Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čínské akcie obrátily nahoru po slíbené podpoře finančním trhům. Alibaba v pre-marketu +19 procent

Čínské akcie obrátily nahoru po slíbené podpoře finančním trhům. Alibaba v pre-marketu +19 procent

16.03.2022 10:18, aktualizováno: 16.3. 10:45
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Akcie v Hongkongu a Číně zaznamenaly ohromující oživení poté, co se čínská státní rada zavázala, že podpoří stabilitu svého akciového trhu po poklesu, který během posledních dvou seancí umazal na hodnotě 1,5 bilionu dolarů. Čínské akcie kotované na burzách v USA se také prudce odrazily.

"Po dlouhé době se nám konečně dostalo pozitivních zpráv od čínských regulátorů ohledně podpory jejich kapitálového trhu," uvádí analytik Patria Finance Ján Hladký. "Tamní tisková agentura Sin-chua citovala místopředsedu komunistické strany Liou Che, že vláda bude dál podporovat úpisy na zahraničních burzách a že regulatorní zásahy proti velkým technologickým společnostem již brzy skončí. V očividně koordinovaném postupu se pak přidala čínská centrální banka se svým prohlášením, že se bude zasazovat o stabilní kapitálový trh a uklidnění realitního trhu," doplňuje analytik.

ADR na Alibabu a Baidu vyletěly i o více než 20 % v předobchodní fázi a Didi Global vyskočila o více než 40 %. Tyto tituly tak kopírují vývoj na asijských akcií, kde index Hang Seng Tech vzrostl o 22 %, což je rekordní maximum. "Je pravda, že jejich 1roční výkon bude i po tomto skoku tristní, nicméně pociťujeme jistou zaslouženou úlevu," dodává analytik Hladký.

01

"Hongkongský index Hang Seng díky zprávám zavřel s 9% ziskem, což je nejlepší jednodenní výkon od roku 2008. Ale nejvíce skokově posílili technologičtí giganti jako Alibaba (+27 %), NetEase (+23 %), Tencent (+23 %) nebo Baidu (+20 %)," udává Ján Hladký. "Absolutním vítězem se ale stal JD.com s +35 %."

10denní volatilita indexu Hang Seng je vyšší než u všech hlavních benchmarků akciových trhů na světě, ukazují data kompilovaná agenturou Bloomberg. Přitom objem krátkých prodejů na hongkongských akciích představoval v pondělí ráno více než 20 % celkového obchodování s akciemi, což je nejvyšší hodnota od konce ledna, dodává Bloomberg.

02

Čínské akcie v USA minulý týden klesaly, když americká Komise pro cenné papíry a burzu identifikovala pět čínských společností, které by mohly být vyřazeny. Sentiment zatížily také vyhlídky na sankce pro Čínu kvůli jejím vztahům s Ruskem a lockdown v technologickém centru Šen-čen.

03 

"Dle našeho názoru je z celého oznámení klíčová právě věta o podpoře úpisu na zahraničních burzách," domnívá se analytik Patrie. "To by naznačovalo, že se Čína bude snažit o dosažení kompromisu s americkým regulátorem ohledně pravidel auditu. Vyhnuli bychom se tím delistingu z amerických burz, z kterého se pozvolna stal asi největší strašák pro velké penzijní fondy, jimž mandát nepovoluje nakupovat akcie jinde než na domácí půdě."

"Jedním dechem však dodáváme, že rozhodně není vyhráno," upozorňuje Hladký. "Slovní intervence je po dlouhé době vítaná, nicméně od konkrétních kroků má daleko. Již mnohokrát za poslední rok jsme čínské akcie viděli skokově posílit na dílčích dobrých zprávách, jen aby zisky v průběhu následných týdnů odevzdaly. Na rychlý návrat nahoru, neboli na pověstný rebound, bychom tedy nesázeli a budeme rádi i za stabilizaci na současných cenách," dodává analytik.

"V případě ale, že se skutečně vyřeší hrozba delistingu, nebude stát reboundu nic v cestě, jelikož zahraniční kapitál se do ADR může opět vesele nahrnout," pokračuje Hladký. "Čínské akcie jsou totiž nyní masivně podhodnocené, a to i s přihlédnutím na zpomalující byznys. Vezměme si například Alibabu, jejíž P/E je nyní na úrovni 9,0x a P/S na nepochopitelných 0,9x. Takováto valuace odpovídá spíše dospělému hodnotovému byznysu, který již nemá kam růst, a ne technologické společnosti, jejímž hlavním hracím polem je druhá největší světová ekonomika s expandující střední třídou a od níž se po následující minimálně tři roky očekává dvouciferný růst tržeb," míní analytik.

Vzhledem k mnohým obavám zůstávají investoři v otázce osudu čínských akcií po jejich krachu rozdělení. Analytici z JPMorgan uvedli, že některé čínské tituly se z krátkodobého hlediska staly „neinvestovatelnými“. „Osobně se obávám, že krize, které trh čelí, se netýká pouze Číny, jde o globální problém a nejen něco, co mohou vyřešit regulátoři,“ řekl Wang Ming-süan, manažer fondu v Quant Technology Investment. "Klid, který to přináší, je jen klid před bouří."

„Byla tam spousta povzbudivých zpráv, ale trhy budou chtít vidět opatření, jako je snížení sazeb, větší fiskální výdaje a uvolnění regulací, jinak by se prodejní tlak mohl obnovit,“ uvedl Mitul Kotecha, hlavní stratég pro rozvíjející se Asii a Evropu ve společnosti TD Securities.

Pro Marvina Chena, stratéga společnosti Bloomberg Intelligence, půjde také spíše o činy než slova. „Máme solidní základnu pro oživení ve tvaru U, podpořené změnou politiky a valuacemi,“ řekl. "Pro další etapu potřebujeme vidět, že tvůrce politik uskutečňují kroky při uvolňování a podpoře růstu do budoucna."

Zdroj: Patria, Bloomberg

 
 
 
 

Čtěte více:

Hodnota čínské internetové firmy Meituan kvůli regulaci klesla o 26 miliard dolarů
18.02.2022 16:22
Akcie čínské internetové společnosti Meituan, která se mimo jiné věnuj...
Internetovému prodejci Alibaba klesl zisk, růst tržeb dál zpomalil
24.02.2022 14:39
Společnost Alibaba Group Holding, která je největším internetovým prod...
Panické výprodeje zachvátily čínské technologie. Zvyšuje se riziko amerických sankcí
14.03.2022 12:31
Čínské akcie kotované v Hongkongu prožily nejhorší den od globální fin...
AP: Jak pravděpodobná je čínská vojenská pomoc Rusku?
16.03.2022 10:06
Spojené státy tvrdí, že Rusko požádalo Čínu o vojenskou pomoc ve válce...

Váš názor
  •  
    16.03.2022 12:19

    Jsem na Alibabě a Baidu cca -40% na každém. Zrovna včera jsem si říkal jaký je výhled, jestli to nemám zavřít a už se do Číny nevracet :-) ještě s tím počkám....
    Michal 66
  • jo čína
    16.03.2022 11:21

    nechtěl bych být dnes v shortu na čínské akcii ( třeba TME +27%), a má to kam rust :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: jo čína
      16.03.2022 11:45

      Jakoby navzdory tomu, že jsem v long pozici dlouho, tak jsem včera uvažoval na shortu právě kvůli tomu, že nebylo vidět žádné dno, prostě volný pád..Naštěstí jsem si včera koupil 1ks BABA, jen tak symbolicky, protože jsem čekal, že to pofičí dolů
      Dicky
    • Re: jo čína
      16.03.2022 11:28

      good, uz mi chybi jen asi +50% a budu zpatky :DD
      Ai-kun
      • trpělivost
        16.03.2022 11:44

        čekám na 12 :o)
        Mike -Green D. is killing Europe
        • Re: trpělivost
          16.03.2022 12:44

          NIO +20%, mám taky chinu ( METX )... zatím ve větším mínusu. Asi trochu vydržím, lednový efekt se nekonal, koupil jsem vloni za zisk CP a tak letos daním prachy co zatím nemám :O ((
          karel777
          •  
            16.03.2022 12:49

            Já mám NIO za 24, noo
            Dicky
            •  
              16.03.2022 16:13

              Já ho koupil asi za 2,60 a prodal asi za bůra před rokem a půl a pak mrcha vyskočila až nad padesát... Teď mně ruka svědila za 14 ale už nemám prašule a trčím v METX a jinde. Kdybych vydržel byl jsem za vodou ale kolem elektroaut se orientovat bylo docela složité, myslel jsem že to řachne ale ono nic. Ikdyž z 55 na 14 za rok je taky pěkný sešup...
              karel777
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data