Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Švédské vyšetřování škod na Nord Stream podpořilo teorii sabotáže. Evropská komise a Norsko spolupracují na snížení cen plynu

Švédské vyšetřování škod na Nord Stream podpořilo teorii sabotáže. Evropská komise a Norsko spolupracují na snížení cen plynu

06.10.2022 15:14, aktualizováno: 6.10. 16:09
Autor: ČTK

Aktualizováno

Vyšetřování škod v místech úniku plynu na plynovodech Nord Stream 1 a 2 posílilo podezření ze sabotáže. Podle agentury Reuters o tom dnes informovala švédská tajná policie. Švédsko na místo vyslalo tento týden ponorku.

"Po dokončení průzkumu místa činu švédská bezpečnostní služba dospěla k názoru, že minulý týden na Nord Streamu 1 a 2 ve švédské ekonomické zóně došlo k výbuchům, které způsobily rozsáhlé škody na plynovodech," uvedla švédská tajná policie v prohlášení. Na místě Švédsko zabavilo blíže neupřesněný materiál, který podrobí analýze. Oblast úniků již není uzavřená, sdělila v jiném prohlášení švédská prokuratura.

Švédské a dánské úřady vyšetřují čtyři úniky z plynovodů Nord Stream 1 a 2 ve švédské a dánské výlučné ekonomické zóně v Baltském moři.

Evropské státy už dříve uvedly, že mají podezření, že plynovody byly poškozeny záměrně. Rusko, jehož polostátní firma Gazprom je většinovým vlastníkem plynovodů, ze sabotáže obvinilo Západ, konkrétně Spojené státy. Washington jakékoliv zapojení do incidentu odmítl.

Rusko nemůže být vyloučeno z mezinárodního vyšetřování nedávných poškození plynovodních potrubí Nord Stream 1 a Nord Stream 2, uvedla dnes podle agentury TASS mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová. Kritizovala také, že Dánsko údajně odmítá na osvětlení incidentů s Ruskem spolupracovat. Zacharovová dnes zdůraznila, že Rusko se bude domáhat podílu na vyšetření diverzních akcích na plynovodních potrubích. Ve středu si místopředseda ruské vlády Alexandr Novak rovněž stěžoval, že Dánsko nereaguje v tomto ohledu na ruské žádosti.

"Pokud není majiteli (plynovodního potrubí) dovoleno podílet se na vyšetřování, znamená to, že je co skrývat," sdělila dnes Zacharovová v narážce na to, že většinovým vlastníkem plynovodů je ruská státní firma Gazprom. Za absurdní dnes také mluvčí ruské diplomacie označila obvinění, že za poškozením potrubí stojí přímo Rusko.

Evropská komise a Norsko ohlásily spolupráci s cílem snížit cenu plynu

Evropská komise v poslední době prosazuje intenzivní jednání s partnery, jako je Norsko, coby cestu ke snížení nebývale vysoké ceny plynu. Norsko je při dramatickém propadu dodávek z Ruska pro EU nyní klíčovým dodavatelem, přičemž podle komise ze severské země v prvních osmi měsících roku pocházela asi pětina spotřeby.

Evropská komise a Norsko sdílí postoj, že je třeba výrazně snížit cenu plynu, a budou společně pracovat na nástrojích pro stabilizaci energetického trhu. Ve společném prohlášení to dnes uvedli předsedkyně unijní exekutivy Ursula von der Leyenová a norský premiér Jonas Gahr Störe. Norsko letos navyšuje své dodávky do Evropské unie při výpadku plynu z Ruska. Unijní exekutiva tvrdí, že dojednání cenového kompromisu je v zájmu obou stran. "Abnormálně vysoká hladina cen energií je politicky i ekonomicky neudržitelná," uvedli dnes von der Leyenová a Störe.

"Vysoké ceny plynu tlačí nahoru cenu elektřiny. Snižují kupní sílu a způsobují firmám ztrátu konkurenceschopnosti. Sdílíme hluboké obavy ohledně dopadů těchto cen a společné odhodlání, že ceny by se měly výrazně snížit," stojí v komuniké dvou lídrů, kteří se dnes účastní setkání evropských prezidentů a premiérů v Praze.

"Norsko a Evropská komise tudíž vedou intenzivní diskuse. Pokud jde o kroky do budoucna, jsme dohodnuti, že budeme společně pracovat na nástrojích, každý v rámci svých kompetencí, abychom stabilizovali energetické trhy a omezili dopad manipulací trhu a výkyvů v cenách, ve snaze citelně snížit příliš vysoké ceny," pokračují von der Leyenová a Störe.

 
 
 
 

Čtěte více:

Znovuzprovoznění plynovodu Nord Stream 1 závisí na Siemensu, tvrdí Gazprom
06.09.2022 17:22
Znovuzprovoznění plynovodu Nord Stream 1, který je hlavní trasou pro p...
Cílené útoky na plynovody Nord Stream 1 i Nord Stream 2? Úniky na více místech, potvrzeny silné podmořské výbuchy
27.09.2022 15:40
Švédské a dánské měřicí stanice v pondělí zaznamenaly masivní podmořsk...
Poškození plynovodů Nord Stream bylo asi úmyslné, prohlásila švédská premiérka
28.09.2022 8:51
Podle informací, které mají k dispozici Švédsko a Dánsko, bylo poškoze...
Švédská pobřežní hlídka objevila již čtvrtý únik plynu v plynovodech Nord Stream. Rusko případ vyšetřuje jako mezinárodní terorismus
29.09.2022 8:31
Švédská pobřežní hlídka objevila již dříve tento týden čtvrtý únik ply...

Váš názor
  • Omezit dopad manipulací trhu, to je jako dělat fotbalového rozhodčího.
    06.10.2022 19:43

    Deklarace je Kdo určuje pravidla? Jaké kompetence má rozhodčí? Jaké zájmy mají soupeři A & B? /// Hra FOTBAL prošla několika změnami pravidel - velmi dlouho se pravidla neměnila vůbec, později čím dál častěji = křivka změn má tvar exponenciály. Rozhodčí byl dlouho černý panák, kterému na konci zápasu úplně všichni spílali, nevděčná role. Dnes mu spílaji jen někteří a jen někdy. Díky změně pravidel v posledních letech má přesto křivka NESPOKOJENOSTI s rozhodnutími rozhodčího i díky VAR tvar EXPONENCIÁLNÍ. Soupeři A&B jsou dnes oproti KLABZUBOVĚ JEDENÁCTCE na profesionálnější úrovni -> více diváků, lepší relaxace, někdy trochu vyšší finanční prémie a v 'moderní' době také společenský= komunitní a HDP= ekonomický přínos. Opět má křivka TVAR exponenciály- v přínosu směrem k občanské společnosti. /// Tvar EXPONENCIÁLY mají dnes TAKÉ další NADŘAZENÉ křivky: 1.růstu globální populace, 2.růstu globální teploty, 3.růstu sociální diference, 4.růstu sociální NESPOKOJENOSTI, 5. růstu využívání ZELENÝCH energozdrojů EXPONENCIÁLNĚ determinovyných vyspělostí/zaostalostí bez ohledu na SVRCHOVANOST země, 6. absolutního nárůstu ZADLUŽENÍ bagatelizovaného vztahem vůči GDP, atd.apod.---> vytloukání malého klínu VĚTŠÍM klínem, aby se STAVBA NEZHROUTILA = ODKLÁDÁNÍ nutných principálních SPOLEČENSKÝCH změn ať již v jejich ČASOVÉ souvislosti nebo v jejich EKONOMICKÉ kauzalitě (např.DŮCHODOVÝ SYSTÉM resp.PENZIJNÍ FONDY vládnoucí HYPOTETICKOU ÚČETNÍ HODNOTOU každoročně torpédovanou DÉLKOU DOŽITÍ). ///// Závěr?: NEEXISTUJE řešení, aby s klesající GLOBÁLNÍ PORODNOSTÍ (pozn.Afrika je pouze přírůstkovou ANOMÁLIÍ) všechny ostatní křivky ROSTLY. /// SETRVAČNOST jako fyzikální veličina NAPROSTO ZATEMŇUJE aktuální objektivní úsudek!!! /// G7+ostatní spřátelené země NAKUPUJÍ MÉNĚ od ZBÝVAJÍCÍCH 152 rozvojových ekonomik (dle OSN 196-44= 150), kvůli VLASTNÍM problémům z TITULU poklesu KUPNÍ SÍLY občanů. Ačkoliv média v 44 zemích REPORTUJÍ "sociální jistoty", jejich občané pozvolna SNIŽUJÍ SPOTŘEBU, což ROZVOJOVÝM ZEMÍM snižuje TRŽBY. Za banány nebo ropu nebo LNG dokonce s NAŘÍZENOU STROPNÍ prodejní cenou od G7, dále snižující potenciál tržby... Hmm.
    Mudr.c
Aktuální komentáře
08.05.2024
22:00Akcie na Wall Street nenašly jasný směr; Uber po výsledcích -5 %  
16:26Změny inflačních režimů a jedna akciová „technická“
12:13JPMorgan to vidí na hladké přistání bez zvedání sazeb
8:34Automobilová jednička Toyota zvýšila celoroční zisk i tržby na rekord, čeká ale pokles provozního zisku kvůli investicím
7:20Windlad: Technologie jsou dlouhodobými investicemi. Nejde o to, rychle je otáčet se ziskem, ale o budování hodnotných firem
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    Airbnb Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
    Anheuser-Busch InBev SA/NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
    ARM Holdings PLC (03/24 Q4, Aft-mkt)
    Fluence Energy Inc (03/24 Q2, Aft-mkt)
    Henkel AG & Co KGaA (03/24 Q1, Bef-mkt)
    Siemens Energy AG (03/24 Q2, Bef-mkt)
    Vistra Corp (03/24 Q1, Bef-mkt)
    7:30Alstom SA (03/24 Q4)
    7:30Bayerische Motoren Werke AG (03/24 Q1)
    7:30Continental AG (03/24 Q1)
    7:30Skanska AB (03/24 Q1)
    7:45Koninklijke Ahold Delhaize NV (03/24 Q1)
    8:00DE - Průmyslová výroba, y/y
    8:00Puma SE (03/24 Q1)
    8:00Verbund AG (03/24 Q1)
    9:00Endesa SA (03/24 Q1)