Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Důvěra spotřebitelů v listopadu klesla, podnikatelé jsou mírně optimističtější

Důvěra spotřebitelů v listopadu klesla, podnikatelé jsou mírně optimističtější

24.11.2023 10:07
Autor: ČTK

Důvěra v českou ekonomiku v listopadu podruhé za sebou stoupla. Souhrnný indikátor důvěry vzrostl meziměsíčně o 0,3 bodu na 93,1 bodu při rozdílném vývoji jeho složek. Zatímco důvěra podnikatelů mírně stoupla, zejména díky většímu optimismu ve stavebnictví, mezi spotřebiteli naopak klesla. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Celkový indikátor důvěry podnikatelů v listopadu vzrostl na hodnotu 93,5 bodu z říjnových 92,8 bodu. Nejvýrazněji, o 6,6 bodu, stoupla důvěra ve stavebnictví. O 1,3 bodu vzrostla ve vybraných službách a o 0,2 bodu v obchodě. Naproti tomu pokles důvěry o 0,3 bodu zaznamenali statistici v průmyslu.

"Důvěra podnikatelů v ekonomiku se v průběhu celého roku drží pod svým dlouhodobým průměrem a jinak tomu nebylo ani v listopadu. Určitou výjimkou ve srovnání s ostatními odvětvími je stavebnictví, kde byla důvěra převážnou část roku nad svým dlouhodobým průměrem a navíc v listopadu se meziměsíčně výrazněji zvýšila. Přesto ani podnikatelé ve stavebnictví nedůvěřují ekonomice více než ve stejném období loňského roku," uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

Důvěra spotřebitelů v českou ekonomiku se v listopadu meziměsíčně snížila o dva body na 90,7 bodu. "Z výsledků průzkumu vyplývá, že ve srovnání s předchozími dvanácti měsíci domácnosti negativně hodnotí zejména svou současnou ekonomickou situaci a panují i určité obavy z jejího dalšího zhoršování," zhodnotila výsledek Anastasija Nejasova z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Počet respondentů očekávajících v následujících 12 měsících zhoršení celkové ekonomické situace v Česku se v listopadu meziměsíčně téměř nezměnil. Počet domácností hodnotících současnou finanční situaci hůře se ve srovnání s předchozími 12 měsíci zvýšil, stejně tak vzrostl počet respondentů očekávajících její zhoršení v příštích 12 měsících. Mírně proti říjnu narostl i podíl spotřebitelů, kteří se domnívají, že současná doba není vhodná k pořizování velkých nákupů.

Nálada v ekonomice i přes mírný růst indexu zůstává spíše pesimistická, řekl ČTK Daniel Janeček ze strategického poradenství společnosti PwC ČR. Ukazatel sentimentu je podle něj nejen pod loňskou úrovní, ale stále hluboko pod průměrem období hospodářského růstu mezi 2015 až 2019. Přetrvávající relativně vysoká inflace, pokles HDP v ČR i nepříznivý vývoj v zahraničí jsou podle něj z hlavních faktorů, které za touto situací stojí.

Domácnosti zřejmě propadají nejistotám ohledně vývoje cen energií, což se projevilo v pesimismu ohledně jejich finanční situace a v nárůstu cenových očekávání, uvedl analytik Generali Investments Radomír Jáč. V průmyslu se podle něj zřejmě projevuje i nadále slabá situace v tomto sektoru napříč Evropou. Nepříznivé z pohledu České národní banky je obnovení očekávání růstu cen zejména ve službách, které pokrývá horizont začátku příštího roku, doplnil ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.


Čtěte více:

Už dnes od 15:00 online konference Kam pro výnosy při padajících sazbách + extra téma Dlouhodobý investiční produkt
29.11.2023 13:05
Dlouhé období boje s inflací a vysokých úrokových sazeb je u konce ...
Wall Street se rozjede po Dni díkůvzdání. Evropa využila její oddech k 9týdenním maximům
24.11.2023 8:56
Evropské akcie ukazují vlažný vstup do poslední obchodní seance týdne ...
Rozbřesk: Nálada v evropském průmyslu se lehce vylepšuje... ale?
24.11.2023 9:09
Nálada v německé ekonomice se podle indexu nákupních manažerů v listop...

Váš názor
  •  
    25.11.2023 20:44

    jj, investice firmy zcela zastavily jen se udržuje status quo; odborné profese nejsou poptávány (vyjma přirozeného odchodu do důchodu výměnou kus za kus, s platem juniora namísto seniora..); kromě personální strany věci dobíhají technologické investice a nové jsou u ledu tzn. nadále ochlazení; spotřebitel ŠETŘÍ a kontroluje své výdaje víc než kdy dřív i 2008 bylo v tomto ohledu lépe; 2024 v Evropě může zachránit snad jen euforie z příměří RU-UA, což vzhledem k volbám nelze čekat dřív než 2.Q anebo velké překvapení
    Mudr.c
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y