Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kanada v nedělí poslala turbínu pro Nord Stream 1 do Německa, napsal Kommersant

Kanada v nedělí poslala turbínu pro Nord Stream 1 do Německa, napsal Kommersant

18.07.2022 8:27
Autor: ČTK

Kanada v neděli poslala po opravě turbínu pro plynovod Nord Stream 1 do Německa. Uvedl to dnes list Kommersant s odvoláním na informované zdroje. Pokud nebudou žádné problémy s logistikou a na celnici, měla by podle listu turbína dorazit do Ruska za dalších pět až sedm dní. Nord Stream 1 vede po dně Baltského moře z Ruska do Německa a je hlavní trasou pro dodávky ruského zemního plynu do EU.

Ruská plynárenská společnost Gazprom, nad kterou má kontrolu Kreml a která vývoz plynu potrubím z Ruska zajišťuje, v červnu snížila tok plynu v Nord Streamu 1 zhruba na 40 procent původní kapacity. Zdůvodnila to technickými problémy s kompresorovou turbínou.

Minulý týden také začala pravidelná údržba plynovodu. Trvat má do 21. července. Část evropských politiků se obává, že Gazprom po údržbě dodávky plynu buď neobnoví, anebo jen v omezeném režimu.

Německo je silně závislé na dodávkách energie z Ruska. Zastavení toku plynovodem Nord Stream 1 by zhatilo plán země naplnit zásobníky na zimu a prohloubilo plynovou krizi, která si vyžádala vládní mimořádná opatření a vysoké účty pro spotřebitele.

Turbína se stala také předmětem sporu mezi Německem a Ukrajinou. Kyjev vyzval Kanadu, aby si turbínu nechala, a tvrdí, že její vrácení porušuje sankce uvalené na Moskvu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli řekl kanadskému premiérovi Justinu Trudeauovi, že Ukrajinci nikdy nepřijmou rozhodnutí Kanady vrátit turbínu pro ruský plynovod, její předání Německu podle něj znamená porušení sankcí.

Podmořský plynovod Nord Stream 1 je v provozu od roku 2011, vede z ruského Vyborgu do Lubminu nedaleko Greifswaldu na severu Německa. Je dlouhý 1222 kilometrů a jeho maximální kapacita činí 55 miliard metrů krychlových plynu za rok.

Loni byl dokončen plynovod Nord Stream 2, který vede paralelně a který má stejnou kapacitu jako Nord Stream 1. Německé úřady ale ještě před invazí ruských vojsk na Ukrajinu odmítly vydat povolení k zahájení jeho provozu. Surovinu z tohoto potrubí měla využívat i Česká republika, která by se na Nord Stream 2 napojila prostřednictvím nového plynovodu Eugal.


Čtěte více:

Druhá polovina roku ve stínu hospodářských a geopolitických rizik podle Invesco
18.07.2022 6:03
Rusko-ukrajinská válka prohloubila inflační tlaky a v důsledku prudké...
Skupině Volkswagen prudce klesl odbyt, nejvíce Škodě Auto
15.07.2022 15:33
Německé automobilové skupině Volkswagen v prvním pololetí klesl celosv...
Komentář analytika k výsledkům Citigroup: Čistý úrokový výnos hnacím motorem kvartálu
15.07.2022 17:05
Americká banka Citigroup dnes nabídla solidní sadu čísel, které vévodí...
Kde jsou valuace extrémně nízko a co to může znamenat pro budoucí návratnost těchto akcií
15.07.2022 18:10
U amerického indexu SPX funguje pro předpověď dlouhodobějších výnosů r...
Víkendář: V první řadě je třeba vědět, kam se chceme dostat
16.07.2022 8:57
„Jsem již unaven z nekonečných a nesmyslných diskusí o tom, zda by Fed...
Víkendář: Afrika jako pionýr digitálních měn?
17.07.2022 8:03
Několik zemí v subsaharské Africe uvažuje o digitální měně centrální b...

Váš názor
  • vám brnkají na nervy kanaďané?
    20.07.2022 7:50

    vám proruským trollům, šiřitelům protistátní proruské propagandy? A co vám proruským propagandistům na tom tak vadí? že rusáci nejsou schopni ani tu turbínu opravit? Hele píšeš ty proruské příspěvky na ruském počítači? a máš ruský operační systém? máš ruský mobil, nebo ruské chytré hodinky? no nemáš, protože rusáci z toho nic neumí vyrobit. Oni neumí ani ze země vytěžit svoje nerostné bohatství! Tak co se ti na nich tak líbí? Vraždění, rabování, znásilňování, unášení lidí, srovnávání měst ze zemí se ti líbí?????? a nebo kolik ti za tu propagandu platí??? a platí ti v rublech?????
    oradapoisson
  •  
    19.07.2022 11:18

    Tak v dalším článku už soudruzi redaktoři hřímají, že nám Rusové brnkají na nervy. Přitom nám brnkají na nervy Kanaďani se svým otálením poslat turbínu, což je nad slunce jasnější. No snad mi tohle zas cenzoři nesmažou, zajímavý je, že jim výrazy ruská onuce, magor, trol apod. u oradapoissona nevadí, ale on má ty jedině správné postoje, že?
    ricochet
    •  
      22.07.2022 13:13

      protože rád jezdím na osvědčeném kole Ukrajina
      niemand
    • ricochet
      20.07.2022 22:19

      Tak není vymaštěná ruská onuce jako Ty.
      Velkamedvědice
    • vám brnkají na nervy kanaďané?
      20.07.2022 7:51

      vám proruským trollům, šiřitelům protistátní proruské propagandy? A co vám proruským propagandistům na tom tak vadí? že rusáci nejsou schopni ani tu turbínu opravit? Hele píšeš ty proruské příspěvky na ruském počítači? a máš ruský operační systém? máš ruský mobil, nebo ruské chytré hodinky? no nemáš, protože rusáci z toho nic neumí vyrobit. Oni neumí ani ze země vytěžit svoje nerostné bohatství! Tak co se ti na nich tak líbí? Vraždění, rabování, znásilňování, unášení lidí, srovnávání měst ze zemí se ti líbí?????? a nebo kolik ti za tu propagandu platí??? a platí ti v rublech????? oradapoisson
      oradapoisson
  • Ullsperger, ricochet, hele tady se píše o vás
    18.07.2022 12:47

    Zatímco na Ukrajinu dopadají bomby, vede Rusko stále mohutnější informační válku ve východní Evropě. . Pomocí falešných účtů a dalších nástrojů propagandy Moskva rozdmýchává obavy z uprchlíků nebo rostoucích cen benzínu a vykresluje Západ jako nedůvěryhodného partnera. Dezinformátoři na lžích vydělávají a léčí si zhrzená ega. Ruský informační útok přichází v době, kdy se východoevropské vlády stejně jako vlády ostatních zemí světa potýkají s nespokojeností občanů způsobenou rostoucími cenami pohonných hmot a potravin. Ullsperger, ricochet zní to sice západně, ale padá z toho dálný východ tak někde za uralem to tipuji
    oradapoisson
    • Re: Ullsperger, ricochet, hele tady se píše o vás
      18.07.2022 13:00

      Co to blábolíš, jaké dezinformace? Evropa se s přehledem likviduje sama...migrace, euro - ECB, green politika, gender, hospodářství...jeden průšvih za druhým...tady není třeba zhola ničeho, to jede sešupem samo
      el mrcoch
      • el mrdcoch
        18.07.2022 13:09

        ty blábolíš chlapče. Evropa má svoje problémy, jsou to i moje problémy a pomáhám je řešit. Není to ale pro mně důvod dělat tady prokremelskou propagandu.
        oradapoisson
  • Ullsperger, ricochet nazdar soudrzuzi!!!
    18.07.2022 12:29

    pěkně si tady notujete ty svoje proruské písničky! Ukrajina bránící se ruské agresi vám vadí? Tak Zelenskyj je podle vás nácek co??? A co je podle vás masový vrah, válečný zločinec vladimir? To se vám asi líbí že nechá vraždit ženy, děti,starce, že srovnává se zemí celá města se zemí, že drancuje, rabuje znásilňuje ničí vše??
    oradapoisson
    • Propagandista Ullsperger
      18.07.2022 12:59

      To, co jsi napsal v poslední větě ("nechává vraždit ženy, děti, starce" - ještě jsi zapomněl "nechává znásilňovat nemluvňata") je jak vyšité z propagandy, kterou šíří provládní média, poplatná současné vládě současné Ukrajinské republiky. Ty to šíříš dál v Česku, takže si zasloužíš sám označení "propagandista".
      rezident
      • Re: Rezidente,
        18.07.2022 13:36

        Jakmile se některé diskusi objeví osoba skrývající se za pseudonym "oradapoisson", diskuse tím v podstatě končí. S touto osobou nemá žádnou cenu jakkoliv konverzovat, diskutovat a cokoliv. Je to škoda, protože otravuje v zásadě slušné diskuse na Patria. Snaží se sem zavléci manýry nenávistných sprosťáků, kterých je plný např. Seznam Zprávy.
        Ullsperger
        • hele potěšil si mě!
          20.07.2022 21:40

          tebou a některými tvými kolegy (pokud to nejsi ty sám s několika nicky) vadí, že otravuji v zásadě slušné diskuse na Patria? Ty tvoje protistátní, protievropské, protiamerické a protiukrajinské dezinformace - moskevská propaganda to je v zásadě u tebe slušná diskuse? a nepopletl sis to náhodou?? Slušný člověk neobhajuje masové vrahy, válečné zločince, útočící hordy hrdlořezů. To slušný člověk nedělá. Ale tobeě se zjevně líbí vraždění žen a dětí, tobě se zjevně líbí znásilňování a rabování, zavlékání lidí do lágrů, tobě se zjevně líbí srovnávání celých měst se zemí!!! je to vidět z tvých nenávistných proruských příspěvků. Co vás na tom rusku tak přitahuje? Máte doma ruské auto? nebo ruskou motorku? nemáte? a máte ruskou pračku, myčku, lednici, sporák, mrazák, odsavač, vysavač, nebo kuchyňský robot? nemáte? a máte ruský mobil, nebo ruský PC, chytré hodinky, nebo používáte ruský operační systém? taky nemáte? Máte ruskou televizi, vež, nebo radio? nemáte? a máte ruský foťák, kameru, nebo horské kolo? nemáte a ani mít nemůžete, protože rusák nic vyrobit neumí. Když jste byli mladí, vymyli vám hlavu marxismem leninismem, ale to teď rusáci taky zrušili. Tak vás přitahuje to vraždění, loupení, drancování, znásilňování? To se vám líbí, to byste tyky chtěli dělat jako oni?? No z vašich příspěvků to tak vyznívá. Tak jsem rád, že mým příchodem tvoje proruská propaganda končí. pozdravuj v moskvě!!!!!
          oradapoisson
        • Co vás na tom rusku tak přitahuje?
          20.07.2022 21:29

          zeptám se vás soudruzi: Co vás na tom rusku tak přitahuje? Máte doma ruské auto? nebo ruskou motorku? nemáte? a máte ruskou pračku, myčku, lednici, sporák, mrazák, odsavěč, vysavač, nebo kuchyňský robot? nemáte? a máte ruský mobil, nebo ruský PC, nebo používáte ruský operační systém? taky nemáte? Máte ruskou televizi, vež, nebo radio? nemáte? a máte ruský foťák, kameru, nebo horské kolo? nemáte a ani mít nemůžete, protože rusák nic vyrobit neumí. Když jste byli mladí, vymyli vám hlavu marxismem leninismem, ale to teď rusáci taky zrušili. Tak vás přitahuje to vraždění, loupení, drancování, znásilňování? To se vám líbí, to byste tyky chtěli dělat jako oni?? No z vašich příspěvků to tak vyznívá.
          oradapoisson
        • ale jestli mým příchodem
          18.07.2022 14:22

          přestáváš prorusky trollit, dělá mi radost :-)
          oradapoisson
        • právě naopak
          18.07.2022 13:52

          Příspěvek byl smazán kvůli neodůvodněnému napadání autora příspěvku. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
          oradapoisson
      • Re: Propagandista Ullsperger
        18.07.2022 13:14

        zpochybňuješ válečné zločiny vladimira? Zpochybňuješ, že jsou ruskými vojáky vražděni civilisté, ženy, děti, starci atd.. Tak to jsi taky jeden z těch dezinformátorů moskvy. On ten článek je pravdivý, že moskva zesiluje kampaň. Doufám, že vás někdo monitoruje
        oradapoisson
        •  
          18.07.2022 21:47

          Patria to tady nedávno trošku pročistila, ale už se opět dostává na úrověň aeronetů, sputniků a podobných šmejdovských webů. Zajímavý, že se zrovna tady ruSSkejm trollům tak líbí :-)
          lunatic with skateboard
        •  
          18.07.2022 21:34

          https://www.patria.cz/pravidla-diskuse.html : Diskutující nebude používat vulgarismy, urážky, pomluvy, ponižování či výhrůžky.
          ricochet
      • Re: Propagandista Ullsperger
        18.07.2022 13:01

        Pardon, samozřejmě správně je "Propagandista oradapoisson".
        rezident
  •  
    18.07.2022 10:14

    "......Zelenskyj v neděli řekl kanadskému premiérovi Justinu Trudeauovi, že Ukrajinci nikdy nepřijmou rozhodnutí Kanady vrátit turbínu..." Klasik Cimrman: Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat.
    Ullsperger
    •  
      18.07.2022 10:46

      https://www.patria.cz/pravidla-diskuse.html : Diskutující nebude používat vulgarismy, urážky, pomluvy, ponižování či výhrůžky
      ricochet
      • Nácek Ricochet
        18.07.2022 13:34

        https://www.patria.cz/pravidla-diskuse.html : Diskutující nebude používat vulgarismy, urážky, pomluvy, ponižování či výhrůžky.
        Velkamedvědice
        • Re: Nácek Ricochet
          18.07.2022 21:23

          Příspěvek byl smazán kvůli neodůvodněnému napadání autora příspěvku. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
          ricochet
          • Nácek Ricochet
            18.07.2022 21:26

            Příspěvek byl smazán z důvodu použití vulgárních výrazů. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
            Velkamedvědice
            • Re: Nácek Ricochet
              18.07.2022 21:38

              Příspěvek byl smazán z důvodu použití vulgárních výrazů. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
              ricochet
              • Tak
                18.07.2022 21:42

                Příspěvek byl smazán z důvodu použití vulgárních výrazů. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
                Velkamedvědice
                • Re: Tak
                  18.07.2022 23:31

                  jdi ty brepto. Je mi tě líto.
                  ricochet
      •  
        18.07.2022 11:50

        Je vidět, že zdravá drzost platí. Odborný termín je asertivita. Toto vše je míněno pochopitelně ZCELA obecně.
        Ullsperger
Aktuální komentáře
08.05.2024
8:34Automobilová jednička Toyota zvýšila celoroční zisk i tržby na rekord, čeká ale pokles provozního zisku kvůli investicím
7:20Windlad: Technologie jsou dlouhodobými investicemi. Nejde o to, rychle je otáčet se ziskem, ale o budování hodnotných firem
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023
9:07Rozbřesk: Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?
8:58UBS je poprvé od převzetí Credit Suisse v zisku. Výsledky podpořila investiční banka i správa majetku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Airbnb Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Anheuser-Busch InBev SA/NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
ARM Holdings PLC (03/24 Q4, Aft-mkt)
Fluence Energy Inc (03/24 Q2, Aft-mkt)
Henkel AG & Co KGaA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Siemens Energy AG (03/24 Q2, Bef-mkt)
Vistra Corp (03/24 Q1, Bef-mkt)
7:30Alstom SA (03/24 Q4)
7:30Bayerische Motoren Werke AG (03/24 Q1)
7:30Continental AG (03/24 Q1)
7:30Skanska AB (03/24 Q1)
7:45Koninklijke Ahold Delhaize NV (03/24 Q1)
8:00DE - Průmyslová výroba, y/y
8:00Puma SE (03/24 Q1)
8:00Verbund AG (03/24 Q1)
9:00Endesa SA (03/24 Q1)