Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sedm trendů na kapitálových trzích, které letos (také) sledovat

Sedm trendů na kapitálových trzích, které letos (také) sledovat

12.01.2022 13:48
Autor: Redakce, Patria.cz

Více než polovina ESG fondů v loňských prvních pěti měsících překonávala širší index S&P 500. Mají se investoři obávat, že letos k nim bude osud skoupější? Právě to je jedním z témat výhledového materiálu od neziskového analytického střediska Planet Tracker, které působí na pomezí byznysu a ochrany prostředí. A jeho odpověď?

Potenciálně ano, říkají autoři výhledu, ve kterém rozebírají sedm trendů na kapitálových trzích, které letos sledovat. V případě ESG fondů je totiž podle nich otázkou, zda bude v tomto roce trhu dominovat sektorová rotace.

A vysvětlení: Většina ESG fondů se soustředí na klima a řada z nich je navíc sektorově zatížená. Často jsou v nich nadvážené technologické akcie, komunikační služby a sektor zdravotní péče, naopak energetické nebo realitní tituly se v nich podvažují. Tyto fondy navíc vyhledávají společnosti, které mají nízkou uhlíkovou stopu a potenciál vysoké návratnosti pro investory. Osm z deseti nejlépe performujících amerických ETF tak během roku do loňského července drželo svůj největší holding ve firmách jako Apple, Amazon nebo Microsoft. Ergo, více než polovina ESG fondů v prvních pěti měsících roku 2021 outperformovala.

Sektorová rotace, výprodej technologických titulů a silná renezance energetik a utilit by ale mohly výkonnost ESG fondů vzhledem k této jejich expozici nahlodat. Dalším strašákem je přetrvávající inflace. Ta by mohla zvednout náklady firem v obnovitelných zdrojích, způsobit jejich zaostávání za fosilní konkurencí a následkem toho poškodit valuace ETF fondů. Minout nelze faktor zajištění před rostoucími cenami, které by pro non-ESG fondy mohly sehrát energetické tituly.

Emise zelených bondů: Zvítězí kvalita nad kvantitou?

Zelené dluhopisy zažily z hlediska emisí v posledních letech úžasné časy. V roce 2021 se na trh dostaly zelené bondy za 540 miliard dolarů, což je dvojnásobek předloňského čísla:

71

Tempo emisí těchto bondů teď ale bude zpomalovat, mimo jiné kvůli tvrdšímu dohledu regulátorů. Podle úřadu CMA by mohlo být zavádějících až 40 % tvrzení, které firmy vydávají o své zelenosti. Tvrdší dohled emitenty i upisovatele možná přivede k vyšší kvalitě emisí, což obratem pomůže vylepšit důvěru na trhu. Celkově by se tedy trh mohl přiklonit ke kvalitě. Na podobnou dráhu jako jejich zelení sourozenci by se mohly vydat i dluhopisy napojené na udržitelnost, které jsou nicméně flexibilnější.

Vydávání dluhu s etiketou ESG od roku 2015:

73

Rok zeleného oddělení

General Electric, Johnson & Johnson, Toshiba. Firmy, které loni přišly s plánem odštěpit část svého byznysu, aby zvedly hodnotu pro akcionáře. Také vedení jiných firem by mohla uvažovat o oddělení svých zelených aktiv, jednak vzhledem k jejich současnému vysockému tržnímu ocenění, ale také kvůli nadšení trhu pro příležitosti v udržitelném investování. Platit by to mohlo obzvláště tehdy, pokud tato aktiva vypadají jako podhodnocená v rámci celé skupiny, a nebo by jejich prodej mohl financovat strategii přechodu.

Tuto tezi by mohly odehrát energetické firmy, ať už utility, nebo firmy z odvětví ropy a plynu. Tlak na ozelenění firem by ale mohl nabrat i jiný směr: místo zelených by se firmy mohly zbavovat neudržitelných aktiv. Finanční svět to zažil v instituci takzvané „špatné banky“. Třeba na firmu Glencore už se tlačí, aby prodala svoje uhelná aktiva.

Debata o transparentnosti

Bude pokračovat diskuze o tom, jak by měla vypadat transparentnost, myšleno transparentností v dodavatelských řetězcích. Finanční trhy stále méně odpouštějí, když jsou ve firmách odhaleny neetické postupy nebo rizikové chování na straně dodavatelských řetězců.

Lepší vysledovatelnost není důležitá jenom z hlediska dopadů na životní prostředí. Stopovatelnost a její další měření umožní firmám lépe zjistit, kde by mohly být efektivnější, kde snížit náklady a jak lépe řídit provozní riziko.

Během dalšího roku tudíž autoři studie očekávají mnohem hlubší zavádění technologií, které budou umožňovat větší transparentnost.

Evropská regulace proti dovozu spojenému s odlesňováním má zásadní riziko pro zisk

Evropská komise loni v listopadu navrhla novou regulaci o odlesňování, která produktům spojeným s odlesňováním zakazuje vstup do EU. Regulace bude cílit na šest komodit nejvíce spojených s tímto procesem: kávu, kakao, dobytek, palmový olej, sóju a dřevo a odvozené produkty. Podle nových regulí bude zakázáno dovážet nebo prodávat některý z nich, pokud je zdrojem jejich produkce odlesněná půda po 31. prosinci 2020. Návrh ještě musejí schválit členské státy i Evropský parlament, Evropská komise tu doufá v příští rok. Podle výhledu think tanku Planet Tracker to ale bude mít zásadní dopad na dovozce do EU a přináší to nebezpečí pro zisky těchto firem. Investoři by tedy měli být na pozoru.

Drobní investoři získají přímá hlasovací práva

Investoři se stále více dožadují možnosti mít hlas na valných hromadách. Hlasovací privilegia se ale zatím přiznávají institucionálním investorům, i když američtí drobní investoři loni do akcií po celém světě nalili rekordních jeden bilion dolarů, více než za uplynulých 20 let dohromady. Zhruba 46 % drobných investorů od 25 do 40 let loni plánovalo hlasovat na základě plné moci (proxy voting). A více než 90 procent drobných investorů ve stejné věkové skupině v průzkumu uvedlo, že kdyby mělo možnost, ochotněji by hlasovali v mobilní aplikaci.

Finanční instituce loni tento způsob hlasování ve větší míře umožnily institucionálním investorům. Správci aktiv, kteří budou chtít využít nadšení drobnějších investorů, budou muset zdokonalit stávající technologie tak, bylo hlasování možné i pro ně. Na valných hromadách tak větší hlas získá skupina akcionářů s větším zájmem o ESG. Předpokládáme, že nějakou akci v tomto směru učiní některý z velkých investičních správců, napsali autoři prognózy.

Mzdy vysokých manažerů pod palbou

Prognóza také předpokládá, že investoři budou při hlasování o mzdách vedoucích představitelů letos dělat větší problémy. Kromě toho naroste procento investorů hlasujících proti zvyšování balíku kompenzací vysokých manažerů. Podle Economic Policy Institue narostly kompenzace generálních ředitelů od roku 1978 o 1332 procent, zatímco u řadových zaměstnanců jenom o 18 procent. Během pandemie Covid-19 rozdíly v odměnách ještě více narostly.

My předpokládáme, že mzdy a bonusy řídicích pracovníků budou stále více navazovány na výkonnost z hlediska ESG, píšou autoři výhledu. Lídrem na trhu jsou v tomto firmy jako Schneider Electric v Německu. Spojené státy v tom zaostávají, a zřejmě nadále budou.

Zdroje: Planet Tracker

 
 

Čtěte více:

Exxon postupně snižuje emise. Jaká bude jeho role v nízkouhlíkovém světě?
08.12.2021 11:34
Když The New York Times plánovaly rozhovor s ředitelem Exxonu Darrenem...
Trh s ESG ovládá pár velkých investorů. Jaký je další cíl?
01.12.2021 15:45
Trh s veřejně obchodovanými fondy ETF zaměřenými na otázky udržitelno...
Víkendář: Blackrock o zelených investicích. A jejich odolnost během propadu trhu
04.12.2021 9:23
Emily Woodland stojí v čele divize „udržitelných“ investic ve společno...
Víkendář: Je ESG investování jen marketing, nebo přináší hmatatelné výsledky?
11.12.2021 8:50
Takzvané ESG investování, které by mělo být zaměřeno na společnosti ch...
Mobilizace kapitálu směrem k ESG, „zelený“ tlak v celých dodavatelských řetězcích
23.12.2021 10:51
Aniket Shah působí v Jefferies na pozici ředitele výzkumu ESG a udržit...
Akciový výhled Fidelity pro rok 2022: Na cestě k měkkému přistání
21.12.2021 6:19
Rychlé oživení růstu zisků a výnosů na akciových trzích v uplynulém ro...
Dosáhnout pěkného zisku je na ESG fondech čím dál těžší, přesto zůstávají v oblibě investorů
06.01.2022 10:39
Udržitelné investice jsou v hledáčku mnoha investorů, ale dosáhnout na...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách