Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Credit Suisse díky pomoci 50 miliard švýcarských franků od centrální banky jen získává čas

Credit Suisse díky pomoci 50 miliard švýcarských franků od centrální banky jen získává čas

16.03.2023 8:30, aktualizováno: 16.3. 13:10
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Příslib finanční pomoci od centrální banky poskytl druhé největší švýcarské bance Credit Suisse šanci dostat se z téměř totálního kolapsu důvěry, který otřásl světovými trhy. Tento krok, který se rovná bianko šeku od přední světové centrální banky, připomíná slib bývalého prezidenta Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho v době finanční krize před více než deseti lety, že udělá vše pro záchranu eura. V následujících letech pak ECB vytiskla miliardy eur. Ve své analýze to napsala agentura Reuters.

Švýcarská centrální banka (SNB) a švýcarský finanční regulátor FINMA ve středu večer vydaly společné prohlášení, ve kterém se snažily ukončit měsíce spekulací o budoucnosti banky. Ty vyvrcholily ve středu poklesem ceny akcií až o 30 procent. "Pokud to bude nutné, SNB poskytne Credit Suisse likviditu," píše se v prohlášení.

Credit Suisse pak dnes v časných ranních hodinách uvedla, že podniká rozhodné kroky k posílení likvidity a že využije opci na půjčku až 50 miliard švýcarských franků (1,2 bilionu Kč) od centrální banky. Tento krok má zastavit krizi důvěry, která je důsledkem letitých skandálů a ztrát Credit Suisse. A je to jen krok od plnohodnotné bankovní pomoci poskytované v době finanční krize před více než deseti lety. Centrální banka, která má pravomoc rozhodovat o tištění dalších peněz, by se ale také mohla ocitnout v těžké situaci, pokud by se důvěra v banku znovu zhoršila. A Credit Suisse musí pokračovat v radikální restrukturalizaci, kterou zahájila v říjnu a jejímž cílem je návrat k ziskovému hospodaření.

Státní záchrana Credit Suisse následovala po jednom z nejhorší dnů v nedávné historii banky. Ta znervóznila politiky a bankéře v Evropě a přilákala i pozornost amerického senátora Bernieho Sanderse.

"Švýcarsku mohu jen doporučit, aby rychle zorganizovalo záchranný balík k obnovení důvěry," řekl ještě před oznámením pomoci jeden z evropských vládních činitelů. "Cílem musí být zabránit chaosu."

Riziko nákazy bylo tak velké, že nejméně tři velké banky v Evropě a Británii si pospíšily, aby své napojení na Credit Suisse omezily, řekli agentuře Reuters tři vysoce postavení bankéři. Další z vedoucích pracovníků dodal, že Credit Suisse je už delší dobu na jejich seznamu sledovaných rizikových institucí.

Dlouhodobé problémy Credit Suisse vyvrcholily loni vlnou spekulací na sociálních sítích, že by Credit Suisse mohla i zkrachovat. Od té doby se banka snaží obnovit důvěru klientů, kteří jen ve čtvrtém čtvrtletí vybrali z banky 110 miliard franků (2,7 bilionu Kč).

Cílem kroku, který učinila centrální banka, bylo všechny pohybnosti zažehnat. Credit Suisse se tímto krokem stala první systémově významnou globální bankou, která od světové finanční krize v letech 2007 a 2008 obdržela záchranný balík vytvořený "na míru". Akcie banky tak dnes prudce zpevnily a smazaly vysoké středeční ztráty.

Finanční pomoc sice zajišťuje budoucnost banky, ale příliš neřeší strategický chaos ve skupině ani její neschopnost přesvědčit investory a klienty, že se jí podaří se vzchopit. Banka se snaží zlepšit ziskovost tím, že se odkloní od investičního bankovnictví a obchodování s cennými papíry a místo toho se zaměří na správu peněz bohatých klientů. Plán spočívá v tom, že bude Credit Suisse schopna najít finanční společníky pro divizi investičního bankovnictví, kterou chce vyčlenit, a posílit divizi správy majetku. Ani jedno však není samozřejmostí.

Výnosy banky z obchodování s akciemi a dluhopisy v posledních třech měsících loňského roku meziročně klesly o 88 procent. Z části proto, že klienti přesunuli své obchody jinam. A několik hodin po záchraně se někteří vyjadřovali skepticky.

"Švýcarské úřady ji pravděpodobně budou chtít udržet při životě kvůli národní symbolice," uvedl předseda správní rady finanční společnosti Great Hill Capital Thomas Hayes. "Budou ji podporovat, chodit kolem ní, jako by byla živá, ale bude to v podstatě zombie banka pod kontrolou státu."

Jeden z britských obchodníků řekl, že ačkoliv aktuální záchrana může zastavit prudký pokles ceny akcií, banka bude muset zvážit prodej některých svých aktivit, například své švýcarské divize. Jiní analytici už ve středu poznamenali, že banku zřejmě bude nutné rozdělit.

Americká investiční banka JPMorgan ve zprávě klientům uvedla, že nejpravděpodobnějším scénářem je převzetí švýcarským konkurentem UBS. Oznámená podpora švýcarskou centrální bankou není dostatečná a situaci dominuje pokračující problém se získáním důvěry trhu, zatímco její pověst je ohrožena.

Zdroj: Reuters


Čtěte více:

Po exodu hotovosti varuje Credit Suisse před značnou ztrátou v roce 2023. Akcie reagují poklesem
09.02.2023 10:51
Credit Suisse letos očekává značnou ztrátu. Klienti z účtů této banky ...
Credit Suisse: Rozdělení příjmů se začne otáčet, pro akcie jde o náročnější prostředí
28.02.2023 11:52
Jonathan Golub z Credit Suisse ve své poslední analýze píše o mírně st...
Švýcarská banka Credit Suisse zjistila závažné nedostatky ve výkazech
14.03.2023 11:38
Švýcarská banka Credit Suisse zjistila závažné nedostatky ve svých fin...
Štafetu panikáře na bankách přebírá Credit Suisse (až -30 %). Hlavní akcionář rozhodně nedodá nový kapitál
15.03.2023 12:10
Evropské bankovní tituly jsou ve středu znovu pod silným tlakem a zdro...

Váš názor
  •  
    16.03.2023 12:35

    Credit Suisse je systémová banka, takže to, že jí centrální banka pomůže spíše dříve, než-li později, byla tutovka. Pokud banka splňuje pravidla kapitálové přiměřenosti (což SNB tvrdí), tzn. že je považována za solventní, pak centrální banka ani nemá na výběr a pomoci s likviditou jí musí.
    Richard Fuld
  • schweizer Zombie
    16.03.2023 10:26

    Mě by zajímalo, jaká je motivace zachraňovat tuhle zombie banku. Ona přece kompletně ztratila důvěru a neříkejte mi, že dnes si tam někdo půjde nechat spravovat své peníze. CS nedokáže spravovat sama sebe, natož dělat úspěšné investiční bankovnictví. Obecně už by se mělo na Švýcary víc zakleknout, přijde mi, že jejich banky jsou ve stínu veškeré regulace a už složí jen jako pračky špinavých peněz pro autokraty.
    bob
    • Re: schweizer Zombie
      16.03.2023 12:13

      Hrají pouze o čas než je někdo převezme. Ta banka je prakticky mrtvá, měli by se přejmenovat na UnCredit Suisse.
      THR
    • Re: schweizer Zombie
      16.03.2023 10:33

      motivace je jedina a to, ze Svycari jsou namistrovany, takze si nepripousti, ze delaji neco spatne a tudiz budou do tyhle banky pumpovat co pude a tvarit se, ze je vsechno v poradku
      BorisHead
  • Zajímavé
    16.03.2023 10:09

    Máte majetek 1,5 milionu. Exekutor vám klepe na dveře. Dostanete 50tis a jste v pohodě? Kdo tomu věří?
    drewid
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data