Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Prognóza ČNB mezi nejpesimističtějšími na trhu. Bude mít opět pravdu a koruna před dalšími ztrátami?

Rozbřesk: Prognóza ČNB mezi nejpesimističtějšími na trhu. Bude mít opět pravdu a koruna před dalšími ztrátami?

12.02.2024 9:02
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Prognóza České národní banky opět patří k těm nejpesimističtějším na trhu. Bylo tomu tak již v listopadu a nutno připomenout, že tehdy měli v centrální bance pravdu - zbytek trhu včetně nás nakonec postupně revidoval svůj výhled na rok 2024 směrem dolů. V únoru ČNB pokračuje s revizemi směrem dolů dál a snížila svůj odhad růstu pro rok 2024 z 1,2 % na 0,6 %. A to je ostatně jeden z hlavních důvodů, proč prognóza volá letos i příští rok po relativně agresivním snižování úrokových sazeb - na 3 % na konci roku 2024 a pak do blízkosti 2,5 % v roce následujícím. Má centrální banka pravdu i tentokráte? My si myslíme, že pesimismu je v poslední prognóze z centrální banky možná až moc. 

Podobně jako ČNB sice předpokládáme, že na ekonomiku dopadne negativně odbourávání relativně vysokých zásob. Stejně tak nečekáme žádné zázraky od zahraničního obchodu - reálný růst exportů se pravděpodobně při slabé zahraniční poptávce bude pohybovat v blízkosti nuly (odhadujeme necelé procento). Na druhé straně se s ČNB lišíme v názoru na vývoj reálné spotřeby českých domácností. Výrazný pokles inflace v kombinaci se setrvačným růstem nominální mzdy by měl po více než dvou letech vést v roce 2024 k viditelnému meziročnímu růstu reálných příjmů. A to v situaci, kdy domácnosti vykazují nestandardně vysokou míru úspor. Jak napověděl čtvrtý kvartál, spotřeba domácností po dvou letech výrazných poklesů nemá moc jiných možností, než se probudit k růstu. A mnoho na tom nezmění ani lehký nárůst nezaměstnanosti či dopady konsolidačního balíčku. Proto nám přijde odhad růstu spotřeby o méně než 1,5 % jako příliš pesimistický. Pro rok 2024 počítáme s růstem spotřeby domácností o 2,5 % a růstem hospodářství jako takového o 1,4 %. Pokud máme pravdu, nebude také pravděpodobně nutné snižovat tak agresivně sazby - dál předpokládáme, že sazby na konci roku 2024 se budou pohybovat spíše v blízkosti 4 % (než prognózou avizovaných 3 %) a v roce 2025 pak nebude důvod sazby snižovat pod rovnovážnou úroveň. 

Jistou rezervovanost vůči prognóze mají i někteří členové bankovní rady. Na druhou stranu během prvního a většiny druhého kvartálu pravděpodobně ČNB nebude nucena přepisovat odhady růstu směrem vzhůru - s výraznějšími pozitivními překvapeními počítáme až okolo pololetí. Navíc inflace v lednu může podle našich odhadů zvolnit ještě o něco výrazněji, než odhaduje centrální banka. I proto na nejbližších zasedáních bude ČNB s vysokou pravděpodobností postupovat se sazbami dolů minimálně po 50bps (ne-li rychleji). A zdá se, že výraznější “čáru přes rozpočet” tomuto plánu může v nejbližších měsících udělat pouze česká koruna. Ta po zasedání centrální banky výrazně oslabila a pohybuje se na úrovních skoro o 2 % slabších, než indikuje únorová prognóza.


*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna se pohybuje v okolí 25,20 EUR/CZK. Ztráty se zastavily poté, co na setkání s analytiky Jan Kubíček hovořil o tom, že slabá koruna může být důvodem k vyšší opatrnosti při snižování sazeb. Česká měna ovšem i tak zůstává v defenzivě a vyčkává na lednovou inflaci - ta podle našeho odhadu poklesne do nižších jednociferných pater a mohla by skončit lehce pod odhadem ČNB (2,8 % versus 3,0 %). Nejistota spojená s efektem lednového přecenění i se změnou finálních vah ve spotřebitelském koši však zůstává vysoká a není vyloučené překvapení oběma směry. Pokud však inflace poklesne “plus mínus” v souladu s poslední prognózou, nebude to pro korunu důvod k návratu optimismu. A čistě z technického pohledu je další výraznější metou až okolí 25,50 EUR/CZK.

Eurodolar

Eurodolar se v posledním týdnu při absenci makro čísel prvního řádu zasekl na úrovni 1,08. Jestřábí komentáře ze strany šéfa Fedu J. Powella, který de facto vyloučil pokles sazeb v březnu, kontrovala prominentní členka Rady guvernérů ECB I. Schnabel. Podle ní se musí mít centrální banka zvláště na pozoru před přetrvávajícími proinflačními riziky (rychlý růst mezd) a bude muset nadále brzdit ekonomiku, aby nedošlo k dalšímu vzedmutí inflace. To vše mělo za následek viditelný pokles tržních sazeb ve Spojených státech a eurozóně. 
V tomto týdnu bude makro kalendář na eurodolaru přece jen zajímavější. Nejdůležitější číslo přijde na řadu již zítra – výsledek americké inflace za leden. Trh očekává pokles celkové meziroční inflace na 2,9 %, zatímco jádrová složka by měla zvolnit na 3,7 %. Jakákoli výraznější odchylka od koncensu by mohla opětovně zvýšit volatilitu na trzích a to nejen na eurodolaru, ale také sazbách.

Akcie
Index Nasdaq Composite sáhl v pátek na nový intradenní rekord při 16007 bodech a hranici 16 tisíc jen těsně nezdolal, když uzavřel na 15990 bodech, o 1,25% výše proti přechozímu závěru. Index S&P 500 překonal poprvé hranici 5000 b. a uzavřel dokonce na 5025 bodech, tedy o 0,56 % výše. Dow Jones pak trochu oslabil a uzavřel o -0,14 % níže na 38671 b. Růst táhly akcie s největší tržní kapitalizací namátkově: Amazon +2,65 %; Alphabet +2 %; Micosoft +1,5 %; Nvidia +3,5 %, Tesla +2 %. Nejvíce posilovaly akcie Applied Materials +6,9 %; First Solar +5,8 %; Lam Research +5,5 %, Mongo DB +5,4 nebo KLA Corp. +5 %. Nedařilo se sektoru necyklické spotřeby, např. Pepsi -2 %, Kraft Heinz -1,4 %. Dolů šly i energetické tituly, Chevron nebo Exxon oslabily po 2 %, a s klesající cenou drahých kovů klesly i akcie těžařů: Newmont -1,5 %, Alcoa -3 %.

 

Čtěte více:

Kdo by podle Goldmanu mohl být dalším, kdo vyplatí dividendu po velkém oznámení společnosti Meta?
12.02.2024 6:33
Rozhodnutí společnosti Meta vyplácet dividendu přimělo mnoho investorů...
Víkendář: Investoři se probouzejí a začínají chápat, že Fed to myslí vážně
10.02.2024 8:45
Roger Ferguson působil ve vedení americké centrální banky a v rozhovor...
Víkendář: Co by přinesla 60% cla na čínské dovozy?
11.02.2024 9:11
Eswar Prasad z Cornell University během rozhovoru o obchodu mezi USA a...
Co se za těmi čísly skrývá?
09.02.2024 17:44
Pokud měl jeden soused k obědu celé kuře a druhý nic, v průměru se oba...
Amerika a Evropa míří opačným směrem, rozdílový faktor je známý
09.02.2024 17:07
Evropské akcie se dlouho držely s malými změnami u včerejšího závěru, ...
Americké indexy se v pátek vydaly vstříc novým rekordům
09.02.2024 22:12
Začátek roku se dál nese na velice pozitivní vlně. Technologické titul...
Jednání o prodeji aktiv GasNet se protahují, bitcoin míří za nejdelší sérií růstu za více než rok a evropské futures jsou zelené
12.02.2024 8:44
Jednání o prodeji aktiv GasNet se protahují. Bitcoin míří na nejdelší ...
Bloomberg: Dny Německa jakožto průmyslové supervelmoci se možná chýlí ke konci
12.02.2024 8:46
Produkce německého zpracovatelského průmyslu vykazuje od roku 2017 ses...

Váš názor
  • "Nerad to říkám, ale...
    12.02.2024 9:55

    ...jsou chvíle, kdy by se optimisté měli popravovat." ČNB jen sundala růžové brýle jako první, nic víc. Stačí si poslechnout autodopravce, o kolik tisíc tun méně přepravili za minulá období. Málo se prodává, staví, vyrábí. To fakt letos nevěští růst.
    Berounskej
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data