Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ umožní 160.000 klientů s cenami energií nad stropem přechod na nižší tarif

ČEZ umožní 160.000 klientů s cenami energií nad stropem přechod na nižší tarif

11.07.2023 15:05
Autor: ČTK

Zhruba 160.000 zákazníků energetické společnosti ČEZ, kteří mají od loňska ceny energií dlouhodobě zafixovány nad úrovní vládního cenového stropu, bude moci přejít na nižší tarif. Nikdo z těchto klientů by tak od roku 2024, kdy by měla skončit platnost vládních stropů, neměl platit za energie cenu nad jejich úrovní. Domácnosti, kterých se změna týká, mají v průměru ušetřit na elektřině kolem 8000 korun ročně. ČEZ bude tyto klienty postupně opakovaně obvolávat. Firma o tom dnes informovala ČTK. Řešení pro zákazníky s cenami nad stropem připravuje také například innogy, Pražská energetika loni fixace nenabízela.

ČEZ lidem změnu umožní bez sankcí. "Nabídneme jim možnost přejít na aktuální fixovaný produkt s klesající cenou. Nikdo z našich zákazníků tak nebude muset platit v příštím roce ceny nad stropy," řekl generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

Po celý letošní rok platí v Česku vládou nařízený cenový strop na elektřinu a plyn. Všichni odběratelé tak platí maximálně 6000 korun za jednu megawatthodinu (MWh) elektřiny včetně DPH a 3000 korun za jednu MWh plynu. K tomu je potřeba připočítat distribuční poplatky. Vládní maxima platí bez ohledu na to, zda mají zákazníci u svých dodavatelů smlouvy s cenami nad stropem. Od začátku příštího roku by ovšem podle současných očekávání měla platnost vládních stropů skončit. Termín, dokdy se musí tarif změnit, podle ČEZ není. Společnost bude sama kontaktovat klienty do konce letošního roku, odběratelé nebudou muset chodit na pobočky nebo sami kontaktovat dodavatele. Pokud si někdo změnu tarifu rozmyslí až po Novém roce, bude změna možná i tehdy.

Dlouhodobé smlouvy s fixovanými cenami nad vládním stropem loni u ČEZ podle společnosti uzavřelo kolem 160.000 klientů. Při předpokládaném skončení platnosti vládních stropů by tak tyto odběratele čekalo výrazné zdražení energií. Elektřinu či plyn od ČEZ odebírá 3,3 milionu zákazníků, z toho elektřinu 2,7 milionu.

Zákazníci s cenami nad vládním stropem budou moci přejít na tarif s postupně klesající cenou. Elektřinu a plyn v něm v prvním roce fixace nabízí o zhruba 510 korun za MWh levněji, než jsou vládní limity. V dalších letech jejich ceny dál klesají. Podle ČEZ v průměru tyto domácnosti ušetří 8000 korun ročně za elektřinu. U zákazníků, kteří mají fixaci u plynu a plynem topí, může být roční úspora až 27.000 korun za rok.

Rozhodnutí společnosti uvítal ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN), podle něhož ČEZ vyslyšel jeho neformální výzvu. "Okolo 160.000 zákazníků zaplatí za energie v příštím roce méně, než původně v důsledku ruské energetické války měli. Jsem rád, že se tak vyhnou tomu, že by v případě zrušení vládních stropů platili za energie výrazně vyšší částky než letos," uvedl ministr.

Novou variantu pro zákazníky se zafixovanými cenami nad stropem připravuje také innogy. "V tuto chvíli mohu pouze říci, že připravujeme pro tyto zákazníky řešení a předpokládáme, že jej v příštích týdnech představíme," řekl ČTK mluvčí Martin Chalupský. Podle něj se problém týká zhruba 400.000 zákazníků napříč celým energetickým trhem, přičemž u innogy jde asi o desetinu z 1,7 milionu odběratelů.

"Je to přímý důsledek situace na trhu, která tady byla na podzim loňského roku. Přicházely k nám například tisíce lidí, kteří utíkali před extrémně vysokými cenami některých dodavatelů, kteří jim ukončili termínované a fixované smlouvy, nebo utíkali před vysokými spotovými cenami, na které je někteří dodavatelé takzvaně překlápěli. Další skupinou zákazníků jsou ti, kteří fixovali na vysokých cenách," podotkl Chalupský.

Pražská energetika (PRE) podle mluvčího Karla Hanzelky nenabízela fixované produkty už od podzimu 2021. "Poukazovali jsme na to, že v dlouhodobém horizontu by fixace vysoké ceny mohla být pro zákazníky nevýhodná. Fixovaný produkt s cenou pod vládním stropem jsme do nabídky opět zařadili až v březnu 2023," dodal Hanzelka.

U společnosti E.ON mají podle mluvčí Martiny Slavíkové nad úrovní vládních stropů ceny fixované z celkového počtu 1,2 milionu odběratelů jednotky tisíc zákazníků. "Zatím je těžké předjímat, co se bude dít na trhu v následujících měsících. Pokud stropy opravdu skončí, je možné, že naše klienty oslovíme s novou nabídkou, která bude odrážet aktuální situaci na energetických trzích," uvedla.

Velkoobchodní ceny elektřiny a plynu loni rekordně stoupaly, během léta se pohybovaly i několikanásobně nad vládou stanoveným limitem. Během letošního roku ceny energií na trhu postupně klesají. MWh elektřiny je nyní na energetické burze za 148 eur (asi 3532 Kč) bez DPH. U plynu cena sestoupila k 55 eurům (1313 Kč) za MWh.

 

Čtěte více:

IEA: Obrat k čistým energiím zvyšuje poptávku po kritických kovech
11.07.2023 11:41
Obrat k čistým energiím zvyšuje poptávku po kritických kovech, uvedla ...
Ekonomika ČR bude letos stagnovat, v příštím roce stoupne o dvě procenta
11.07.2023 11:59
Česká ekonomika bude v letošním roce stagnovat, v příštím roce stoupne...
ZEW: Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se zhoršila
11.07.2023 12:20
Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku v červenci klesla. V...
ESG – od investic k pouhému marketingu a zpět?
11.07.2023 13:57
Na Yahoo Finance tvrdí, že investoři stahují své peníze z ESG fondů. T...
KeyBanc: Co přinesou Threads společnosti Meta. A co Twitter?
11.07.2023 16:04
Semafor.com informuje o tom, že Twitter hrozí žalobou společnosti Meta...

Váš názor
  • Praxe
    12.07.2023 7:01

    Včera jsem se pokoušel domluvit si cenu na příští rok, případně déle. "Pane, jste tu příliš brzo. Ceníky budou v říjnu nebo listopadu. Stejně máte cenu zastropovanou vládou do konce roku."
    BBR
    • Re: Praxe
      12.07.2023 9:07

      Ale proč by si měl ČEZ snižovat zisk? Potřebuje peníze na jaderné bloky a přechod od uhlí. Nakonec v příjmech, ani na trhu práce žádná krize není.
      Pracovitý Prosecký
      •  
        12.07.2023 13:46

        Třeba proto, aby mu ti lidi do budoucna neutekli? E-ON teď jede celkem přívětivou cenovou politiku a lidi co nejsou pod dlouhodobou smlouvou tam hromadně odchází. A ti co jsou pod smlouvou, utečou později, pokud bude ČEZ příliš tlačit na pilu...
        qwer
Aktuální komentáře
28.04.2024
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data