Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pandemie odhalila klíčové slabiny americké i evropské ekonomiky. Jak je překonat?

Pandemie odhalila klíčové slabiny americké i evropské ekonomiky. Jak je překonat?

06.12.2021 6:08

Pandemie covidu-19 zvýraznila klíčové slabiny americké i evropské ekonomiky. Ve Spojených státech ukázala meze ekonomického systému, který nedokáže ochránit jednotlivce před dopady kreativní destrukce a sociálními důsledky makroekonomických šoků. V Evropě zase odhalila nedostatečnou dynamiku inovačního ekosystému – obzvlášť v sektoru biotechnologií, který v ruce drží klíč k ukončení pandemie. Krize covidu-19 je tedy navzdory vší újmě, kterou způsobila, budíčkem k opětovnému zamyšlení se nad konkrétní podobou ekonomiky.

Autoři nepovažují nedostatečnou ochranu a inkluzivitu u amerického ekonomického modelu za cenu, kterou je nutné za vyšší míru novátorství zaplatit. Rovněž si nemyslí, že jsou pokulhávající inovace v Evropě přirozeným důsledkem silnější inkluze či lepší sociální ochrany. Kromě výzvy k větším investicím do vzdělávání proto prosazují dvě politiky, které by měly jak stimulovat inovacemi tažený růst, tak posílit inkluzivitu a sociální ochranu - silnější politiku hospodářské soutěže a Dánskem inspirovaný systém „flexicurity“ na trhu práce.

Podpora hospodářské soutěže

Diskuse o politice soutěže by měly začít otázkou, proč inovativní ekonomiku USA, která stála v čele revoluce informačních technologií, sužuje během posledních dvou dekád klesající růst produktivity. Mezi všemožnými vysvětleními tohoto trendu jsou dvě, která zdůrazňují problém v oblasti konkurence.

Thomas Philippon ve své knize The Great Reversal z roku 2019 argumentoval tím, že hlavní příčinou zpomalení růstu produktivity USA bylo oslabení politik ochrany hospodářské soutěže. Podle Philippona tento postupný posun vyústil v mnoha ekonomických sektorech k větší koncentraci a narušil dynamiku podnikání, a zejména tvorbu nových firem.

Alternativní vysvětlení, které jeden z autorů (Aghion) se svými kolegy rozpracoval, také zmiňuje nedostatečnou konkurenci, ale zaměřuje se na revoluci IT. Řečeno ve zkratce, překotné technologické pokroky umožnily firemním superhvězdám (těm, které nahromadily sociální kapitál a know-how, jež je těžké napodobit, anebo si vytvořily pevné sítě) ovládnout větší díl ekonomických sektorů. To vysvětluje zrychlení amerického růstu produktivity mezi lety 1995 a 2005, zejména v sektorech souvisejících s IT.

V delším horizontu ale firemní superhvězdy odrazují menší firmy od inovací ve všech produktových oblastech, které ovládají. Dochází k tomu proto, že noví vyzyvatelé, kteří chtějí srazit superhvězdy z trůnu, musí drasticky srazit své ceny, a tím i výnosy z těchto inovací. Revoluce v IT tedy na jednu stranu umožnila hvězdným firmám rychle růst a ovládat čím dál víc sektorů, ale na druhou stranu tím omezila vstup na trh, inovace a růst v celé ekonomice.

Z toho plyne, že maximalizace růstového potenciálu IT revoluce vyžaduje reformu politiky hospodářské soutěže tak, aby lépe zohledňovala účinek fúzí a akvizic na budoucí inovace a přístup na trh. Měla by jak podporovat inovacemi tažený růstu, tak i posilovat jeho inkluzivitu tak, že umožní vstup na trh inovativním aktérům. Tyto inovace, především u nováčků na trhu, by také měly podporovat větší sociální mobilitu.

Dánská ‚flexicurity‘

Programy flexicurity zase mohou pomoci řešit hluboce ukotvené problémy na trhu práce, a to i v USA. V článku z roku 2017 Anne Caseová a Angus Deaton potvrdili, že po dlouhém období poklesu začala v USA na počátku nultých let stoupat úmrtnost nehispánské bělošské populace středního věku (45-54 let) a že po období let 2011-12 tento trend prudce zrychlil. Jejich nejvýraznějším zjištěním byl strmý vzestup případů, které označili za „smrt ze zoufalství“, neboť byly následkem sebevražd či užívání drog a léčiv, především mezi pracujícími s nízkou kvalifikací. V jiných vyspělých zemích nemá tento jev soudobý ekvivalent.

Deaton a Caseová připsali tento zvrat mortality na vrub rostoucí pracovní nejistoty související s kreativní destrukcí, jejímž důsledkem je často zvýšená nestabilita rodinných rozpočtů. V obecnější rovině jsme se přesunuli ze světa, kde mnozí mohli očekávat, že stráví celou svou kariéru ve stejné firmě a pravděpodobně budou postupně povyšováni, do světa, kde se časté otřesy normou staly.

Lze systém nastavit tak, aby byla kreativní destrukce snesitelnější a umožnila by jednotlivcům procházet obdobími nezaměstnanosti s větším klidem a způsobem, který prospěje ekonomice jako celku? Důležitá studie Alexandry Rouletové z roku 2017 naznačuje, že správný recept možná našlo Dánsko, které v roce 1993 zavedlo systém flexicurity.

Dánský systém má dva pilíře. Tím, že firmám zjednodušuje proces propouštění zaměstnanců, posiluje flexibilitu na trhu práce. Propuštěným pracujícím ale vláda poskytuje štědré dávky v nezaměstnanosti a také podstatně investuje do profesní průpravy, aby lidem poskytla dovednosti, které potřebují k návratu na trh práce.

Rouletová porovnala zdravotní stav dánských pracujících, jejichž pracoviště bylo v letech 2001 až 2006 uzavřeno, se zdravotním stavem pracujících téhož profilu (včetně věku, zkušeností a dovedností), jejichž zaměstnavatel neskončil. Výsledky byly pozoruhodné: některé důležité indikátory zdraví jednotlivců, konkrétně spotřebu antidepresiv a pravděpodobnost návštěvy obvodního lékaře, zavírání firem nepostihlo. Ani do úmrtnosti se mezi dotčenými pracujícími negativně nepromítlo.

Zavedením systému flexicurity Dánsko dosáhlo dvou cílů zároveň. Zaprvé podpořilo inovacemi tažený růst, neboť usnadnilo realizaci kreativní destrukce a ještě k tomu posílilo její účinnost (díky doprovodným veřejným investicím do profesní průpravy). Zadruhé podporuje sociální ochranu a inkluzivitu tím, že poskytuje podporu v nezaměstnanosti, aby propuštěným pracujícím usnadnil opětovný vstup do zaměstnání na trhu práce.

Jednou z mnoha ekonomických lekcí, které nám pandemie covidu-19 dala, spočívá v tom, že inovace a inkluze se nemusejí vzájemně vylučovat. Uskutečňováním vhodných politik mohou západní vlády podporovat obojí, a tím napomoci k dynamickému a spravedlivému zotavení.

Autoři:

Philippe Aghion, profesor na College de France a na London School of Economics and Political Science, je členem Ekonometrické společnosti a Americké akademie společenských a přírodních věd.

Aymann Mhammedi je vědecký asistent na College de France.


Copyright: Project Syndicate, 2021.
www.project-syndicate.org


 

Čtěte více:

Nenechte krizi přijít vniveč, říká americký ekonom Stiglitz
07.09.2021 6:13
Americký ekonom Joseph Stiglitz se domnívá, že nyní je vhodný čas na g...
Hudba, hovory i fotky a videa. Facebook představil chytré brýle, vyvinuté s Ray-Ban
10.09.2021 8:53
Americká internetová společnost Facebook představila své první chytré ...
Česko si v žebříčku digitální konkurenceschopnosti polepšilo o dvě příčky
29.09.2021 16:10
Česko si ve světovém žebříčku digitální konkurenceschopnosti polepšilo...
Investiční výhled pro Čínu je slušný, nebojme se inovačních titulů
04.10.2021 6:04
Nálada investorů v Číně se vzhledem k medializaci zpráv z podnikové sf...
Monetární režim a inovace, které zastavují inflaci
15.11.2021 18:48
Na Financial Times vyšel před několika dny článek, který se jmenuje a ...

Váš názor
  • Kreativní destrukce
    06.12.2021 9:22

    Kreativní destrukce je pravým opakem anticovidových opatření.
    Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y