Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Stanjura: Ministerstvo financí jen zpracovalo výpočty pro rozhodování, není to návrh změny DPH

Stanjura: Ministerstvo financí jen zpracovalo výpočty pro rozhodování, není to návrh změny DPH

11.04.2023 8:49, aktualizováno: 11.4. 16:50
Autor: ČTK

Aktualizováno

Ministerstvo financí pouze zpracovalo výpočty, co by znamenaly pro státní rozpočet změny jednotlivých položek daně z přidané hodnoty (DPH). Návrh případných změn teprve vzejde z debaty koaličních stran. Novinářům to dnes odpoledne řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Koalice by se měla na způsobu konsolidace rozpočtu dohodnout nejpozději v prvním týdnu v květnu, Sněmovna by o něm měla začít jednat v červnu, dodal.

Česká televize (ČT) v neděli uvedla, že podle návrhu ministerstva financí by se měly nynější snížené sazby DPH deset a 15 procent sloučit na 14 procentech, zároveň by se měly některé položky přesunout ze snížených sazeb do základních. Stanjura se dnes ohradil proti tomu, že by to byl návrh ministerstva financí nebo jeho samotného. Podle něj zveřejněné údaje představují analytické výpočty, na jejichž základě bude koalice posuzovat případné změny.

Stanjura zdůraznil, že ODS teprve sestaví stranické stanovisko k úpravě DPH. Očekává, že stejně se zachovají ostatní koaliční strany, následně budou hledat kompromis. Předpokládá, že se nakonec podaří najít řešení, které by podpořily všechny vládní strany.

Ministr zároveň dodal, že konsolidace státního rozpočtu se bude z větší části týkat výdajové strany. Jednotlivá opatření ale chce komentovat teprve ve chvíli, kdy se na nich koaliční strany shodnou.

Také premiér Petr Fiala (ODS) dnes uvedl, že zveřejněné materiály ohledně DPH byly pouze pracovní podklady. Konečné návrhy na snížení schodku státního rozpočtu chce zveřejnit jménem vlády zhruba za měsíc.

Stanjura navrhuje dvě sazby DPH, základní 21 procent a sníženou 14 procent, informovala Česká televize.

Ministerstvo financí navrhuje v reformě daně z přidané hodnoty (DPH) dvě sazby místo nynějších tří. Základní by měla být ve stejné výši 21 procent a jedna snížená 14 procent. Nahradit by měly současné sazby ve výši 21, 15 a deset procent. V pondělí večer o tom informovala Česká televize (ČT). Podle ní ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) zároveň navrhuje přesunout část služeb a zboží z nejnižší desetiprocentní do té nejvyšší 21procentní. Šlo by třeba o vodné a stočné, točené pivo nebo vstupenky na sportovní a kulturní akce. Návrh by zvýšil příjmy státu zhruba o 24 miliard korun ročně.

Reforma DPH je součástí vládního plánu snížit v příštím roce schodek státního rozpočtu minimálně o 70 miliard korun. Koaliční partneři chtějí o sazbách i přesunech DPH ještě jednat, sněmovní opozice je zásadně proti. "Expertní návrh ministerstva financí jsme poslali všem vládním stranám a v nejbližších dnech nás čeká debata," řekl podle ČT Stanjura.

V návrhu na přesun do vyšší sazby jsou podle informací ČT například služby, které kvůli covidu a zavedení EET v roce 2020 do nejnižší sazby přesunula vláda Andreje Babiše (ANO). Ta tehdy snížila z 15 na deset procent daň u stravování, ubytování nebo sportovních akcí. Z 21 procent pak do nejnižší sazby přesunula zdanění točeného piva nebo práci kadeřníků.

Ministerstvo financí podle ČT plánuje přesun z deseti procent na 21 procent například u ubytovacích služeb, vodného a stočného, tepla, opravy obuvi, kožených výrobku a kol a také u sportovních a kulturních akcí. Zvýšit DPH z deseti na 14 procent chce ministerstvo například u léků, veřejné dopravy, stravovacích služeb, knih, novin a časopisů a bezlepkových výrobků. Naopak snížit DPH z 15 na 14 procent navrhuje u potravin a nealkoholických nápojů, zdravotnických pomůcek, stavebních prací či dětských sedaček, uvedla ČT.

O návrhu nyní budou vládní strany jednat, například Piráti chtějí diskutovat o ubytovacích službách, v případě přesunu do nejvyšší sazby by se to totiž dotklo i studentů ubytovaných na kolejích, řekl ČT předseda sněmovního klubu Pirátů Jakub Michálek.

Stanjura by rád návrh změny DPH předložil Sněmovně v červnu, poslanci by o něm definitivně mohli hlasovat na podzim, uvedla ČT.

DPH je dominantním daňovým příjmem státu, dlouhodobě tvoří zhruba 45 procent celkového daňového inkasa. Loni se na ní vybralo 536,2 miliardy korun, meziročně o 15,6 procenta více. Do státního rozpočtu přispěla DPH 345,2 miliardy korun. Z vybrané DPH získává získá 64,38 procenta státní rozpočet, 25,84 procenta připadá na obce a 9,78 procenta na kraje.

 

Čtěte více:

Víkendář: Fed musí mít strategickou kotvu, inflační cíl nezvýší
09.04.2023 9:41
Mohamed El-Erian je častým hostem investičních diskusí a nyní na Bloom...
Zisky amerických firem klesnou v nadcházející výsledkové sezóně nejvíce od pandemie, varují stratégové Goldman Sachs
11.04.2023 6:06
Stratégové Goldman Sachs očekávají, že blížící se výsledková sezóna v ...
Invesco: Nálada na trhu se zlepšila. Vydrží?
10.04.2023 8:09
Letošní březen se na trzích ve Spojených státech nesl ve znamení šílen...
Kdy přijde medvědí dno?
10.04.2023 16:02
Warren Buffett a asi nejen on hovoří o tom, že pokud někdo koupí akcie...

Váš názor
  • Už se ani nedivím
    11.04.2023 13:59

    Že u nás nechce nikdo investovat. V tak nestabilním prostředí to ani není možné.
    štíreček
  •  
    11.04.2023 13:20

    Těžko říct co tam pak s těmi penězi dělají, jestli to směřuje na Ukrajinu, nebo tak hrozně kradou. Chtějí snad za každou cenu vyvolat ve společnosti krvavý konflikt? Tak de**lní a opresivní vládu jsme za celou dobu existence státu ještě neměli. Každopádně to vyvolává pocit, že z příštích voleb nemají vůbec strach proto, že se už naučili jak je zfalšovat. A když ne, tak Soros ochotně poradí.
    ricochet
    • ty prokletý komunistický parazite!
      13.04.2023 10:29

      ,,,,Chtějí snad za každou cenu vyvolat ve společnosti krvavý konflikt?,,,,, Co to je ty p@ko????????!!!!! Kdo by podle tebe ve společnosti vraždil? Zase vy komunisti, jako vždy v historii???
      oradapoisson
    • Ricochet tuto báseň ti věnuji a také všem vojákům páté kolony satana liliputa, zrádcům národa, šiřitelům moskevské protizápadní ideologie.
      13.04.2023 10:25

      ZA TROCHU RUSKÉHO PLYNU Za trochu ruského plynu šel bych světa kraj! Šel s hlavou skloněnou a šel bych bosý, Šel cestou necestou, nechal se znásilňovat rusy! Za trochu ruského plynu prodal bych svojí krajinu! Prodal svojí mámu, svůj národ svojí dědinu. Za trochu ruského plynu srovnal bych se zemí Ukrajinu! Ať ji zboří, zničí, hlavně ať mě ruský plyn syčí. Ať vraždí ženy, děti, ať pálí domy, nechal bych je rabovat! Jen trochu ruského plynu, abych se mohl radovat! Americký plyn nehoří, nehřeje, pětikolka mě ruský plyn něpřeje. Jsou možná i jiné plyny, je norský, Katar, miluji pouze ten co pouští ruský tatar. Jsou možná i jiné plyny, je věc jistá, leč nepouští mě ho ruský komunista.
      oradapoisson
  • Voda
    11.04.2023 12:53

    a komupak patří většina vodárenských společností? Třeba VEOLIA voda - francouzům a místo aby je vukoupili, tak penízky tečou frantíkům.
    Bohus
    • Re: Voda
      11.04.2023 13:11

      Mě by spíš zajímalo, proč mám platit o 30 % více tenhle rok na vodě. Jako rád bych nějaké vysvětlení a nejlépe číselné.
      Želvák Burzovní (Gold!)
    • Re: Voda
      11.04.2023 13:01

      No při privatizaci dostali akcie i obce a ty to těm cizincům prodali ,aby měli na pěkné výplaty a teď co? Poděkujme pánům STAN-Rakušan je toho zářným příkladem.(energie a.g.) maj to i s teplem.
      kočák
  •  
    11.04.2023 12:25

    když se snižovalo DPH na vodu, teplo, stravování, veřejná doprava na 10% ceny se nesnížily, no a pokud to přeřadí na 21% tak jsem si jist, že toho podnikatelé využijí a vše promítnou do ceny. To si fakt elektrikář nemohl vybrat lepší období pro zvýšení DPH. Dopad to bude mít především pro nízkopříjmové skupiny, které si neumějí vyjednat vyšší mzdy a podíl těchto položek je pro ně velký. Rozdíl ve společnosti se bude jenom zvyšovat....asi je to cíl....
    abc1
    • ...
      11.04.2023 12:51

      no mam pocit, ze cil je, aby se rozdil ve spolecnosti snizoval, nebo-li cim dal tim vic lidi se dostane na uroven, kde vsechny penize daji za zakladni veci, tedy bydleni, energie, jidlo a uz jim nezbyde ani koruna. Tim se samozrejme cim dal tim vic lidi zacne hlasit o davky ... s timhle pristupem netusim jak to chteji utahnout... to, ze chteji podojit CEZ co nejvic to pude jim to nezachrani
      BorisHead
    •  
      11.04.2023 12:34

      Tak nejdřív zasekl valorizaci důchodů podle zákona a pak zdraží vodu,která zdraží vše v potravinářství. Místo toho,aby postupoval tak,aby na valorizace vůbec nevznikl nárok.Mimoto si vodosy ještě přisadí aby do ciziny odcházelo ještě víc,a pak budou mektat,jak je to hrozný,proč tolik odchází pryč.
      kočák
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data