Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Globální trhy od prvního zvednutí sazeb – americká dichotomie, japonské překvapení, čínské lámání chleba a evropský otazník

Globální trhy od prvního zvednutí sazeb – americká dichotomie, japonské překvapení, čínské lámání chleba a evropský otazník

22.12.2023 18:12

Ke konci roku může být dobré odpoutat se trochu od dění v USA a podívat se na globální akciovou scénu. Pohled na valuace světových trhů ukazuje, že v podstatě pouze americké akcie jsou velmi výrazně utrženy od nějakých historických standardů (směrem nahoru). Zbytek světa je jim mnohem blíže, UK je dokonce znatelně pod nimi (viz včerejší článek). Dnes volně navážu pohledem na koncentraci akciových zisků na globálních trzích.

Pro jednotlivé trhy jsou v následujícím grafu vyznačeny zisky od prvního zvednutí sazeb v USA (březen 2022) a to u nejsilnější sedmičky a patnáctky firem, pak u indexu, mediánu a indexu bez technologií. Začínají Spojené státy, kde vidíme známý obrázek masivního posílení největších firem. A trhu zaostávajícím daleko za převážně technologickým čelem pelotonu.

Právě takový pohled by mohl vést k dojmu, že onen zbytek trhu by měl být valuačně atraktivní. Jak jsme ale viděli včera, i trh bez technologií se obchoduje na historicky dost vysokých násobcích. Roli tu pak hraje samozřejmě i vývoj zisků obchodovaných firem – posílení jednotlivých segmentů trhu je dáno jednak vývojem valuací a pak také vývojem ziskovosti (pro zajímavost na závěr ukážu, jak se tyto proměnné vyvíjely v USA konkrétně v posledních letech – viz níže).


vvv
Zdroj: X

Výlet do světa globálních trhů pokračuje pohledem na Evropu, Japonsko, Asii bez Japonska a celý svět (notně ovlivněný akciovou dominancí USA). Mimo USA je obrázek hodně jiný – rozdíly mezi trhem bez technologií a trhem celým jsou ve srovnání se Spojenými státy mnohem menší, to samé platí o trhu celém a skupinou nejsilnějších titulů.

Za povšimnutí stojí i celkové výjimečné výsledky Japonska, které má za sebou zejména poslední rok mimořádného zájmu investičního i mediálního. Nedá se přitom hovořit o tom, že by v této zemi a ekonomice došlo k nějaké skokové změně, spíš se nasčítalo několik faktorů. Mezi ně možná patří i investice Warrena Buffetta. Dodám přitom, že poměr cen k ziskům PE je v Japonsku stále pod mediánem posledních 20 let (viz onu včerejší úvahu).

Pomyslným protipólem Japonska je Asie (mimo tuto zemi). Rozhodující roli tu hraje Čína. Je docela zajímavé, že v této zemi a ekonomice se docela láme ekonomický chleba, ale mediální zájem médií typu CNBC, či Bloomberg o ní není ani zdaleka takový, jako před pár lety. Oním lámáním chleba pak zjednodušeně myslím, že se zdá být stále jasnější limit dosavadního čínského ekonomického modelu. A přesun k modelu novému (méně investic, více domácí spotřeby, více služeb…) není zatím úplně hladký. Což se projevuje i na snížené schopnosti v managementu ekonomického cyklu.

K Evropě by se toho dalo napsat hodně. V kostce jde o trh, u kterého se s přestávkami už hodně dlouho hovoří o tom, že by si mohl/měl vést lépe, než americký. Jednou z hlavních příčin by mohly být právě valuace (opět viz předchozí úvaha). Nicméně tato očekávání se zas a znovu nenaplňují, i když od onoho prvního zvednutí sazeb to je těsně. A bez technologií je na tom Evropa znatelně lépe, než USA. A také může být i v této souvislosti zajímavé sledovat současné ono v Japonsku. Tedy v zemi, jejíž akciový trh byl po hodně dlouhou dobu také považován spíše za neperspektivní. A jak jsem psal, k obratu nevedl nějaký výrazný zlom, ale spíše nasčítání více faktorů. Proti tomu zase stojí minimálně pro rok 2024 třeba názor UBS (viz poslední Perly týdne).

Na závěr pak zmíněné rozdělení amerických akciových zisků na hlavní tahouny. Vyjma roku 2021 tu hrají první housle valuace, tedy poměry cen k ziskům. Letos hrály nahoru, loni dolů:

vvv
Zdroj: X

 

Čtěte více:

Trhy na začátku cyklu snižování sazeb (a na konci roku 2024)
20.12.2023 17:07
Před nějakým časem jsem se tu věnoval tématu „trhy po konci zvedání sa...
Světa mimo USA se umělá inteligence netýká?
21.12.2023 18:57
Už dlouhou řadu let americký trh nabízí v průměru vyšší návratnost, ne...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data