Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dlouhodobý investiční produkt: Jak si zvýhodněným investováním přilepšit ve stáří?

Dlouhodobý investiční produkt: Jak si zvýhodněným investováním přilepšit ve stáří?

05.10.2023 16:13, aktualizováno: 23.12. 11:21
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Česko s rokem 2024 radikálně změní stávající možnosti zajištění se ve stáří. Po bok stávajících produktů, především penzijka, konečně otevře cestu také chytrému a daňově zvýhodněnému investování. Návrh zákona, který zavádí Dlouhodobý investiční produkt (DIP), schválila postupně Sněmovna, Senát a podepsal prezident. Češi s DIP získají násobně více možností, jak investovat s daňovými výhodami a konečně nejen na spoření ale i investice využít příspěvek svého zaměstnavatele. Co je DIP a jak jej využít k bohatšímu životu v pozdějším věku, s výnosem potenciálně mnohem zajímavějším než dosud v průměru nabízejí stávající produkty? Jaké jsou hlavní výhody DIP a co pro vás v tomto směru připravuje Patria Finance?

Novinka pro zajištění ve stáří: Co to je Dlouhodobý investiční produkt

Dnes stát zajištění se ve stáří podporuje životním pojištěním a penzijním spořením (v původní podobě penzijního připojištění či doplňkového spoření). Dlouhodobý investiční produkt (DIP) je klíčovou novinkou, která přivede více lidí k investování, jehož výsledek následně využijí v „důchodu“. DIP má od 1. ledna 2024 vytvořit novou alternativu zajištění ve stáří s potenciálně vyšším čistým zhodnocením a přitom daňovými výhodami i možností příspěvku od zaměstnavatele.

Při dodržení stanovených podmínek bude mít DIP stejné daňové zacházení jako penzijní fondy a životní pojištění, daňové zvýhodnění tak konečně získá i člověk investující přímo do veřejně obchodovaných finančních instrumentů, tedy zejména do akcií, ETF a dluhopisů. 

Místo spoření investice a jejich daňové zvýhodnění

Už dnes značný podíl investorů zajištění ve stáří řeší právě dlouhodobým investováním do akcií, ETF, dluhopisů či jejich kombinace. V Patria Finance, která je vedoucím retailovým obchodníkem s cennými papíry na českém trhu, je to jednoznačně vidět ve službě automatického investování skrze ETF indigo, kde investiční cíl zajistit se ve stáří volí dvouciferný podíl investorů. Totéž je patrné u přímého investování do konkrétních ETF se zvýhodněnými poplatky skrze službu Patrie „Pravidelné investice“, ale i u přímých investic do konkrétních akcií, ETF či dluhopisů na kapitálových trzích. 

První rovinou zvýhodnění investic s DIP je sleva na dani, konkrétně možnost odpočtu ze základu daně do výše 48 tisíc korun ročně. Tato částka je vztažena ke všem podobám spoření či investování na stáří, tedy včetně penzijka či životního pojištění. U DIP ale neexistuje spodní hranice pro daňové zvýhodnění a uplatnit tak půjde celá investice. Z limitu daňové podpory vyplývá například, že pokud bude mít investor pouze DIP, při investici 4 tisíce korun měsíčně na dani ušetří ročně 7,2 tisíce korun.

Další atraktivní složkou DIP je dle návrhu možnost příspěvku zaměstnavatele. Motivací pro něj je oproštění od platby sociálního a zdravotního pojištění až do výše 50 tisíc korun a to stejně jako u daňového zvýhodnění účastníka za všechny produkty investování či spoření na stáři dohromady. Pokud tedy svému zaměstnanci dá ročně zaměstnavatel 50 tisíc korun bez daní či odvodů na investování v DIP, získá zaměstnanec bezmála dvojnásobek částky, kterou by po zdanění a odvodech dostal v čisté mzdě. Jde tak o značný roční rozdíl investic a potenciálních výnosů při dlouhodobém investování na stáří.

V rámci schvalování ve Sněmovně DIP doznal určitých úprav proti původnímu záměru. Prvním pozměňovacím návrhem, který prošel i třetím čtením, je požadavek, aby poskytovatele DIP evidovala Česká národní banka a publikovala jejich seznam na webu. Částečným zpřísněním pak prošel okruh investičních nástrojů, které mohou být součástí DIP. Z jejich palety byly vyloučeny firemní dluhopisy a jiné cenné papíry, které nejsou obchodované na regulovaných trzích. Další změnou je vyloučení portfoliového přístupu. Zdanění v DIP bude probíhat v souladu s obecným postupem zdanění investic jak co do změn v portfoliu, dividend nebo úroků. 

Pokud jmenujeme výhody DIP, jsou i nevýhody? Proti stávajícímu penzijku, které ale také projde proměnou, je to příspěvek státu. Ten na penzijku získáváte, v DIP nikoli. Ruku na srdce, kombinace státního příspěvku a příspěvku zaměstnavatele je pro řadu stávajících střadatelů výraznou omluvenkou, proč tolerují výnosy zejména na konzervativnějších plánech hluboko pod inflací či i blízko nuly. Dodejme, že u opatrných penzijních plánů může být nízké zhodnocení vykoupeno garancí vložené částky, což investování nenabídne. Avšak nikoli státní příspěvek, ale právě dlouhodobé zhodnocování peněz je zásadním motorem pro finální částku, kterou budu mít k dispozici v důchodu a investování konec konců svojí podstatou mnohem více odpovídá dlouhodobosti cíle, kterým zajištění ve stáří je.

Podmínkou, která souvisí s dlouhodobostí cíle, je investovat nejméně 10 let a investice v jak v DIP tak v novém penzijku nevybrat před 60. rokem života. Pokud ano, investor o daňové výhody zpětně přijde. Ohledně penzijka ještě bude probíhat diskuze, zda bude nějakým způsobem omezena forma výplaty finančních prostředků, např. povinnou rentou.

Kdo může DIP nabízet? "V Patria Finance jsme připraveni"

DIP budou moci nabízet instituce pod dozorem a s licencí České národní banky, tedy především obchodníci s cennými papíry jako je i Patria Finance, investiční společnosti nebo banky. „Tyto účty jsme připraveni nabízet hned jak to bude možné a to se všemi investičními produkty, které finálně povolí zákon. Očekáváme tedy od úvodu roku 2024. V Patria Finance spravujeme investice přesahující 70 miliard korun pro více než 50 tisíc českých investorů a investorek a pozornost tomuto tématu roste. DIP jednoznačně vnímáme jako cestu, která posiluje a oceňuje vlastní zodpovědnost a investování staví na roveň stávajících spořících cest, pokud jde o zajištění se ve stáří. Zásadní je, že DIP umožní rozložit peníze určené na stáří s daňovou výhodou mezi mnohem více různých aktiv, čímž skrze diverzifikaci na jedné straně snižuje riziko, souběžně umožní investice do výkonnějších aktiv, především akcií a tím otevře cestu dlouhodobě atraktivnějšímu zhodnocení,“ reaguje bezprostředně na posun schvalovacího procesu generální ředitel Patria Finance Richard Podpiera. „Věříme, že DIP bude inspirovat k aktivnějšímu budování zdrojů pro období po skončení produktivního věku a tyto zdroje nasměruje do kapitálového trhu,“ dodává Richard Podpiera s tím, že tyto spravované zdroje prospějí i českému kapitálovému trhu jako celku.

Základní informace o Dlouhodobém investičním produktu soustředila Patria Finance na zvláštní webovou stránku https://finance.patria.cz/DIP a také do zvláštní sekce DIP obchodní platformy Webtrader. DIP byl na sklonku listopadu extra tématem online konference Patria Finance, jejíž záznam můžete zdarma získat na odkaze zde či proklikem banneru níže.

DIP konference Patria Finance

Pozn. red.: Text byl aktualizován 23. 12. 2023 po podpisu normy prezidentem. 

 

Čtěte více:

Údaje MF: Důchodový systém skončil za 1. pololetí v deficitu 40,3 mld. Kč
20.07.2023 12:00
Schodek systému důchodového pojištění přesáhl letos za první pololetí ...
Petr Koblic v podcastu MakroMixér: Bezvadný nápad je zprivatizovat další část ČEZ
05.10.2023 7:47
Jak správně pracovat s akciemi? Jak by mohlo vypadat správně složené p...
TOP investice Čechů a Češek podle Patria Finance: silná jména, dividendy i AI. DIP vzpruhou příštího roku pro investory i trh?
05.10.2023 11:35
Jaké akcie a ETF jsou nejvíce vyhledávány českými investory a investo...

Váš názor
  • Jaké budou poplatky
    04.12.2023 10:39

    Jaké budou poplatky při nákupu dluhopisů do DIPu? Bude zde nějaké zvýhodnění oproti standardnímu ceníku, kde je minimální poplatek 1000 Kč + 185Kč za každou transakci?
    fero777
  • ESTATE TAX for US TAX Non-Residents
    24.11.2023 15:54

    Dobrý den, mohli byste na semináři věnovat čas tomu, jak eliminovat dopady ESTATE TAX , tedy daň na americká aktiva v případě smrti majitele. Její výše od majetku 60.000,-USD je 18-40%. Myslím si, že mnoho budoucích investorů di DIP neví, že v případě jejich smrti můžou být dědici zatíženi touto daní. Vůbec nechápu, jak může náš stát dotovat daˇbovými úlevami budoucí zisky USA z peněz našich střadatelů... Dokud nedojde k úpravě smlouvy o zamezení dvojího zdanění tak jak má většina států "staré" Evropy , ženeme se do velkého problému..!!!
    Drtiny
  • ještě jedna nazmíněná "výhoda"
    09.10.2023 16:51

    Díky tomu, že je člověk "uvázaný" produktem jako takovým, tak se vůbec na pohyby uvnitř DIP nebude řešit daňový test. Čili si člověk může v podstatě tradovat klidně x-krát do roka a bez nutnosti to průběžně danit. Nepředpokládám, že by se to dělo nějak hromadně (a dobře tomu - kolikrát lidi změnami PTF víc pokazí, než by získali), ale pro někoho to může mít své kouzlo.
    P0LDINKA
    • Re: ještě jedna nazmíněná "výhoda"
      15.11.2023 17:05

      Muzu se zeptat, odkud tato informace pochazi? Cetl jsem, ze "Původně byla v rámci DIP navrhována možnost neuplatňovat tříletý časový test při prodeji cenných papírů. Zdanění v rámci DIP bude probíhat na základě obecných pravidel zdanění investic – uplatní se obecná pravidla zdanění úroků, dividend a časového testu pro prodej cenných papírů."
      Jammer69
      •  
        15.11.2023 17:09

        Aha, tak nic, koukam, ze clanek byl nedavno aktualizovan.
        Jammer69
  • Chápu to dobře?
    06.10.2023 14:32

    Takže zaměstnavatel dá na to DIP, ale nejdříve přijde stát a vezme si z toho sociální daň? Ha, to je fikaný.
    Želvák Burzovní (Gold!)
  •  
    06.10.2023 9:48

    DIP bude fajn pro vysokoprijmove skupiny, kterym se v podstate snizi dane. Nizkoprijmovi nebudou mit dost penez na to, aby produkt vyuzili a snizovali si danovy zaklad, krome toho produktu nebudou zcela rozumet. Lze ocekavat, jako s kazdym novym projektem ceskych vlad, ze budou nepromyslene scenare, ktere pujde vyuzit. Je mozne, ze jich bude vice, protoze ceska vlada kapitalovym trhum podle svych aktivit moc nerozumi... Velka neznama je poplatkova politika firem za vedeni uctu v DIP, poplatky za obchodovani, duveryhodnost apod. Ty muzou znacne zuzit vyber poskytovatele DIP. Jsem zvedavy, jestli to nejak zahybe s penzijnimi fondy a jejich poplatkovou politikou,kterou maji vsichni skoro stejnou.
    lazy_lemur
    •  
      06.10.2023 11:48

      Zase vymýšlejí dalšího kočkopsa, aby se napakovali finanční instituce na úkor lidí, kteří se chtějí zajistit na stáří. Místo vymýšlení nových produktů měli umožnit, aby člověk mohl deklarovat jako spoření/investice na důchod cokoli, co má dané parametry, tedy např. část normálního účtu s akciemi u brokera (s dodaněním, pokud by porušil vázanost).
      xls
      •  
        06.10.2023 14:32

        Tak nějaká norma tam být asi musí.
        Želvák Burzovní (Gold!)
    • Klamavá reklama?
      06.10.2023 11:43

      Chápu přirozenou snahu Patria Finance nalákat do svých osidel pravidelného investování další ovečky. Nepřijde mi ale fér říkat jen půlku pravdy a očerňovat dlouhodobě fungující nástroje na zajištění na stáří. Konkrétně tím myslím penzijko, které na rozdíl od DIPu má jasnou historii a regulaci provizí a poplatků, ale hlavně nabízí i státní příspěvky, které DIP mít nebude. Navíc není ani pravda to, že by nově (jestli to někdy celé projde parlamentem a podepíše to prezident) měly být daňově uznatelné až příspěvky nad 1 700 Kč. To si autor nejspíš (omylem?) spletl s tím, že stát nově bude více přispívat těm, kteří si chtějí na spořit/investovat (dynamické fondy už investováním jsou!) na penzi v penzijních fondech více – optimální pro vyčerpání státní podpory (té, co DIP nemá) nově bude právě měsíční příspěvek 1 700 Kč. Celé je to samozřejmě na tom, komu co vyhovuje. Zapálenějšímu investorovi nemusí sedět omezenější výběr penzijních fondů, ale pro většinu je volba ze tří strategií s různou mírou rizikovosti/výnosnosti úplně dostačující. Je na každém, aby si vybral svou cestu k zajištění na stáří. Jen jsem se musela ozvat, protože nemám ráda skrytě tendenční sdělení.
      Kajak
      • Re: Klamavá reklama?
        06.10.2023 12:01

        Nesouhlasím. Zisky, které poskytuje soušasné penzijko jsou víceméně tragické. nepokrývají ani inflaci a to vsměs ani v klidných inflačních dobách. Zde se otevírají daleko výnosnější možnosti, pochopitelně riziko klesá v závislosti na čase. Stačí blbé ETF na SPX a podobně. Jinak se mýlíš, autor má pravdu...... současnosti se daňové zvýhodnění pojí s úložkou nad 1.000 Kč měsíčně, nově tato hranice vzroste na 1.700 Kč měsíčně. .....https://jakhospodaritspenezi.cz/novy-statni-prispevek-penzijka-bude-odmenovat-ty-kteri-neumi-pocitat-co-se-bude-menit-u-doplnkoveho-penzijniho-sporeni/
        Velkamedvědice
        •  
          06.10.2023 13:35

          Také nesouhlasím. Ano, kdo zůstal i po deseti letech od vzniku nového penzijka v transformovaných fondech, pro toho je inflace právem strašákem. Pokud si ale stejně jako já už dekádu měsíčně přispíváte do dynamického fondu doplňkového penzijního spoření, přispívá vám stát i zaměstnavatel, a navíc ušetříte na daních, potom si opravdu není na co stěžovat. :-)
          Kajak
          • Kajak
            06.10.2023 13:46

            Nezůstal sem u starého. Zhodnocení u Alianz bylo letos rekordní, téměř dvě procenta. o)) SPX min 7 procent ročně. Dělám na sebe, daně optimalizovat umím. K tomu zbytku, kdy ses mýlil a obvinil autora z klamu, ses nevyjádřil vůbec. Státní podpora je v době, kdy už máš našetřeno větší částku nezajímavá.. Mohu požádat o informaci, v jakém seš fondu a jak ti ročně zhnodnocuje, že seš tak spokojen? děkuji za reakci apřeji hezký den.
            Velkamedvědice
            • Re: Kajak
              06.10.2023 14:16

              Já mám Generali Penzijní fond (bývalá Česká pojištovna) Dynamický účastnický fond zhodnocení rok 2022 -11,32% zhodnocení od počátku fondu (myslím rok 2014) 36,97% Vyvážený účastnický fond zhodnocení rok 2022 -8,37zhodnocení od počátku fondu (myslím rok 2014) 20,50 Spořicí účastnický fond zhodnocení rok 2022 -4,50zhodnocení od počátku fondu (myslím rok 2014) 1,96 Povinný konzervativní fond zhodnocení rok 2022 1,93zhodnocení od počátku fondu (myslím rok 2014) 3,95 Tedy je vidět, že "investoři" se mohou dosta k rozumnému zhodnocení pokud zvolili Dynamický nebo vyvážený fond (tedy akcie a dluhopisy) Kdo ovšem zůstal ve spořícím nebo konzervativním nemá celkem nic. Výnos za těch 9 tel je značně ovlivněn posledním ztrátovým rokem. Ke zhodnocení samozřejmě nutno připočítat státní příspěvek, příspěvek zaměstnavatele a případně daňový odpočet. Tedy pro "laickou veřejnost" a bez starostí myslím dobrý ale lidé nevěří.
              _Buter
              • Buter
                06.10.2023 14:32

                Díky za reakci. To je alianz jinde. Jám teď střední hodnocení. Pokud sem se díval na staistiku čísel asi posledních pět let, byla to celkem mizérie. Sakumprásk ze státním příspěvkem tři až 4 procenta. ten státní příspěvek vzhledem k úsporám silně klesá, že. Když si to vezme třeba třicetiletý, dává dvojku, tak za pět let ti to vychází už ani ne dvě procenta z hlavy.
                Velkamedvědice
                • Velkamedvědice
                  06.10.2023 14:42

                  No a máš opravdu III. pilíř nemáš staré penzijko? Na internetu jsem našel hodnotu Dynamický ÚF 1,4308 Kč Vyvážený ÚF 1,2319 Kč
                  _Buter
                • Re: Buter
                  06.10.2023 14:34

                  https://www.fondee.cz/blog/vynosy-z-penzijka-srovnani.......ten dynamický zase nemá cenu, pokud už do důchodu máš třeba méně, jako pět let. Těm dynmickým prospívá ten téměř 15 letý býk s kratkodobou korekcí jako COVID.
                  Velkamedvědice
            • Re: Kajak
              06.10.2023 13:53

              To že ti přispívá zaměstnavatel je pochopitelně plus..
              Velkamedvědice
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data