Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Česká koruna pod 24,00 EURCZK. Co čekat dál?

Rozbřesk: Česká koruna pod 24,00 EURCZK. Co čekat dál?

05.01.2023 9:07
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Česká koruna se včera na chvíli dostala pod psychologickou hranici 24,00 EUR/CZK a ukazuje, že na začátku roku přeladila na “překvapivě” pozitivní vlnu. Hlavním důvodem optimismu je podle nás nadále na prvním místě překvapivě teplé počasí, které v posledních dnech tlačí dolů ceny energií a výrazně snižuje pravděpodobnost dalšího vyhrocení energetické krize.

Zásobníky plynu zůstávají vysoké a cena plynu i elektřiny dál klesá hlouběji pod českou vládou garantované stropy. To se všem středoevropským měnám líbí. Vedle toho v prosinci pomáhal koruně pokles amerických výnosů a globální ztráty amerického dolaru - právě rostoucí sázky na růst amerických sazeb a silný dolar naháněly v uplynulém roce rizikovým aktivům včetně středoevropských měn největší strach. Příznivější globální prostředí (teplejší počasí, slabší dolar) v kombinaci s čitelnější ČNB (jasně deklarující závazek korunu bránit) jsou v tuto chvíli hlavním důvodem překvapivých zisků české měny.

rozbresk 

Zejména v první polovině roku však globální sentiment může zaznamenat ještě značné obraty a volatilitu. Značnou část zimy máme ještě před sebou a dnešní teplé počasí se může rychle měnit (letošní zima je z hlediska dostupnosti energií v Evropě s vysokou pravděpodobností zajištěna, může se však hrát o forwardové ceny energií na příští zimu). Navíc dnes podle našeho názoru trhy spíše podceňují ochotu jak Fedu, tak i ECB, jít se sazbami v první polovině roku vzhůru. Více jestřábí politika hlavních centrálních bank pak také může na středoevropské trhy vracet občasné prodejní tlaky a bránit dalším ziskům české měny.

Na druhé straně je ovšem na straně koruny časem “otestovaný” závazek ČNB bránit českou měnu proti “nadměrným” ztrátám v okolí 24,70 EUR/CZK. Přítomnost tohoto závazku bude i nadále otupovat jakékoliv pokusy o výraznější ztráty a může tak korunu držet po většinu prvního pololetí v relativně dobré náladě. Zrušení devizového závazku předpokládáme až v druhé polovině roku, a to ve chvíli, kdy se ČNB bude připravovat na první pokles úrokových sazeb.


*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna se včera dostala pod 24,00 EUR/CZK na vlně optimismu spojeného s dalším poklesem cen energií v Evropě i relativně dobrou náladou na akciových trzích (danou mimo jiné lepším výsledkem PMI v eurozóně).

V nejbližších dnech se podle našeho názoru může koruna pokoušet své zisky rozšířit a atakovat maxima z roku 2011 na úrovních okolo 23,90 EUR/CZK. Prostor pro další zisky v průběhu prvního pololetí (jak vysvětlujeme v úvodním textu) však považujeme za omezený.

Eurodolar


Eurodolar zůstává v novém roce volatilní. Včera se o vzrušení na trhu již nestarala inflace, ale konjukturální data. Dopoledne to byly nejprve pozitivní revize podnikatelských nálad v eurozóně, které citelně pomohly euru. Naopak odpoledne to byly americké údaje z trhu práce, které spolu se zápisem z posledního zasedání Fedu přivodily lehkou korekci zpět. Celkově však jsou velmi podstatná data z amerického trhu práce, která ukazují na to, že počty nově otevřených pracovních pozic jsou stále velmi vysoké, což v kombinaci s nízkou nezaměstnaností (bude zveřejněna zítra) bude udržovat ve hře zvýšení sazeb Fedu o dalších 50 bps na únorovém zasedání. To může dolar udržovat relativně silným, a to minimálně do zveřejnění prosincové americké inflace (příští týden).

Regionální Forex

Polská centrální banka v souladu s očekávání ponechala úrokové sazby beze změny, přičemž jak se dalo očekávat, tak se ani následný komentář NBP prakticky nezměnil. Zlotý na rozhodnutí nijak zásadně nereagoval, ale v kontextu všeobecně dobré nálady v regionu zpevňoval. Ve střední Evropě přitom z poklesu ceny plynu nejvíce profituje forint, když měnový pár EUR/HUF již poklesnul hluboce po hranici 400.

 
 

Čtěte více:

Investiční výhled 2023 - webinář už dnes 5. ledna od 15:00
05.01.2023 13:48
Poslední měsíce roku 2022 byly růstové a logicky směřovaly k otázce, z...
Zápis Fedu je varováním pro investory, aby nepodceňovali snahu držet sazby vysoko. Futures jsou dnes v červeném
05.01.2023 8:45
Fed bude muset pokračovat v restriktivní měnové politice a varoval inv...

Váš názor
  •  
    05.01.2023 10:36

    ono se to da docela predvidat. Ja mam radeji jistotu, takze se snazim korunovym aktivum vyhybat, ale urcite se tom da dobre vydelat
    Trade4fun
    • predpoved CSOB
      05.01.2023 11:21

      predpoved CSOB byla pred rokem ze konec roku bude i 23.7 - to jim skoro vyslo :) jinak vcera i dnes jsem nakupoval eura - kurz je jedna vec ale to ze stojis s nakupnim pokynem v radu M a hodiny se nic nedeje jsem zazil az ted kdy se nikumu uz eura nevyplati prodavat - ale je par vyjimek - jedna znich je urcite cesky investor ktery relokuje zpet do czk ze ztratou jen aby tu mel jistotu 7% nebo zahranicni investor ktery veri ze i pres ocekavane oslabeni koruny neco v cesku vzroste jeste vic nez je ted a i on pres ocekavane oslabeni vydela na necem fakt radove vic - na druhe strane na czk se muze rychle preklopit na ztratovou stranu a a uprk vsech bude epicky
      eple
    •  
      05.01.2023 10:49

      nevidím důvody, proč by kačka měla posilovat ....i z pohledu ČNB představuje posilování ztrátu, která už nyní je gigantická.....a Michl prohlásil, že ČNB nechce předávat nástupci ve ztrátě
      abc1
      •  
        05.01.2023 12:39

        Nemyslím, že by zrovna tohle Michl nějak řešil, že budou ve ztrátě, myslím, že je spíše pravděpodobné, že budou muset znovu intervenovat, aby CZK neoslabovala. Tohle je jen takové podivné krátké období, kdy to jde nahoru (podle mě si možná někteří právě připravují pozice k útoku). Fundamenty jsou silně proti koruně. Běžný účet platební bilance je v mega deficitu, jaké tu nebývaly od dob devadesátek před měnovou krizí. Už tak trpící průmysl se silnou korunou bude ještě v horším postavení, exportní výkon jde pomalu ale jistě do háje, turistický ruch taky už nepomáhá, dividendy zahraničních investorů jsou čím dál vyšší, do toho mizerný úrokový diferenciál (ano, sedm je pěkných, ale očekávaná inflace je u nás pořád o dost vyšší než jinde). Tady fakt nenacházím argumenty, proč by koruna měla být silnější.
        Pinturicchio
  •  
    05.01.2023 9:12

    Co bychom asi tak mohli čekat? ČNB časem začne znovu oslabovat korunu, jako v roce 2013. A na téhle horské dráze budeme jezdit tak dlouho, dokud nepřijmeme Euro.
    al321
    •  
      06.01.2023 12:56

      napadá mně jedině, že poptávka po korunách jde ze strany firrem, které čerpají úvěry v EUR a obratem to konvertují. nárůst EUR úvěrů je docela masivní, řádově nižší stovky miliard CZK za 2022, a to je už dost na takový kontraintuitivní pohyb.
      Michael_S
      •  
        06.01.2023 22:06

        zajímavý názor a asi na tom něco i bude.....teď jsem si vzpomněl, jak Michl říkal, že firmy to obcházejí tím, že berou úvěry v EURech
        abc1
Aktuální komentáře
16.05.2024
10:45FX Výhled: Koruna má to nejhorší za sebou, nový impuls dodala jestřábí ČNB  
10:00ČSOB v 1. čtvrtletí: Klienti více investují a upřednostňují úsporné bydlení
9:59Německému koncernu Siemens klesl čtvrtletní zisk, tržby stagnovaly
9:29Japonská ekonomika v prvním čtvrtletí nečekaně klesla o dvě procenta
9:02Rozbřesk: Slabý maloobchod v USA ve stínu nižších inflačních dat
8:53Futures naznačují pozitivní úvod na trzích. Wall Street po datech i inflaci na rekordech  
6:27Měkké přistání je v Evropě na obzoru a obchodníci na opčním trhu zvyšují sázky na velké snížení sazeb ECB
15.05.2024
22:03Technologické akcie lídry seance  
17:53Na každý tanec je potřeba dvou: Americký dolarově akciový příběh
17:14Výhled sazeb nahrává růstovým titulům, meme akcie jsou však jiná hra  
16:55Commerzbank uzavřela nejlepší čtvrtletí za 13 let, zisk zvýšila o 29 procent
15:26Direct Financing s.r.o.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
15:24Slovenský premiér Robert Fico byl postřelen a je v ohrožení života
15:21Inflace bez překvapení zlepšuje vyhlídky pro akcie i dluhopisy  
15:21Komerční banka, a.s.: Aktuální výpis z obchodního rejstříku
14:58Reuters: USA pohrozily Raiffeisen Bank International omezením přístupu ke svému finančnímu systému
14:28Čína zachraňuje realitní trh? Místní vlády mají skoupit neprodané byty
14:00František Kronus: Výsledky ČEZ překvapení nepřinesly, banky u maxim a v USA se čeká na klíčová data
13:10Slovenská vláda schválila záměr výstavby nového jaderného zdroje
12:34Chart Room aneb kde jsou skutečné výnosy podle Fidelity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Applied Materials Inc (04/24 Q2, Aft-mkt)
Deere & Co (04/24 Q2, Bef-mkt)
easyJet PLC (03/24 Q2, Bef-mkt)
Swiss Re AG (03/24 Q1, Bef-mkt)
Take-Two Interactive Software Inc (03/24 Q4, Aft-mkt)
Wienerberger AG (03/24 Q1, Bef-mkt)
1:50JP - HDP, q/q
7:00Deutsche Telekom AG (03/24 Q1)
7:00KBC Group NV (03/24 Q1)
7:00Siemens AG (03/24 Q2)
8:00BT Group PLC (03/24 Q4)
13:00Walmart Inc (04/24 Q1)
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m