Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: ČNB ponechala sazby beze změny, v prosinci čekáme “jen” -25bps

Rozbřesk: ČNB ponechala sazby beze změny, v prosinci čekáme “jen” -25bps

03.11.2023 10:03
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Centrální banka ponechala v souladu s našimi očekáváními úrokovou sazbu beze změny na úrovni 7,00 %. Pro toto rozhodnutí hlasovalo 5 členů bankovní rady, zatímco 2 členové se vyjádřili pro pokles o 25bps. Většina trhu počítala s poklesem sazby o 25bps, a i proto česká koruna v reakci na rozhodnutí posílila o více než 15 haléřů. Navíc tisková konference se nesla opět na jestřábí vlně a nově tak počítáme s prvním poklesem sazeb v prosinci pouze o 25bps na 6,75 % (původně -50bps). Rizika jsou přitom podle nás vychýlena spíše směrem k pozdějšímu startu uvolňování měnové politiky.

Nová prognóza ČNB počítá se slabším růstem ekonomiky, a to jak v tomto roce (-0,4 % namísto +0,1 %), tak zejména v roce příštím (+1,2 % namísto +2,3 %). Je zajímavé, že i při takto slabém hospodářském růstu prognóza neindikuje rychlejší pokles sazeb (než předpokládala v létě). Je to pravděpodobně proto, že se centrální bance slabší hospodářský výkon nepropisuje do situace na trhu práce ani do inflačních tlaků (ty jsou naopak pro rok 2024 a 2025 kosmeticky vyšší).

Navíc Aleš Michl na tiskové konferenci mluvil o tom, že vzhledem k prognóze jednoznačně převažují pro-inflační rizika. Tím hlavním rizikem jsou neukotvená inflační očekávání, která podle bankovní rady zvyšují pravděpodobnost silnějších mzdových požadavků pro příští rok a také silnějšího lednového efektu přecenění. V obou oblastech může mít bankovní rada více jasno již na prosincovém zasedání - budeme znát dynamiku mezd za třetí kvartál a současně budou na stole i předstihové indikátory ukazující na sílu efektu lednového přecenění (ceny permanentek, předplatných…).

Proto předpokládáme, že úrokové sazby začnou v prosinci pozvolna klesat (-25bps na 6,75 %) a zatím neměníme náš výhled pro konec roku 2024 (4 %). Rizika jsou ovšem při stávajícím rozložení sil vychýlena směrem k pozdějšímu startu snižování úrokových sazeb. Vedle dynamiky mezd a detailní struktury HDP rozhodnou o výsledku prosincového zasedání ČNB také inflační čísla za říjen a listopad (zejména momentum jádrové inflace a inflace služeb).

*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna po zasedání ČNB posílila přibližně o 15 haléřů a usídlila se v blízkosti 24,50 EUR/CZK. Relativně jestřábí tiskovou konferenci dnes doprovodí detaily z poslední prognózy ČNB na setkání s analytiky a pokud se ponesou v podobném duchu, může si koruna pozitivní náladu udržet. Zvlášť, pokud (jak očekáváme) po dnešních payrolls na globálních trzích bude dál lehce slábnout americký dolar.

Eurodolar
Další slabá americká data - tentokrát týdenní žádosti o podporu - prodloužily propad dolarových sazeb, což se podepsalo i na eurodolaru, který setrvává nad úrovní 1,06. Nárůst týdenních žádostí o podporu v USA pak nevěstí nic dobrého před oficiálními statistikami z trhu práce za měsíc říjen. Očekáváme jen slabý přírůstek nových pracovních míst (náš odhad leží jen mírně nad 100 tisíci), který bude navíc negativně ovlivněn stávkou v hlavních amerických automobilkách, jež zde minulý měsíc kulminovala. Pokud se náš pesimistický odhad naplní, tak by se mohl eurodolar posunout vzhůru.

Akcie

Po středečním zasedání FEDu pokračovaly včera zámořské trhy v dobré náladě v růstu. Akciím se dařilo prakticky na všech frontách. Index S&P 500 narostl o 1,8 %. Nejvíce se dařilo energetice (+3,1 %), nejméně si připsaly komunikace s 0,9 % zisku. Výrazně včera zaostaly akcie dřívější hvězdy koronové krize Moderny, které po slabším prezentovaném výhledu ztratily 6,5 %. Intradenně se ale pohybovaly i na -18 %. Na opačné straně spektra se pohyboval technologický Palantir, který překvapil výraznější ziskovostí a posílil o 20,6 %. Dařilo se i online platebnímu portálu Paypal, který ukázal stabilizaci byznysu a 6,6% nárůst. Síť kaváren Starbucks taktéž představila solidní sadu čísel podpořenou optimistickým výhledem a zaznamenala největší denní nárůst za více než jeden rok, konkrétně o 9,5 %.

 
 

Čtěte více:

Rozbřesk: Vypadá to, že Fed již má již v tomto cyklu hotovo: Odstartuje ČNB dnes cyklus snižování sazeb?
02.11.2023 9:06
Americká centrální banka už podruhé v řadě ponechala oficiální úrokové...
ČNB v listopadu ještě vyčkává, reposazba zůstává na 7,00 procenta. Nová prognóza zhoršila výhled ekonomiky
02.11.2023 14:41
Bankovní rada České národní banky na měnovém jednání 2. listopadu pone...
ČNB ponechala sazby beze změny, jestřábí komentáře signalizují nejistý prosinec
02.11.2023 17:00
Centrální banka ponechala v souladu s našimi očekáváními úrokovou sazb...
Komerční banka navzdory klesajícím úrokovým výnosům překonala odhady, pomohlo rozpouštění rezerv
03.11.2023 8:24
Komerční banka v pátek oznámila nižší meziročně čistý zisk za třetí čt...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
11.05.2024
14:26Evropští obchodníci s plynem nakupují opce kvůli obavám z dodávek v zimě
8:29Víkendář: Kde budou akcie na konci letošního roku?
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data