Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americká ekonomika překvapila zrychlením. Začalo se investovat a ustal propad zásob

Americká ekonomika překvapila zrychlením. Začalo se investovat a ustal propad zásob

27.07.2023 15:35
Autor: Tomáš Vlk, Patria Finance

Růst HDP v USA za druhý kvartál je vyšší, než se čekalo. Ekonomika se podle předběžných údajů zvedla o 2,4 procenta (mezikvartální anualizovaný růst) namísto očekávaného zpomalení na 1,8 po 2,0 pct v předešlém čtvrtletí. A čísla vypadají slušně i při pohledu na detaily.

Očekávané zpomalení soukromé spotřeby sice přišlo, ale bylo nakonec o něco mírnější oproti odhadům. Výdaje spotřebitelů reálně stouply o 1,6 pct po 4,2 pct v předchozím kvartále, když se potvrdilo výrazné ochlazení cyklické spotřeby po velice silném 1Q. Tato klíčová položka tedy táhla ekonomiku méně, ale výpadek zdárně kompenzovaly investice.

V rámci nich HDP z větší části pomohl konec vyprazdňování skladů, který byl v 1Q výrazný (když šel naproti nákupnímu apetitu spotřebitelů) a ekonomiku tehdy brzdil. Zásoby začaly mírně narůstat. Vedle toho ale ožily také investice do fixního kapitálu, a to hlavně ze strany firem, které se jaly znovu ve větší míře nakupovat vybavení pro výrobu. Investice do bydlení dál klesaly, ale zhruba stejným tempem jako o kvartál dříve.

1

Zrychlení ekonomiky probíhalo na pozadí menší podpory ze strany vlády, která byla nejspíš opatrnější v některých nemandatorních výdajích v souvislosti s dluhovým stropem. I tak ale pomáhala ekonomice směrem vzhůru.
Jako negativní můžeme hodnotit vývoj na poli zahraničního obchodu, kde sledujeme značné ochlazení dovozu (opět zřejmě důsledek pomalejší spotřeby), ale zejména vývozu. V americké ekonomice však nehraje vnější obchod takovou roli a drobný negativní příspěvek nelze při volatilitě čísel zveličovat.

Celkově vzato jako by dnešní data chtěla podpořit rostoucí přesvědčení, že se americké ekonomice povede hladké přistání. Tato teze už před časem naprosto převážila na finančních trzích, přiklonily se k ní velké banky a včera jsme se dozvěděli, že se k ní znovu kloní také analytici Fedu.

Data o HDP doplňuje vysoký růst objednávek zboží dlouhodobé spotřeby, který za červen dosáhl 4,7 pct oproti očekávaným 1,3 a lepší byl i po očištění. Dále tu máme tradiční čtvrteční žádosti o dávky v nezaměstnanosti, které klesly na 221 tis. při odhadech na úrovni 235 tis.

Tržní reakce je vcelku učebnicová u dluhopisových výnosů (nahoru) či dolaru (silnější). Akcie zůstávají pozitivně naladěny a čísel se nijak nezalekly, což může být důležitý signál před zásadními statistikami, jako jsou inflace či zaměstnanost.

Klíčovým závěrem včerejšího zasedání Fedu je, že rozhodnutí na zářijovém zasedání bude záviset především na nově příchozích datech z ekonomiky. Data jako ta dnešní, která naznačují její sílu, znamenají vyšší šanci na další zvýšení úrokových sazeb. Akcie si však stále drží schopnost hodnotit čísla z lepší stránky a hledět za (stále vyšší) vrchol sazeb.

 

Čtěte více:

Začalo to už ve třináctém století...
27.07.2023 13:02
Umělá inteligence může být „kvantovým skokem“, ale z dlouhodobého hled...
Ján Hladký k TotalEnergies: Buyback vždy potěší
27.07.2023 14:49
Čistý zisk Totalu se mezikvartálně propadl o 50 % na 5 mld. USD, čímž ...
ECB podle očekávání zvýšila základní úrok o čtvrt procentního bodu
27.07.2023 14:45
Evropská centrální banka (ECB) na svém dnešním zasedání zvýšila základ...
Dominik Rusinko: ECB zvýšila úrokovou sazbu nejvýše od vzniku měnové unie
27.07.2023 15:17
Evropská centrální banka dnes podle očekávání zvýšila svou depozitní s...

Váš názor
  • Hladké přistání USA? A jak je na tom v číslech zbytek světa?
    27.07.2023 21:53

    Dosavadní čísla dvou kvartálů v USA ukazují na lepší výsledek než jen hladké přistání. Čísla spíš naznačují trajektorii původně plánovaného přistání, jež se ovšem těsně nad ranvejí náhle změnilo v plný výkon všech motorů a vzestup. - Vždyť také IMF ve svých kvartálních weo za posledních 9 měsíců zvedl výhled USA GDP 2023 z 1,0 na 1,8% tj. o 80% (!) nahoru /// naproti tomu Germany dle IMF stejný časový interval =0% růstu, v původní NEGATIVNÍ hodnotě GDP mínus -0,3% k předchozímu období, ačkoliv EU area +80% (jinými slovy, pokud Germany "přešlapuje na jednom a stejném místě" a současně EU jako celek vykazuje potenciál RŮSTU o 80% RŮSTU vůči jinak "dočasné" německé ekonomické rigidity, TAK POTOM pilné včeličky zbytku EU se "z nula na sto" příkladně starají o včelí královnu). /// Do kontextu zbytek světa (změna weo outlooku srovnatelně): 1. +36% advanced economies tzn. hegemon táhne všechn ostatní; 2.Japan -13% (není se co divit s jejich situací..., ale patří k těm advanced tzv."kazí dobrý průměr"); 3.Canada +13% (vyplatila se sázka na EXPORT); 4.OTHER ADVANCED ECONOMIES (včetně CZ) mínus -13%; 5.Emergin developing-worldwide+asia včetně china, india= POUZE +8% (china+18%, india +0%--- koreluje se zprávami o problémech v čínské ekonomice, ovšem překvapuje s indickými ambicemi); 6.middle east+central asia minus -31% (v tom suadové minus -49% nejspíš z titulu světových cen ropy); sub-saharian africa (včetně nigerie) minus -5%; russia +150%; latin+caribbean america +950% (v tom brazil+mexico pouze +210,resp.+270%) /// závěr: jedná se pouze o OUTLOOKy od IMF!!! nicméně ČASOVÝ TREND i v outlooku IMF naznačuje jistá paradigmata celého soukolí (jak se říká "mezi řádky") /// jistě, 950% latin+caribbean je nicneříkající hodnota, když není uvedena míra její váhy z celku... ale to je jiný příběh, který IMF detailně a přehledně prezentoval naposledy v ´80 letech minulého století, svět je v pohybu...
    Mudr.c
Aktuální komentáře
02.05.2024
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.