Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Inflace podle očekávání zvolnila, klíčový bude leden a efekt přecenění. Dveře pro první lehký pokles sazeb v prosinci jsou otevřené

Rozbřesk: Inflace podle očekávání zvolnila, klíčový bude leden a efekt přecenění. Dveře pro první lehký pokles sazeb v prosinci jsou otevřené

12.12.2023 9:05
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Ceny v souladu s naším očekáváním v listopadu meziměsíčně vzrostly jen kosmeticky (+0,1 %), což vedlo ke zvolnění meziroční dynamiky inflace z 8,5 % na 7,3 %. Co nás překvapí při pohledu do struktury inflace? 

Překvapil rychlejší nárůst cen elektrické energie (+1,6 %), který je pravděpodobně dán koncem delších fixací u některých klientů (k velkým změnám tarifů v listopadu totiž nedocházelo). Na druhou stranu o něco výrazněji meziměsíčně zlevnily ceny potravin a nealkoholických nápojů (-0,4 %). Vývoj je však značně nerovnoměrný - zlevňující maso a vejce versus zdražující zelenina a sýry. A o něco výrazněji také poklesly ceny pohonných hmot (-3,4 % meziměsíčně).

Z pohledu ČNB zůstává klíčové sledovat momentum jádrové inflace. V tomto ohledu je bezesporu pozitivní sledovat pokračující slábnutí tlaků v sekci kultura a rekreace a o něco mírnější růst nájemného a cen v pohostinství a hoteliérství. Naopak trochu znepokojující je opětovný růst imputovaného nájemného, které má v jádrové inflaci poměrně vysokou váhu. Celkově se však i v listopadových číslech potvrzuje předpoklad prognózy ČNB o postupném odeznívání jádrových inflačních tlaků. Dveře pro první mírný pokles sazeb v prosinci jsou podle nás otevřené. 

Prosincové zasedání ovšem i tak zůstává velmi nejisté - opatrnější členové bankovní rady mohou mít obavy z kombinace vysokých inflačních očekávání (v podnikovém sektoru) a silnějšího efektu lednového přecenění.V tomto kontextu některé z posledních zpráv skutečně nevyznívají úplně optimisticky. Jde zejména o lednový pohyb cen potravin, kde z výsledků jednání mezi vládou a maloobchodními řetězci vyplynulo, že nehledě na pokles DPH budou maloobchodní řetězce značnou část potravin od ledna zdražovat (zejména mléčné výrobky a zeleninu). I proto jsme revidovali náš odhad lednové inflace (leden 2024) směrem vzhůru - aktuálně na +2,1 % meziměsíčně a 3,3 % meziročně. V důsledku toho jsme posunuli vzhůru i náš odhad inflace pro celý rok 2024 na 2,9 % (ČNB odhaduje v listopadové prognóze 2,6 %).

Z pohledu ČNB je vidina lednového zdražení potravin a energií (pro část domácností) bezesporu nepříjemná, pokud se ovšem tentokrát neodrazí ve výraznějším zdražování v jádrových segmentech spotřebitelského koše v čele se službami, prostor pro nižší úrokové sazby se bude v příštím roce otevírat tak jako tak. Navíc některé předstihové indikátory zatím ukazují, že lednový nárůst cen ve službách tak výrazný být nemusí. Jedná se například o relativně nízké inflační momentum u předplatných a permanentek.

I po inflačních číslech dál v základním scénáři počítáme s prvním mírným poklesem sazeb (-25bps) již na prosincovém zasedání. Rozhodnutí však bude pravděpodobně velmi těsné a nelze vyloučit ani posun prvního kroku do roku 2024 (pravděpodobnosti scénářů 55:45 %).


*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna zůstává pod lehkým tlakem. Včerejší inflace, která z pohledu té jádrové zůstává lehce pod prognózou ČNB, nechává dveře otevřené lehkému poklesu úrokových sazeb na prosincovém zasedání (viz úvodník) - to je pro korunu bezesporu při jakýchkoliv pokusech o zisky důvod k opatrnosti. Čekáme v nejbližších seancích opatrné obchodování v lehké defenzivě. 

Eurodolar
Eurodolar zůstává na začátku týdne ukotven v relativně úzkém obchodním pásmu 1,07-1,08 EUR/USD. Dnes bude eurodolarový trh zajímat zejména listopadový výsledek americké inflace, která by měla v meziročním vyjádření mírně poklesnout na 3,1 %. Z pohledu Fedu by se však nemělo jednat o zásadní impuls, pokud nedojde k velkému překvapení, zejména v inflačním jádru. Nadále tedy platí, že od Fedu změnu sazeb nečekáme a trhy budou zajímat především možné změny v tzv. dot plots, tj. posunu názorů centrálních bankéřů na sazby v příštím roce.

Akcie
Krátce po zahájení včerejšího obchodování to příliš nevypadalo, že by se trhu podařilo uzavřít v zelených číslech, některé velké technologické společnosti klesaly i o více než -3 %, nakonec však i technologický Nasdaq ukončil den v plusu, ačkoliv pouze kosmetickém. Mimo telekomunikačního sektoru (AT&T -1,8 %, Verizon -1,5 %) se podařilo všem hlavním odvětvím americké ekonomiky zakončit včerejší den v plusu. V případě technologického sektoru pak šlo spíše o poměrně smíšený vývoj (Apple -1,3 %, Alphabet -1,4 %, Microsoft -0,8 %, AMD +4,3 %, Intel +4,3 %, META -2,2 %, Nvidia -1,9 %).

 

Čtěte více:

Summers: Fed je zhruba na správném místě, až ohlásí obrat, bude to seizmický moment
12.12.2023 6:35
Lawrence H. Summers se domnívá, že poslední čísla z amerického trhu pr...
Týdenní výhled: Fed, ECB ani BoE sazby měnit nebudou
11.12.2023 12:33
Polovina prosince ještě investorům nedovolí podléhat předsváteční nála...
Analytici UBS začínají pokrývat ČEZ, obchoduje se podle nich s nepřiměřenou prémií vůči ostatním energetikám
11.12.2023 13:39
Analytici UBS začali pokrývat akcie ČEZ, které se podle nich obchodují...
Ojedinělá propast mezi produktem a příjmy – relevance pro akcie?
11.12.2023 17:19
Je to už nějaký čas, co jsem tu poukazoval na hodně atypické oddělení ...
Wall Street v pondělí mírně posílil, FED a inflace před námi
11.12.2023 22:05
Krátce po zahájení dnešního obchodování to příliš nevypadalo, že by se...

Váš názor
  •  
    12.12.2023 11:40

    tak aj tedy nevim podle jakych dat soudi ze ta inflace tak klesne ? z teplarny prisel dopis ze zrdrazuji o 30 procent , elektrina dolu taky nepujde to vime vsichni , tedy dokud budou existovat emisni povolenky a prispevky na nesmysly, vodny taky nebudou zlevnovat ani stocni , potraviny tvrdi ze zdrazi , osvc pridaji pekne na zdravotnim a jeste vic na socialnim a ty taky asi se budou chtit uzivit tak asi taky nepujdou s cenou dolu kdyz se vse zdrazuje tak snad sluzby , cekam v novy roce ze az pujdu k holici tak to bude zadarmo , u nafty uz taky velky prostor pro zlevnovani nevidim tak fakt nevim co maji za cisla, pernamentky urcite strasne zlevni to je jasny, cigara uz vime ze taky dolu nepujdou , tak ja tedy soudim ze jediny co muze zlevni v novem roce budou nejspis dezinformace , tak se nechame prekvapit a pobavit jak ten pokles vysvetli , to bude mazec
    kubis35
Aktuální komentáře
08.05.2024
8:34Automobilová jednička Toyota zvýšila celoroční zisk i tržby na rekord, čeká ale pokles provozního zisku kvůli investicím
7:20Windlad: Technologie jsou dlouhodobými investicemi. Nejde o to, rychle je otáčet se ziskem, ale o budování hodnotných firem
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023
9:07Rozbřesk: Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?
8:58UBS je poprvé od převzetí Credit Suisse v zisku. Výsledky podpořila investiční banka i správa majetku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Airbnb Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Anheuser-Busch InBev SA/NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
ARM Holdings PLC (03/24 Q4, Aft-mkt)
Fluence Energy Inc (03/24 Q2, Aft-mkt)
Henkel AG & Co KGaA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Siemens Energy AG (03/24 Q2, Bef-mkt)
Vistra Corp (03/24 Q1, Bef-mkt)
7:30Alstom SA (03/24 Q4)
7:30Bayerische Motoren Werke AG (03/24 Q1)
7:30Continental AG (03/24 Q1)
7:30Skanska AB (03/24 Q1)
7:45Koninklijke Ahold Delhaize NV (03/24 Q1)
8:00DE - Průmyslová výroba, y/y
8:00Puma SE (03/24 Q1)
8:00Verbund AG (03/24 Q1)
9:00Endesa SA (03/24 Q1)