Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČNB zvýšila hlavní sazbu na 7 %. Obnovení cenové stability je naprostou prioritou, říká odcházející guvernér Rusnok

ČNB zvýšila hlavní sazbu na 7 %. Obnovení cenové stability je naprostou prioritou, říká odcházející guvernér Rusnok

22.06.2022 14:35, aktualizováno: 22.6. 16:31
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Aktualizováno

Česká národní banka (ČNB) dnes zvýšila hlavní úrokovou sazbu o 125 bazických bodů na sedm procent, nejvýše od roku 1999. Centrální bankéři v čele s odcházejícím guvernérem Jiřím Rusnokem tak učinili další krok ve snaze zkrotit rozběhnutou inflaci, která v květnu předháněla inflační cíl i poslední prognózu centrální banky. Většina analytiků v průzkumu Bloombergu předpovídala zvýšení o 100 až 125 bazických bodů. Hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš s kolegy z ČSOB předpokládali hike o 125 bodů.

Pro rozhodnutí zvýšit základní sazbu o 1,25 procentního bodu hlasovalo pět členů bankovní rady, dva členové hlasovali pro ponechání sazby na 5,75 procenta. 

Bankovní rada vyhodnotila rizika jarní prognózy, představené na květnovém zasedání, jako výrazně proinflační. Mezi rizika vývoje očekávaného touto prognózou Rusnok zařadil například zdražení energií v souvislosti s obavami o zastavení dodávek z Ruska, slabší kurz koruny nebo vývoj rozpočtové politiky. Se základním scénářem jarní prognózy je podle ní konzistentní další strmý nárůst tržních úrokových sazeb. 

Dnešní vývoj kurzu české koruny k euru: 

Spotřebitelské ceny rostly v květnu meziročně o 16 procent, nejrychleji za zhruba tři desítky let, na pozadí rostoucích světových cen komodit a domácích tlaků z přehřátého trhu práce a realitního trhu. ČNB v posledních měsících agresivně zpřísňovala měnovou politiku a v posledních týdnech masivně intervenovala na trhu, aby zabránila dalšímu oslabování koruny, které by mohlo ještě více zvýšit dovozní ceny.

"Opětovné brzké obnovení cenové stability je nyní naprostou prioritou ČNB, přičemž jde o zcela nezbytnou podmínku pro dlouhodobou prosperitu české ekonomiky," uvedla banka v dnešní situační zprávě. Strategii prováděných devizových intervencí přitom nemění. Na hodnocení účinku tohoto doplňkového nástroje je podle Rusnoka ale ještě brzy.

"Cílem bylo nepřipustit v tuto chvíli nežádoucí oslabování kurzu. To se daří. Když se podíváte na kurzy podobně situovaných měn jako forint nebo zlotý, tak tyto měny více či méně oslabují," podotkl Rusnok na dotaz Patria.cz. "Jde nám o to nemít ještě další zdroj inflace navíc proti tomu, co už máme a musíme absorbovat. (...) V tomto směru si myslím, že tento nástroj funguje dobře," uvedl Rusnok na dotaz Patria.cz.

Na předchozím měnovém jednání na počátku května rada zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 5,75 procenta. Na konci března to bylo o 0,5 procentního bodu na pět procent. Na zasedání počátkem února rada zvýšila sazbu o 0,75 procentního bodu na 4,5 procenta. Na zasedání před Vánoci stoupla sazba o jeden procentní bod na 3,75 procenta. Počátkem loňského listopadu sazba stoupla o 1,25 procentního bodu na 2,75 procenta, přičemž to bylo nejvýraznější zvýšení sazeb od roku 1997. Předtím v září odhlasovala rada zvýšení základní sazby o 0,75 procentního bodu na 1,5 procenta. Pro všechna tehdejší rozhodnutí hlasovalo pět členů rady. Dva členové, Aleš Michl a Ondřej Dědek, hlasovali pro sazby beze změny.

Dnešního jednání rady se zúčastnilo všech sedm členů rady, která současně rozhodla o zvýšení diskontní sazby ve stejném rozsahu na 6,00 procenta a lombardní sazby na 8,00 procenta.

Podle některých názorů může jít o poslední razantní zvýšení sazeb před personální obměnou rady na konci června. Nominovaný guvernér Michl je odpůrcem dosavadního zvyšování sazeb; v posledním roce hlasoval proti všem zvýšením sazeb a při svém jmenování v květnu uvedl, že po svém nástupu do úřadu doporučí ponechat stabilní úrokové sazby po určitou dobu a vyhodnocovat nová data z ekonomiky.

Michla a dva stávající radní, Marka Moru a Oldřicha Dědka, v bankovní radě od 1. července doplní Jan Frait, Karina Kubelková a Eva Zamrazilová, kteří nahradí stávajícího guvernéra Rusnoka, viceguvernéra Tomáše Nidetzkého a člena bankovní rady Vojtěcha Bendu.

Podle ekonoma Bureše bude pro českou korunu nakonec z pohledu trhů zásadnější otázkou podoba politiky centrální banky po červnovém zasedání. „Věříme, že si bankovní rada časem kredibilitu na trzích může získat, nebude to však hned. Nejbližší týdny až měsíce proto pravděpodobně zůstane koruna pod tlakem a ČNB ji bude udržovat občasnými intervencemi," napsal Bureš v ranním komentáři.

Rozbřesk: Čeká nás další výrazný růst sazeb na 7 %. #Koruna to asi stačit nebude #ČNB - https://t.co/B28PjNLUaK pic.twitter.com/xpnhVxBbLI

Zdroje: ČNB, ČTK, Patria.cz

 

Čtěte více:

Změny v bankovní radě ČNB pozitivní pro korunu?
08.06.2022 10:51
Dnes je v plánu jmenování tří nových členů do bankovní rady ČNB. Zřejm...
Prezident jmenoval viceguvernérkou ČNB Zamrazilovou a členy rady Fraita a Kubelkovou
08.06.2022 14:22
Prezident republiky Miloš Zeman dnes jmenoval tři budoucí členy bankov...
Rozbřesk: Nová bankovní rada ČNB a evoluce spíše než revoluce
09.06.2022 9:13
Po několika týdnech nejistoty včera prezident Zeman jmenoval tři nové ...
Limity pro hypotéky a sazba proticyklické rezervy beze změn. Finanční sektor zůstává vysoce odolný, konstatuje ČNB
16.06.2022 16:06
Bankovní rada České národní banky ponechala v platnosti nastavení limi...
Rozbřesk: Nemovitosti podle ČNB nadhodnoceny o 40 %, pokles jen v případě hlubších problémů
17.06.2022 9:04
Ceny nemovitostí na začátku roku nehledě na růst úrokových sazeb dál r...
Průzkum: ČNB před obměnou bankovní rady znovu razantně zvedne úrokovou sazbu
20.06.2022 6:09
Bankovní rada České národní banky, která se sejde 22. června naposledy...
Rozbřesk: Riziková aktiva pod tlakem rostoucích sazeb, koruna vyčkává na ČNB
20.06.2022 9:06
Hlavní akciové trhy minulý týden zažily nejhorší chvíle od raných fází...
Týdenní výhled: Powell bude obhajovat postoj Fedu v Kongresu, ČNB výrazně zvedne sazby
20.06.2022 13:30
Svátek a zavřené trhy v USA by se měly přičinit o klidnější vstup do n...
FX strategie: Meč s dvojitým ostřím pro euro(dolar). Sazby ČNB půjdou agresivně nahoru, koruně se ale asi trvaleji neuleví
21.06.2022 6:16
Po odeznění dopadů klíčových zasedání ECB a Fedu by se závěr června mě...

Váš názor
  •  
    23.06.2022 8:37

    Jsem zvědav, kam komik Michl hodlá investovat ty devizové rezervy....a už vůbec si neumím představit, kdo o tom bude rozhodovat? Všeumělec a všehoschopen Michl?
    abc1
    • eur ma CNB
      23.06.2022 17:51

      jeste dost ale pokud budou pokracovat timto tempem (a to budou jinak bych si tipnul eurczk na urovni 30+) tak nevim nevim jak dlouho jim ty rezervy budou stacit - ale zas na druhe strane je stale vic investoru kteri ted masivne kupuji eur za ceske koruny - neduvera v cesko, czk, michla, prezidenta, a neschopneho fialu je na urovni za kterou by se nemusel omlouvat ani klaus
      eple
      • Re: eur ma CNB
        23.06.2022 18:28

        Koruna je přišpendlená na 24,75, takže intervence asi jedou ve velkém. Tipiuju 15-20 mld eur/červen. Pak Michl promluví už jako guvernér a bude po rezervách.
        Zvonička
  •  
    22.06.2022 15:11

    Jsem se těšil, že zase uslyším termín "kašpárci z ČNB" a Mike je asi někde vyvalenej u móře ...
    P0LDINKA
    • kašpárci z čnb odcházejí
      22.06.2022 17:51

      a nastupují klauni, stačí :o), realne sazby -9% tak ani Mike se už nemůže povalovat a musí se trochu starat bo ty "papírky" zvané česká koruna hoří už rychleji než lidová koudel u prd...e, lidé utrácejí jak šílení i poslední zbytky z prasátka a oni se bojí skutečně pohnout sazbou prostě -9% je velká bída
      Mike -Green D. is killing Europe
      • Re: kašpárci z čnb odcházejí
        22.06.2022 18:48

        ..a opona pada, potlesk, piskot buceni.. :D Ne oni fakt nedokazou (nebo nemuzou) prekrocit stin evropsky unie. Skoro stejna negativni sazba, neli horsi. Po inflaci za cerven uz to mozna dotahnem na tech -10.
        Ai-kun
  • slabota
    22.06.2022 14:49

    cekam brzo dalsi intervence proti oslabovani koruny
    Ai-kun
    • Re: slabota
      22.06.2022 16:10

      No podle toho co jsem četl včera údajně probíhají kontinuálně, za minulý měsíc v úhrnu za 125 mld. Kč. Je spíš jenom otázka času než jim dojde použitelné palivo ikdyž měli rekordní zásoby eur, všechno spotřebovat nemůžou a trh se dlouhodobě při tlaku na oslabování měny přetlačit nedá. Přetlačili ho jenom opačným směrem, kdy si mohli tisknout koruny neomezeně, ted už to taková sranda nebude když ipřes výrazné zvýšení sazeb koruna ještě oslabuje.
      VSE LIMITED
      • Deviz k prodeji je dost ...
        22.06.2022 17:15

        Ani není potřeba složitě analyzovat a snáhět údaje o devizorých rezervách, stačí se podívat na web ČNB na jedjich bilanci, zveřejňovanou dekádně: pohledávky vůči zahraničí aktuálně (10.6.) 3720 mld., 10.5. bylo 3870 mld., to by odpovídalo až 150 mld.. Títmo tempem to ale mohou dělat klidně 20 měsíců v kuse a teprve se přiblížíme hodnotě devizových rezerv před 10 lety, před jejich brutálním nárůstem při intervencích
        Giuseppe_akcie
        • Re: Deviz k prodeji je dost ...
          23.06.2022 20:39

          Vůbec neberete v úvahu znehodnocení portfolia v daném měsíci. Minimálně ta akciová část dost klesla a ačkoliv výnosy dluhopisů nesleduji tipnul bych si, že tam došlo k poklesu taky. Možná jsou intervence klidně o řád menší.
          ..
        • Re: Deviz k prodeji je dost ...
          22.06.2022 18:59

          pochybuju ze by to delali tak dlouho, pokud by tlak na oslabovani narustal, bud by zvysili hranici kterou by branili, a nebo hodili rucnik do ringu. A pokud vyjde recese a jak cekaji relativne rychlej pokles inflace, klidne muzou korunu nechat padat.
          Ai-kun
      •  
        22.06.2022 16:21

        5 mld eur/měsíc je pecka, jak řekl Rusnok, přetlačují se teď s fundamenty tudíž to bude asi narůstat..
        Zvonička
Aktuální komentáře
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách