Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak by se Rusko mohlo pokusit obejít evropské ropné embargo

Jak by se Rusko mohlo pokusit obejít evropské ropné embargo

02.06.2022 13:23
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Moskva by na ruské embargo na její ropu mohla odpovědět tím, že bude hledat jiné kupce, nebo snížením produkce, aby udržela ceny vysoko. Mělo by to velký celosvětový hospodářský dopad – pokud nezasáhne kartel OPEC.

Šestý soubor sankcí za ruskou invazi na Ukrajinu navrhla Evropská komise už začátkem května. Jeho zásadní částí měl být úplný zákaz dovozu ruské ropy od začátku příštího roku, po maďarském tlaku však dostala časově neupřesněnou výjimku ropa přepravovaná ropovodem Družba. Prezidenti a premiéři poté dali zelenou přijetí celého balíku, který počítá především s ukončením dovozu 90 procent ruské ropy.

Rusko je třetím největším producentem ropy po USA a Saúdské Arábii a druhým největším vývozcem této suroviny po Saúdské Arábii.

„Nynější dění změní obchod ropou a zemním plynem do budoucna. Ceny ropy krátkodobě neklesnou a dopad ruských sankcí bude znát několik let,“ domnívá se podle CNBC Hossein Askari z George Washington University School of Business. 

Nové kupce už si Rusko možná hledá

Moskva od začátku války na Ukrajině výrazně zvýšila vývoz ropy do asijských zemí.

Indie, která dříve ruskou ropu moc nenakupovala, její nákupy meziročně zvýšila zhruba na dvacetinásobek, vyplývá z dat analytické společnosti Kpler. Dillí ruskou ropu nakupuje se slevou, kterou si podle Kpleru vyjednala vzhledem k vyššímu riziku v souvislosti se západními sankcemi proti Rusku. V květnu Indie nakoupila dalších asi 21 milionů barelů ruské ropy. Za celý loňský rok dovezla kolem 12 milionů barelů, jen za letošní březen to však bylo asi 11 milionů barelů a za duben dalších 27 milionů. Donedávna přitom dovážela z Ruska jen asi dvě až pět procent ropy, kterou spotřebovává.

Čína, která byla už před válkou největším jednotlivým odběratelem ruské ropy, teď nakupuje třikrát vyšší objemy - od března do května zhruba 14,5 milionu barelů, což je zhruba třikrát tolik co ve stejnou dobu loni.

Rusko teď mimo jiné zvažuje i snížení těžby, čímž by na trhu vyvolalo nedostatek suroviny a tím i růst její ceny, naznačil viceprezident ruské ropné společnosti Lukoil Leonid Fedun. To by Rusku umožnilo inkasovat za prodej ropy do Asie ještě více peněz.

Ve čtvrtek se už Kreml nechal slyšet, že ropu nebude prodávat se slevou, a pokud poptávka po surovině na jednom místě klesne, na druhém se zvýší a transfer suroviny bude přesměrován.

„Zda si tyto barely najdou domov v Indii, Číně a Turecku, se může odvíjet od toho, zda se EU nakonec rozhodne zaměřit se na přepravu a pojišťovací služby a zda se USA rozhodnou zavést sekundární sankce v íránském stylu,“ napsala podle CNBC analytička trhu komodit ve společnosti RBC Capital Markets Helima Croftová. "Reakci Ruska se pochopitelně bude věnovat velká pozornost."

Zkrotí kartel napětí?

Pozornost se ale bude věnovat i reakci kartelu OPEC.

Zdroje listu Financial Times uvedly, že Saúdská Arábie je připravena výrazně zvýšit těžbu, pokud se produkce ropy v Rusku citelně sníží. A list The Wall Street Journal (WSJ) v úterý s odkazem na své zdroje napsal, že někteří členové OPEC nechtějí s ruskou produkcí ropy ve svých celkových plánech počítat, aby tak v OPEC+ vytvořili prostor pro zvýšení těžby v ostatních zemích.

To požadují hlavně Spojené státy a Evropská unie, které chtějí dosáhnout poklesu tržních cen ropy. Zdroje agentury Reuters v rozšířené skupině OPEC+ ale uvedly, že středeční schůzka technického týmu OPEC se touto záležitostí nezabývala. Další zdroje z OPEC+ uvedly, že o této myšlence se nebavila ani celá skupina.

Rusko členem kartelu OPEC není. S organizací ale podobně jako několik dalších významných těžařů spolupracuje ve skupině nazvané OPEC+. Podle zdrojů Reuters by se země mohla domluvit v rámci OPEC+ na kompenzaci jeho nyní nízké těžby ropy. Rusko nyní na základě domluvné kvóty v rámci OPEC+ produkuje zhruba 1 milion barelů ropy denně.

Podle Croftové již ve Washingtonu zazněla obava, že Moskva může během léta omezit vývoz, aby Evropě zasadila co největší ekonomickou ránu a „otestovala kolektivní odhodlání členských států bránit Ukrajinu“. Stav zásob je podle znepokojivě nízký a rafinerské kapacity omezené. Ruské odříznutí ropy by tedy v létě mohlo mít velice škodlivý ekonomický dopad.

Podle Edwarda Gardnera mohou ruská produkce a vývoz klesnout do konce roku o zhruba 20 procent.

Ropa dnes klesá na spekulacích

Zprávy o možné červnové návštěvě prezidenta USA Bidena v Saúdské Arábii a spekulace o možném zvýšení těžby touto zemí dnes pomáhají poslat ceny ropy dolů. Americká ropa WTI ztrácela i přes 3 procenta na barel, část ztrát ale nahnala. Brent se dnes obchodoval i za méně než 113 dolarů za barel.

Pokud Biden do Saúdské Arábie pojede, musel by se podle Bloombergu nevyhnutelně setkat s defakto vládcem pouštního království, korunním princem Muhammadem bin Salmánem, kterému se dosud vyhýbal. Podle Askariho by ale Spojené státy měly více tlačit na producenty z kartelu OPEC, aby zvýšili ropnou produkci - a vůči Rusku zaujmout tvrdé preventivní sankce.

Vývoj Brentu za posledních 6 měsíců:
02

Shoda sice je, přijetí šesté sady sankcí ale vázne

Shoda na šestém balíku protiruských sankcí sice je, Maďarsko se proti přijetí ale znovu postavilo. Podle diplomatů se ve středu nepodařilo dojít ke konečné dohodě, neboť Budapešť trvala na vyškrtnutí hlavy ruské pravoslavné církve. Toho navrhla komise potrestat za to, že veřejně obhajuje ruskou invazi na Ukrajinu. Maďarský premiér se začátkem května vyslovil proti zařazení patriarchy Kirrila na seznam, které podle něj negativně dotýká náboženské svobody některých komunit v Maďarsku.

Zcela vyladit se podle ČTK nepodařilo ani všechny podrobnosti embarga. Mezi zeměmi požadujícími ústupky bylo ještě v pondělí vedle Slovenska také Česko. Praze se však dostalo kýžené výjimky ze zákazu exportu produktů z ropy dovezené potrubím a celý balík podporuje. Diplomaté by se k jednání měli vrátit ve čtvrtek.

Zdroje: CNBC, Bloomberg, ČTK

 

Čtěte více:

Rusko by mělo snížit těžbu ropy, aby dosáhlo lepší ceny, říká zástupce Lukoilu
30.05.2022 13:50
Rusko by mělo snížit těžbu ropy o 20 až 30 procent zhruba na sedm až ...
Ruská Rosněfť chystá rekordní dividendu, část cizinců se k penězům dostane těžko
30.05.2022 15:27
Největší ruská ropná společnost Rosněfť navrhla vyplatit za loňský rok...
Maďarsko má výhrady také k novému návrhu embarga na ruskou ropu, řekl Orbán
30.05.2022 16:46
Maďarsko má výhrady k nejnovějšímu návrhu podoby embarga Evropské unie...
Nizozemsko přestane odebírat plyn z Ruska, konec dodávek čeká i Dánsko
30.05.2022 19:20
Nizozemská plynárenské společnost GasTerra přestane od 31. května odeb...
EU má shodu na embargu na ruskou ropu, počítá s výjimkami. I pro Česko
31.05.2022 8:30
Summit Evropské unie našel shodu na embargu, které se bezprostředně do...
Míra inflace v eurozóně v květnu vystoupila na rekordních 8,1 procenta
31.05.2022 11:40
Meziroční růst spotřebitelských cen v eurozóně v květnu zrychlil na 8,...
Rozbřesk: Jak ovlivní evropské embargo cenu ropy?
01.06.2022 9:11
Lídři členských zemí EU se včera dohodli na uvalení embarga na dovoz r...

Váš názor
  • Jak by se Rusko mohlo ....
    03.06.2022 23:24

    Vec prece neni postavena jak POSKODIT GLOBALNI EKONOMIKU!! Nybrz jak POSKODIT Rusko v reakci na jeho UZNANI separatistickych respublik a poskytnuti jim fakticky "bratrske pomoci", coz v jazyce G7, a na nich ekonomicky zavislych apendixů, se rovna rétoricky/fakticky INVAZI, VALCE. /// Mozna by se mel nekdo mohl zamerit prave na tu stranu vah "JAK NEPOSKODIT GLOBALNI EKONOMIKU", namisto na tu stranu jak VYTRESTAT Rusko... Ostatne, cinilo se tak poslednich 30 LET od r.1990 kdyz se tehdy "NEKTERE HEGEMONIE rozhodly obchodne SPOLUPRACOVAT" s Ruskem a Vychodnim blokem citajicim cca 100 milionu POPULACE novych zakazniku!!! (Otazka PROČ tak hegemonie ucinila je irelevantni, korupci lze zrejme VYLOUCIT.) Populace budouciho Vychodniho kridla NATO, ktera "potrebovala" PREVYCHOVU a jejiz PREVYCHOVA trvala 20-30 roku.... A take POPULACE, ktera v tomto mezidobi DOKAZALA prijmout TRZNI HOSPODARSTVI "za sve". Vcetne VZNIKU organizace WTO ve její "budovatelske fazi GLOBALIZACE", kterazto globalne vcetne EVROPY a RUSKA DOHLÍŽELA na odstraneni cel: dovoznich, exportnich, ochrannych, protekcionistickych, z kubanskeho tabaku šoulaného na stehnech Kubánek i vsech dalsich PROVIZÍ/PALMARE / POPLATKŮ z mezinarodniho OBCHODU (kterezto vsechny tyto poplatky musel uhradit KONECNY SPOTREBITEL). WTO bylo svetlem na konci tunelu... V 1990 nastal cas " RAW volneho obchodu"... V 2022 je realizován DEFINITIVNI KONEC tohoto raw obchodu, nicmene lze SPEKULOVAT TAKÉ NA AKADEMICKE PUDE, odkdy a odkud ZAPOCALA etapa DEGLOBALIZACE. Kdo si preje odstrihnuti od koho? EKONOMICKE odstrihnuti koho od koho?? Jde o odstrihnuti know-how G7 od zbytku sveta, ktery NAKUPOVAL pripadne i UKRADL registrovane patenty (pred globalizací si pametnici vybaví PRÁVNÍ SOUDNÍ SOUBOJE AMERICKEHO NEJVYSSIHO SOUDU mezi Cisco&Microsoft, Dell&IBM, a dalsich; letaly miliardy odskodneni v te dobe...) s produkci ABROAD se fokus zameril na americke dodavatele komponentu ZASADNE GLOBALIZOVANYCH A "O U T S O U R C O V A N Y C H" --> ve jmenu MINIMALIZACE NAKLADU. Vsichni pametnici dane doby 1990-2020 nebo i historicky hloubeji pred 1990 mohou VYJÁDŘIT SVŮJ VLASTNÍ NÁZOR, ale stejne tak může svůj nazor vyjadrit kdokoli MLADŠÍ!!! Nechť se ovsem PROSIM NEMASKUJE smyslenymi udaji jako je rok narozeni/rok dokonceneho vzdelani zakl/stred/vs/prof/herec...
    Mudr.c
    • Re: Jak by se Rusko mohlo ....
      04.06.2022 8:12

      Well explained…
      Český Čert
    • Re: Jak by se Rusko mohlo ....
      04.06.2022 0:10

      Budu reagovat jenom na ten konec. "O U T S O U R C O V A N Y C H" --> ve jmenu MINIMALIZACE NAKLADU." Za poslední roky jsem prošel desítky, možná stovky účetních závěrek českých firem. Vesměs fabrik. A ono kdyby ty firmy neplatili kdovíkomu za služby dardy, tak by byly naprosto O. K. a i globálně velice konkurenceschopné. Někdo tvrdí, že to jsou daňové optimalizace mezi kámoši. Možná. Někdo tvrdí, že to je bouchačka u hlavy od mateřských korporací, že prostě dcerušky budou matce cálovat za služby. Možná. Každopádně s klidem můžu říci, že jenom minimum těch firem, které úspěšně produkují, má problémy se mzdami. A podle mého, není žádný důvod to outsourcovat někam do Asie. Stačí se podívat na Škodovku a kolik dělají mzdy modrých límečků z těch všech nákladů. Nebo takový Linet s postelemi. Tam to prostě vytejká na nákupu služeb. Nikoliv na mzdách. A tím padá důvod to vyrábět kdovíkde.
      Želvák Burzovní
      •  
        04.06.2022 8:08

        Ano, firmy platí za nesmyslné služby a zaměstnávají nebo vytváří nesmyslné a nepotřebné departments…
        Český Čert
        •  
          04.06.2022 10:45

          Jako slyšel jsem z x-té ruky o programátorovi, který dělal podporu Anglánům. Jednoho dne to už nevydržel, napsal do té korporace a že bere tohle a tohle a jestli ho nechtějí zaměstnat přímo. Tak mu ještě na výplatnici naložili a původní outsourcovač šel do kytek. Easy bro. Jako outsourcuje se z nějakých důvodů. Buď je to administrativně jednodušší. Nebo by ti lidé nebyli vytížení jako zaměstnanci. Nebo kvůli daním. Nebo kvůli nejistotě budoucího vývoje v rámci variabilních nákladů. Pokud neexistuje ani jedno, tak je nesmysl to outsourcovat.
          Želvák Burzovní
  •  
    02.06.2022 19:03

    Tak kdy a jak už toho Orbána zlomíme? Že by pomohl šikovnej atentát?
    ricochet
    • Jen klid
      03.06.2022 10:55

      Odpustit křesťansky, ale jméno toho lumpa je zapotřebí si pamatovat.
      jerry
Aktuální komentáře
03.05.2024
7:49Čistý zisk Komerční banky vlivem opravných položek meziročně klesl o 21,3 pct. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách