Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Je čaj ESG?

Je čaj ESG?

13.08.2022 15:31
Autor: Redakce, Patria.cz

Od Velké Británie přes Turecko až po Japonsko je nejoblíbenějším nápojem na světě čaj. Tato popularita však zanechává značné stopy v ekologii, sociální oblasti nebo v oblasti řízení firem (ESG). Odlesňování, ničení biodiversity a řada sociálních problémů, včetně špatných pracovních podmínek a nízkých mezd, patří mezi ESG výzvy v čajovém odvětví. V roce 2021 uspořádala společnost Invesco sérii schůzek s velkou nadnárodní společností vyrábějící základní spotřební zboží, která měla ve svém portfoliu rozsáhlý obchod s čajem.

Čaj je všeobecně považován za nejkonzumovanější nápoj na světě. Předpokládá se, že Britové denně vypijí 100 milionů šálků čaje. Přesto jsou před Velkou Británií ve spotřebě šálků čaje denně ještě Turci, Irové a Íránci. Očekává se, že v roce 2022 se jej na celém světě spotřebuje přibližně 6,8 miliardy kilogramů. A vzhledem k těmto obrovským číslům má čaj, stejně jako většina zemědělských aktivit, obrovskou stopu v ekologii, sociální oblasti nebo v oblasti řízení firem (ESG).

Jaký je původ čaje?


Domovem čaje je Čína. Podle mytologie seděl čínský císař Šen Nung asi před 4 700 lety pod stromem, když vítr zavál několik lístků do vroucí vody, kterou připravoval sluha. A tak se zrodil čaj.

Odlesňování a změna klimatu

Například v Keni pracují v odvětví produkce čaje přibližně tři miliony lidí. Výroba přináší dvojí hrozbu pro životní prostředí v Keni i mimo ni: kácení lesů pro pěstování této plodiny má dopad na biologickou rozmanitost, zatímco proces vadnutí a sušení čajových lístků je závislý na ohních, které znečišťují ovzduší. Pokud jde o emise při přípravě šálku čaje, každý nápoj, který obsahuje mléko, zvyšuje množství CO2.

Graf: Emise CO2 podle druhu nápojů
08
Zdroj: Jak špatné jsou banány – Mike Berners-Lee.


Odlesňování je problémem také v Indii, na kterou připadá přibližně čtvrtina celkové produkce čaje. Hlavní oblastí pěstování čaje je Ásám na severovýchodě země. Čtyři z pěti manažerů plantáží v Ásámu se obávají dopadů změny klimatu. Klimatické změny posouvají srážky v Ásámu do extrémních hodnot, což vede k celkovému poklesu srážek a k většímu počtu případů sucha i přívalových dešťů dohromady. Intenzivní deště způsobují erozi a podmáčení půdy, což poškozuje vývoj kořenů a snižuje výnosy čajovníků, uvádí časopis Nature.

Existuje také výzkum, který ukazuje, že některé čajové sáčky uvolňují mikroplasty, což je další problém pro životní prostředí. Přestože jsou čajové sáčky obvykle vyrobeny z papíru, podle studie kanadské McGillovy univerzity je jejich součástí malé množství plastu.

Spravedlivá hodnota

Mezi největší světové vývozce čaje patří rozvíjející se trhy, jako je Čína, Srí Lanka, Keňa a Indie, a produkci ovlivňuje řada socioekonomických a politických problémů. Pracovní podmínky často nedosahují světových standardů. Mezi problémy patří nízké mzdy, zdravotní rizika, dočasná práce a nedostatečný přístup ke zdravotní péči. Drobní zemědělci také čelí tomu, že jejich půdu a práci často pohltí velké nadnárodní společnosti. "Nastal čas vyvinout tlak na maloobchodníky, aby zajistili, že každý účastník dodavatelského řetězce dostane za svou práci spravedlivou odměnu," uvedl Peter F. Goggi, prezident Čajové asociace USA, Inc., pro World Tea News.

Přístup společnosti Invesco

V roce 2021 spolupracovala společnost Invesco s nadnárodní společností vyrábějící spotřební zboží, která měla ve svém portfoliu čaj. Zavázala se, že do roku 2023 zajistí, aby její dodavatelský řetězec čaje, sóji a dalších produktů neobsahoval odlesňování. Její skóre ESG je 2 na ESGintel, hodnotící škále ESG společnosti Invesco, což je považováno za dobré a zlepšující se (přičemž 1 je nejlepší skóre a 5 nejhorší), přestože v kategoriích "E" a "S" získala 3 body. Konkurenční společnost, která rovněž podniká v oblasti výroby čaje, má hodnocení ESG 3, přičemž její hodnocení "E" a "S" 4, resp. 3, vyžadují zlepšení.

Zdroj: Invesco


Čtěte více:

Big bang ve světě ESG fondů? Šéf dceřinky Deutsche po policejní razii končí, mluví se o greenwashingu
02.06.2022 6:08
Frankfurtská policie provedla razii v kancelářích DWS Group a generáln...
ESG, návratnost investic a ne moc přesvědčivé argumenty
12.06.2022 15:46
Podle Bloombergu nastal určitý útlum nadšení, které panovalo kolem ESG...
Zájem o ESG burzovně obchodovatelné fondy je rekordní. Jaké jsou další trendy na ETF?
20.06.2022 17:02
Burzovně obchodované fondy, neboli ETF, se začínají čím dál víc prosa...
Víkendář: Vzestup a pád ESG investování?
18.06.2022 8:19
Významnou roli hrály ceny ropy a následně návratnost akcií v odvětví ...
Víkendář: Investice jako zbraň a značky bez obsahu
19.06.2022 7:38
John Authers z Bloombergu uvažuje, zda nastává odklon od ESG investová...
ESG fondy čelí novým pravidlům zaměřeným na ochranu běžných investorů
02.08.2022 13:25
Nová pravidla EU, která dnes vstoupila v platnost, vyvíjí další tlak n...

Váš názor
  • A káva ? Ovoce, zelenina …?
    15.08.2022 10:26

    Myslim, že úplně stejne to bude fungovat u kávy, , tabáku, ovoce, zelenina. Tam všude pracuje často špatne placená námezdni síla. Ostatně cěští sberači jahod v Anglii nebo sběrači vína ve Francii, jablek na Zélandu by mohli vyprávět. Nejen že je to za málo peňez, ale ještě tyhle lidi vyorodukujou svými ořesuny po zeměkouli spoustu Co2. Tak ja mám nápad. Zakažme to. Ať si každá země sklizí za použití domácích pracantů. Jo on to nikdo domácí nechce dělat? No tak smůla, beztak ty jablka ze Zellabdu jedou do CR a to zase produkuje Co2, takže taky zakázat. A vůbec zakažte ten metinárodní obchod úplně. A taky mezinárodni přepravu osob, zboži a všeho. To je samá loď, kamión, letadlo a spousta CO2. Až to zmizi, budeme žrát trávu a listí, sedět na zadku pred zemljankou a budeme konečně štastní ve svém zeleném ráji.
    Vilém
  •  
    14.08.2022 13:28

    ESG is a scam,unrealistic measures of businesses
    Český Čert
  •  
    13.08.2022 21:27

    "každý nápoj, který obsahuje mléko, zvyšuje množství CO2." By se meli jit lecit, tohle uz neni normalni..
    Ai-kun
    •  
      13.08.2022 22:48

      Neni takove sdeleni normalni? Ano pro evropskeho rezidenta... VYCHOVA populace KRIZEM CELEHO ZAOSTALEHO SVETA (LOW-INCOME + EMERGIN) nicmene potrebuje CAS OD CASU, zejmena "kdyz se ekonomice G7 nedari podle predstav", takove clanky, ktere jsou mirumilovnou osvetou toho casu BOHULIBYCH nalad G7 vuci zbytku sveta. Kolik se LETOS naleta Blinken a podobni aby zvratili Hedvabnou stezku budovanou od 2013... /// Mleko je utokem na Brity a hovezi prdy??? Vyzivovy poradce by se velmi ošíval sestavit VYVAZENY jidelnicek bez bilkovin a vapniku z MLEKA. Intolerance laktozy je v populaci mensi nez DUHOVE POCHODY MESTEM. Radovy Evropan ABY fungoval pro jeji spolecnost odvadenim dane a podporil GDP dostatecne PRODUKTIVNE, potrebuje vyvazenou stravu a minimum obezity, cukrovky, ... /// V poslednich mesich t.r.vychazi clanky, nad nimiz by se mohl clovek zamyslet a malinko pozmenit konzumni zivot, coz je fajn. Druha strana mince je, ze asketickym zivotem nema zajem nikdo z "vyspele populace" zit. /// Tento clanek PROTI NADNARODNIM SPOLECNOSTEM je zverejnen pouze za ucelem snahy o STATISTICKOU paritu oponentnich nazoru s dominantnim politickym proudem, ktery VELEBÍ MONOPOLY A OLIGOPOLY....nic vic... jen kvuli statistickemu cislu dat prostor nazoru opozice...
      Mudr.c
      •  
        13.08.2022 23:43

        jo, podle jedny z teorii je ta intolerance laktozy v Evrope tak nizka proto, ze ti co nedokazali travit mliko proste byli tak znevyhodneni, ze vymreli pres zimu behem stredovekych hladomoru a epidemiich.. Tak aby sme si zase nepodrizli dalsi vetev, na ktery stoji nase civilizace.. no mozna ze fake mliko z moucnych cervu bude mit taky dostatek bilkovin... akce Beyond milk muze zacit :D
        Ai-kun
        •  
          14.08.2022 10:29

          Kdysi jsem slyšel velmi inspirativní hlášku: "mléko je ideální, výživově dokonale vyvážený nápoj - pro telátko" Ale na sýry a jiné mléčné výrobky nedám dopustit :-)
          ABe
          •  
            15.08.2022 11:50

            :-D To je výborný, to budu používat :-D
            P0LDINKA
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university