Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evergrande opět blízko platební neschopnosti, čeká se zapojení státu

Evergrande opět blízko platební neschopnosti, čeká se zapojení státu

06.12.2021 10:49
Autor: ČTK

Čínský realitní gigant China Evergrande Group je opět na pokraji platební neschopnosti. Pesimistické komentáře firmy z konce minulého týdne vyvolávají očekávání, že do řešení situace se přímo zapojí stát a že firmu čeká řízená restrukturalizace dluhu. Firmě dnes končí další třicetidenní lhůta odkladu splátek dluhu v objemu 82,5 milionu USD (1,9 miliardy Kč) a v posledních dvou měsících už Evergrande uhradila splátky na poslední chvíli, uvedla agentura Reuters.

Za poslední dva měsíce Evergrande už třikrát splatila úroky z dluhopisů na poslední chvíli. V pátek ale firma uvedla, že věřitelé požadují splatit 260 milionů USD a že nemůže zaručit, že bude mít dostatek prostředků na splacení úroků. To úřady přimělo, aby si předvolaly předsedu správní rady firmy. Akcie firmy tak dnes na burze v Hongkongu odepsaly téměř 20 procent a jsou na dalším minimu za mnoho let.

Evergrande v Číně bývala nejvýznamnějším developerem, nyní se však potýká se závazky v přepočtu za více než 300 miliard USD. Její pád by tak mohl zasáhnout celý realitní sektor a rozšířit se i mimo něj.

Evergrande sídlí v čínské provincii Kuang-tung. V pátek jeden z místních úřadů oznámil, že na žádost developera pošle do firmy tým, který bude dohlížet na řízení rizika, posílení vnitřní kontroly a udržení provozu. Centrální banka, bankovní a pojišťovací regulátor a regulátor trhu cenných papírů také vydaly prohlášení, podle nichž je riziko pro širší realitní sektor možné udržet pod kontrolou.

Čínská centrální banka oznámila, že krátkodobé riziko od jedné realitní firmy neohrozí financování trhu ve střednědobém ani dlouhodobém horizontu. Prodej domů, pozemků a financování se podle ní v Číně už vrátily k normálu.

Společné úsilí úřadů podle analytiků naznačuje, že Evergrande už zřejmě vstoupila do procesu řízené restrukturalizace dluhu s cílem snížit systémové riziko. Podle analytiků banky Morgan Stanley takový proces bude zahrnovat koordinaci mezi úřady, aby se udržel běžný provoz realitních projektů, a jednání s věřiteli doma s cílem zajistit financování pro rozvoj a dokončení projektů. Regulátoři by také zřejmě usnadnili jednání o restrukturalizaci dluhu se zahraničním věřiteli.

Evergrande se snaží získat kapitál prodejem majetku. Vláda také požádala šéfa podniku, aby použil na splacení dluhu firmy svůj majetek.

Evergrande je jedním z řady developerů, kteří bojují s nedostatkem likvidity kvůli regulačním omezením při poskytování půjček. Toto omezení způsobilo řadě developerů problémy se splácením zahraničních dluhů, snížení úvěrového ratingu a výprodej jejich akcií a dluhopisů. Aby se zabránilo dalším otřesům, regulátoři od října vyzývají banky, aby uvolnily poskytování úvěrů pro financování běžných potřeb developerů.

Mezitím se problémy šíří i mezi dalšími developerskými podniky v Číně. Menší developer Sunshine 100 China Holdings dnes uvedl, že 5. prosince nesplatil dluhopisy za 17 milionů USD. Na vině jsou podle něj problémy s likviditou, jejichž důvodem je dopad řady faktorů, včetně makroekonomického prostředí a situace v realitních sektoru.

Minulý týden společnost Kaisa Group Holdings uvedla, že se jí nepodařilo získat souhlas držitelů zahraničních dluhopisů s nabídkou výměny 6,5 procenta zahraničních dluhopisů splatných 7. prosince. Bez této výměny hrozí, že nebude schopna dluh splatit. Podle zdrojů agentury Reuters zahájila firma jednání s některými držiteli dluhopisů o prodloužení lhůty splatnosti dluhu 400 milionů USD. Kaisa je největším zahraničním dlužníkem z čínských developerů po Evergrande.

Menší konkurent Aoyuan Property Group minulý týden uvedl, že věřitelé požadují splacení 651,2 milionu USD kvůli sérii snížení ratingu. Firma poznamenala, že možná nebude schopna své závazky splnit.


Čtěte více:

Rozbřesk: České mzdy brzdí. Dopřeje omikron trhům oddych?
06.12.2021 9:28
České mzdy ve třetím kvartále podle očekávání zpomalily. Ovšem ne o to...
Petr Dufek: Zpracovatelský průmysl si drží mzdové náklady v průměru pod kontrolou
06.12.2021 9:47
Podle dnes zveřejněných údajů se ve třetím čtvrtletí zvýšila průměrná ...
Petr Dufek: Předvánoční nákupy začaly už v říjnu
06.12.2021 10:17
V říjnu, kdy už z pohledu pandemické situace začalo v ČR pomalu přituh...
Čtvero zvýšení sazeb v příštím roce a jak obnovit důvěru ve Fed
06.12.2021 10:40
Bývalý ministr financí a známý ekonom Lawrence Summers komentoval posl...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university