Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Výsledky Kofoly: Rekordní tržby, ale vysoké náklady. Provozní zisk meziročně klesl o 19 procent, navrhuje nižší dividendu

Výsledky Kofoly: Rekordní tržby, ale vysoké náklady. Provozní zisk meziročně klesl o 19 procent, navrhuje nižší dividendu

01.09.2022 17:31
Autor: Redakce, Patria.cz

Tržby Kofoly ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostly nad očekávání o 23 % a za prvních šest měsíců již dosáhly výše 3,717 miliardy korun. Je to o 763 milionů korun více než za prvních šest měsíců loňského roku a historický rekord. Dařilo se růst všem částem Skupiny: Kofole v Česku a na Slovensku, firmám v segmentu Voňavé&Čerstvé i regionu Adriatic. Vysoký nárůst tržeb byl však doprovázen výrazně rostoucími náklady v čele s energiemi, materiálovými vstupy a mzdovými náklady. Provozní zisk skupiny tak ve druhém čtvrtletí meziročně klesl o 19 %. S ohledem na tento vývoj management zpřesnil odhad ročního cíle zisku EBITDA na 1,080 – 1,150 miliardy korun a navrhne snížení dividendy na 11,30 na akcii.

05

„Z pohledu prodejů a tržeb posílilo druhé čtvrtletí pozitivní trend ze začátku roku, kdy se nám prodejně dařilo. A to nejen meziročně, ale také historicky. Červnové československé tržby jsou nejvyšší v historii. Stejně jako tržby celé skupiny. Velmi dobré čtvrtletí má za sebou LEROS, UGO a adriatický region. V těchto segmentech se nám navíc podařilo výrazně růst i v provozním zisku EBITDA. V Česku a na Slovensku nicméně čelíme extrémnímu růstu nákladů. To se projevilo na celkovém výsledku. Abychom minimalizovali dopad růstu vstupů na roční finanční cíl, upravili jsme naše plány a aktivity do konce roku,“ komentuje výsledky čtvrtletí Jannis Samaras, generální ředitel skupiny Kofola.

Zvýšený pohyb a aktivita lidí včetně návštěv gastronomických zařízení se velmi pozitivně projevily na růstu tržeb společností LEROS i UGO. Obě tak přispěly k více než padesátiprocentnímu meziročnímu růstu tržeb segmentu Voňavé&Čerstvé. Jeho EBITDA ve druhém čtvrtletí pak meziročně vzrostla dokonce o 73 %. Oživení v podobě aktivního životního stylu lidí, ale také zvýšených návštěv turistů v nové turistické sezóně, zaznamenal adriatický region. Jak v Chorvatsku, tak ve Slovinsku vzrostly meziročně tržby za druhé čtvrtletí o více než 25 %. Rostl také export. EBITDA v regionu vzrostla o 21 %.

„Od počátku roku rostou tržby celé Skupiny Kofola nad naše očekávání. Čelíme však enormnímu tlaku na nákladové straně. Na tento trend jsme museli reagovat zdražením našich výrobků i úsporami. Pokračujeme v režimu finanční disciplíny. S našimi bankami jsme uzavřeli dodatek k úvěrové smlouvě, kterým došlo u 60 % našich úvěrů ke změně měny z české koruny na EURO, což by mělo vést ke značné úspoře úrokových nákladů. Zároveň došlo ke snížení pravidelných kvartálních splátek jistiny. Dosažení ročního finančního cíle vidíme stále optimisticky. Vzhledem k vývoji situace jsme však náš odhad ročního cíle EBITDA zpřesnili na 1,080 – 1,150 miliardy korun,“ komentuje Martin Pisklák, finanční ředitel skupiny Kofola.

06

„Přestože jsou naše tržby rekordní, musíme zodpovědně reagovat na vývoj nákladů a očekávané zpomalení trhu. Chceme skupinu Kofola na nadcházející období co nejlépe připravit. Revidujeme proto naše investiční plány a hledáme další možné úspory ke zvýšení naší efektivity. Rozhodli jsme se také navrhnout valné hromadě ke schválení mírně nižší dividendu než v předcházejících letech – a to 11,30 na akcii. Věřím, že s těmito opatřeními nastávající období zvládneme a splníme naše cíle,“ dodává Jannis Samaras, generální ředitel skupiny Kofola.

Zdroj: Kofola; Foto: Kofola

 

Čtěte více:

Kofola ve čtvrtletí zvedla tržby o 30 procent a potvrzuje výhled pro provozní zisk
01.06.2022 17:31
Nápojová společnost Kofola ČeskoSlovensko zvýšila v prvním čtvrtletí o...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
06.05.2024
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí
9:08Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek
8:46Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené  
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data