Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ECB ohlásí novou éru měnové politiky a začne bojovat s inflací

ECB ohlásí novou éru měnové politiky a začne bojovat s inflací

09.06.2022 6:03
Autor: Redakce, Patria.cz

Tento týden zahájí Evropská centrální banka novou éru měnové politiky ve snaze čelit hrozbě inflace vymykající se kontrole. Prezidentka ECB Christine Lagardeová, vyzbrojená novými prognózami a daty o rekordně rostoucích cenách, ukončí nákupy aktiv za biliony eur a upevní cestu k ukončení osmi let záporných úrokových sazeb. Investoři nyní spekulují, zda by konec mínusových sazeb mohl nastat již v červenci.

Zatímco růst spotřebitelských cen na více než čtyřnásobek 2% cíle je sám o sobě dostatečně alarmující, za změnou ECB bude stát spíše výhled na ekonomiku na nejbližší období. Její projekce pravděpodobně ukážou, že inflace neklesne pod cíl až do roku 2024. Tato nová čtvrtletní čísla budou první, která již plně zohlední ruskou válku na Ukrajině, která (bez ohledu na to, kdy skončí) bude mít trvalé dopady na náklady na energie a potraviny. Nová realita ukáže, že kritéria, která ECB požaduje vidět pro zvýšení sazeb, jsou konečně splněna, což jí umožní připojit se k americkému Fedu a jeho kolegům ve zvyšování nákladů na půjčky.

13

"S prognózou mohou ukázat, že jsou splněny jejich tři podmínky" pro odstraňování stimulů, řekl Karsten Junius, ekonom z Bank J Safra Sarasin v Curychu. "Mohou tak reálně uzavřít starou kapitolu a začít čelit novým hrozbám."

Tyto problémy jsou v příkrém kontrastu s obrázkem před pandemií, kdy úředníci bojovali s pomalým růstem spotřebitelských cen, který výrazně zaostával za jejich cílem – což je situace, kterou výzkumníci ECB přisuzují minulým krizím, demografii, globalizaci a digitalizaci. A obrat je to dramatický. Inflace nyní převyšuje 8 %, táhnou ji náklady na energii a logistické problémy. I když se podaří tyto problémy překonat, „dezinflační dynamika poslední dekády se pravděpodobně nevrátí,“ říká Lagardeová.

12

Ekonomové dotázaní agenturou Bloomberg předpokládají, že projekce inflace pro rok 2024 budou na úrovni 2 %, což dělá mírný nárůst oproti březnové úrovni, která na tuto úroveň těsně nedosáhla. To by splnilo požadavek ECB, aby se růst cen nejen na krátkou dobu zrychlil, ale aby zůstal ve střednědobém horizontu zvýšený. V červenci tak bude výsledkem první zvýšení sazeb za více než deset let poté, co se zvolnil čistý nákup dluhopisů.

Výše růstu sazeb je předmětem intenzivní debaty v rámci Rady guvernérů, kde někteří chtějí zvýšení až o 50 základních bodů. I když by to odpovídalo prognóze Bank of America, která předpovídá dvě půlbodová navýšení ve třetím čtvrtletí, většina ekonomů očekává při červencových a zářijových rozhodnutích pouze čtvrtbodové pohyby.

14

Lagardeová vylíčila ruskou invazi jako klíčový moment, který se může ukázat jako „bod zvratu pro hyperglobalizaci“ a který urychluje zelený přechod – obojí znamená trvalejší inflační tlak. Do října počítá s kurzem nad nulovými sazbami a návratem k „normálnějšímu“ nastavení.

Ale navzdory tomu, že ECB jedná mnohem pomaleji než její protějšky, někteří se stále obávají, že postupuje příliš rychle, když pandemické oživení v Evropě naráží na cenový šok a slábnoucí důvěru kvůli válce. Jak rostou ceny základních potravin, téměř polovina německých občanů tvrdí, že museli výrazně nebo velmi výrazně omezit spotřebu, podle průzkumu zveřejněného minulý týden.

„Zdá se, že prioritou této Rady guvernérů je signalizovat, že s inflací něco dělají, i když to nese rizika pro růst,“ řekla Evelyn Herrmannová, ekonomka z Bank of America v Paříži. "Je to velmi jednostranná diskuse, která do značné míry ignoruje rizika, že by se inflace mohla pohybovat přesně opačným směrem."

Výzev k pomalému pohybu kvůli nejistému ekonomickému prostředí je ale čím dál méně. Ale i když přišli, jako například od holubičího člena Rady Fabia Panetty, tak zároveň potvrdily, že sazby stejně musí vzrůst z rekordních minim, aby udržely cenová očekávání pod kontrolou.

Španěl Pablo Hernandez de Cos, další holubice, minulý týden shrnul změnu tónu, která ponechává k diskusi pouze velikost zvýšení sazeb. Zdůraznil, že normalizace politiky musí být „postupná“ a řekl, že „je zásadní, aby inflační očekávání zůstala ukotvená a aby se předešlo významným nepřímým nebo sekundárním vlivům, které by toto ukotvení mohly ohrozit“.

Zdroj: Bloomberg

 

Čtěte více:

ECB potvrdila plány na konec nákupů aktiv ve 3Q. Slibuje podniknout vše nutné k naplnění mandátu
14.04.2022 13:58
Evropská centrální banka dnes podle očekávání svoje úrokové sazby nez...
ECB začne v létě pozvolna zvyšovat sazby, zní od centrálních bankéřů
11.05.2022 13:11
Evropská centrální banka (ECB) začne pozvolna zvyšovat úroky letos v l...
Vyšší úrokové sazby v eurozóně? Frontová linie v ECB se dramaticky mění
25.05.2022 13:15
Evropská centrální banka je možná pomalejší, pokud jde o nápad se zved...
Týdenní výhled: ECB na jednání bude o zvýšení sazeb jen mluvit, americká inflace se má stabilizovat
06.06.2022 12:34
Začínající týden přinese řadu zajímavých makroudálostí. Určitě mezi ně...
FX strategie: ECB v jestřábím duchu a obranný val pro korunu
06.06.2022 16:48
Euro bylo schopno vymazat část ztrát, které v květnu šly částečně na v...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y