Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
EK navrhla nové protiruské sankce: Dovoz ruské ropy chceme skončit už letos, Sberbank odpojíme od SWIFT

EK navrhla nové protiruské sankce: Dovoz ruské ropy chceme skončit už letos, Sberbank odpojíme od SWIFT

04.05.2022 9:39, aktualizováno: 4.5. 15:57
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Aktualizováno

Evropská komise navrhuje do konce letošního roku úplně zakázat dovoz ruské ropy do Evropské unie. Oznámila to dnes předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Evropský blok podle ní v rámci šestého balíku protiruských sankcí rovněž odpojí od mezinárodního platebního systému SWIFT největší ruskou banku Sberbank a dva další bankovní domy. Aby sankce vstoupily v platnost, musí je jednomyslně schválit členské země. Podle diplomatů se čeká diskuse o ropném embargu. Maďarsko a Slovensko, které je odmítají podpořit, mají podle unijních činitelů dostat výjimku na dovoz ropy v příštím roce. Návrh budou dnes probírat velvyslanci členských zemí. Česko je připraveno podpořit zákaz dovozu ruské ropy do EU, pokud bude mít odklad do té doby, než bude navýšena kapacita ropovodů, které mohou do ČR ropu dopravit, řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Fiala: #Česko podpoří zákaz #dovoz ruské #ropa, pokud bude mít odklad - https://t.co/N0AI30Ec0Q pic.twitter.com/OeIeQJdK0y

Evropská komise chce rovněž potrestat představitele ruské armády odpovědné za zvěrstva proti civilistům v Buče a za útok na Mariupol. Trojice ruských státních televizí šířících kremelskou propagandu má mít zakázáno vysílat v unijních zemích.

Podle von der Leyenové je cílem sankcí stejně jako v případě předchozích postihů omezit možnosti režimu prezidenta Vladimira Putina pokračovat v agresi proti Ukrajině.

"Putin chtěl vymazat Ukrajinu z mapy. Rozhodně neuspěje. Naopak, Ukrajina povstala v jednotě. A nyní se potápí jeho země, Rusko," prohlásila von der Leyenová, podle níž má nový sankční balík dále oslabit ruskou ekonomiku a znemožnit její modernizaci.

"Do šesti měsíců ukončíme dodávky ruské ropy a do konce roku (dodávky) rafinerských produktů," uvedla von der Leyenová po potlesku na půdě Evropského parlamentu. "Některé členské jsou na ruské ropě silně závislé, my to ale prostě musíme udělat," podotkla. Má to maximalizovat tlak na Rusko, ale zároveň minimalizovat vedlejší účinky na členské státy a partnery po celém světě. "Abychom pomohli Ukrajině, musíme zajistit, že naše ekonomika zůstane silná," uvedla také šéfka EK.

Cena severomořské ropy Brent po oznámení rostla o více než 3 procenta na 108,6 USD/b. Americká WTI přidává zhruba podobně na 106,08 USD/b. 

Návrh budou dnes probírat velvyslanci členských zemí, které v této věci stejně jako v případném pozdějším embargu na ruský plyn nemají jednotný postoj. Zástupci Budapešti a Bratislavy dávali ještě v úterý najevo, že nejsou odstřižení od ruské ropy připraveni podpořit a podle unijních zdrojů se jim má dostat výjimky z embarga pro příští rok. O dodatečných podmínkách však chtěli jednat i vládní politici dalších zemí východního křídla unie včetně Česka.

Síkela: V návrhu není vše

Český ministr průmyslu Jozef Síkela dnes uvedl, že v šestém balíku evropských sankcí chybí mechanismus distribuce v souvislosti s případným zákazem dovozu ruské ropy do Evropské unie. Kabinet o dalším balíku protiruských postihů bude hovořit. V pondělí Síkela (za STAN) uvedl, že Česko je za určitých okolností ochotno podpořit ukončení dovozu ruské ropy do konce letošního roku. Patří také k velké většině unijních zemí, které nadále nechtějí platit za ruský plyn v rublech, jak požaduje Moskva. 

"Návrh teď zkoumáme. Není v něm úplně všechno, co jsem požadoval. Dnes o tom budeme jednat na vládě," řekl Síkela. "Řešíme celou řadu věcí, abychom spravedlivě rozdistribuovali ten dopad napříč Evropou," uvedl. Dodal, že v návrhu chybí mechanismus distribuce v případě nedostatků na evropském trhu.

Německo bere nejvíc

Podle Mezinárodní energetické agentury IEA vyváží Rusko do Evropy zhruba polovinu svého exportu ropy a ropných produktů, jedná se o 2,2 milionu barelů ropy a 1,2 milionu barelů ropných produktů denně. Moskva je tak největším dodavatelem ropy do Evropské unie, podle údajů evropského statistického úřadu Eurostat za rok 2021 zajišťovala téměř čtvrtinu celkových dodávek této suroviny.

Největším evropským kupcem ruské ropy je Německo, které loni odebíralo denně 555.000 barelů této suroviny a podíl Ruska na jeho spotřebě přesáhl třetinu. V Polsku, které podobně jako Německo využívá severní trasu ropovodu Družba, loni činil podíl ruské ropy přes 60 procent.

Mnohem závislejší jsou ovšem na ruské ropě země ležící u jižní větve Družby, jako jsou Slovensko nebo Maďarsko. Jejich rafinerie navíc nejsou v současnosti schopné zpracovávat jinou než ruskou ropu, obě země ale mají podle unijních činitelů dostat výjimku na dovoz ropy z Ruska v příštím roce.

Slovensko s návrhem souhlasí, ale s podmínkou

Slovenský ministr hospodářství Richard Sulík dnes novinářům řekl, že jeho země s návrhem souhlasí, požaduje však tříleté přechodné období. Mluvčí maďarské vlády zase podle agentury AFP prohlásil, že návrh nedává "žádné záruky energetické bezpečnosti Maďarska". Záměr vyjednávat o výjimce dala dnes najevo také bulharská vláda.

O dodatečných podmínkách chtějí jednat i vládní politici dalších zemí východního křídla unie včetně Česka. Podle Síkely je problém, že návrh sankcí nepopisuje způsob, jak se bude v rámci EU distribuovat ropa, pokud jí kvůli embargu bude nedostatek. 

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó prohlásil, že jeho země nebude hlasovat pro žádné sankce, "které by znemožnily přepravu zemního plynu nebo ropy z Ruska do Maďarska". "Je to jednoduché: dodávky energie do Maďarska nemohou být ohroženy. (...) "V současné době je pro Maďarsko a jeho ekonomiku fyzicky nemožné fungovat bez ruské ropy," uzavřel.

Maďarský MOL již podle svého CEO podnikl přípravné kroky na možné unijní embargo. Pokud MOL nebude nadále smět dovážet ruskou ropu, zvýší podle něj dodávky po moři. Strategické zásoby této firmy a Maďarska budou také zajišťovat spotřebu na několik měsíců. Využití ropy z neruských zdrojů by kvůli technologickým problémům snížilo produkci rafinerií MOLK v Maďarsku o pětinu a její slovenské divize o 40 procent, uvedl také ředitel, ktreého v ranním komentáři citovali analytici Patrie.

Další státy zatím výhrady nevyslovily.  Německý ministr hospodářství Robert Habeck, jehož země je objemově největším odběratelem ruské ropy v EU, dnes označil přechodnou dobu do konce roku za dostatečně dlouhou.

Co je ještě v balíku

Podle zdroje agentury Reuters EU navrhla potrestat sankcemi ruské banky Credit Bank of Moscow a Ruskou zemědělskou banku. Mimo seznam potrestaných bankovních domů zůstává Gazprombank, na jejíž účet mají podle Putinova nařízení unijní země převádět peníze za ruský plyn.

Do návrhu šestého balíku Komise také vpravila zákaz nemovitostních transakcí s ruskými občany a entitami, uvedl Bloomberg. Podle návrhu by se měl týkat mj. vlastnických práv na nemovitý majetek na území unie.

Zdroje: ČTK, Reuters, Euractiv, Patria.cz, Bloomberg

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Ruská centrální banka nečekaně snížila základní úrok. Další snižování na obzoru
29.04.2022 13:56
Ruská centrální banka dnes snížila základní úrokovou sazbu o tři proce...
Podcast MakroMixér: Inflace v půlce roku na 15 procentech a kde dnes hledat kladný výnos? Hostem ekonom Jan Pavel
02.05.2022 7:11
Vrcholu inflace v Česku dosáhneme někdy v polovině letošního roku na ...
Německo podle Baerbockové podporuje unijní embargo na dovoz ruské ropy
02.05.2022 8:44
Německo v odvetě za ruskou invazi na Ukrajinu podporuje možnost společ...
Nestabilní ruský rating
03.05.2022 6:03
Západní světové ratingové agentury začaly věnovat pozornost Ruské fede...
Plynový kontrakt s Gazpromem letos skončí, říká ČEZ. Ruské dodávky do EU letos klesly, Čína dostala plynu víc
02.05.2022 17:01
Přímé dodávky plynu od ruského Gazpromu zajišťují pro zákazníky ČEZ Pr...
Německým firmám se jen s obtížemi daří nahrazovat dovoz z Ruska a Ukrajiny
03.05.2022 15:40
Německým průmyslovým a velkoobchodním firmám se jen s problémy daří na...

Váš názor
  • Jan
    06.05.2022 20:55

    Ani jednou si neodpověděl na otázku, mimo ty podivné reakce. Tvrdil si, že byl Putin přinucenvraždit. Oblíbená verze ruských onucí. Kdy tedy přestane být přinucen, zbraní bude na Ukrajině čím dále více, takže dle tvé logiky neukončí válku nikdy. Jak to nucení probíhá. Kolik ještě musí umřít dětí? A nemotej do toho své vlké sny, že účelem bylo, aby mohli americké filiálky výrabět v číně levněji. To je holá paranoia. Pokud byl přinucen, ho někdo nutil, kdo a jak. Nebo je Putin deb.l, když uvádí jiné důvody než Ty?? Napadl kolego, že nemůže nic vědět, když nedělá v CIA. Ty děláš pro KGB?? Učelem napadaní měla bý denafikace feťákůa ukončení genocidy na Dombase. Kdy skončí denafikace, co to vlastně je? Kdy přestanou ukrjinci fetovat. Dokonce se vymíváš kolegům, že o území nejde. Ukradený Krym bude vrácen?? Z Doněcka se stáhnou??
    Velkamedvědice
  • Zprava z tisku: "...uvedla za potlesku na pude EP..."
    04.05.2022 20:40

    Viz.citace z clanku.... K tomu dnes rozhlas zpravy v 18h pustil pana Fialu v reakci na x-ty balik sankci rekl neco ve smyslu "bude to bolet, ale musime tim dosahnout toho, aby dopad na Rusko byl vetsi nez na nase obcany" (cetl jsem v breznu projevy cinskych komunistu za zemedelstvi na letosnim unorovem sjezdu...ty projevy snad politici stahuji nebo novinari reprodukuji jako z sablon nejake appky ;-)) /// Jsou to jen 2 mesice a je to videt uplne vsude kdo zvedne zadek od compu a vyrazi do terenu mezi lidi a do firem - tak ZASOBY prakticky vseho se v dodavatelskych retezcich tenci a nejistota dodavek roste ackoliv ceny neustale padi nahoru, nemyslim nakupni centra oblibenou vikendovou relaxaci pracujicich mas, to je ten posledni clanek retezu; je dobre dodat si potleskem na kuraz, je to zdravejsi, ale setril bych munici na druhe pololeti
    Mudr.c
    • Re: Zprava z tisku: "...uvedla za potlesku na pude EP..."
      04.05.2022 21:08

      Můžete uvést nějaké politiky na státní úrovni, kteří mají projevy podle vašich představ? Pak by se daly ty projevy lépe porovnávat.
      Asistentor
      • Asistentor
        05.05.2022 2:10

        Vite podle meho politik rika prave tolik, co je mozne rict. Nikdy v tom neni cela uprimnost. To neni proti lidem co delaji politiku. To konstatuji fakt jak clovek delajici politiku jedna a hovori. A kdyz se na to zamerite, zjisrite mnoho z neverbalni komunikace, ale kdo ma cas sledovat nakrucovani modelek pred kamerou? Tak jim velmi mnoho vyroku projde, nevidite jejich oci neslysite intonaci a pomlky, jen si prectete vycucy v uvozovkach mnohdy vytrzene z kontextu.. pripadne poznate text napsany a nastylizovany podle predem dodanych otazek... Narcisove a herci maji vyhodu, dramatik je zpravidla introvert a ihned se odhali ;-)) A ted kdyz mate mou odpoved, mate i Vy svuj VLASTNI nazor na projevy politiku, o ktery by jste se podelil??
        Mudr.c
        • Re: Asistentor
          05.05.2022 11:45

          Vaše odpvěď na mou otázku má obsah 0,nic. Přesně jako odpověď na otázku, na kterou politik nechce odpověďet. Zkuste si ji přečist znovu. Moje odpověď by byla.Jsem volič Spolu. Neřikam, že s ní souhlasim ve všem, ale jsou pro mě nejlepší volbou a volil bych je i teď. Fialu považuju za dobrého predsedu v ramci současných možností a rozdělení sil. Jako jeden politik, kerého bych nominoval já je Vít Rakušan.
          Asistentor
          • Politik na statni urovni...pro Asistentora
            06.05.2022 19:24

            Dnes uz v CR takovi nejsou, kteri dokazou rict svuj nazor NAPRIMO. Naposledy Klaus a Zeman. Kazdy z nich v roli prezidenta uz ale pusobil i mluvil odlisne, hladili si ego a pred koncem mandatu ziskali strach o rentu...protoze ztrata renty by je vymazala z historie. /// Volil jsem pragmaticky piraty kvuli "podrazu" od stan agitace vykrouzkovani, tyden pred volbami, jinak by to byl Fiala. Rakusan umi mluvit, stejne jako kdysi Paroubek Kalousek a Sladek. /// Nicmene moje replika "zprava z tisku" smerovala uplne jinym smerem nez hodnotit politiky kdo s koho.... pro starsi rocniky to bylo srozumitelne: Karel Kryl: "zprava z tisku- obe delegace polozily pak vence k hrobu neznameho vojina. A co na to neznamy vojin?" Jestli text pisne neznate najdete a snad pochopite....kdyz doposlouchate az do konce...
            Mudr.c
          • Re: Mudr.c
            06.05.2022 18:48

            Žádná reakce? Kritizujete všechny českého vládní a evropské politiky. Nemáte však žádného, kterého byste vybral, jako převážně pozitivního. To znamená neschopnost zvolit mezi nedokonalými někoho, kdo je méně špatný politik než ostatní. Takže kritikou všeho na všechny strany jenom vnášíte zmatek do společnosti.
            Asistentor
    • Re: Zprava z tisku: "...uvedla za potlesku na pude EP..."
      04.05.2022 21:02

      Sankce se vycerpaly a zacinaji pusobit dost impotentne. Trochu se bojim co ohlasi v 7. baliku, mozna vyhosti zbyle uklizecky na ruskych velvyslanectvich a zacnou bourat sochy. Tak zastavime dovoz ropy.. s 3 letym odkladem.. i toho pul roku je vic jak 2x delsi doba nez od zacatku valky. Ty sankce sice nakonec uciny budou, ale s takovym zpozdenim, ze bude pozde. A ze nebudou bolet nas vic nez Rusko taky neni jisty. Pokud je bude doprovazet dalsi vyrazny rust ceny ropy+plynu, muze nakonec stacit Rusku vyvazet 2/3 nebo treba 1/2 soucasnyho objemu a jeste snad vydela vic.. sme v pasti
      Ai-kun
      • Re: Ai-kun
        05.05.2022 1:51

        Sankce proti Rusku ucinne jednoznacne jsou. Ze v Rusku bude podstatne hur nez u nas je nad slunce jasne, ovsem udivuje me neustale opakovani toho faktu coz muze znacit "pripravu na socialni armagedon". Mam pocit jak se lide naucili videt vysledek "ted hned nejpozdeji zitra" ze v techto makro cislech se v tom verejnost ztraci a politik nemuze vyvolat paniku, a tim ze nejprve politik rika "inflace je prechodna" posleze "je dovezena" posleze "inflace asi brzy neodezni" jen kormidluje pokud mozno u brehu, pricemz se neustale vzdaluje od pevneho okraje. V 7-2021 ceska media avizovala zvyseni cen energii o 10% s novym rokem, coz bylo indikatorem rozbehnute inflace... az teprve krach BE v 10-2021 ceskeho lidumila probral. S ropou je to TOTEZ. Zemedelska sezona se sotva rozbiha, hnojiva, sklizen, priprava na uskladneni to vse neeliminuje kilo bananu stale za 25 kacek v akci... /// Ja se obavam rozpadu unie, ted kdyz se preferuje "ocista od komunistickeho nadoru" v souvislosti se sankcemi vuci Rusku..., brexit byl vysledek referenda, ale pricinou zmeny preferenci britu byla prilisna IMIGRACE z EU...Boris Johnson jako starosta londyna byl horlivym stoupencem brexitu, spolecnost Cambridge Analytica byla v pozadi kampane za brexit od prvopocatku, pozdeji kauza FB a potvrzeni ovlivnovani voleb ve svete ji 2018 zlikvidovaly... migranti jsou velmi silne tema co dokaze rozdelit spolecnost, brexit kvasil 3 roky nez byl odhlasovan a dalsi 3 roky trvaly dohody na exitu ze struktury unie, informacni kampane jsou rakovina, starsi populace dostane obvykle strach to je bohuzel sablona a neni se lidsky co divit kdyz se na ne vali horem spodem lavina emoci skoro jako z ucebnice citoveho vydirani...
        Mudr.c
        • Mudr.c
          05.05.2022 11:37

          O jednoznačnosti účinnosti sankci by se dalo hovořit až když by byl dosažen jejich cíl a to je ukončení války ze strany Ruska. Rusko by mohlo poškodit okamžité ukončení dodávek surovin do Evropy, ale to se nestane. A až na to bude Evropa připravena, bude na to připraveno i Rusko. Takže sankce jsou jen vyjádření sympatii Ukrajině a jinak je to jen plácnutí do vody. K okamžitému odstřižení Evropy od ruských surovin ze strany Ruska by mohlo dojít coby reakce na ukončení odběru ropy, tak jak to EU plánuje. Rusku na dodávkách ropy záleží víc než na dodávkách plynu. Ruský státní rozpočet pokrývají příjmy z plynu tuším jen 6%. V případě okamžitého ukončení všech dodávek Evropě by jednoznačně více trpěli Evropané než Rusové. Ti by měli nadále dostatek levného plynu, elektřiny, benzínu a jídla, což by pro Evropany neplatilo.
          Jan47
          • Jan47
            06.05.2022 20:45

            Nesmysl. Učelem sankcí je tak zhoršit živoz rusku, aby sami platili na Putina. CHápu, tobě vraždění nevadí.
            Velkamedvědice
          • Re: Mudr.c
            06.05.2022 19:49

            Co me tim vyrokem pana Fialy sokovalo je vubec moznost pripusteni faktu, ze lide v Rusku by nemuseli byt sankcemi postizeni vice nez lide u nas. Urcite to tak nemyslel v jednotkach HDP, nybrz v jednotkach POHODLI, SOCIALNI DAVKA. To ze na urovni EU komunikace smerem ven se srovnala do mantinelu je dobre. /// a k tomu embarguna plyn ropu: od prvopocatku Putin apeluje na to, aby prumysl nebyl zatazen do valky. Protoze on vi ze bez prijmu z fosilu se neobejde. No a proti tomu stoji "argument" Zapadu ze pouziva plyn jako zbran k vydirani. Kdyby to mela byt ruska zbran, tak plyn a ropa davno netecou.... protoze to by hospodarstvi EU a jeji konkurenceschopnost vuci zbytku sveta skutecne polozilo.... Tudiz pokud se usty EU hovori na jedne strane "nemuzeme od dodavek odejit hned porusili bychom dlouhodobe kontrakty" a na druhe strane stejnymi usty EU clovek slysi "konec do 8 mesicu", tak je je zjevne ze k poruseni dlouhodobych kontraktu dojde. Nikoliv vsak ze strany Ruska, ktere dodava ropu za dlouhodobou = ekonomicky vyhodnou cenu, nybrz ze strany EU ukoncenim odberu do 8 mesicu. Smlouvy jsou tajne, tudiz lze pouze spekulovat o tom, ze konec KAZDEHO KALENDARNIHO roku je URCUJICI pro CENOTVORBU barelu pro rok nasledujici... pri nynejsich kosmickych cenach uz tedy nebude pro rok 2023 velky rozdil mezi "beru z Ruska podle dlouhodobeho" a "beru ze sveta podle spotu". No u ropy to obnasi TECHNOLOGICKY FAKTOR ktery ODBORNIK neumi vyresit stejne tak rychle jak by to POLITIK potreboval....
            Mudr.c
            •  
              06.05.2022 20:47

              Ta věta je překroucená. Řekl, že sankce musí být takové, aby nebyli naši lidé postiženi více. COž je zásadní rozdíl a je to logické. //energie
              Velkamedvědice
          • nazdar rusomile!
            06.05.2022 17:51

            A až na to bude Evropa připravena budou se rusáci pást na širých stepích kubáně. Účinonst sankcí se neprojeví ihned, neb ekonomika (každá) má určitou setrvačnost. Začne se to projevovat tím, že si rusáci začnou vytírat řitě novinami a později věchejtkem slámy, a až dostanou jejich dámy krámy, tak budou doma sedět na lavoru :-)!! Mýdlo si začnou vařit z kostí a postupně se jim to všechno zastaví, protože nejsou schopný nic vyrobit, a náhradní díly nedostanou. jakmile se jim něco podělá, tak to můžou hodit do šrotu. Číňan je sice bude podporovat, ale hlavní věci jdou ze západu, takže smůla. Tak se neraduj rosomile a sleduj pozvolný rozpad a konec tvého obdivovaného ruska a užívej si to rusomile komoušskej.
            oradapoisson
      •  
        04.05.2022 21:11

        Nenechávejte si pro sebe, co by se mělo dělat podle vás. Nebuďte slušnej.
        Asistentor
        •  
          04.05.2022 21:31

          Ja? jak na burze. - kdyz uz nevis co delat nedelej radsi nic - nastesti to nelezi na me.. Evropa/Zapad je v pasti diky politice poslednich minimalne 10 let, a tohle sou nasledky ktery sankce asi nespravi, uz proto ze nejen v Rusku muze nastvany lid vzit na vladu vidle.
          Ai-kun
          •  
            04.05.2022 23:06

            Přijde mi, že se snažíte pomoci, aby lidi vzali do ruky vidle. Že je vše v Evropě/Západu špatně to víte a pak ještě doporučíte politiku "nedělat nic". To znamená vzít si klapky na oči a remcat.
            Asistentor
  • Takže kolaborant
    04.05.2022 18:41

    ví, že Putin je nucen vraždit, ale nevím, čím to nucení skončí..
    Velkamedvědice
  • Euská onuce Jan
    04.05.2022 18:09

    Neustále čekám na odpověd. Lžeš, že byl Putin donucen. Čím to donucení vraždit skončí? Až vám lépe vybavená armáda natrhne p.del?
    Velkamedvědice
    • Re: Euská onuce Jan
      04.05.2022 18:17

      Takže kolaborant je v úzkcých a odpovědět nedokáže
      Velkamedvědice
      • VM
        04.05.2022 18:51

        Vždyť jsem to tady už mockrát napsal. Až se Evropa vzdá ruských surovin, dovolí USA Ukrajině, aby byla neutrální a válka nebude mít důvod pokračovat.
        Jan47
        • Ty m@gore, popíráš tady princip ruské invaze
          06.05.2022 18:01

          invazi tvého obdivovaného ruska, ty vylízanče. To si myslíš, že tohle nikoho nenapadlo v rusku? Proč by rusáci přestali útočit, až se evropa vzdá ruských surovin, ty vylízaná makovice. Vždyť to by byl konec ruska!!! Tak ty nám tady chceš říct že psychpat putin vraždí ukrajince, aby se evropa vzdala ruských surovin, a až se jí vzdá, že nebude důvod pro válku??? no ty si dobře vylízanej, ty p@ko bolševický, máš tu palici vymletou ty jelito komoušské. Konec války bude tehdy, když ty tvý komoouši z ruska přestanou útočit a stáhnou se domů, nebo, když dostanou od ukrajinců přes tlamu. Putin si zavázal surovinami evropu právě proto, aby mohl vést tuto válku ty jelito!!! Až nebudou v evropě třeba ruské suroviny, tak uvidíš ten mazec!!!
          oradapoisson
        • Tys tvrdil, že Putin je nucen vraždit
          04.05.2022 20:38

          Tak proč uhýbáš??? Ukrajinu nutralitu už dávno nabídla!!! To jí nnikdo nemusí dovolovat. Ty si úplný magor!! Evropa se vzdala surivin. A jak to souvisí s tím, že je Putun nucen vraždit??? Je mi z tebe na zvracení.
          Velkamedvědice
        • Jan47
          04.05.2022 19:48

          To není odpověď na otázku jestli podle vás byl nebo nebyl donucen napadnout Ukrajinu. To co píšete, je vaše věštění, jak válka skončí. K té položené otázce se zřejmě jasně vyjádřit nechcete.
          Asistentor
          • Re: Jan47
            04.05.2022 20:20

            Na tuto otázku jsem tady už odpověděl několikrát. Mezi jadernými mocnostmi schopnými zničit svět by mělo existovat nějaké neutrální pásmo. Rusko by nemělo mít své zbraně na hranici USA a USA by neměly mít své zbraně na hranici Ruska. Na tom by měl mít zájem každý obyvatel této planety. Pokud by měly americké střely 3 minuty do Moskvy, může v tak krátkém čase dojít k mylnému vyhodnocení a tím k chybné reakci s nedozírnými důsledky. Kdyby Rusové v roce 1962 nestáhli rakety z Kuby, byly USA ochotny jít do jaderné války a to by sovětské rakety letěly do Washingtonu mnohém delší dobu než 3 minuty. Že vyzbrojování Ukrajiny povede k zásahu Ruska, si USA byly dobře vědomy. George Friedman ve svém projevu už v roce 2015 řekl jasně: "status Ukrajiny je pro Rusko hrozba, kterou Rusko nemůže nechat plavat". ... https://www.youtube.com/watch?v=1r3UiQkW7o8 ... Takže pokud USA, přestože si byly dobře vědomy důsledků vyzbrojování Ukrajiny, toto vyzbrojování uskutečnily, znamená to, že Rusko k zásahu vědomě donutily.
            Jan47
            •  
              05.05.2022 2:48

              a kolik sekund to mají ruSSké jaderné zbraně z Kaliningradu do Evropy? Neměli bychom mít ochranné pásmo? NATO by mělo ruSSku odebrat Kalinigrad, v rámci bezpečnosti Evropy :-)
              lunatic with skateboard
            • Ukrajina se vyzbrojuje až teď
              04.05.2022 20:47

              prohaný Magore. Jaderné zbraně nikdxy nebyli na pořadu dne. věřila ubožákům tvého typu a odevzdala je výměno za celistvost hranic. Stydím se za to, že seš čech. ty seš paranoidní Ruská zrůda. Nějak vynecháváš tajemné bankéře , co za vším stojí..Hjak by bylo krásně na světě nebýt Vašinců.
              Velkamedvědice
              • Jan47 - Je to takový psychopatický komoušský parazit
                06.05.2022 18:13

                co je na tom smutné, že i v mém okolí je několik takových bývalých psychopatických fanatických komoušů, co pořád to rusko brání. Je to paradox, protože v rusku už nejde o komunismus. Jenže vzpomínky na privilegovaný život za sociku jsou pořád famózní, zvlášť, když jejich současný život je nicotný, nikoho nezajímají, nic neznamenají, nic nedokázali a před sebou už nic nemají, jen prázdnotu a nicotnost. Kalit vodu budou ale až do konce.
                oradapoisson
            • Prolhaný Jan
              04.05.2022 20:45

              Z Lotyšska je to taky tři minuty. Tys psal, že je Putin nucen vraždit!!! To máš v těle kousek slušnosti???? Kdo ho nutí?? A kdy ho přestane nutit??? Seš normální nemocný úchyl!!! Opak je opravdou. Konflitk Ukrajinu jen vyzbrojí!! A v době současné výzbroje je stejně fuk, kde zbraně stojí. Ty seš úplně posledný a vypatlaný vrah. To cos dne spředvedl je důkaz. Č9na má levnou ropu a tv§j závěr má ji levnou USA. Měl by ses jít léčit aodstehovat se ze západu. Zrůdy jako ty podobné konflikty podpoují a vyvolávají. Máš na rukou krev a v hlavě kremelskou propagandu. Tskže Putin je nucen vyvraždit několik ukrajinců a by pak už nucen nebude.....
              Velkamedvědice
            • Re Jan47
              04.05.2022 20:40

              Rusko má jaderné hlavice na ponorkách a například v Kaliningradu. Tím ohrožují okolní země a jejich města rozhodně na kratší vzdálenost. Asi jste viděl poslance DUMy ve státní televizi s podporou moderátorky vyhrožovat za kolik minut dorazí ruská raketa do Berlína, Paříže. Jestli ne, tak vám dám odkaz. Kde jste přišel na to, že na Ukrajině měli být jaderné zbraně? Jsou na Slovensku, v Polsku, Litvě...? Jednalo se o tom, že Ukrajina vstoupí do NATO? Neslyšel jste, že Putin se rozhodl Ukrajinu denacifikovat zcela oficiálně? Jak ta denacifikace souvisí s NATO? Obrátil se s potřebou denacifikovat Ukrajinu na OSN?
              Asistentor
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data