Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Obchodníci s komoditami se stávají středem pozornosti, když dopady války na Ukrajině odkrývají další hrozby

Obchodníci s komoditami se stávají středem pozornosti, když dopady války na Ukrajině odkrývají další hrozby

08.05.2022 15:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Obchodníci se světovými komoditami mají obrovský globální dosah, ale většinou jsou v soukromém vlastnictví a jejich činnost tak uniká veřejnému a regulačnímu dohledu. Najednou se zdá, že o nich mluví všichni – a dělají si starosti.

Mezinárodní měnový fond minulý týden zaznamenal obavy o přístup těchto obchodníků k úvěrům a uvedl, že je čas, aby se regulační orgány podívaly na komoditní trhy blíže. Dallaský Fed doporučil těmto firmám přijmout opatření ke zvýšení likvidity. A Rada pro finanční stabilitu označila napětí na komoditních trzích, včetně obrovských marží, které v posledních týdnech tlačily na obchodníky, jako problém, který vyžaduje zvláštní pozornost.

Prudký nárůst cen po ruské invazi na Ukrajinu vyvolal dramatický nárůst požadavků na financování společností, které po celém světě přepravují ropu, kovy a plodiny. Obchodníci využívají banky k financování svých zásilek a také jako protistranu k derivátovým zajišťovacím pozicím. A spolu s dalšími otřesy na komoditních trzích narůstají obavy, že by se mohly skrze banky rozšířit a otřást širším finančním systémem.

02

„Podobně jako rok 2008 vrhl světlo na celou řadu institucí, kterým předtím nikdo nevěnoval velkou pozornost, tak i tyto jedinečné okolnosti, ve kterých se nyní nacházíme, nasměrovaly pozornost na novou část finančních trhů,“ řekl Steven Kelly výzkumník yaleského programu finanční stability.

Kdo je v centru pozornosti?

Odvětví obchodování s komoditami dominuje skupina převážně soukromých společností. Glencore, jedna z mála veřejně obchodovaných firem, je největším obchodníkem a také velkým těžařem. Na ropě vede Vitol Group, přední nezávislý obchodník s ropou, a Trafigura Group stojí v čele obchodování s mědí. Ale také producenti, jako jsou těžaři a vrtaři, v různé míře obchodují s fyzickými komoditami a (stejně jako obchodníci) využívají derivátové pozice k zajištění se proti riziku změny cen.

Tlak na obchodníky, kteří byli po pandemii rozhození volatilitou, ještě zvýšil prudký nárůst cen komodit v důsledku ruské invaze. Několik z nich se rychle rozhodlo zajistit si u bank nové nebo širší úvěrové linky. Ale například skupina evropských obchodníků s energií, která požádala Evropskou centrální banku o nouzové financování, byla zamítnuta.

03

Proč se všichni tak bojí?

Nápor na obchodníky je sám o sobě důležitý. Hraje zásadní roli v tom, aby se dále otáčela kolečka reálné ekonomiky a také při zajišťování likvidity na trhu. Ale závislost tohoto odvětví na bankovních úvěrech na pokrytí masivní potřeby financování také znamená, že jakákoli hrozba nesplácení by mohla rychle zaplavit světový finanční systém.

Další, čím dál větší oblastí zájmu je mimoburzovní trh s komoditními deriváty. Regulátoři a burzy vidí pozice (pokud vůbec nějaké vidí), které jsou vyjednávány bilaterálně, jen omezeně. A hrozba náhlého a masivního margin callu vede k tomu, že se větší podíl obchodů přesouvá z regulovaných burz na neregulovaný OTC trh.

Co teď?

V posledních týdnech se spustila lavina zpráv, dopisů a oficiálních komentářů, které odrážejí rostoucí pozornost ohledně rizik na komoditních trzích. ECB nedávno požádala banky pod svým dohledem o další informace o jejich expozici na komodity. FSB, která koordinuje práci mezi finančními úřady na globální úrovni, uvedla, že hodnocení potenciálních slabin finanční stability se točí zejména okolo komoditních trhů, marží a pákového efektu. A regulační orgány ve Velké Británii uvedly, že po chaosu na trhu s niklem minulý měsíc se více zaměří na londýnskou burzu kovů.

Obezřetné jsou i samotné banky. JPMorgan Chase, jeden z největších hráčů na globálních komoditních trzích, přezkoumává po událostech na niklu své podnikání s některými komoditními klienty, uvedla agentura Bloomberg začátkem tohoto měsíce.

Co bude dál?

Velkou otázkou je, zda je obchodování s komoditami připraveno na budoucí cenové šoky, zejména pokud se regulátoři zaměří na rozsah expozice bank na toto odvětví. Poté, co ECB odmítla poskytovat záložní financování, navrhla, aby se obchodníci pokusili získat nouzovou likviditu u národních centrálních bank.

Výzva pro obchodníky spočívá v tom, že jakákoli vládní podpora bude pravděpodobně spojena s určitými důsledky, řekl Manish Marwaha, komoditní a průmyslový partner u poradenské společnosti Roland Berger. "Obchodníci budou stát před těžkou volbu. Potřebují peníze, ale pokud je získají od vlád nebo centrálních bank, budou se muset smířit s reflektorem, který bude svítit na jejich operace," řekl. "Budou muset otevřít své účetní knihy a být připraveni poskytnout více podrobností o tom, s čím obchodují, což je zcela v rozporu s tím, jak běžně fungují."

Do budoucna se očekává, že zvýšená kontrola přinese větší regulaci. Pro regulátory je to „příhodný čas“, aby se na komoditní trhy podívali blíže, řekl minulý týden na brífinku Ranjit Singh, zástupce ředitele oddělení měnových a kapitálových trhů MMF.

Zdroj: Bloomberg

 

Čtěte více:

Zlato v dobách inflace a geopolitická napětí
11.04.2022 6:48
Zlato je obvykle v dobách mezinárodního napětí považováno za útočiště ...
Ropný trh v zajetí vysoké volatility
15.04.2022 6:47
Vývoj na ropném trhu zůstává nadále v zajetí vysoké volatility. Přesto...
Vyšší ceny baterií zájem o elektromobily neochlazují. Podle Elona Muska jsou čísla o inflaci podceněná
24.04.2022 15:58
Elektromobily po celém světě půjdou letos na dračku, přestože ceny bat...
Komentář analytika: Ropný sektor čekají žně, Schlumberger zvyšuje dividendu o 40 procent
22.04.2022 17:08
Výsledky tohoto poskytovatele služeb pro ropná pole dopadly víceméně d...
Bloomberg: Válka na Ukrajině zvyšuje závislost světa na uhlí
25.04.2022 14:58
Závislost světa na uhlí, tedy palivu, o němž si mnozí mysleli, že brzy...
Nezvyklé chování dolaru a komodit a mimořádně negativní akciový sentiment
25.04.2022 15:40
Poslední doba přinesla v řadě doposud vzorně se chovajících grafů výra...

Váš názor
  •  
    08.05.2022 15:53

    Tak samozřejmě. Někde se tam ty peníze na "točení" brát musí. Nebudu říkat, kdo z českých energetiků to říkal do médií, ale mají obavu, jestli to vůbec dokáží ufinancovat. Otázkou je: A co když ne? Podle mého nastanou prostě bankroty. A ten trh se prostě začne hroutit. Nastane něco, co nikdo za posledních mnoho dekád neviděl. A je to od pšenice, přes ropu, kovy,... atd.
    Želvák Burzovní
    •  
      09.05.2022 8:49

      … dobře už bylo… Korupce v evropskych a amerických institucích, pandemie, inflace, zeleny úděl, ta naprosto zbytečná válka, začnou závody ve zbrojení… na obzoru není pohoda a klid.
      Český Čert
Aktuální komentáře
02.05.2024
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.