Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
mmcité míří na pražskou burzu. Chce získat 160 mil. Kč na akvizici a rozšíření výrobních kapacit

mmcité míří na pražskou burzu. Chce získat 160 mil. Kč na akvizici a rozšíření výrobních kapacit

23.02.2023 8:34
Autor: Redakce, Patria.cz

Skupina mmcité, český výrobce městského mobiliáře, hodlá v první polovině letošního roku vstoupit na trh START pražské burzy. Světově proslulí designéři z Bílovic u Zlína hodlají oslovit akciové investory za účelem svého dalšího rozvoje.

Holdingová společnost mmcité a.s. má v plánu na pražské burze nabídnout až třetinu nových akcií. Cílem je získat od investorů minimálně 160 milionů korun na akvizici a rozšíření výrobních kapacit. „mmcité patří ve svém oboru mezi světovou špičku a vstup na pražskou burzu je tak pro nás logickým krokem,“ komentuje své rozhodnutí majoritní vlastník a zakladatel skupiny David Karásek. Jeho skupina dle odhadů za rok 2022 přesáhne konsolidované tržby ve výši 1 miliardy korun při provozním zisku EBITDA cca 55 milionů korun. „Vývoj posledních let nám přinesl enormní navýšení poptávek, a tudíž i nárůst realizovaných zakázek. Navýšení výrobních kapacit je pro nás nevyhnutelným krokem. Díky získanému kapitálu budeme schopni výrazně rozšířit výrobní možnosti a zvýšit efektivitu našeho podnikání. To by se mělo projevit v budoucím významném růstu naší ziskové marže,“ doplňuje Karásek.

Za dobu téměř 30 let existence vybudovalo mmcité 10 poboček po celém světě a skrze exkluzivní distributory působí v dalších 30 zemích. Kromě výroby v České republice a Brazílii se firma věnuje i designu, za nějž dostala mnohá mezinárodní ocenění. Zhruba 80 % produkce dnes putuje do zahraničí. Například USA tvoří přibližně 20 % tržeb skupiny.

„Společnost mmcité sledujeme od samého počátku fungování trhu START. Byla to jedna z prvních firem, se kterou jsme se o možnostech vstupu na burzu bavili. Firma skvěle kombinuje moderní design, řemeslnou zručnost a schopnost prosadit se na zahraničních trzích, což byly hlavní faktory, které poutaly naši pozornost. Je skvělým reprezentantem českých schopností a jsem velmi rád, že burza může být nápomocná v dalším rozvoji a expanzi takové společnosti,“ říká Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha.

S IPO transakcí pomáhá společnosti mmcité a.s. skupina STARTEEPO Františka Bostla, která na trh START přivedla již 6 nových emisí a za posledních 5 let pomohla získat českým firmám více než 1,5 miliardy korun. „mmcité bude naše šťastné číslo sedm a je nám ctí dovést jako vedoucí investor tuto skvělou firmu na domácí burzu. mmcité bude ozdobou pražského burzovního parketu,“ uvedl k chystanému IPO František Bostl.

Bližší informace k transakci zveřejní mmcité a.s. během následujících týdnů. Auditované výsledky hospodaření zveřejní skupina mmcité již brzy na svých webových stránkách pro investory.

O městském mobiliáři mmcité

Městský mobiliář poskytuje městům nepostradatelné mobilní vybavení, kam patří odpadkové koše, autobusové zastávky, lavičky v parku, kašny, pítka, stojany na kola, zahrazovací sloupky a mnoho dalšího. Mobiliář musí být odolný a funkční. Zároveň musí také dbát na design, který bude vytvářet příjemný veřejný prostor. Dnes najdeme mobiliář z dílny firmy Davida Karáska po celém světě. Například na letišti Charlese de Gaulla v Paříži nebo i na horní stanici lanovky vedoucí na nejvyšší evropskou horu, Mont Blanc.

Historie skupiny mmcité

David Karásek vždy snil o tom, že se stane designérem, rozhodl se proto studovat průmyslový design a sochařství. Na začátku 90. let se spolužákem vyhráli v designérské soutěži na prvky veřejného prostoru pro město Zlín, ale v celé republice nenašli nikoho, kdo by byl schopný jejich návrhy zrealizovat. V roce 1994 proto založili vlastní firmu na výrobu městského mobiliáře – lavičky, odpadkové koše, zábradlí, stojany na kola, květináče, zastávkové přístřešky atd. Od roku 1996 rozbíhají vlastní výrobu a v roce 2001 již mmcité expanduje za hranice Česka a otevírá první zahraniční pobočku na Slovensku. V roce 2003 se poprvé skupina mmcité prosazuje v Německu se svojí lavičkou Brunea.

V roce 2010 přinesl rozvlněný stojan na kola Meandre první a hned nejvyšší mezinárodní ocenění na poli designu: Red Dot Design Award a Good Design Award. V roce 2012 následuje otevření první mimoevropské pobočky, a to v Brazílii. Pro olympijské hry v Rio de Janeiro pak mmcité v roce 2016 dodává 230 laviček a 180 stojanů na kola.

V roce 2020 se stal zakladatel a ředitel designu mmcité David Karásek Podnikatelem roku Zlínského kraje. O rok později dochází ke změně struktury skupiny do její současné podoby a David Karásek se stává jejím majoritním vlastníkem se současným podílem 92 %. V roce 2022 zahajuje skupina přípravu na vstup na burzu (IPO) v Praze, které by mělo vyvrcholit v polovině roku 2023. V roce 2024 tak skupina mmcité oslaví své 30. narozeniny již jako veřejně obchodovaná společnost.

 

Čtěte více:

Tržby FIXED.zone stouply za tři čtvrtletí o více než pětinu, míří k překonání loňského obratu
27.10.2022 10:15
Český výrobce příslušenství pro chytré telefony, tablety a nositelnou ...
Gevorkyan navýšil ve 3Q tržby meziročně o téměř 10 procent, zisk EBITDA narostl o 17,5 procent
28.11.2022 9:15
Ve třetím čtvrtletí roku 2022 společnost GEVORKYAN, a.s. vykázala mezi...
Pilulka začala nově působit v Rakousku a pokračuje tak v expanzi do Evropy
08.12.2022 10:09
Česká skupina lékáren Pilulka začala nově působit také v Rakousku. Zák...
Český výrobce bezpilotních letadel Primoco UAV oznámil novou zakázku za 2,35 mil. EUR
22.02.2023 9:38
Společnost Primoco UAV SE oznámila uzavření nového kontraktu na dodávk...
EKOTERM bude s HARDWARIO digitalizovat kotelny. Společně chtějí přinést další IoT inovace do oboru teplárenství
22.02.2023 9:53
EKOTERM je dodavatelem tepla a provozovatelem plynových kotelen a výmě...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y