Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Světové firmy reagují na ukrajinskou válku. Mastercard blokuje služby, Total nebude v Rusku investovat

Světové firmy reagují na ukrajinskou válku. Mastercard blokuje služby, Total nebude v Rusku investovat

01.03.2022 13:56
Autor: ČTK

Tweety s odkazy na ruská provládní média budou mít nově speciální označení, oznámila podle agentury AFP americká internetová společnost Twitter. Sociální síť také bude snižovat dosah těchto příspěvků.

"Tweetům, které sdílí odkazy na média propojená s ruskou vládou, přidáváme označení a podnikáme také kroky, abychom značně omezili jejich šíření na twitteru," napsal na sociální síti jeden z manažerů firmy Yoel Roth.

Každý příspěvek na twitteru s internetovým odkazem na médium blízké ruskému vedení bude doplněn textem "tento tweet odkazuje na web média s vazbami na ruskou vládu", upřesnila agentura AFP.

Roth připomněl, že společnost Twitter se již uchýlila k podobnému kroku v případě informací týkajících se covidu-19 nebo voleb v řadě zemí. Podle manažera se od čtvrtka, kdy začala ruská invaze na Ukrajinu, denně na twitteru objeví přes 450.000 tweetů odkazujících na ruská provládní média.

V souvislosti s ruským napadením Ukrajiny se dříve Google, YouTube a Meta, která vlastní Facebook, rozhodly zastavit ruským médiím financovaným státem příjmy z reklamy.

Mastercard zablokoval v rámci protiruských sankcí několik finančních institucí

Americká platební společnost Mastercard uvedla, že vyřadila ze svého platebního systému několik finančních institucí. Učinila tak v návaznosti na sankce, které uvalily západní země na Rusko kvůli jeho invazi na Ukrajinu. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Mastercard bude v nadcházejících dnech pokračovat ve spolupráci s regulačními orgány, uvedla společnost v prohlášení. Přislíbila také přispět částkou dva miliony dolarů (45 milionů korun) na humanitární pomoc.

Západní země koncem minulého týdne mimo jiné vyřadily velké ruské banky ze systému SWIFT. Další opatření míří přímo proti ruské centrální bance. Spojenci se jí snaží omezit její možnost disponovat obrovskými devizovými a zlatými rezervami, které v současnosti činí zhruba 640 miliard USD (14,3 bilionu Kč) a patří k největším na světě. Zatím ale není jasné, jak velkou část rezerv sankce zasáhnou.

Řadoví Rusové od neděle stojí v dlouhých frontách před bankomaty v obavách, že sankce povedou k nedostatku hotovosti.

YouTube zablokoval v celé Evropě kanály spjaté s ruskými médii RT a Sputnik

Provozovatel internetové služby YouTube s okamžitou platností zablokoval po celé Evropě kanály spojené s ruskou státní televizí RT a s ruským webem Sputnik, označovaným za dezinformační. Zdůvodnil to situací na Ukrajině, řekla dnes ČTK mluvčí firmy Google v České republice Alžběta Houzarová. Vlastníkem YouTube je americká společnosti Google ze skupiny Alphabet.

"Bude sice nějakou chvilku trvat, než to těmi systémy projde, ale začalo to platit okamžitě. Zároveň naše týmy situaci nepřetržitě monitorují a rychle reagují," řekla Houzarová.

Ruské televize napojené na stát už od minulého týdne blokují čeští operátoři T-Mobile nebo O2. Internetové sdružení CZ.NIC zároveň zablokovalo osm proruských dezinformačních webů s koncovkou .cz.

YouTube je největší světový web s videoobsahem.

TotalEnergies už nebude investovat v Rusku, Commerzbank mění strategii

Francouzská energetická skupina TotalEnergies už nebude poskytovat kapitál na nové projekty v Rusku. Firma dnes odsoudila ruskou invazi na Ukrajinu, ale z Ruska - bohatého na suroviny - na rozdíl od konkurenčních britských firem BP a Shell neodejde. Změnu strategie s ohledem na invazi dnes oznámila německý finanční ústav Commerzbank, informovala agentura Reuters.

"Společnost TotalEnergies podporuje rozsah a sílu sankcí zavedených Evropou a bude je uplatňovat bez ohledu na důsledky (v současné době posuzované) na své aktivity v Rusku," uvedl podnik. Ten vlastní 19,4 procenta ve firmě Novatek, největším ruském producentovi zkapalněného zemního plynu (LNG).

Kvůli narušení dodavatelských řetězců pozastaví výrobu v petrohradském závodě jihokorejský výrobce aut Huyndai. Ruská Invaze a západní sankce ovlivňují podniky ve většině odvětví.

Britský energetický gigant BP v neděli oznámil, že se zbaví svého pětinového podílu v největší ruské ropné společnosti Rosněfť. Britsko-nizozemská ropná a plynárenská společnost Shell se pak rozhodla odejít ze všech svých společných podniků s ruským plynárenským podnikem Gazprom. Z Ruska se chystá odejít i norský Equinor.

Commerzbank dnes uvedla, že její expozice vůči Rusku a Ukrajině jsou zvládnutelné, ale že bude podle vývoje situace průběžně upravovat svou strategii a hodnocení rizik. Banka uvedla, že její expozice vůči Rusku činí 1,3 miliardy eur (32,8 miliardy Kč).

Vztahy s řadou ruských bank včetně VTB, která je druhou největší ruskou bankou, začala ukončovat britská banka HSBC. V Rusku se angažuje nevýznamně, zaměstnává tam 200 lidí a její roční tržby v zemi činí 15 milionů dolarů. Globálně vykazuje roční tržby kolem 50 miliard dolarů.

V oblasti automobilového průmyslu své aktivity v Rusku zmrazila společnost Daimler Truck. Dodávky automobilů na ruský trh pozastavily Volvo Cars či General Motors. Japonská automobilka Mitsubishi Motors uvedla, že patrně v Rusku pozastaví výrobu a prodej svých automobilů. Očekává narušení dodavatelských řetězců.

Příští týden pozastaví kvůli logistickým potížím některé provozy ve svých závodech v Rusku francouzský Renault. Francouzská automobilka patří mezi západní společnosti, které jsou v Rusku nejvíce vystaveny riziku. Podle Citibank zde firma generuje osm procent svých hlavních tržeb. Ovládá také společnost AvtoVAZ, která je největším výrobcem automobilů v Rusku.

Nízkorozpočtové aerolinky Pobeda, které spadají pod ruskou vlajkovou leteckou společnost Aeroflot, čelí žádostem řady leasingových firem, které chtějí zpět svá letadla. Pobeda je nedokáže ihned nahradit jinými letadly, informovala dnes agentura Interfax.

S ruskými leteckými společnostmi přestane spolupracovat největší světová leasingová společnost, irská AerCap Holdings. Firma uvádí, že na konci loňského roku měla v pronájmu u ruských aerolinek z hlediska čisté účetní hodnoty přibližně pět procent své flotily.

Mluvčí rotterdamského přístavu dnes uvedl, že většina lodní dopravy do Ruska a z něj zatím pokračuje víceméně bez narušení, protože na klíčové energetické produkty, jako je ropa a zkapalněný zemní plyn, se evropské sankce nevztahují. Mezi lodními společnostmi ale panuje trochu zmatek a celní úředníci provádějí dodatečné kontroly kontejnerů, které mohou obsahovat zboží, na něž se sankce vztahují, dodal.

Kontejnerovou dopravu do Ruska zastaví dánský námořní dopravce A.P. Moller-Maersk. Rezervace do Ruska a z něj v pondělí pozastavila kontejnerová přepravní společnost Ocean Network Express. Americké firmy United Parcel Service (UPS) a FedEx, které se řadí k největším logistickým společnostem na světě, zastavují doručování zásilek do Ruska a na Ukrajinu.

 
 

Čtěte více:

VÁLKA NA UKRAJINĚ - SLEDUJEME ONLINE
23.05.2022 14:00
Ruská armáda 24. února ráno zahájila rozsáhlý letecký, námořní i pozem...
Wall Street v úvodu týdne ztrácel
28.02.2022 22:02
Negativní nálada z Evropy se dnes přenesla i na americké akciové trhy,...
Rusové nejsou osvoboditeli. Neodhadli Ukrajince ani jejich armádu po Krymu, soudí vojenský analytik Rovenský
28.02.2022 22:57
Základním důvodem dosavadních neúspěchů Ruska na Ukrajině jsou jeho šp...
Světoví lídři se shodli na nutnosti dalšího zesílení sankcí proti Rusku. EU se zaměřila na ruské oligarchy
01.03.2022 8:05
Světoví lídři včetně amerického prezidenta Joea Bidena a francouzského...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
14.05.2024
17:44Americké akcie na konci roku – scénáře Morgan Stanley
17:21Komentář analytika: Akcie Alibaba padají kvůli ztrátě plynoucí z investic do veřejných společností  
17:13PPI potvrzuje napětí investorů, smíšená data s trhy hýbou oběma směry  
15:46Více než stoletý těžař Anglo American chystá změnu strategie, brání se převzetí konkurentem BHP
15:45CNBC: AI začíná vybírat investiční akcie, jmenovala 5 s největším krátkodobým potenciálem  
15:18Trigema Real Estate Finance a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
15:04Německá zbrojovka Rheinmetall zvýšila čtvrtletní zisk o 60 procent
14:16Roaring Kitty je zpět a s ním šílenství po meme akciích, GameStop po včerejším raketovém růstu přidává dalších +120 %
14:01Akciovou rally ohrožuje stagflace, varuje Hartnett z BofA
13:37Čtvrtletní zisk čínské firmy Alibaba prudce klesl, tržby však předčily očekávání
12:59Zandi: Silná ekonomika a případné změny inflačního cíle
11:42Důvěra investorů v německou ekonomiku byla v květnu znovu lepší, než se čekalo
11:35Spojené státy zvýší cla u řady zboží z Číny, u elektromobilů na 100 procent
11:32Výsledky ČEZ pohledem analytika: EBITDA silně překonala tržní odhady, tržby mírně zaostaly za očekáváním  
11:29Od Powella se dnes nedá čekat moc. Dostaneme ale malou nápovědu před inflací  
10:21Sony má za celý rok nižší zisk, hůř si vedla finanční součást skupiny
10:01ČSOB Index očekávání firem: Optimismus podnikatelů a firem roste, chuť investovat je nejvyšší od roku 2019
9:20PPF měla v roce 2023 čistý zisk 1,45 miliardy eur, o rok dříve 164 milionů eur
9:08ČEZ, a.s.: Vnitřní informace - Výsledky hospodaření za I. čtvrtletí 2024
9:01Rozbřesk: Za výraznějším nárůstem inflace jsou potraviny, ČNB bude i tak opatrnější

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Home Depot Inc/The (04/24 Q1, Bef-mkt)
Porsche Automobil Holding SE (03/24 Q1)
Rheinmetall AG (03/24 Q1, Bef-mkt)
Vodafone Group PLC (12/23 Q3, Bef-mkt)
7:30Bayer AG (03/24 Q1)
7:30Veolia Environnement SA (03/24 Q1)
10:00CZ - Běžný účet, mld. Kč
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - PPI, y/y