Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Upravený i provozní zisk ČEZu ve čtvrtletí překonaly odhady. Firma zlepšila roční výhled

Upravený i provozní zisk ČEZu ve čtvrtletí překonaly odhady. Firma zlepšila roční výhled

09.11.2021 8:22, aktualizováno: 9.11. 17:09
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Aktualizováno

Energetická skupina ČEZ hospodařila ve třetím čtvrtletí s upraveným čistým ziskem 5,6 miliardy korun a výnosy ve výši 47,71 miliardy korun. Analytici v průzkumu Reuters čekali v průměru výsledek 4,5 miliardy korun při výnosech 48,7 miliardy korun. Společnost dnes uvedla, že nynější prudký růst tržních cen elektřiny se do výsledků pozitivně propíše až v dalších letech. Zvýšila nicméně výhled upraveného čistého zisku pro tento rok na 19 až 21 miliard korun, dosud čekala 18 až 20 miliard korun. Výhled zisku EBITDA pro tento rok upřesnila na úroveň 59 až 60 miliard Kč. Za lepší očekávkou je vyšší zisk z obchodování s komoditami, a na úrovni zisku pak přijetí úroku v souvislosti s vráceným přeplatkem na darovací dani z emisních povolenek, podotkla firma. Akcie ČEZ na pražské burze navzdory počátečnímu optimismu nakonec zakončily den slabší o 0,9 procenta na 751 Kč za akcii.

Provozní zisk před odpisy EBITDA v samotném třetím čtvrtletí činil 15,9 miliardy, což je meziročně o 3,7 miliardy Kč více a nad odhadem analytiků v průzkumu Bloombergu, kteří předpokládali 13,44 miliardy Kč. Společnost nárůst vysvětlila vyšším ziskem z obchodování s komoditami a eliminaci dočasných ztrát zajišťovacích kontraktů výroby z prvního pololetí.

„Aktuální dramatický růst tržních cen elektřiny na historická maxima se v hospodářských výsledcích Skupiny ČEZ pozitivně projeví až v dalších letech, protože na letošní rok je veškerá disponibilní kapacita jaderných a uhelných zdrojů již prodána a na příští rok již z více než 80 % také,“ uvedl v prohlášení generální ředitel skupiny Daniel Beneš. 

9 

Zdroj: Prezentace ČEZ

Společnost dnes uvedla, že prodala 22,3 TWh výroby na rok 2023 za průměrnou cenu 54,3 eur za MWh (dříve 50,6 eur/MWh) a 9,4 TWh výroby na rok 2024 za průměrnou cenu 56,1 eur/MWh (dříve 52,8 eur/MWh).

9 

Zdroj: Prezentace ČEZ

„Upřesňujeme celoroční výhled EBITDA na úroveň 59 až 60 mld. Kč a výhled čistého zisku očištěného o mimořádné vlivy na 19 až 21 mld. Kč. Zlepšení našeho očekávání je dáno zejména vyšším ziskem z obchodování s komoditami a na úrovni čistého zisku navíc přijetím úroku souvisejícím s vráceným přeplatkem na darovací dani z emisních povolenek za roky 2011 a 2012," uvedl člen představenstva a ředitel divize finance ČEZ Martin Novák.

Výhled na celý rok ovlivní podle Nováka několik faktorů. "Jsou to lepší výsledky v jednotlivých segmentech, lepší výsledky v segmentu distribuce, protože se vrací zpět spotřeba na předcovidovou úroveň. To jde ruku v ruce s prodejem elektřiny," řekl. Současné zvyšování cen elektřiny se na letošních výsledcích neprojeví.

První tři čtvrtletí - hospodaření a výroba

Za první tři čtvrtletí čistý zisk energetické skupiny ale klesl, a to meziročně o téměř sedm miliard na 6,7 miliardy korun. Tržby dosáhly 156 miliard, což je přibližně stejně jako za stejné období loni. Snížení zisku podle firmy ovlivnila klimatická politika EU a také doporučení Uhelné komise ČR ukončit spalování uhlí nejpozději do roku 2038. Proto také podle ČEZu klesla tržní hodnota Severočeských dolů a firma tak vytvořila v letošním roce opravnou položku ve výši 9,2 mld. Kč v důsledku nižší očekávané poptávky po uhlí a dřívějšího ukončení těžby. Po očištění o mimořádné vlivy dosáhl zisk 16,9 miliardy korun, a meziročně tak klesl o deset procent. 

Celková výroba elektřiny bez divestovaných aktiv v Rumunsku a Bulharsku klesla o osm procent. Tržby z prodeje elektřiny, tepla, plynu a uhlí vzrostly asi o 3,5 miliardy na 104,4 miliardy korun. Zvýšil se prodej elektřiny a plynu koncovým zákazníkům v ČR. "U elektřiny došlo za první tři čtvrtletí k nárůstu o devět procent, u plynu dokonce o 18 procent. V oblasti prodeje komplexních energetických služeb meziročně vzrostly tržby celkem o čtyři procent a za celý rok je očekáván nárůst o deset procent,“ uvedl ředitel divize obchod a strategie a místopředseda představenstva Pavel Cyrani.

Divestice a arbitráž

Firma podle dnešního sdělení zastavila ve třetím čtvrtletí prodejní proces výrobních aktiv v Polsku, protože "nabídnuté ceny nebyly dostatečně ekonomicky atraktivní". Na polská aktiva, která zahrnují dvě uhelné elektrárny, skupina v červnu obdržel závazné nabídky.

Prodaná bulharská aktiva byla 27. července převedena proti úhradě kupní ceny 335 milionů eur.

ČEZ dále uvedl, že arbitráž s bulharským státem pokračuje a představuje pro akcionáře dodatečný potenciální výnos v řádu stovek milionů EUR.

Podle analytika Bloombergu Patricia Alvareze jsou nečekaně lepší zisk EBITDA za třetí čtvrtletí a mírné vylepšení celoroční prognózy upraveného čistého zisku pozitivními prvky dnešní výsledkové zprávy, "nepředstavuje to však bod obratu v klesající trajektorii zisků". Zisk za celý rok by měl podle něj dále klesnout vzhledem k prodejům aktiv a rostoucím emisním nákladům. Do sebe pak podle něj zapadají jednak významné snížení hodnoty těžebních aktiv, a také pozastavený prodej uhelných aktiv v Polsku, což podle něj může "omezit prostor pro dividendu" v roce 2022.

Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií firmy. Valná hromada firmy v červnu rozhodla, že společnost vyplatí akcionářům z loňského zisku dividendu 52 korun za akcii před zdaněním. Vyšší dividendu schválili akcionáři ČEZ jen v roce 2010 ze zisku roku 2009, a to 53 korun za akcii.

Akcie společnosti stouply letos zatím o zhruba 46 procent, jejich výkonnost za posledních pět let relativně k indexu PX ukazuje graf níže. "Jsem rád, že akcie ČEZ rostou rychleji než ostatní evropské energetiky a že poskytují letos dokonce nejvyšší celkový výnos pro akcionáře (na úrovni přes 50 %) mezi nejvýznamnějšími evropskými energetikami, zařazenými do akciového indexu STOXX Europe 600 Utilities,“ uvedl dnes také Beneš.

6

Zdroje: ČEZ, Reuters, Bloomberg, ČTK

 
 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

František Kronus: Pro ČEZ bude dlouhodobě klíčové, kde se udrží cena energií
13.10.2021 18:39
Trhy aktuálně hýbou rostoucí ceny energií, inflace a začátek výsledk...
Šéf ČEZ Beneš: Elektřina od ledna zdraží o třetinu, plyn až o dvě třetiny. Padli další dodavatelé
18.10.2021 8:27
Energetická společnost ČEZ zdraží od ledna elektřinu i plyn. Generální...
ČEZ dostal od státu téměř 1,5 mld. Kč, jde o úrok ve sporu o daň z povolenek
02.11.2021 17:27
Energetická společnost ČEZ dnes od státu obdržela 1,484 miliardy koru...
ČEZ od nového roku zvýší ceny elektřiny o zhruba třetinu, zdraží také plyn
03.11.2021 9:11
Energetická společnost ČEZ od Nového roku zvýší cenu elektřiny. Zákazn...
Vyšší ceny elektřiny zřejmě pomohly ČEZu zvednout očištěný zisk na dvojnásobek
08.11.2021 14:54
Elektrárenská skupina ČEZ oznámí výsledky svého hospodaření za třetí č...

Váš názor
  • Škoda toho státu
    09.11.2021 8:30

    Škoda, že má stát tak vysoký podíl. Všechno, co dostane stát na dividendách z ČEZU, nesmyslně vyhází. Kdybychom to měli my, občané, tajk alespoň vyděláme na růstu cen elektřiny a budeme mít na splátky hypoték!!!
    Pracovitý Prosecký
    • Re: Škoda toho státu
      09.11.2021 20:30

      Nesouhlasím, čez patří do zcela fundamentální infrastrukturu státu. Stejně jako vodovody, kanalizace, plynovody a ropovody. Ovšem tyhle větve byly privatizovány, a jak to dopadlo. Peníze zmizely také a tučné výnosy ročně mizely za hranice! Až nakonec místní samosprávy, začaly vykupovat předražené a zubožené infrastruktury zpět. A tak by to dopadlo i s čezem. I když, nová vláda už signalizuje, že ČR není podnikatel … Stát by měl držet i železnice, dálnice, letiště a historické či kulturní památky.
      Český Čert
Aktuální komentáře
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách