií délkou překoná covid, soudí Lagardeová
24.09.2021 9:09
Dopad vysokých cen energií na evropskou ekonomiku může mít delší trván...

Váš názor
  • docasna inflace
    29.09.2021 13:38

    Uff tak to je super. Pockam si tedy, az se ceny vrati zpatky, pak az mozna zacnu trochu vic utracet. Do ty doby setrim o 106 :p
    Ai-kun
  •  
    29.09.2021 12:03

    a co konkrétně to nejhorší nemá ekonomika za sebou?? Přeci peněz je jako hnoje......tak jaký problém? nebo problémy přijdou z té rozhazovačné politiky ECB a populistických politiků zeleného šílenství
    abc1
    •  
      29.09.2021 13:13

      Přesně, jsou to zcela nesmyslné instituce a funkce a tak alespoň jednou týdně se musí ukázat médiím a pronést nesmírně důležitou zprávu…!
      ČERT!
      •  
        29.09.2021 13:17

        Jasně ty zražené kontejnery nebo ty čipy, to jsou jen neexistující kecy. Když vylét vanečku, pak i s dítětem. Kamoš čeká na displej jednoho S20 ultra už půl roku. Nejspíš kecá. o))
        Velkamedvědice
        •  
          29.09.2021 20:37

          Dobrý teda, a jak tomu Madam C. Lagarde pomohla tím projevem? Nijak, nic nemůže dělat. Vůbec nic, jen vydávat prohlášení jako většina politických institucí a funkcí!
          ČERT!
    •  
      29.09.2021 12:06

      Například nedostatek čipů, prudké navýšení kontejnerové dopravy z číny a podobně.
      Velkamedvědice
      •  
        29.09.2021 12:22

        ono je otázka ohledně odběratelsko- dodavatelských vztahů, kde je skutečný problém, zda náhodou není ta poptávka uměle navýšena nad rámec kapacit dodavatelů v důsledku příliš uvolněné fiskální a monetární politice.....příklad u plynu, Gaspron tvrdí, že nasmlouvané odběry plní.....druhá strana obecně tvrdí, že jsou to nedostatečné dodávky...tak kde je pravda?
        abc1
        • to: abc1
          29.09.2021 14:04

          Včera jsem přečetl celkem podrobnou analýzu a s plynem to vypadá, jako souhra náhod, než něčí zlý úmysl. Chybí třeba plyn, který se ještě loni těžil v Evropě a najednou přestal. Holandsko např. omezilo těžbu kvůli politice, přesněji lidi si stěžovali na zemětřesení. A obvykle volnou kapacitu LNG vykoupila Brazílie, protože jim nejely hydroelektrárny a takových náhod se letos sešlo asi 10. Letošní zima bude problém, ale za rok bude plynu dost. A dokonce za levno.
          Zvonička
        • Abc
          29.09.2021 12:32

          Tak mluvil sem sice o jiných příkladech, ale zareaguju. Dle mého názoru jde o to, že Ruskou nechce přikoupit kapacitu přes ukrajinu nad sníženou smlouvu v rámci války s Ukrajinou a tlačí tak na Německo, aby urychlo podepsání nového plynovodu. takže jen politické vydírání. Nicméně situace z čipy je evidentní, viz stojící výrobci aut atd...a co se týče zdražení té dopravy, lze taky lehce dohledat.
          Velkamedvědice
          • Re: Abc
            29.09.2021 12:47

            ano souhlasím, jak pořád bankéři tvrdí, že inflace je dočasná a vše odezní až se vrátí dodav.-odběratelské vztahy do normálu....ty tomu věříš, že se ceny dopravy vrátí na původní úroveň ( a dle teorie bankéřů by to tak mělo být)? to je s těmi čipy rovněž, přeci před pandemií se o těchto problémech nemluvilo....dle mne je problém na straně poptávky vlivem množství nových peněz a žádná dočasná inflace nebude a vrátíme se do 70 let do doby inflační, kdy až Volcker měl gule na to zvýšit sazby na 20% a během tří let srazil inflaci na 3 %
            abc1
            • ABC
              29.09.2021 13:06

              K čipům. Ano. tam by se situace ustálit měla, nejen díky novým továrnám. byl to následek Covid pptažmo reakce politiků, kdy se díky restrikcím snížené poptávce a vyrobě vyrábělo méně, tak je nedostatek. Co se týče dopravy. je to složitější, Čína jednoznačně situace zneužívá, jak dlouho, to nevím. Západ si to pos.al sám, že díky nesmyslné poptávce po nekonečném růstu HDP přestěhovalo spustu výroby čehokoliv do Číny, která málo co dodržuje a tak vyrábí levněji. te´d nás má v hrsti. Chtělo by to se ot této závislosti odpoutat i za cenu, že Evropaská výroba bude dražší. Kvalitu života fakt hdp neučuje, zvláště na vysoké základně.
              Velkamedvědice
              • Re: ABC
                29.09.2021 13:39

                no, myšlenka je to pěkná, ale zda se to dá vůbec realizovat.....kdo chce jít dělat do kolbenky, na jihu Evropy je cca 40% mladých bez práce a třeba v zemědělství ve španělsku pracuje cca 600 tisíc ilegálně pracovníků z afriky....evropané se naučili pouze natahovat ruce, práce s rukama většině moc nevoní....na co má kdo právo ví každý, ale na povinnosti se zapomíná....Evropa půjde do kopru
                abc1
          • VM
            29.09.2021 12:39

            čus kámo, za čipy si automotive může sám, bo cpou 2x tolik do elektroklumpů které nikdo nechce a stojí na skladech, místo toho aby vyrobili 2xvíce spalováků, ale media bez znalosti detailu masírují polovinou pravdy a to že je čipů nedostatek, drž se
            Mike -Green D. is killing Europe
            • Re: VM
              29.09.2021 13:18

              Tak to je…, dnešní bliká tiká na displeji ukazuje pořád dokola nesmysly, které řidiče baví tak první den… nicméně, jsme tak doblblí, že čím více to bliká tiká upozorňuje atd… tím více to chceme!
              ČERT!
              • čert
                29.09.2021 13:42

                Já si myslím, že většina řidičí, jim na celé rádoby modernizace se.e, klidně se vrátí do let, kdy se nemělo téměř co kazit a žárovku si každý vyměnil sám.
                Velkamedvědice
            • Re: VM
              29.09.2021 12:45

              OK. Ale čipy chybí všude, nejen v autech. Opatruj se brachu.
              Velkamedvědice
Aktuální komentáře
14.05.2024
17:44Americké akcie na konci roku – scénáře Morgan Stanley
17:21Komentář analytika: Akcie Alibaba padají kvůli ztrátě plynoucí z investic do veřejných společností  
17:13PPI potvrzuje napětí investorů, smíšená data s trhy hýbou oběma směry  
15:46Více než stoletý těžař Anglo American chystá změnu strategie, brání se převzetí konkurentem BHP
15:45CNBC: AI začíná vybírat investiční akcie, jmenovala 5 s největším krátkodobým potenciálem  
15:18Trigema Real Estate Finance a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
15:04Německá zbrojovka Rheinmetall zvýšila čtvrtletní zisk o 60 procent
14:16Roaring Kitty je zpět a s ním šílenství po meme akciích, GameStop po včerejším raketovém růstu přidává dalších +120 %
14:01Akciovou rally ohrožuje stagflace, varuje Hartnett z BofA
13:37Čtvrtletní zisk čínské firmy Alibaba prudce klesl, tržby však předčily očekávání
12:59Zandi: Silná ekonomika a případné změny inflačního cíle
11:42Důvěra investorů v německou ekonomiku byla v květnu znovu lepší, než se čekalo
11:35Spojené státy zvýší cla u řady zboží z Číny, u elektromobilů na 100 procent
11:32Výsledky ČEZ pohledem analytika: EBITDA silně překonala tržní odhady, tržby mírně zaostaly za očekáváním  
11:29Od Powella se dnes nedá čekat moc. Dostaneme ale malou nápovědu před inflací  
10:21Sony má za celý rok nižší zisk, hůř si vedla finanční součást skupiny
10:01ČSOB Index očekávání firem: Optimismus podnikatelů a firem roste, chuť investovat je nejvyšší od roku 2019
9:20PPF měla v roce 2023 čistý zisk 1,45 miliardy eur, o rok dříve 164 milionů eur
9:08ČEZ, a.s.: Vnitřní informace - Výsledky hospodaření za I. čtvrtletí 2024
9:01Rozbřesk: Za výraznějším nárůstem inflace jsou potraviny, ČNB bude i tak opatrnější

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Allianz SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
Cisco Systems Inc (04/24 Q3, Aft-mkt)
Commerzbank AG (03/24 Q1, Bef-mkt)
E.ON SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
RWE AG (03/24 Q1, Bef-mkt)
thyssenkrupp AG (03/24 Q2, Bef-mkt)
Ubisoft Entertainment SA (03/24 Q4, Aft-mkt)
7:00ABN AMRO Bank NV (03/24 Q1)
7:00Merck KGaA (03/24 Q1)
11:00EMU - HDP, q/q
11:00EMU - Průmyslová výroba, y/y
14:30USA - CPI, y/y
14:30USA - Empire State Manufacturing index
14:30USA - Maloobchodní tržby, m/m