Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fed pravděpodobně začne utahovat, zatímco problémy s dodávkami jsou nejhorší od 70. let

Fed pravděpodobně začne utahovat, zatímco problémy s dodávkami jsou nejhorší od 70. let

03.11.2021 5:55
Autor: Redakce, Patria.cz

Představitelé Fedu zasedají tento týden v době, kdy spotřebitele i společnosti trápí nejrozsáhlejší nedostatek nabídky od ropné krize v roce 1973. Předsedu Fedu Jeroma Powella a jeho výbor čeká rozhodnutí, zda jsou problémy pouze lokalizované a dočasné, anebo zda jde o dlouhodobější překážky, které rozdmýchají inflaci, pokud nabídka a poptávka zůstanou v nerovnováze. A očekává se, že Fed oznámí začátek utahování svého masivního programu nákupu aktiv.

Většina ze 49 ekonomů v průzkumu Bloombergu předpovídá, že americká centrální banka zahájí utahování své velmi uvolněné politiky v listopadu a ukončí jej do poloviny roku 2022, přičemž omezí současné měsíční tempo nákupů ve výši 120 miliard USD. Tempo utahování nákupů odhadují ekonomové u státních dluhopisů o 10 miliard USD měsíčně a u cenných papírů krytých hypotékou o 5 miliard dolarů. Už se ale neshodnou na tom, zda Fed zvýší úrokové sazby už v roce 2022 nebo až na začátku roku 2023. Těsná většina odhaduje spíše to druhé načasování s tím, že do konce roku 2024 očekává růst sazeb na 1,75 %, což je o čtvrtinu procentního bodu více, než předpokládal zářijový průzkum.

Velká část jednání Fedu se zaměří na revizi prudce rostoucí inflace, u níž Powell přiznal, že trvá déle, než se očekávalo. 54 % ekonomů očekává, že komise Fedu může upravit svou rétoriku a že zopakuje, že přesto, že je inflace přechodná kvůli výpadkům dodávek, potrvá déle, anebo že tu mohou být i nějaké jiné než přechodné faktory. I tak je však téměř jisté, že nezvýší úrokové sazby, dokud trh práce nesplní svůj cíl plné zaměstnanosti. Komise Fedu používá k měření tohoto cíle různé ukazatele a podle ekonomů pravděpodobně vyhodnotí jako oživení, když míra nezaměstnanosti klesne na 4 %.

Největší nedostatek od 70. let

V nedávné zprávě o stavu ekonomiky Fedu uvedlo 10 z jeho 12 regionálních bank, že se obává nějaké formy nedostatku, ať už jde o pracovníky, vstupy nebo zboží. Slovo „nedostatek“ se v textu objevilo 70krát, šest okresů uvedlo „problémy v dodávkách“ a většina uvedla „výrazně vyšší ceny“. Sečteno a podtrženo, „nedostatek“ v Béžové knize Fedu zazněl podle MetLife Investment Management nejvíce od počátku 70. let.

02

Dilema této centrální banky spočívá v tom, zda problémy s nabídkou představují tak velkou inflační hrozbu, že ji bude třeba řešit přísnější měnovou politikou, nebo zda pomine, jakmile se ekonomika vrátí do normálu, což znamená, že politika může zůstat velmi uvolněná po delší dobu. Dalším testem výhledu bude také vánoční sezóna.

01

"V USA a v dalších vyspělých ekonomikách s těmito omezeními a nedostatečnou nabídkou, a tedy vyšší inflací, pravděpodobně budou trvat déle, než se původně očekávalo - pravděpodobně až do příštího roku," řekl předseda Jerome Powell 22. října. „Ale nejpravděpodobnějším případem stále je, že se omezení na straně nabídky zmírní, a to se nakonec stane, a jak se pracovní místa opět navýší, inflace se vrátí zpět k našemu 2% cíli.“

Regionální rizika

Přístavy včetně Los Angeles a Savannah jsou přeplněné, obtížně se získávají klíčové výrobní materiály, jako jsou polovodiče, ceny komodit prudce rostou a někteří zaměstnavatelé mají problém najít i nekvalifikované pracovníky. Na druhou stranu přístavy v Bostonu a Oaklandu v Kalifornii přemisťují zboží přes své doky relativně snadno.

Fed rozložení regionálních rizik také sleduje. V říjnovém průzkumu mezi podniky, který provedl atlantský Fed, 52 % respondentů uvedlo, že si najali nové dodavatele, aby zmírnili narušení provozu, a 34 % jich změnilo své produkty nebo služby. Třicet tři procent změnilo řízení zásob z „just in time“ na „just in case“. V dalším průzkumu richmondský Fed zjistil, že téměř tři čtvrtiny velkých i malých firem má problém s dodavatelskými řetězci, přičemž nejčastěji uváděly dostupnost materiálů, problémy s přepravou a zpoždění výroby.

Fed z Dallasu, kde tvrdé počasí na začátku tohoto roku zasáhlo výrobce chemikálií či výrobce kovů, uvedl: „Začínáme mít pocit, že se za několik měsíců dostaneme do zpomalení s dopady inflace." A výrobce chemikálií dodal: „Potenciál recese stále roste, aniž by došlo k zásadnímu zlepšení fiskální politiky.“

Powellovo funkční období končí v únoru. 79 % ekonomů očekává, že mu prezident Biden funkci ponechá. Jako nejpravděpodobnější alternativa je pak považována guvernérka Fedu a demokratka Lael Brainardová, u níž 13 % ekonomů předpovídá, že bude zvolena příští předsedkyní.

Zdroj: Bloomberg

 

Čtěte více:

Utahování monetární politiky a vývoj na akciovém trhu
04.10.2021 17:37
Co se stane s akciovým trhem až Fed začne utahovat svou politiku? Téma...
Fed by podle zápisu ze zasedání mohl v listopadu omezit nákupy dluhopisů
14.10.2021 8:24
Vedoucí představitelé americké centrální banky (Fed) se na svém zářijo...
Týdenní výhled: Fed zřejmě začne zmenšovat QE a ČNB chystá další výraznější zvýšení sazeb
01.11.2021 13:44
K hlavním tahákům začínajícího týdne určitě patří zasedání amerického ...
FX strategie: Tapering Fedu může hrát do karet dolaru. Defenzivní korunu čeká další zvýšení sazeb
01.11.2021 16:46
Americký dolar těžil v posledních týdnech z růstu amerických tržních ...

Váš názor
  •  
    03.11.2021 8:14

    peněz jako hnoje a kdykoliv je kašpárci z CB mohou natisknout......zatímco zdroje a lidí ochotných pracovat je omezené množství, jak jednoduché
    abc1
Aktuální komentáře
12.05.2024
8:27Víkendář: Lee čeká dramatický pokles inflace a dobrý rok pro akcie
11.05.2024
14:26Evropští obchodníci s plynem nakupují opce kvůli obavám z dodávek v zimě
8:29Víkendář: Kde budou akcie na konci letošního roku?
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data