Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kdysi krizí zmítaná periferie Evropy se stává miláčkem dluhopisového trhu

Kdysi krizí zmítaná periferie Evropy se stává miláčkem dluhopisového trhu

28.11.2023 11:04
Autor: Redakce, Patria.cz

Pozoruhodný zvrat rolí probíhá v rámci celé eurozóny jen něco málo přes deset let poté, co řada fiskálních krizí téměř rozbila jednotnou měnu. Tehdy to byly takzvané periferní země Portugalsko, Itálie, Irsko, Řecko a Španělsko, které se po obrovském zadlužení dostaly do nemilosti investorů. Nyní jsou to ale jádrové země, Německo a Francie, které musí stále častěji vysvětlovat své kroky v souvislosti s rozpočtovými krizemi a fiskálními plány, které narážejí na limity Evropské unie.

Ačkoli opakování turbulencí z roku 2012 nehrozí, nové fiskální prostředí již změnilo chování investorů. Ti se přiklánějí k periferním státním dluhopisům bloku namísto tradičně bezpečnějších dluhopisů a počítají s lepšími výnosy, protože situace se mění.

JPMorgan Asset Management se zaměřila na španělské dluhopisy, společnost Neuberger Berman pak upřednostňuje cenné papíry Portugalska a Řecka. Goldman Sachs a Societe Generale předpovídají, že části evropské periferie budou i v příštím roce dosahovat lepších výsledků.

jjj  

Zdroj: Bloomberg

Commerzbank tvrdí, že staré zkratky pro jednotlivé země jsou již zastaralé. To by znamenalo konec nejen "jádra" a "periferie", ale i hanlivé zkratky PIIGS, která vznikla během dluhové krize, kdy některé země potřebovaly obrovskou finanční pomoc.

Tento posun poněkud zapadl v souvislosti s širšími problémy na globálních trzích s dluhopisy. V době, kdy se prudký výprodej přenesl z amerických státních dluhopisů na evropské státní dluhopisy, menší emitenti, jako je Portugalsko, Irsko a Řecko, porazili své vrstevníky a prémie vyplácená oproti větším protějškům, jako je Německo, se snížila. Výnosy desetiletých dluhopisů Portugalska se letos snížily o téměř 40 bazických bodů, výnosy dluhopisů Řecka o dvojnásobek.

Německo mezitím postihla řada špatných zpráv. Podle prognóz se jeho ekonomika v letošním roce sníží a výhled dále zhoršila rozpočtová krize. Sousední Francie dostala výtku od Evropské komise, která jí nařídila omezit výdaje, aby splnila fiskální pravidla bloku.

"Velká část evropského pesimismu skutečně pramení z vývoje německé ekonomiky," řekl Robert Dishner, hlavní portfolio manažer společnosti Neuberger Berman. "Ve skutečnosti jsou to periferní ekonomiky, které se drží lépe než jádro."

Pozitivní pohled přišel spolu se zvýšením ratingů. V posledních týdnech byl u agentury Moody's Investors Service zvýšen rating Portugalska a u agentury S&P Global Ratings byl rating Řecka zvýšen do investičního stupně. Dokonce i Itálii, která je dlouholetým příkladem nezodpovědných fiskálních plánů v Evropě, se tento měsíc dostalo zlepšení, když agentura Moody's zrušila negativní výhled a odvrátila tak hrozbu zisk nálepky "junk".

"Menší země eurozóny výrazně zlepšily své fiskální ukazatele a jejich pozitivní vyhlídky se odrazily na trzích s evropskými vládními dluhopisy," uvedl Sean Kou, stratég pro sazby ve společnosti SocGen. "Rozdílná dynamika by měla pokračovat jak v ratingu, tak v tržním oceňování."

Existují i další faktory, které přitahují investory k periferním dluhopisům. Goldman Sachs poukazuje na to, že míra růstu ve Španělsku, Portugalsku a Řecku podpoří jejich dluhopisy v příštím roce, a to vedle skromnější úrovně čistých emisí nového dluhu. Podle Goldman Sachs z těchto tří zemí v roce 2024 pochází přibližně 50 miliard eur ve srovnání s téměř čtyřnásobkem z Francie a Německa. Španělsko tento měsíc prodalo tří- a devítiměsíční dluhopisy s nižšími výnosy, než jaké v okamžiku aukce platily ekvivalentní německé dluhopisy.

lll 

Zdroj: Bloomberg

Nedávná riziková historie stále ponechává periferní dluhopisy na pospas výkyvům globálního rizikového apetitu. Evropská centrální banka, jejíž nákupy dluhopisů pomohly udržet spready na uzdě, zavedla novou pojistku - Transmission Protection Instrument - pro případ ukončení svých současných programů. Pro Dishnera by však jakýkoli výprodej představoval atraktivní vstupní bod pro zvýšení expozice na portugalském, řeckém a španělském dluhovém trhu. "Historické korelace by mohly způsobit, že rozšíření spreadů kontaminuje další trhy," řekl. "Využili bychom toho jako příležitosti k přidání větší expozice v těch zemích, kde se nám líbí fundamenty."

Společnost JPMorgan Asset Management, která má ve svých portfoliích nadvážen španělský vládní dluh, tvrdí, že periferní dluhopisy jsou méně ohroženy výrazným rozšířením prémie oproti jádrovým papírům, než tomu bylo dříve. Španělský spread vůči německému se zužuje i při nedávné nejistotě ohledně sestavení nové vlády.

Úsporná opatření

Mnohé periferní země zaplatily vysokou cenu ve snaze zlepšit svou fiskální pozici a zavedly léta úsporných opatření, která výrazně snížila výdaje na veřejné služby. Ačkoli agresivní výdajové limity zůstávají kontroverzní, díky tomuto úsilí se země včetně Portugalska, Irska a Řecka dostaly na cestu k dosažení primárních přebytků v příštím roce - kladného salda bez započtení úrokových nákladů - zatímco Francie a Belgie směřují k největším deficitům.

V zemích, jako je Řecko, však mají investoři menší příležitost nakupovat státní dluhopisy, protože velkou část dluhu stále vlastní oficiální věřitelé. Podle agentury S&P Řecko těží z toho, že Evropský mechanismus stability financuje 76 % jeho dluhu.

"Mnoho z těchto zemí od evropské dluhové krize reformovalo svou fiskální situaci do té míry, že již příliš nevynášejí," uvedla Idanna Appio, portfolio manažerka společnosti First Eagle Investments. "Můžete rovnou vlastnit franciouzský dluhopis a využít větší likviditu."

xxx  

Zdroj: Bloomberg

Podle Commerzbank však kombinace agresivního utahování měnové politiky ECB a různé citlivosti na válku na Ukrajině nakonec změnila základní dynamiku na evropských trzích vládních dluhopisů. "Trhy se oprostily od tradičního členění zemí do skupin," uvedl Michael Leister, vedoucí oddělení strategie úrokových sazeb v Commerzbank. "Fundamenty již neospravedlňují dlouho zavedené dělení na jádro, polojádro a periferii."

Zdroj: Bloomberg

 
 

Čtěte více:

Lagardeová: ECB ještě několik čtvrtletí nebude snižovat sazby
10.11.2023 15:54
Evropská centrální banka (ECB) ještě přinejmenším několik čtvrtletí ne...
Evropská komise zhoršila odhad růstu ekonomiky EU, od Česka čeká pokles o 0,4 procenta
15.11.2023 11:31
Evropská komise (EK) zhoršila odhad růstu ekonomiky EU na letošní rok ...
Wildersův triumf zatřásl nizozemskou politikou, může ovlivnit EU, píší média
23.11.2023 10:55
Za politické zemětřesení označují média v západní Evropě jasné vítězst...
Komentář Invesca: Trh se raduje z nejnovějších zpráv o inflaci z USA, Eurozóny a Velké Británie
23.11.2023 13:13
Zprávy o inflaci z USA, eurozóny a Velké Británie z minulého týdne byl...
Životní úroveň v ČR se snížila z 92 na 91 % EU, je na úrovni Slovinska
27.11.2023 11:11
Životní úroveň v Česku se loni vůči evropskému průměru mírně snížila. ...
Týdenní výhled: Nová data se dál sledují optikou úrokových sazeb
27.11.2023 13:16
Listopadová jízda akciových trhů trochu ztrácí na tempu, ale pokračuje...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data