Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nejlepší měsíc pro dluhopisy od osmdesátých let nastartoval rally na všem

Nejlepší měsíc pro dluhopisy od osmdesátých let nastartoval rally na všem

30.11.2023 13:23
Autor: Redakce, Patria.cz

V roce, kdy se na americkém trhu s dluhopisy příliš nedařilo, se listopad stal měsícem rekordů. Investoři horečně vyháněli ceny státních dluhopisů a hypotečního dluho vzhůru, což vyvolalo nejlepší měsíc od 80. let a podnítilo mohutnou rallye na všech trzích, od akcií přes úvěry až po rozvíjející se trhy. Velké zisky zaznamenaly dokonce i obskurní kryptoměny, tedy druh spekulativních, mimořádně rizikových aktiv, která měla problémy, když výnosy prudce rostly.

Pro investory do dluhopisů, kteří se připravovali na možný bezprecedentní třetí ztrátový rok v řadě, byla rallye zoufale potřebná. Agregátní index Bloomberg US Aggregate tento měsíc povyskočil o 4,9 %, když výnos desetiletého dluhopisu, který je referenčním ukazatelem pro vše od úvěrů na bydlení až po podnikový dluh, klesl o více než 0,65 procentního bodu na 4,26 %.

Zda se rally protáhne i do prosince a poté do roku 2024, závisí na tom, zda hlavní síly, které za ní stojí - známky toho, že ekonomika a inflace zpomalují a že Federální rezervní systém skončil se zvyšováním úrokových sazeb - budou pokračovat.

Ochlazení údajů o zaměstnanosti a měkké údaje o indexu spotřebitelských cen se v listopadu ukázaly jako příznivé pro dluhopisy, zatímco holubičí komentáře předsedy Fedu Jeroma Powella guvernérovi Christopheru Wallerovi dodaly palivo k dalšímu růstu. "V poslední době dostáváme ekonomické údaje, které posilují myšlenku perfektního zpomalení," uvedla Rebecca Pattersonová, bývalá hlavní investiční stratég Bridgewater Associates. "Inflace se snižuje a zároveň nepřiměřeně nenarušuje růst."

1

Známky takzvaného měkkého přistání americké a globální ekonomiky a klesající výpůjční náklady způsobily, že index MSCI World tento měsíc vzrostl o 8,9 %, zatímco akcie rozvíjejících se trhů si připsaly 7,4 %. Index Bloomberg Galaxy Crypto, který měří výkonnost největších digitálních měn, si polepšil o 18 %.

V oblasti úvěrů vzrostly ceny amerických junk dluhopisů o více než 4 %, což je nejvíce od července 2022. Investoři vložili do burzovně obchodovaných fondů sledujících tuto třídu aktiv rekordních 11,9 miliardy USD, což je podle údajů agentury Bloomberg nejvíce v historii. "Je tu trochu strach z toho, že něco promeškáme," řekl Ed Al-Hussainy, stratég pro úrokové sazby ve společnosti Columbia Threadneedle Investment. "Najednou se pětiprocentní výnosy desetiletých státních dluhopisů staly vzdálenou vzpomínkou."

V souvislosti s řadou měkkých údajů a holubičími slovy FEDu se očekávání ohledně snížení úrokových sazeb v USA posouvají v čase dopředu. Podle údajů agentury Bloomberg obchodníci nyní počítají s uvolněním úrokové politiky v rok 2024 o přibližně 1,15 procentního bodu, přičemž první snížení se nyní očekává již na květnovém zasedání centrální banky. Miliardář Bill Ackman nedávno uvedl, že očekává, že Fed bude jednat ještě dříve, a řekl, že snížení by mohlo přijít v prvním čtvrtletí.

Podle pozorovatelů trhu by takový rychlý obrat mohl vyvolat záplavu zavírání krátkých pozic. Podle Vineera Bhansaliho, zakladatele společnosti LongTail Alpha, která se zabývá správou aktiv, je vzhledem k rozsahu listopadového růstu pravděpodobné, že dlouholetí medvědi, jako jsou poradci pro obchodování s komoditami, již zamířili k odchodu ze svých pozic.

"Tyto typy masivních pohybů lze skutečně připsat pouze změnám ve striktuře trřních pozic," uvedl Bhansali a dodal, že je připraven na to, že výnosová křivka bude strmější. "Vidím růst dvouletých dluhopisů o 50 až 100 bazických bodů, pokud k tomuto obratu Fedu skutečně dojde. A pokud se tak nestane relativně brzy, pak se desetileté výnosy vrátí do pásma 4,5 až 5 %."

2

Výnosy nad 5 % minulý měsíc přesvědčily aktivní správce dluhopisů mimo jiné ve společnostech Pacific Investment Management, Doubleline Capital, Capital Group a Columbia Threadneedle, aby nakoupili dluhopisy s delší splatností. Průzkum mezi klienty společnosti JPMorgan z tohoto týdne ukázal, že aktivní investoři tyto sázky jen dále navyšují, přičemž takzvané čisté dlouhé pozice vzrostly na rekordních 78 %.

Mezi největšími vítězi je fond Western Asset Management Core Plus Bond, který za poslední měsíc posílil o 6 %, čímž překonal 98 % ostatních fondů a posunul tento fond s 22 miliardami dolarů zpět do kladných čísel za celý rok. Manažer portfolia Mark Lindbloom připustil, že příliš brzy očekávali konec zpřísňování politiky Fedu a nižší inflaci, a poznamenal, že "přenastavení v posledním roce a půl bylo velmi bolestivé". Podle něj společnost Western Asset přesunula větší část své expozice vůči sazbám z dlouhého konce do dvouletého a pětiletého sektoru, přičemž zůstala nadvážena vůči hypotékám.

"Za posledních 25 let prošel Fed pěti cykly zpřísňování, a když se dostane k tomu poslednímu zpřísnění, vidíme výrazný růst dvouletých a pětiletých dluhopisů," řekl Lindbloom.

Zdroj: Bloomberg

 
 

Čtěte více:

Zisky a marže směrem k novým historickým rekordům?
29.11.2023 17:13
U zisků, respektive marží obchodovaných firem už hodně dlouho nefunguj...
Microsoft míří do správní rady OpenAI, sněmovna schválila rozpočet na 2024. Evropa nerozhodná
30.11.2023 8:54
Evropské akciové trhy zahájí čtvrteční obchodování smíšeně, zatímco pa...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data