Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Problémy s větrnými turbínami způsobily pád jedné akcie. Začátek většího problému?

Problémy s větrnými turbínami způsobily pád jedné akcie. Začátek většího problému?

04.07.2023 11:18
Autor: Alžběta Bednářová, Patria Finance

Nákladné selhání výrobce větrných turbín Siemens Gamesa minulý měsíc způsobilo pád akcií mateřské společnosti Siemens Energy a analytici se obávají širších počátečních problémů v celém odvětví.

Německý energetický gigant koncem června zrušil svůj výhled zisku s odkazem na "výrazný nárůst poruchovosti komponentů větrných turbín" ve své větrné divizi Siemens Gamesa. Generální ředitel společnosti Siemens Energy, Christian Bruch, řekl v pátečním telefonátu novinářům, že ve společnosti Siemens Gamesa se toho "příliš mnoho zametlo pod koberec" a že problémy s kvalitou jsou "závažnější, než si myslel".

Akcie společnosti Siemens Energy se 23. června propadly přibližně o 37 %, dokonce akcie dalších větrných společností zaznamenaly ústup, protože investoři se obávali, že problémy společnosti Gamesa mohou být příznakem širšího problému v tomto odvětví. Nicholas Green, vedoucí oddělení investičního zboží a průmyslových technologií v EU ve společnosti AllianceBernstein, řekl CNBC, že tempo expanze a skutečnost, že mnoho součástí větších turbín se ve skutečnosti nepoužívá příliš dlouho, znamená, že v celém odvětví mohou existovat rizika.

Vývoj akcií Siemens Energy:

Vývoj akcií Siemens Energy

"Musíme si uvědomit, že zavádění zcela nových strojů - ať už jde o větrné elektrárny na pevnině, nebo ještě složitější větrné elektrárny na moři - a rychlost změn v těchto strojích nás staví do poněkud neprobádané oblasti," řekl. "I když je to v tuto chvíli těžké říct, můj nejlepší odhad je, že se pravděpodobně jedná o problém celého odvětví. Nešlo o to, že by společnost Siemens Gamesa byla špatným provozovatelem jako takovým, ale o to, že vlastně některé běžné protokoly a doba používání, provozní údaje v provozu, jsou poměrně omezené."

Představenstvo společnosti Siemens Gamesa má nyní provést "rozšířenou technickou revizi" tohoto problému, která si vyžádá náklady přesahující 1 miliardu eur (1,09 miliardy USD). Akcie společnosti sice umazaly část ztrát, ale za poslední měsíc stále klesly o více než 33 %.

Náročné dva roky

Větrná energetika se v posledních dvou desetiletích rychle rozvíjela, snižovala náklady, které se vyrovnají nákladům na fosilní paliva a někdy je i snižují, a zároveň zvyšovala účinnost díky stále větším turbínám a snižovala závislost na státních dotacích. "Tohoto snížení nákladů bylo dosaženo díky inovacím v technologii turbín a posunutím hranic inženýrství," řekl CNBC e-mailem Christoph Zipf, mluvčí průmyslové organizace WindEurope.

Uvedl, že před 20 lety měla typická větrná turbína výkon 1 milion wattů, dnes evropští výrobci originálního vybavení (OEM) testují turbíny o výkonu 15 MW. "To znamená, že se zvětšily i turbíny, což představuje výzvu pro komponenty (kvalita, materiály, životnost). Hnacím faktorem tohoto snižování nákladů bylo také zavedení konkurenčních aukcí," dodal Zipf.

Odvětví bylo těžce zasaženo pandemií Covid-19, protože následné výluky utlumily průmyslovou činnost a snížily celosvětovou poptávku po energii. Následné problémy v dodavatelském řetězci pak ztížily činnost výrobců OEM. Tito výrobci od té doby zažili další šok z prudkého růstu inflace a vstupních nákladů, protože ruská invaze na Ukrajinu narušila trhy a zhoršila narušení dodavatelského řetězce. WindEurope odhaduje, že růst cen komodit zvýšil cenu větrných turbín za poslední dva roky až o 40 %.

Zipf také zpochybnil názor, že odvětví vstoupilo na "neprobádané území", a tvrdil, že změny v technologii turbín jsou "postupné a evoluční". "Každý nový model turbíny samozřejmě přináší nové výzvy, vyžaduje přísné testování a certifikaci. Evropský větrný průmysl však všechny tyto výzvy překonal a udržel si pověst dodavatele vysoce spolehlivých a kvalitních turbín," řekl Zipf.

Fakta a údaje

Podle společnosti ONYX Insight, která monitoruje větrné turbíny a sleduje jich více než 14 000 ve 30 zemích, je většina turbín navržena a certifikována na 20 let, ale obsahuje komponenty, které během této doby selžou kvůli "kompromisu mezi náklady na systém a spolehlivostí". "Již nějakou dobu si uvědomujeme, že míra selhání turbín v celém odvětví může - a měla by - být více pochopena vzhledem k rozsahu jejich potenciálního dopadu na celkovou ziskovost projektů," uvedla pro CNBC Evgenia Golysheva, viceprezidentka pro strategii a marketing společnosti ONYX.

Podle společnosti ONYX bude u turbín postavených v roce 2023 po 20 letech životnosti projektu nutné vyměnit více než 40 % převodovek, přes 20 % hlavních ložisek a více než 5 % lopatek. V celém odvětví větrné energie je podle společnosti ONYX přibližně 65 % nákladů na provoz a údržbu neplánovaných. Předpokládá, že do roku 2029 vzrostou výdaje na hlavní opravy na 4 miliardy USD.

"Nárůst počtu větrných elektráren byl bezprecedentní a odvětví se muselo velmi rychle rozšířit, aniž by mělo dostatek času na jeho zvládnutí. Není to problém kapacity a není to nic nového, ale je dobře, že OEMS (kteří jsou pod tlakem dodavatelského řetězce a inflace) vnášejí tuto konverzaci do veřejného prostoru," vysvětlila Golysheva.

"Je to konverzace, která je opožděná, protože základní problémy nezmizí. Například rotory větrných turbín se zvětšují, turbíny se zvětšují a vývojové cykly jsou krátké, takže je nezbytné mít digitální a jiné diagnostické nástroje, aby bylo možné řešit problémy se spolehlivostí."

 

 

Čtěte více:

Čína prodlužuje daňové úlevy pro nízkoemisní automobily až do roku 2027
23.06.2023 9:42
Čína prodlužuje daňové úlevy na koupi nízkoemisních aut až do roku 202...
OPEC tvrdí, že poptávka po ropě v roce 2045 dosáhne 110 milionů barelů denně
26.06.2023 10:04
Celosvětová poptávka po ropě vzroste na 110 milionů barelů denně asi z...
Týdenní výhled: Trhy kvůli neklidu v Rusku nepanikaří
26.06.2023 12:38
Dramatické víkendové dění v Rusku logicky přitáhlo pozornost, ale je v...
Čína může splnit své cíle ohledně obnovitelné energie o pět let dříve
29.06.2023 16:30
Čína je na cestě ke splnění svých cílů v oblasti větrné a solární ener...
Světový zájem o solární panely omezuje nabídku stříbra
11.07.2023 12:17
Změny v technologii solárních panelů zvyšují poptávku po stříbře, což ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.04.2024
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data