Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dlouhodobé cykly nerovnosti v bohatství a investiční implikace

Dlouhodobé cykly nerovnosti v bohatství a investiční implikace

09.10.2023 17:23

I v Bridgewater Associates se věnují takovým tématům, jako je nerovnost v bohatství. Já tu zase občas zmiňuji, že do cen a valuací akcií je nyní zabudován docela slušný růst budoucích zisků. Do něj přitom nebude promlouvat jen růst příjmů v celé ekonomice, ale i to, jak velký podíl na nich budou mít zisky a jak velký odměny zaměstnanců. Což už je téma úzce související s onou (ne)rovností. Uvidíme u ní náběh na nový cyklus?

Bridgewater Associates v následujícím grafu ukazuje podíl na bohatství u nejbohatšího 0,1 % americké populace a u 90 % měřených zespodu. Zhruba do čtyřicátých let minulého století vidíme jeden cyklus, kdy se křivky prohodily. Pak nastal jeden velký půl-cyklus, kdy nejdříve rostl podíl 90 % a pak se začal cca od počátku osmdesátých let snižovat a naopak rostl podíl 0,1 %:

Dlouhodobé cykly nerovnosti v bohatství a investiční implikace
Zdroj: X

Právě posledních cca 40 bývá poměrně často zmiňováno v diskusích o nerovnosti v bohatství a také příjmech. Pokud se přitom v grafu zaměříme právě na toto období a odvozovali bychom z něj nějaké historické závislosti, dospěli bychom asi k tomu, že křivky ze současného extrému otočí směr. Tj., poroste podíl 90 % a klesne podíl 0,1 %. Což by sebou zřejmě neslo tlak na pokles podílu zisků a odměn „kapitálu“ a růst podílu mezd.

Graf má ale tu výhodu, že je skutečně dlouhodobý a ukazuje tak, že výchozím bodem v posledních 40 letech byl dost vysoký (z historického pohledu!) podíl 90 % a dost nízký podíl 0,1 %. Z velmi dlouhodobého pohledu jsme pak nyní spíše na pomyslném standardu, kdy mají obě skupiny cca 20 – 25 %. Můžeme to brát tak, že standard posledních 40 let je někde jinde, než posledních 100 let. A pokud by měly křivky k nějakému konvergovat, je dost rozdíl, ke kterému.

Nerozebírám zde, nakolik je „normální“, že 0,1 % má zhruba stejně, jako 90 %. A už vůbec ne to, jak případné anomálie řešit a jak je rozhodně neřešit. Pohled každého z nás se tu totiž bude dost odvíjet od toho, jak vůbec vnímáme fungování tohoto světa a „reality“. Směřuji zde čistě k tomu, že z hlediska dlouhé historie jsme nyní cca na onom pomyslném standardu, či průměru. Pokud by tu tedy fungovalo nějaké „vracení se k průměru“, nemusí být tlaky na pokles podílu zisků a odměn „kapitálu“ zdaleka tak velké, jako když bereme za relevantní posledních cca 40 let (dávám zde dost volné, ale přece jen podle mne znatelné rovnítko mezi těmito proměnnými a podílem 0,1 %).

Ona historie navíc také ukazuje, že křivky mají tendenci k oscilaci. Tedy nejen k vracení se k průměru, ale jeho znatelnému přestřelování. Pokud by se rýmy historie v tomto smyslu opakovaly, podíl 0,1 % by měl dokonce ještě růst a podíl 90 % klesat. Což je úplně opačný závěr, než k jakému bychom došli při pohledu na pouhých posledních 40 let (první odstavec pod grafem).

Číst historii včetně té vybrané v grafu lze nejedním způsobem a často je otázka, zda jde vůbec o produktivní cvičení. U tématu podílu zisků a mezd bychom místo toho mohli konkrétně hovořit o vlivu nových technologií, (de)globalizace, růstu tržní síly firem v některých odvětvích, atd. Obávám se ale, že závěry by byla podobně smíšené, jako ty výše uvedené. Jedno je tu ale zřejmé – historie říká dost rozdílné věci v závislosti na tom, jak daleko do ní hledíme. Což konec konců souvisí i s tématem předchozí úvahy – Maskované návraty k normálu.


Čtěte více:

Ne úplně krátká cesta
02.10.2023 17:55
Pomyslný konsenzus analytiků nyní hovoří o tom, že zisky společností o...
Hladké přistání. Ale na čem?
04.10.2023 15:38
Dění na akciovém trhu táhnou příběhy, které jsou v daný moment nejlepš...
Největší skok za posledních 5 tisíc let. Skoro.
03.10.2023 17:43
Po docela dlouhou řadu měsíců se znatelně odlišovalo to, co ohledně da...
Růstová dominance amerických trhů
05.10.2023 17:45
Pokud bychom předpokládali, že trhy jsou hodně efektivní, měli bychom ...
Maskované návraty k normálu
06.10.2023 17:29
O klesající peněžní nabídce v USA se už nějaký čas hovoří docela často...

Váš názor
  • více druhů změn
    09.10.2023 21:58

    Viděl bych v tom grafu více vlivů, které určují ten poměr. Za prvé je to nasazení počítačových technologií. Tedy prudký nárůst produktivity, který si přivlastnila vládnoucí vrstva (majitelé největších firem). Toto bude ještě výrazněji pokračovat, protože souboj běžného člověka ze střední vrstvy s nejmodernější umělou inteligencí v rukou firem není možné vybojovat ve prospěch lidí. Za druhé došlo k zavedení kultu peněz a zisku, kdy úspěšnost firmy (majitele) se hodnotí jen podle výše majetku a je správné (vysoce ceněné jako žádoucí vlastnost) udělat pro zisk všechno = ovlivnit vládu, média, lhát, zkreslovat údaje a pod. = změna morálního klimatu ve společnosti. Za třetí došlo k výbornému (pro hromadění peněz) nápadu a to zrušit vazbu měny a zlata (1971) a tím umožnit, že vládní výdaje nejsou placeny z příjmů, ale z rostoucích dluhů (nikdy nesplatitelných) = vláda tiskne obrovský objem nových peněz, které pak systém hromadí na účtech těch 0,1% populace. Nově (a to i u nás) to bude kombinované s tím, že střední vrstva bude "zmáčknutá" ve výdajích tak, že jejich příjem bude stačit pouze na přežití a pracující z nižší třídy ke stejné životní úrovni (= aby přežila) bude potřebovat dávky od státu (na energie, na bydlení, na vzdělání, na jízdné, na cokoliv / zase na dluh státního rozpočtu). Je to na lidech jaký bude další vývoj a jestli bude nutná násilná změna (po kolapsu USA??).
    pmx
  • Lobismus a nekonající antimonopolní úřady
    09.10.2023 19:12

    za otevírání pomyslných nůžek v příjmu jednotlivých vrstev stojí i prudký nárůst ovlivňování politiky (a zákonů) businessem (Matovič by řekl, že 'mafií'... viz Penta a Sulík )---- Antimonopolní úřady byly během posledních 30 let v mnoha zemích a mnoha případech velmi benevolentní (!) a dovolily vznik obřích firem, bank a pojišťoven ("too big to fail"), které nyní vlastně už ovládají samotné politiky. A to při souběžném vyhýbání se placení férové sazby daní - viz'big Techs': Alphabet, Apple, Meta, Alphabet, atd., které hustě využívaly a některé z nich stále ještě využívají různá daňová schémata - k placení mimořádně nízké efektivní sazby daně z příjmu ) ------ A to vše za asistence armády lobbistů na obou stranách Atlantiku...). Už jen čísla o tom, kolik milionů utratí na lobbing - například. Americké farmaceutické firmy utratily jen v jednom roce 2021 více než 356 milionů. USD (!!)---- https://www.investopedia.com/investing/which-industry-spends-most-lobbying-antm-so/ ..... https://corporateeurope.org/en/2021/08/lobby-network-big-techs-web-influence-eu ........ https://corporateeurope.org/en/2021/05/big-pharmas-lobbying-firepower-brussels-least-eu36-million-year-and-likely-far-more ........ A celkově - nárůst lobbistických výdajů stoupl od r.2000 do r.2022 jen v USA z hodnoty ca. 1,5 miliardy až na hodnotu 4,1 miliardy (!!) ročních výdajů https://www.statista.com/statistics/257337/total-lobbying-spending-in-the-us/
    SFX
  •  
    09.10.2023 18:55

    z grafu lze vyčíst, že v Americe (a nejen tam) dochází k postupnému ochuzování (již od začátku 90.let) nejen nižších, ale i středních (!) vrstev -= takříkajíc pomalá Destrukce střední třídy. To samozřejmě už má své neblahé důsledky – výrazný nárůst populismu (Trumpismus) i stále větší příklon k různým radikálnejším ideologiím. ... stále více se to v mnohých zemích (viď výsledky voleb: Maďarsko, Itálie, Bavorsko, Polsko ?) začíná podobat situaci před necelými 100 lety..
    SFX
    •  
      09.10.2023 19:17

      Oprava: _stále více se to v mnoha zemích__
      SFX
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data