Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: 80/20 místo 60/40 a na trzích silné poslední čtvrtletí roku?

Perly týdne: 80/20 místo 60/40 a na trzích silné poslední čtvrtletí roku?

27.10.2023 14:35
Autor: Redakce, Patria.cz

Růst výnosů vládních dluhopisů sebou mimo jiné opět přináší úvahy o relevanci portfolií složených z 60 % z akcií a ze 40 % z dluhopisů a také jejich alternativ. Tématu se mimo jiné věnují v JPMorgan Global Wealth Management a v BofA, Kevin Dreyer z Gabelli Funds zase hovoří o tom, kde jsou na akciích příležitosti mimo skupinu velkých technologií. Populární 4Q, příležitosti mimo megatechnologie a tedy 60/40 nebo 80/20?

Populární Q4: Goldman Sachs následujícím obrázkem připomíná, že historicky je poslední čtvrtletí roku z hlediska návratnosti akciového trhu zdaleka nejsilnější. Opak platí o čtvrtletí třetím – medián jeho návratnosti je na 2 %, zatímco u posledního je to 6,1 %. V 80 % případů přitom byla návratnost v této době pozitivní, zatímco ve čtvrtletí třetím šlo jen o necelých 65 % případů:

perly1
Zdroj: X


Příležitosti mimo oblast megatechnologií: Kevin Dreyer z Gabelli Funds odpovídal na CNBC na dotaz týkající se investičních příležitostí, které leží mimo oblast velkých technologických firem. Obecně se dá říci, že valuační násobky zbytku trhu jsou „rozumné“, nejnižší pak nacházíme u menších společností. Podle investora jsou také nyní dobrou alternativou k akciím dluhopisy.

Dreyer ohledně akcií míní, že v současném prostředí je dobré se zaměřovat na společnosti, které mají schopnost udržet ceny na úrovních odpovídajících inflaci. Jako příklad zajímavé akcie uvedl Atlanta Braves Holdings. Na otázku, kdy jeho fondy naposledy kupovaly akcie, pak investor odpověděl, že je kupují neustále a hledají příležitosti po celém světě. Současné prostředí vysoké volatility pak využívají k výhodným nákupům, „volatilita jim slouží.“

Gabelli Funds se drží tzv. Bottom up strategie – analyzují jednotlivé firmy a postupují „zdola“, na rozdíl od investičních firem, které začínají u makroekonomického vývoje. Dreyer ale i přesto k vývoji v celé ekonomice uvedl, že se pravděpodobně nacházíme v prostředí, kdy budou sazby po delší dobu na vyšších úrovních. Inflace podle něj klesá, ale proti tomuto trendu působí faktory, jako jsou stávky. Celkově tak stále panuje prostředí, v němž by si měly vést lépe firmy se zmíněnou schopností hýbat s prodejními cenami směrem nahoru. Jde zároveň o prostředí, kde dluhopisy představují významnou „konkurenci pro akcie“.

Investor v rozhovoru hovořil i o společnosti Bellring Brands, která na rozdíl od řady jiných potravinářských firem dosahuje rychlého růstu. K tomu má možnost zvyšovat své marže a byla by zajímavá i jako strategický cíl pro velkou společnost z odvětví. Vyšší sazby by se negativně projevily i na ní, ale podle investora nic nezmění na jejím podnikání a jeho atraktivitě.

Gabelli Funds má významné investice i ve společnostech Deere a CAT. Dreyer k tomu řekl, že za těmito investicemi stojí dlouhodobá investiční teze spojená s výhledem pro zemědělství, rostoucí globální populaci a podobnými faktory. Krátkodobě ale na tyto akcie doléhají vyšší sazby, protože zvyšují náklad financování u nákupu strojů těchto společností.


60/40 nebo dokonce 80/20: AJ Oden z JPMorgan Global Wealth Management hovořil na CNBC o tom, že portfolio 60/40 je nyní tak atraktivní jako nikdy v minulosti a podle něj je čas posunout se směrem k aktivům s delší durací. Hladké přistání amerického hospodářství je podle experta stále ve hře. K atraktivitě portfolií složených z 60 % z akcií a ze 40 % z dluhopisů pak ještě dodal, že nyní může být dobrý čas na vstup u obou skupin aktiv.

Bank of America se věnuje dlouhodobé návratnosti portfolia složeného z 80 % z akcií a z 20 % z dluhopisů a portfolia s obrácenými poměry. Dochází k závěru, že agresivní portfolio je z hlediska návratnosti lepší a dokumentuje to následujícím grafem s vývojem tříleté návratnosti. Ta se nyní u konzervativního portfolia dokonce dostává do záporných hodnot a vyšší než u portfolia druhého byla po delší dobu pouze v době prudkých korekcí akciového trhu:

perly2
Zdroj: X

Druhý graf od BofA se zaměřuje na korelaci mezi akciovým a dluhopisovým trhem. Vyznačena jsou dvě rozdílná období, kdy v prvním byla plovoucí dvouletá korelace mezi těmito aktivy po většinu času pozitivní, ve druhém negativní. Právě druhé období je podle banky ukázkou toho, že dluhopisy mohou fungovat jako zajištění proti výkyvům na akciovém trhu a vyznačuje se nízkými inflačními tlaky. Na konci grafu je pak znát opětovné překlopení do pozitivní korelace korespondující s tím, jak se zvedla inflace:



perly3
Zdroj: X

 
 
 

Čtěte více:

Perly týdne: Která aktiva jsou nastavena na tvrdé, měkké a na žádné přistání?
22.09.2023 12:49
Goldman Sachs predikuje růst akcií v USA, Evropě i Asii, k tomu oslabu...
Perly týdne: Auta od umělé inteligence a v ekonomice návrat ke starému normálu
29.09.2023 15:18
Yahoo Finance poukazuje na to, že umělá inteligence už navrhuje automo...
Perly týdne: Čína v exportu aut předhání Německo a velké technologické firmy požadují po vládě regulaci umělé inteligence
06.10.2023 12:59
Čína se během relativně krátké doby dostala v expertech automobilů pře...
Perly týdne: Globální kvantitativní utahování v plném proudu, vyšší sazby po delší dobu a nezájem o elektromobily
13.10.2023 11:59
Yahoo Finance informuje o svém novém průzkumu, podle kterého 57 % dotá...
Perly týdne: Silný dolar a velké technologie, odtržené valuace a u Tesly na krátkodobých číslech nezáleží?
20.10.2023 15:21
Tesla mohla zklamat svými posledními čtvrtletními výsledky, ale někteř...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data