Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Viceguvernérka ČNB Zamrazilová: Mzdově-inflační spirála by byla důvodem pro agresivní zvyšování sazeb

Viceguvernérka ČNB Zamrazilová: Mzdově-inflační spirála by byla důvodem pro agresivní zvyšování sazeb

27.07.2022 11:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Viceguvernérka České národní banky Eva Zamrazilová hovořila jako host Radiožurnálu o výhledu na inflaci, ekonomiku i o svém postoji k měnové politice. Jaká data a argumenty vnímá jako důvod pro navýšení sazeb?

„Inflace je velmi vysoká a v příštích měsících bude, bohužel, ještě cílit,“ uvádí Zamrazilová, zejména s odkazem na přeceňování cen energií. Ale dodává, že to „určitě není oblast, kterou by mohlo zvýšení měnověpolitických sazeb nějaký způsobem ovlivnit“. „Nemůžeme zajistit levnější energie, byť bych byla ráda, kdyby tomu tak bylo.“

Na jednoznačnou odpověď ohledně hlasování na zasedání bankovní rady ČNB příští týden je podle Zamrazilové ještě brzy. Jsme ve fázi sbírání argumentů dat z ekonomiky. Vyjít má nová situační zpráva ČNB i data o vývoji hrubého domácí produktu za druhé čtvrtletí. „Na debatu nepřijdu předem na sto procent rozhodnutá, co udělám. Jsem člověk otevřený všem názorům,“ říká Zamrazilová. „Pokud uslyším od svého kolegy konzistentní argument, se kterým jsem doposud nepracovala, tak ho samozřejmě využiju.“



Jaké argumenty by ji přiměly přiklonit se k hlasování pro zvýšení sazeb? Byl by to vyšší než očekávaný výsledek HDP tažený především spotřebou domácností a také informace o mzdových vyjednáváních, kde vláda zatím „celkem rozumně odolává tlaku na zvýšení mezd“. Právě roztočení mzdově-inflační spirály vnímá Zamrazilová jako obzvláště vysoké riziko pro ekonomiku.

„Pokud by si zaměstnanci vynutili zvýšení mezd o inflaci, tak je to jasná známka toho, že je rozjetá mzdově-inflační spirála… Byl by to důvod pro agresivní zvyšování sazeb.“ Také pro zaměstnance by to znamenalo jen krátké vítězství, doplňuje Zamrazilová. Zaměstnavatelé nemuseli tlak na vyšší mzdy ustát a mohla by se zvýšit nezaměstnanost. „Trh práce reaguje na hospodářské poruchy se zpožděním, ale o to větší má setrvačností,“ říká viceguvernérka s tím, že nezaměstnanost by mohla být vyšší i dlouhou dobu. Zároveň by vedle toho přišla nepříjemná situace na hypotečním trhu. „Pokud by nastala mzdově-inflační spirála, tak bychom sazby nutně musely nejen zvýšit, ale držet je na vysokých úrovních ještě delší dobu,“ upozorňuje. To by ohrozilo domácnosti nejen nezaměstnaností, ale i problémy se splácením hypoték. A těm, co si ji plánují hypotéku vzít, by se plány odložily nepříjemně do budoucna.

Přes popsaná rizika ale Zamrazilová vnímá signály, že rok trvající zpřísňování měnové politiky se již začalo projevovat. „Teď vidíme, že to, co udělali kolegové rok před námi, začíná fungovat.“ Poprvé po 3 měsících zpomalil meziměsíční nárůst cen, objevily se známky stabilizace v některých cenových okruzích, růst nových úvěrů zpomaluje. Velkou pomocí by podle ní také bylo, kdyby komerční banky reagovaly symetricky a zvyšovaly stejným způsobem, jakým zvyšují cenu úvěrů, také úroky na vkladech.

V aktuální měnové politice se díváme dopředu v horizontu roku, roku a půl. „A je otázka, zda-li bychom zvyšováním sazeb té ekonomice neublížili více, než bychom jí pomohli… Na těchto úrovních je to Sofiina volba,“ říká Zamrazilová a upozorňuje na vysokou nejistotu na trhu a smíšená data. „Je tady válka na Ukrajině a energie bohužel zdražovat budou, tomu se nevyhneme, ale určitě všechno zdražovat nebude.“ U pohonných hmot by se ceny měly stabilizovat a vidíme také stabilizaci cen některých kovů. Zdá se, že také automobilový průmysl se po nedostatku čipů a kabelů začíná dostávat z nejhoršího.

Jako úkol do budoucna vnímá Zamrazilová také potřebu určité restrukturalizace české ekonomiky. Vysoký podíl zahraničního kapitálu znamená, že zahraniční centrály rozhodují o budoucnosti strategie našich podniků a nepouští je do začátku a konce výrobního řetězce, kde vzniká nejvyšší přidaná hodnota, upozorňuje viceguvernérka. Podle ní je třeba mezeru výroby s vyšší přidanou hodnotou doplňovat domácími firmami. Ty jsou ale v současné době znevýhodněny drahým financováním, dodává.

Jak vnímá využívání devizových rezerv jako dalšího nástroje měnové politiky? „Devizové rezervy vznikly proto, že se ČNB snažila bojovat proti silnému kurzu... A jestliže devizové rezervy vznikly kvůli měnové politice, nemám problém s tím je využít v tom opačném směru,“ uzavírá viceguvernérka.

Zdroj: Český rozhlas Radiožurnál


 
 

Čtěte více:

Komentář Jana Bureše: ČNB opět výrazně zvyšuje úrokové sazby, bude pokračovat dál?
22.06.2022 16:58
Česká národní banka naposledy ve staré “sestavě” opět výrazně zvýšila ...
Rozbřesk: Lagardeová na jestřábí vlně zvyšuje tlak i na ČNB
29.06.2022 9:17
Rozkolísanost dluhopisových trhů je extrémní. Včera výnos německého de...
Nový guvernér ČNB Michl: Prioritou bude snížení inflace
01.07.2022 8:37
Guvernér České národní banky Aleš Michl, který do funkce nastoupil dne...
Rozbřesk: Zeman chce holubičí bankovní radu ČNB
04.07.2022 9:03
Výroky prezidenta Zemana pro korunu nevěstí nic úplně dobrého. V rozho...
Nový člen bankovní rady Jan Frait apeluje v dalším postupu ČNB na obezřetnost
26.07.2022 15:04
Česká republika musí být s případným dalším utahováním měnové politiky...

Váš názor
  •  
    27.07.2022 11:46

    paní Zamrazilová, ČNB nemá pomáhat ekonomice, úkolem ČNB je cenová stabilita.....a tu bohužel neplníte.....takže až dosáhnete svého cíle blekotejte o pomoci ekonomice.......
    abc1
    •  
      27.07.2022 14:48

      stabilitu budou resit az zrujnujou stradatele.. nejdriv znehodnotit uspory, a pak se uvidi jestli to bude stacit na utlumeni inflace
      Ai-kun
  •  
    27.07.2022 11:41

    ve státní správě příští rok 10 % je zřejmě tutovka....nezaměstnanost minimální a na nějakou výraznou recesi to zatím nevypadá....takže soukromá sféra bude taky přidávat.....takto se té inflace jen tak lehce nezbavíme......
    abc1
    •  
      27.07.2022 11:44

      "Ty jsou ale v současné době znevýhodněny drahým financováním, dodává"......a co tedy ty firmy dělaly posledních 10 let, když ty prachy byly levné?......to má být jako argument pro nízké sazby a vysokou inflaci aby dlužníci byly zvýhodňovány na úkor věřitelů?
      abc1
      • Heureka
        27.07.2022 14:06

        Takhle to finguje co svět světem stojí. Bere se tam, kde je, tedy u syslů. Kdo obdržený peníz obratem neotočí, je třídní nepřítel konzumní společnosti :-)
        kipa
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data