Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Spor o měkké přistání Fedu a den “D” pro nového guvernéra a bankovní radu ČNB

Rozbřesk: Spor o měkké přistání Fedu a den “D” pro nového guvernéra a bankovní radu ČNB

04.08.2022 9:02
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

To co před dvěma lety začalo v USA jako přátelská výměna názorů mezi akademiky na téma dočasná vs. permanentní inflace se pomalu mění v ostrou řežbu, kde padají tvrdá slova o zavádějících závěrech a faktických chybách. Hlavní protagonisté velmi aktuálního sporu, o to jakou podobu bude mít přistání americké ekonomiky, jsou na jedné straně “tým skeptiků” vedený Larry Summersem a Olivierem Blanchardem a na straně druhé “tým optimistů” v němž jsou prakticky všichni současní centrální bankéři z Fedu (viz např. včerejší vyjádření jestřába-optimisty J. Bullarda).

O co přesně ve sporu mezi americkými super-ekonomy jde? Centrem sporu je tzv. Beveridgeova křivka, což je inverzní vztah mezi počtem volných pracovních míst a mírou nezaměstnanosti. Hodně zjednodušeně řečeno se pak debata nad touto makroekonomickou křivkou v podstatě točí okolo toho, zdali lze za stávajícího boje s vysokou inflací dosáhnout bezbolestného ochlazení trhu práce, které by zároveň nevedlo k výraznému nárůstu nezaměstnanosti. Tým optimistů se přitom snaží argumentovat tím, že “this time is different” a že přísnější politika Fedu povede “převážně” k redukci volných pracovních míst, což (při jisté podobě Beveridgeovy křivky) nutně nemusí zvýšit míru nezaměstnanosti. Naopak tým pesimistů dost přesvědčivě kontruje tím, že americký trh je opravdu velmi přehřátý, což si vyžádá výrazné ochlazení poptávky a tím i nevyhnutelný nárůst míry nezaměstnanosti. Navíc sázet podle Summerse & spol. na to, že se ochlazení trhu práce odehraje “jen” přes redukci volných pozic, je o to více iluzorní v post-COVIDové ekonomice. Pružnost trhu práce se totiž po pandemii prý zhoršila, takže poptávka se nabídce přizpůsobuje hůře a tudíž k nějakému propouštění tak určitě dojde. Kdo má pravdu? Těžko říct, ale dozvíme se to relativně brzy, přičemž výsledek bude mít významné tržní a politické dopady.

Výše uvedená makroekonomická debata vypadá na první pohled složitě. Ano svět je složitý a to dokonce i když si jej zjednodušíme do několika makroekonomických rovnic. Kouzlo celého sporu je však v tom, že respektovaní ekonomové na obou stranách barikády se nebojí ve veřejném prostoru argumentovat vyloženě teoretickým aparátem. To makroekonomii slouží ke cti a pozvedá její reputaci, jež byla notně otřesena po globální finanční krizi v roce 2008.


*** TRHY ***

Koruna

Koruna zůstává v napětí před dnešním zasedáním ČNB, které se odehraje s novým guvernérem, obměněnou bankovní radou a novou prognózou. Od té uplynulé prognózy výrazně zesílila inflační rizika - vyšší dovážené inflační tlaky, slabší koruna a zejména další růst inflačních očekávání podniků promítající se do jádrové inflace vyústily v další akceleraci a zvýšení inflačního výhledu. Nicméně vzhledem k tomu, že obměněná bankovní rada pod vedením nového guvernéra A. Michla se zatím profiluje vzhledem k sazbám velmi opatrně - a to včetně nových členů - bude nejpravděpodobnějším výstupem srpnového zasedání podle nás stabilita sazeb, která bude pravděpodobně podpořena novou verzí “alternativního” (čti holubičího) scénáře prognózy. Obáváme se, že komunikace směrem k trhům nemusí být v případě stabilních sazeb dostatečně kredibilní a koruna se může dostat v průběhu léta lehce pod opětovný tlak. Zde bude důležité, zdali A. Michl potvrdí závazek dál korunu bránit proti nadměrným ztrátám. Prozatím v základním scénáři předpokládáme, že ČNB zůstane na FX trhu i pod vedením nové bankovní rady, ale pravděpodobnost, že tomu tak být nemusí, je nenulová.

Zahraniční Forex
Překvapivě dobré výsledky americké podnikatelské nálady v sektoru služeb a jestřábí komentáře z Fedu pomáhají americkému dolaru eliminovat drobné ztráty z předchozích dní. Čínské vojenské manévry u Tchaj-wanu prozatím na trh neměly výraznější dopad. Trh evidentně čeká na výsledek amerického trhu práce za červenec, který bude zveřejněn zítra odpoledne.

Britská libra dnes bude ve střehu, neboť zasedá Bank of England a všeobecně se očekává, že zvedne úrokové sazby o 50 bazických bodů. Pro libru a britskou výnosovou křivku však bude důležitý i výsledek hlasování a následná komunikace BoE. Ta totiž může být náležitě jestřábí a avizovat další relativně agresivní zvyšování sazeb. Takováto komunikace by se pak mohla projevit i na růstu eurových sazeb.

Akcie
Americké trhy po konsolidaci v úvodu tohoto týdne pokračovaly včera v rally. Akcie platební společnosti PayPal vzrostly po výsledcích o více než 9 %. Akcie PayPal reagovaly především na zprávy o plánu na odkup vlastních akcií v objemu 15 mld. USD a na přímou investici ve výši 2 mld. USD od společnosti Elliot Management. Dalšími vítězi na Wall Street byli akcie farmaceutických společností zaměřených na vakcínu proti Covid-19 poté, co společnost Moderna představila solidní čísla za 2Q a plán na odkup vlastních akcií v objemu 3 mld. USD. Akcie Moderny poskočily o více než 15 % a zisky přes 6 % si připsaly i akcie Novavax a Biontech.

 

Čtěte více:

Commerzbank: Německo si bez ruského plynu zopakuje finanční krizi 2008
04.08.2022 8:14
Německá ekonomika si zopakuje sestup do recese, velmi podobný důsledků...
Technický pohled na akcie ČEZ: Co říká učebnicová formace Morning Star?
03.08.2022 17:23
Akciemi ČEZ v posledních době hýbou především politické zprávy a speku...
Ekonom ČBA Seidler: ČNB sazby patrně nezmění a trh s tím počítá. Klíčové bude vyznění tiskové konference guvernéra Michla
04.08.2022 8:23
Bankovní rada ČNB bude jednat o nastavení měnové politiky dnes. Na roz...

Váš názor
  •  
    04.08.2022 9:13

    proč se američtí super-ekonomové se nezeptají našeho super-ekonoma Aleše Michla.....ten už v květnu věděl co bude v srpnu.....
    abc1
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y