Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak udělat Big Tech opět velký a vrátit do hry inovace

Jak udělat Big Tech opět velký a vrátit do hry inovace

03.10.2021 15:01

Nespokojenost veřejnosti ve většině vyspělých ekonomik vyúsťuje v politické změny a utváří se nová koncepce společenské smlouvy, které propojuje trhy, státy i občany. Dnešní hněv tak přináší příležitost zacelit trhliny v ekonomických základech naší společnosti, a to jako u velkých technologických firem, tak i ve školství.

Komerční aktivity procházejí svižnou digitalizací, což znamená, že tržní sílou budou v dohledné budoucnosti i nadále největší a nejúspěšnější společnosti technologického sektoru, od Amazonu až po Zoom. Avšak přestože se investoři v těchto rychle rostoucích podnicích těší tučným finančním příjmům, většina ostatních nikoliv. Přední technologické společnosti nejenže nezvládly vytvářet dostatečnou hodnotu pro své akcionáře, ale ani přispívat k celkovému hospodářskému růstu USA.

Poté, co se všichni přizpůsobili dopadům pandemie covidu-19, přesunuli mnozí business lídři svou pozornost zpět ke čtvrtletním ziskům a cenám akcií. Microsoft, druhá nejhodnotnější veřejně obchodovaná společnost na světě, tento měsíc oznámil plán odkupu akcií za 60 miliard dolarů a zvýšení dividend. O tom, co by manažerské týmy mohly dělat pro tvorbu dlouhodobé hodnoty ve prospěch akcionářů, se přitom hovoří velice málo.

Mezinárodní měnový fond a mnoho dalších předkládá důkazy, které naznačují, že velké technologické společnosti svými akvizičními strategiemi a konkurenčními praktikami dusí inovace. Ten, kdo je přesvědčen, tak jako my, že hospodářský růst je podmíněn inovacemi, pak bude souhlasit, že řešení tohoto problému je urgentní.

Jak udělat Big Tech opět velký


Kromě různých legislativních návrhů na rozdělení velkých technologických firem na menší části je tu i několik jednoduchých kroků, které může nově potvrzený předseda americké Komise pro cenné papíry a burzu (SEC) Gary Gensler okamžitě podniknout, aby zajistil korporátní zodpovědnost technologických firem a pobídl je k dodržování závazků o inovacích, což prospěje i Americe.

Zaprvé SEC může a měl by od všech veřejně obchodovaných firem v USA vyžadovat, aby přehledně vykazovaly, kolik vydávají na výzkum a vývoj. Podle desítky let starých účetních standardů tato kategorie zahrnuje pouze činnosti zaměřené konkrétně na vývoj nových produktů, služeb či procesů nebo na jejich významná vylepšení. Drobné, postupné, „rutinní či pravidelné úpravy“ je výslovně zakázáno klasifikovat jako výzkum a vývoj.

Bohužel a ke značné sociální a ekonomické újmě země si právě tyto drobné úpravy několik dnešních obrů ze Silicon Valley dává do výdajových položek na výzkum a vývoj. Vzhledem k tomu, že největší technologické společnosti ovládají čím dál větší díl ekonomického koláče, je transparentnost ohledně toho, kolik investují do skutečných inovací, zcela oprávněná.

Zadruhé by SEC měl přistoupit k návratu pololetního výkaznictví. Výzkum naznačuje, že se čtvrtletními zprávami, které v současnosti předkládá každá veřejně obchodovaná firma, se pojí vysoké náklady. Kapitálový trh, kde manažerské týmy musí neustále vydávat výhled zisků, však vypěstoval krátkodobé uvažování s dalekosáhlými nepříznivými ekonomickými důsledky.

Tento „krátkodobismus“ ohrozil schopnost manažerů dělat významné dlouhodobé investice, zkrátil průměrné funkční období výkonných ředitelů a oslabil způsobilost manažerů činit rozhodnutí, která mohou mít zásadní význam pro konkurenceschopnost USA v globálním hospodářství. Zatěžování malých veřejně obchodovaných firem, tj. základny, na níž je ekonomika vystavěna, opakovanými a nezanedbatelnými výdaji na výkaznictví rovněž potlačuje růstově orientované investice, neboť odvádí prostředky jinam.

Návrat do škol jako příležitost ke změně

Vedle těchto reforem zaměřených na vyvolání změny shora vytvořila pandemie příležitost pro inovace zdola. Letos na podzim se miliony amerických studentů vrátily do výuky, někteří poprvé po více než roce. Jelikož vlády jednotlivých států spoléhají v oblasti dalšího vzdělávání mladých Američanů na federální financování, nadešla jednou za generaci ojedinělá šance prosadit zásadní proměnu toho, jak se na místní úrovni poskytuje vzdělání.

Ekonomové, intelektuálové, podnikatelé i politici se shodují s obecnou nespokojenosti s výkonem školství v Americe oproti ostatním zemím. Konkrétně se americkým školám u dnešních mladých lidí zjevně nedaří podporovat kreativitu, přijímání rizika a hledání výzev. Tyto hodnoty přitom hrály v národním rozvoji USA určující úlohu a měly by se vštěpovat studentům vracejícím se do učeben.

Posledních 18 měsíců přineslo disrupce, ale také příležitosti k pozitivním změnám. Americký kapitalistický systém se tomuto novému světu bude muset přizpůsobit. Znamená to v prvé řadě vést ekonomický dialog s těmi, kdo jsou na jeho fungování zainteresovaní, a kolem naší společné budoucnosti. Návrat do škol a univerzit by měl být příležitostí k obnově vzdělávání, které oslavuje stěžejní, zásadní americké hodnoty, jež by této zemi pomohly stát se bezprecedentním příkladem úspěchu.

Jak se díváme na budoucnost po pandemii, musíme se soustředit na posilování našich institucí a znovuoživení naší kultury. Upevnit intelektuální základy příští generace a poskytnout korporacím flexibilitu k inovacím jsou jen dva kroky v tomto směru, které můžeme udělat dnes. Navazovat na ně mohou mnohé další. Přestože společenské, finanční a politické výzvy Ameriky jsou stejně neúprosné jako vždy, můžeme usilovat o renesanci hodnot a institucí, které potřebujeme.

Autoři: Edmund S. Phelps, nositel Nobelovy ceny za ekonomii z roku 2006 a ředitel Centra pro studium kapitalismu a společnosti na Kolumbijské univerzitě, je autorem knihy Mass Flourishing a spoluautorem knihy Dynamism.
Mohammad A. Salhut, postgraduální student na Kolumbijské univerzitě, je výzkumným asistentem v Centru pro studium kapitalismu a společnosti Kolumbijské univerzity.


Copyright: Project Syndicate, 2021.
www.project-syndicate.org


 

Čtěte více:

Apple představuje novou stáj. Ne každý pokrok musí být revolucí, říká analytik
15.09.2021 11:11
Ne každý pokrok musí být nutně revolucí, což platí i pro včerejší ozná...
Budoucí technologičtí giganti, na které se podle Goldman Sachs vyplatí vsadit
22.09.2021 14:40
CNBC poukazuje na to, že Goldman Sachs přichází na trh s novým ETF, k...
Špatná vlna akvizic. Technologičtí giganti skupují menší konkurenty
20.09.2021 10:28
Velké technologické společnosti letos rekordním tempem nakupují menší ...
Cummings: Autonomní řízení jen tak nebude
28.09.2021 14:21
Missy Cummings byla jednou z prvních pilotek stíhacích letounů americk...
Výprodej evropských technologií teprve začíná
29.09.2021 13:39
Nejvýkonnější evropský sektor roku 2021 čelí nepěknému týdnu, během kt...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách